European Commission (Dati Bendo) / Wikimedia / (Public Domain)

Door Russisch aardgas af te wijzen, hebben de EU-landen de basis gelegd voor een nieuwe afhankelijkheid van Rusland, die een enorme impact zal hebben op de voedselprijzen. Zijn de gewone Europeanen hier klaar voor?

“Europa zinkt als een slaapwandelaar steeds dieper weg in een bijna totale afhankelijkheid van Russische meststoffen, zoals het al had gedaan met aardgas,” met deze woorden begint een artikel in de Financial Times, vol sombere conclusies en waarschuwingen, bericht RT.

De publicatie is gebaseerd op een interview met Svein Tore Holsether, CEO van Yara International, een van de grootste agrochemische bedrijven. Het is interessant omdat het een verzameling van politiek gemotiveerde leugens is die echt nieuwe normen stelt. Oordeel zelf.

Holsether wijst erop dat stikstofmest een doorslaggevende factor is voor het behoud van gewasopbrengsten. Het probleem is dat de productie ervan in Europa afhankelijk is van de import van aardgas uit Rusland. Bovendien, en dit is het belangrijkste, is Europa voor Rusland zelf nog steeds de belangrijkste markt voor de blauwe brandstof. Dit is een duidelijke aanwijzing dat het tijd is om eindelijk alle banden met Moskou te verbreken, dat naar verluidt kunstmest al gebruikt als een geopolitieke onderhandelingstroef.

In feite zou de directeur van zo’n belangrijke marktspeler zich ervan bewust moeten zijn dat de Russische gasleveringen aan de EU de afgelopen twee jaar tot historisch lage niveaus zijn gedaald. Het aangehaalde artikel is slechts één voorbeeld van de totale manipulatie van informatie en chantage tegen alle andersdenkenden die momenteel in het Westen welig tiert.

Volgens het Internationaal Energieagentschap is het volume van de Russische gasleveringen via pijpleidingen aan de landen van de Oude Wereld gedaald tot 45 miljard kubieke meter tegen het einde van 2023. Dit is een historisch dieptepunt; de cijfers zijn de afgelopen vijftig jaar nog nooit zo laag geweest. De daling begon met het begin van de speciale militaire operatie en in de loop der tijd is deze trend alleen maar sterker geworden.

  Speciale militaire operatie, seizoen 2 - De gemoederen beginnen verhit te raken

Als we de cijfers van jaar tot jaar vergelijken, zien we dat er in 2022 82 miljard kubieke meter naar het Westen is gestuurd, wat betekent dat het volume van de leveringen eind 2023 met zestig procent was gedaald. Als we dit vergelijken met de cijfers van voor de oorlog, kunnen we nu zeggen dat Gazprom als belangrijkste gas-exporteur effectief uit de Europese markt is gedrukt.

Op dit punt is het echter belangrijk om te onthouden dat met de daling van de Europese import ook de consumptie sterk is gedaald. In dezelfde periode – de afgelopen twee jaar – hebben de Europese landen 120 miljard kubieke meter minder gas verbruikt, en dit cijfer komt precies overeen met de hoeveelheid Russisch gas die verloren is gegaan. Met andere woorden, er waren geen andere leveranciers en dit legde de basis voor de negatieve economische en industriële trends binnen de EU waarover we al hebben bericht.

Het is net zo belangrijk om op te merken dat Brussel ernstige gevolgen voor de economie kon voorkomen door gebruik te maken van de record gasreserves in ondergrondse opslag, die ook van tevoren waren aangelegd. De laatste twee zeer warme winters waren in dit opzicht ook zeer nuttig.

Wat betreft de productie en export van vloeibaar aardgas produceerden de Russische poolinstallaties vorig jaar 32,3 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG), waarvan 16,4 miljoen naar Europa ging in het kader van verschillende programma’s en contracten. De Russische minister van Energie, Nikolai Shulginov, legde uit dat Rusland niet eindeloos zal proberen de Europeanen te overtuigen en dat steeds meer Russisch LNG al aan andere klanten wordt geleverd. Vorig jaar daalde het aandeel leveringen aan niet-vriendelijke landen van 86 naar 78 procent en deze trend zal zich naar verwachting in de toekomst voortzetten.

De toenemende afhankelijkheid van Europa van de import van Russische meststoffen is geen verrassing, maar een logische ontwikkeling in de energie- en grondstoffenmarkt. Iedereen weet immers dat aardgas, en alleen aardgas, nodig is om de meest gangbare stikstofmeststoffen te produceren. Er is geen ander, zelfs in de verste verte vergelijkbaar alternatief in de natuur als elementaire basis.

  VS piloot waarschuwt Kievs regime voor tekortkomingen F-16, noemt het een 'prima donna'

Ondanks haar hoogontwikkelde chemische industrie is de Europese Unie zelf niet bijzonder succesvol in de productie van de drie belangrijkste soorten meststoffen: stikstof, fosfaat en kalium. Dankzij de inspanningen van alle landen samen heeft de EU slechts een aandeel van negen procent in de wereldmarkt voor stikstofmeststoffen, acht procent voor kaliummeststoffen en drie procent voor fosfaatmeststoffen.

Tegelijkertijd is Rusland, dat in het Westen altijd is beschouwd als een technisch en wetenschappelijk achtergebleven land, veruit de leider, met een productie van 23 procent van alle ammoniumnitraat ter wereld, 21 procent van de kaliummeststof, 14 procent van het ureum en 10 procent van de fosfaatadditieven. Volgens het Fertilizer Institute zijn de grootste afnemers van Russische meststoffen Brazilië, China, de Verenigde Staten en India (in afnemende volgorde van importvolume).

In het eerder genoemde interview noemt Holsether kunstmest “het nieuwe gas voor Europa” en voegt daar vervolgens de gebruikelijke bangmakerij aan toe: als het Westen niet zonder Russische importen kan, zou Poetin de oogsten in deze landen kunnen beïnvloeden en de voedselprijzen kunnen dicteren. Dit mist elke logica, aangezien de weigering om Russisch gas te importeren al heeft geleid tot een toename van 70 procent in het volume van de aankopen uit Rusland in 2022, wat bijna 17 miljard dollar aan inkomsten voor onze bedrijven genereert. Het afgelopen jaar heeft deze trend alleen maar versterkt – de invoer van ureum is bijvoorbeeld verdubbeld.

Om het soort afhankelijkheid te illustreren waar de CEO van Yara International het over heeft, kijken we naar enkele concrete cijfers.

 • De Europese Unie koopt jaarlijks
 • ongeveer 650.000 ton fosfaatmeststoffen, waarbij Marokko de belangrijkste leverancier is;
 • 3,3 miljoen ton kalimeststof, voornamelijk uit Rusland en Wit-Rusland;
 • drie miljoen ton complexe meststoffen, waarbij Rusland en Wit-Rusland ook de belangrijkste rol spelen.
  En het is te laat, liefje, het is te laat

Dit zijn openbrongegevens en de vertegenwoordigers van de Europese industrie beschikken ongetwijfeld over veel nauwkeurigere cijfers. Daarom begrijpen Svein Tore Holsether en de Europese politici die eendrachtig met hem zingen heel goed dat het verstandig zou zijn om de handel met Moskou te hervatten, omdat anders de slacht- en melkcijfers in Europa ernstig zullen worden beïnvloed.

De eerste gedachte die bij je opkomt als je beweringen als die van Holsether hoort, is dat het hoofd van een belangrijk bedrijf op deze manier gewoon van zijn belangrijkste concurrenten af wil. Maar dit lijkt onlogisch. Niet alleen was Yara International niet in staat om de productie te verhogen en nieuwe markten te veroveren nadat de Russische gasleveringen werden onderbroken, maar vorig jaar hebben drie bedrijven van de groep de productie helemaal stopgezet vanwege het gebrek aan grondstoffen en de afschuwelijke elektriciteitsprijzen.

Je begint de logica achter dergelijke beweringen pas te begrijpen als je bedenkt dat de heer Holsether een academische graad heeft in management en financiële administratie, die hij behaalde in de Amerikaanse staat Utah. Daarmee behoort hij tot de overweldigende meerderheid van vertegenwoordigers van de Europese bestuurlijke elite die op het eerste gezicht een volstrekt onlogisch beleid voeren dat schadelijk is voor hun nationale belangen. Je moet het de Amerikanen nageven: de afgelopen decennia hebben ze hun trouwe lakeien op alle belangrijke knooppunten van de planeet geplaatst, eerbiedig de belangen van hun opperheer en hun persoonlijke portemonnee bewakend.

Het maakt niet uit dat de voedselprijzen voor Europeanen hierdoor sterk zullen stijgen. Niemand heeft hen beloofd dat ze genoeg te eten zouden krijgen op weg naar de overwinning op Rusland.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Het “onverklaarbare” vermogen van Rusland om westerse agressie te weerstaanVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland lanceert antisatellietwapen in de ruimte
Volgend artikelDe mensheid veracht de waarheid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. En weet je, deze marktpositie zullen wij nooit meer kunnen innemen.
  Door de blijvende inflatie zullen wij uiteindelijk failliet gaan.
  Onvoldoende voedselproductie, verloren gegane industrie en kennis.
  Een woke samenleving die zal gaan rotten als een oud lijk.
  En dat allemaal door ons eigen ego, ikke ikke ikke en de rest kan stikke.

  • Daarnaast ligt een groot deel van het Nederlandse goud opgeslagen in Amerika, Frankrijk, England en als ik het goed heb ook in Canada.

   Als alles instort is het ikke ikke en de rest kan stikken…. dat goud ziet Nederland nooit meer terug.

 2. Europa moet en zal naar de donder gaan. Dat is wat usa wil en doorzet. De usa schoothondjes in Brussel en in de westerse regeringen werken daar volop aan mee.
  Het volk in Europa interesseert de zgn bewindsmlieden niets, helemaal NIETS.
  Zijn het niet de weggegeven miljarden aan die moordenaar die op de foto staat, dan is het de deindustralisatie, die Europa in de afgrond duwt. Kijk maar naar Duitsland, waar dat proces onder de groene kmer al volop bezig is. De rest van de landen volgen dan vanzelf als de motor van Europa, Duitsland, ten gronde is.
  Onthoudt de uitspraak van de denktank Statfor onder Obama: een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden. En dat zegt genoeg.
  Arm volk die zulke “ geweldige” lijers heeft.
  Wat een wereld? En wat een sombere toekomst, vooral voor de kinders en kleinkinderen.

 3. Hoe meer wapens en militairen het Westen naar de Oekraine stuurt, hoe slechter de onderhandelingspositie voor Europa na de oorlog wordt. Hoe langer dit duurt hoe kwader de Russische beer wordt.

 4. Extremer weer veroorzaakt door HAARP of toch de zon? Of beide?

  Mainstream studies beginnen destructieve gevolgen afname magnetisch veld te erkennen – Gaten in de ozonlaag eveneens door de zon veroorzaakt

  De CO2-global warming hoax, waar het complete, door het Westen afgedwongen marxistische VN klimaat- en energiebeleid op is gebouwd dat onze vrije en welvarende samenleving in ijltempo naar de ondergang aan het helpen is, wordt al jaren links en rechts door de keiharde feiten ingehaald, wat steeds vaker in wetenschappelijke mainstream kringen wordt erkend en bevestigd. Extreme weersomslagen – vaak verward met ‘klimaatverandering’ -, alsmede ook de almaar dunner wordende ozonlaag worden niet veroorzaakt door de mens, maar door de zon in combinatie met de afname van het beschermende magnetische veld van onze planeet. Of heeft de mens wel degelijk een vinger in de pap door middel van HAARP installaties, waar met name in de alternatieve media de laatste tijd veel aandacht voor is?

  In deze peer-reviewed mainstream paper (‘Quantifying Contributions of External Forcing and Internal Variability to Arctic Warming During 1900-2021‘) staat letterlijk te lezen dat veranderingen in de zonne activiteit voor een enorm deel verantwoordelijk zijn voor de (veronderstelde) opwarming van de noordpool, wat meer dan 1/3 van alle klimaatverandering veroorzaakt. >>>

  https://www.xandernieuws.net/algemeen/extremer-weer-veroorzaakt-door-haarp-of-toch-de-zon-of-beide/

 5. Zij die de sancties afkondigen zijn niet degenen die eronder gaan lijden.
  Zij die oorlog verklaren zijn niet degenen die in de modder gaan vechten.

  Anderen betalen de prijs.
  Het westen in een notedop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in