Fotocollage, achtergrondfoto © Whispyhistory / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Volgens de Zwitserse regelgevende autoriteit voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen (Swissmedic) zijn in Zwitserland tot dusver 16 mensen overleden nadat zij het Coronavaccin hadden gekregen.

In geen van de gevallen was er concreet bewijs dat het vaccin de doodsoorzaak was, maakte Swissmedic vrijdag bekend.Tot woensdag had de autoriteit, in samenwerking met het referentiecentrum in Ticino en andere regionale centra voor geneesmiddelenbewaking, in totaal 364 verdachte meldingen van bijwerkingen van de Covid-19 vaccins in Zwitserland geëvalueerd. Daarvan hadden 199 meldingen betrekking op het Pfizer/Biontech-preparaat en 154 op het Covid-19 vaccin van Moderna. In twee andere gevallen werd het serum niet gespecificeerd.

“De rapporten bevestigen het bijwerkingenprofiel dat bekend is uit de goedkeuringsstudies of vermeld in de geneesmiddeleninformatie en wijzen tot op heden niet op nieuwe veiligheidsproblemen”, aldus het staatsbedrijf.

Vijfennegentig meldingen (26 procent) werden als ernstig geclassificeerd. In de meeste gevallen liepen de betrokken personen geen risico, maar er waren vier gevallen van anafylactische reacties. “In 16 van de ernstige gevallen zijn de personen op verschillende tijdstippen na de vaccinatie overleden”. De overleden personen waren gemiddeld 86 jaar oud en de meesten van hen hadden al ernstige onderliggende ziekten.

“Op basis van de huidige kennis leidden aandoeningen zoals infecties, cardiovasculaire gebeurtenissen, of long- en ademhalingsziekten tot de sterfgevallen. Ondanks een verband in de tijd, is er in geen enkel geval concreet bewijs dat de vaccinatie de doodsoorzaak was”, aldus Swissmedic.

De autoriteit wijst erop dat de geneesmiddelenautoriteiten van andere landen en ook de WHO tot soortgelijke conclusies zouden komen bij de beoordeling van sterfgevallen in verband met Covid-19 vaccins.

Israëlische advocaat slaat alarm over vaccinaties: "Ons land is overgenomen door slechteriken"

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Zwitsers Bureau voor de Statistiek: geen sprake van overmatige sterfte in Corona-jaar 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here