De integratiebarometer die dit jaar is uitgevoerd in opdracht van het Integratie en Diversiteit Departement (IMDI) laat zien dat een meerderheid van de Noren uitgesproken islamkritisch is.

Tweeënvijftig procent van de ondervraagden is van mening dat de waarden die binnen de islam worden omarmd niet in overeenstemming zijn met de basiswaarden in de Noorse samenleving. Het gaat onder meer om opvattingen over democratie, vrijheid van meningsuiting, vrouwen, joden en christenen.

Ongeveer evenveel, 56 procent, gelooft dat het problematische culturele botsingen zou veroorzaken als een islamitische schoonzoon of -dochter in het gezin zou komen. Iets minder, 45 procent, heeft een sceptische houding ten opzichte van mensen met een islamitisch geloof in het algemeen.

Als het gaat om orthodoxe moslims – mensen met een “sterk moslimgeloof” – is het percentage negatieve meningen zelfs nog hoger, tot wel 70 procent. Tegelijkertijd houdt een meerderheid ook niet van orthodoxe christenen, maar daar blijft het percentage op 54 procent steken.

De studie beweert dat de negatieve houding van de Noren niet in de eerste plaats over de islam gaat, maar over religieus geloof in het algemeen.

80 procent van de Noren is negatief over een alomvattende moslimsluier, de zogeheten boerka en nikab. Voor de moslim hoofddoek, de zogenaamde hijab, is het een van de drie Noren die negatief gestemd zijn.

Het is niet duidelijk hoeveel van degenen die in het onderzoek een positieve houding hadden ten opzichte van een alomvattende moslimsluier en hoofddoek een islamitische achtergrond hebben.

De cijfers komen min of meer overeen met de resultaten van soortgelijke enquêtes in verschillende andere Europese landen.

Noorse vrouwelijke influencer overstuur over haar eigen raszuiverheid – overspoeld met provocerende commentaren

Noorwegen lanceert militaire operatie tegen Zweden - om "Coronazweden" tegen te houden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here