Leopard kaput

Eind 2022 beloofden veel westerse en NAVO-landen modern wapentuig naar Oekraïne te sturen. Zoals de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin het uitdrukte, was het de bedoeling Oekraïne te steunen zolang het nodig was om Rusland te verdrijven. Nu er tekenen zijn dat er binnenkort een Oekraïens lente-offensief van start gaat, beweren veel westerse militaire analisten dat voldoende westerse bewapening de zaken voor Oekraïne zou kunnen keren. Een zorgvuldige analyse laat zien dat dergelijk optimisme misplaatst kan zijn, schrijft Daniel Davis.

Op 23 maart verklaarde Gen. Oleksandr Syrsky, de bevelhebber van de Oekraïense grondtroepen, vol vertrouwen dat de Oekraïense strijdkrachten “zeer binnenkort” een nieuw offensief zouden beginnen en de Russische troepen zouden terugdrijven, “zoals we in het verleden hebben gedaan in de buurt van Kiev, Kharkiv, Balakliya en Kupyansk”. Vier dagen later kondigde de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov aan dat de UAF al tanks en gepantserde personeelsdragers had ontvangen uit Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, de VS, Duitsland en Portugal. “De beste voertuigen voor de beste soldaten”, twitterde Reznikov, en voegde eraan toe dat het tijd was om over te gaan tot het offensief.

NAVO levert moderne uitrusting en training om Oekraïense strijdkrachten te versterken

Velen zullen begrijpelijkerwijs wijzen op de aanzienlijke aankopen die aan Oekraïne zijn beloofd of al zijn geleverd: MiG 29 jets, door de VS geleverde Patriot luchtverdedigingssystemen, M1A1 Abrams tanks en Stryker pantservoertuigen. Daarbij komen Britse Challenger-tanks, Duitse Leopard-tanks, Franse AMX-10-tanks, Turkse Kirpi gepantserde personeelsdragers, Amerikaanse Paladin zelfrijdende 155mm-houwitsers en duizenden drones. Dat is veel vuurkracht. Wat in de westerse media echter veel minder bekend is, is het moeizame proces om van uiteenlopende moderne platforms gevechtskracht te maken.

De meeste analisten denken dat de capaciteiten van de verschillende vliegtuigen, tanks en pantservoertuigen ze superieur maken aan hun Russische tegenhangers, en dat alleen al het bezit ervan een verondersteld tactisch voordeel oplevert voor Oekraïne. Het is veel ingewikkelder dan dat. Zoals ik in eerdere analyses op deze pagina’s heb uiteengezet, moet Oekraïne, om deze vele platforms uit een groot aantal verschillende landen te kunnen gebruiken, beschikken over betrouwbare logistieke aanvoerlijnen om reserveonderdelen, getrainde monteurs en de op elk systeem afgestemde munitie te leveren.

  Rusland heerst over het zuidelijk front in Oekraïne met aanvalshelikopters - Leopard 2A6's worden geraakt en staan in brand, andere Leopards slaan er blindelings op in (Video)

Bovendien heeft elk platform een uniek besturingssysteem dat de operators moeten leren kennen, naast hun eigen uitrusting uit het Sovjettijdperk. Dit alles samenvoegen, het allemaal operationeel houden en voorzien van munitie, brandstof en reserveonderdelen is een enorm moeilijke taak. Maar hoe moeilijk het ook is om zoveel verschillende platforms in elkaar te flansen bij gebrek aan ontwikkelde ondersteuningssystemen, de grootste moeilijkheid voor de Oekraïense strijdkrachten zal zijn om ze effectief te gebruiken in een gecombineerd wapenoffensief.

Naar verluidt hebben tot 30.000 Oekraïense troepen weken- tot maandenlange training gekregen in tal van NAVO-faciliteiten. Hoewel dit ongetwijfeld de capaciteit van de UAF zal verbeteren, zijn de inspanningen veel te onsamenhangend en zullen zij het Oekraïense leger onvoldoende voorbereiden op grootschalige, goed gecoördineerde en gesofisticeerde gecombineerde wapenoperaties om meerdere gordels van voorbereide Russische verdedigingsposities binnen te dringen.

De kans dat de uitdagingen op het gebied van uitrusting en logistiek en de moeilijkheden op het gebied van training en operaties worden overwonnen, is voor elke strijdmacht opmerkelijk klein. Wat de uitdaging voor de UAF nog groter maakt, is dat ze bijna zonder luchtdekking zouden aanvallen, en dat ze, zeker in de zomer, over een beperkt aantal artilleriegranaten zouden beschikken.

Gevechtsprestaties van Leopard 2 en M1A1 Abrams

Er is nog een andere factor die veel te weinig aandacht krijgt in de westerse pers. De tanks waarop Oekraïne rekent, zijn op zich geen transformerende technologie die de slagkracht op het slagveld sterk zal vergroten. In feite hebben de Leopard 2 en M1A1 Abrams zich in de strijd kwetsbaar getoond.

In december 2016 voerde het Turkse leger een operatie uit tegen Koerdische separatisten en ISIS-rebellen in Noord-Syrië. Eerder in 2016 was Turkije veel van de oudere M60 Patton-tanks kwijtgeraakt die het van de VS had gekregen en besloot het de modernere Leopard 2A4’s in te zetten. In de slag om al-Bab in december deden de Leopards het niet beter dan de Patton-tanks, en minstens 10 van de Duitse tanks werden door opstandelingen uitgeschakeld. Ook in 2016 meldde Defense One dat tot 20 M1A1 tanks die door Saoedi-Arabië werden ingezet in de oorlog tegen Houthi-rebellen in Jemen, waren vernietigd.

  Scoop: Rusland verfijnt elektronische oorlogsvoeringssystemen om Oekraïense F-16's te onderdrukken

Laat dat even bezinken. Leopard 2’s en M1A1’s – het fundament van de Oekraïense hoop op het slagveld – werden in de strijd uitgeschakeld toen ze door Turkse NAVO-troepen en door de Amerikanen getrainde Saoedi’s werden ingezet tegen opstandelingen, die zelf geen tanks hadden. Het meest waarschijnlijke resultaat voor Oekraïne, of het nu de Leopard, de Challenger of de Abrams-tanks zijn, zal weinig verschillen van de resultaten die zij hebben bereikt met de huidige tanks uit het Sovjettijdperk. Het gaat er altijd om hoe de uitrusting wordt gebruikt. De tanks zelf maken veel minder verschil.

Wat komt er na het Oekraïense lente-offensief?

Hoewel men niet anders kan dan de vasthoudendheid en moed van de Oekraïense verdedigers bewonderen – en hun wens om de binnenvallende Russen te verdrijven volledig begrijpt – is het risico waarmee de Oekraïense president VolodymyrZelensky en zijn generaals worden geconfronteerd veel groter dan het niet slagen van een offensief. Om echt te begrijpen wat er op het spel staat, moeten we verder kijken dan de kansen op succes van Oekraïne bij het doorzetten. Een Oekraïense mislukking zou duidelijk negatieve gevolgen hebben. Wat weinigen zich echter realiseren, is dat zelfs een tactisch succesvol offensief Oekraïne uiteindelijk de oorlog kan kosten.

Een mislukt offensief zou de Oekraïense strijdkrachten zo verzwakt kunnen achterlaten dat zij het jaar niet als een samenhangende strijdmacht zullen overleven. Een succesvol offensief zou hen ook zo verzwakt kunnen achterlaten dat ze kwetsbaar worden voor een Russische tegenaanval. Dit komt doordat Oekraïne maandenlang heeft gewerkt aan de opbouw van deze offensieve aanvalsmacht, waarbij dienstplichtigen en minder goed getrainde troepen zijn weggekwijnd aan de frontlinies, zoals Bakhmut. (Dit is cruciaal geweest om de aanvalstroepen de tijd te geven zich voor te bereiden).

  Russische militaire industrie verveelvoudigt productie van tanks: Verslag

Als die eenmaal opgebruikt zijn, blijft er behalve de nationale garde weinig over om het land te verdedigen – en is er onvoldoende mankracht waaruit Oekraïne kan putten om een nieuwe offensieve troepenmacht samen te stellen. De positie van Oekraïne zal nog worden verergerd door het aantal troepen en de hoeveelheid oorlogsmateriaal waarover de vijand beschikt.

Begin februari meldde de Oekraïense inlichtingendienst dat Rusland ongeveer 300.000 troepen in Oekraïne had verzameld voor een massale invasie, met een voorraad van maar liefst 1.800 tanks, 3.950 pantservoertuigen, meer dan 3.000 stuks artillerie en raketwerpers, 400 straaljagers en 300 helikopters. De verwachting was dat Rusland binnenkort met een grote aanval zou toeslaan. Misschien vanwege het hardnekkige verzet van Oekraïne in Bakhmut was Rusland niet in staat een grootschalig winteroffensief te beginnen. Het lijdt geen twijfel dat de Russische troepen versterkingen moesten halen om de verliezen in Bakhmut, Vuludar en Avdiivka te compenseren.

Toch blijft er waarschijnlijk een aanzienlijke Russische troepenmacht over die momenteel niet is ingezet. Voor zover wij weten heeft Oekraïne geen strategische reserve van betekenis. Als het Oekraïense offensief succesvol is en Rusland enige afstand terugdringt, zal het een uitgeputte troepenmacht zijn. Als de Russische linies buigen maar niet breken en slechts kleine invallen langs de lijn doen, zal de UAF ook een uitgeputte strijdkracht worden. In beide gevallen, als dat moment van hoogtepunt is bereikt, zal Rusland een grote en goed bevoorraadde troepenmacht hebben om zelf een grote tegenaanval in te zetten. Oekraïne zal moeite hebben om een Russische tegenaanval tegen te houden.

Emotie en westerse voorkeur voor een Oekraïense overwinning daargelaten, voorspelt een berekenend onderzoek van de gevechts- en oorlogsbeginselen niet veel goeds voor Kiev.


Copyright © 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Westen beseft dat de oorlog verloren is en zoekt een uitwegVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelALERT: Door demonen bezeten AI leert hoe hij synthetische biotechnologie kan gebruiken om zijn eigen “bovenmenselijke” biologische systemen te bouwen
Volgend artikelOPEC: Saoedi’s zijn niet meer bang voor VS – De toekomst van de petrodollar lijkt steeds onzekerder te worden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. tja, maar er zijn nog zat idioten in europa die geloven in de overwinning van het heilige ukraine, uiteindelijk zullen ze mensen uit heel europa verleiden daar voor de zogenaamde vrijheid te gaan vechten middels de nazi media. Succes idioten!

 2. Hoop doet leven, ook voor de Oekranazïers.
  En de hoop zit hem vooral in het feit dat europa een behoorlijke voorraad kanonnenvoer in petto heeft.
  Onze blanke jeugd moet straks naar de loopgraven van kiev gaan.
  De opruiming zal hoe dan ook, gewoon lekker doorgaan.

  • werk met heel wat tsechen en aanverwanten samen…GEENEEN van hen is pro oekiestan, GEENEEN van hen wil ingelijfd worden (vrezen de ‘blauwe brief’ wat de oproepingsbrief is) en zijn bereid te deserteren….en onze jeugd??? de vlaamse, nederlandse, duitse……? velen van hen zijn gewoonweg te stom om door te hebben wat daar gespeeld wordt en als je hen erop wijst of in contact brengt met mensen die daar in de buurt wonen (tsechen, roemenen enzovoort) krijg je de belachelijkste excuses en verwijten naar je kop geslingerd…
   die gasten waarmee ik samenwerk zijn uiterst voorzichtig in wat ze zeggen tegen wie….en dat is ontzettend erg…
   het feit is dat de meesten zodanig gebrainwashed zijn dat ze NIET WILLEN doorhebben dat ze bespeeld worden…
   Persoonlijk heb ik dus zoiets van “hoe meer schapen opgeruimd worden, hoe meer wakkeren, rebellen, er over blijven”…

 3. Deze oorlog is net begonnen ; volgens de satanische richtlijnen , kolonialisatie van land, grondstoffen en mensen, de laatste heeft men niet nodig, dus gaan er velen sneuvelen, dat ziet men mi als een overwinning , in depopulatie ideologie. En..
  Schwabbeldoos heeft nu robots.

  Wij worden 1000 den jaren geregeerd door satanisten , deze gaan Oekraïne Rusland , China, en ANDERE dwarsliggers NIET opgeven.

  Hieruit volgend;
  tip, gooi uw nieuwe en oude testament, uw kruizen met afbeelding in de vuilnisbak, bedacht en geschreven door satanisten; ( verdeel, Heers, business model, verduistering om tot het goddelijke te komen, alle wegen leiden mi in dit geval naar Rome )

  Bid elke dag tot de hoogste almachtige God.
  Je hebt er geen boek, -geld, lidmaatschap voor nodig.

 4. En dan te bedenken dat zovele Russische wapens nog vrijwel niet zijn ingezet. TOS-2, Tornado-S, en dergelijke knallers worden misschien wel klaargehouden voor als de SMO echt oorlog wordt. De popcorn klaar houden.

 5. Het echte leger van Rusland is nog helemaal niet gebruikt, de meeste die vechten zijn huurlingen zoals wagner groep. Er staan meer dan 800.000 Russische soldaten klaar en daar komt bij dat Wit Rusland en tsjechen ook nog bij elkaar 300.000 manschappen hebben. En mocht het niet genoeg zijn dan pas komt de dienstplicht om de hoek kijken in Rusland.

 6. Waarschijnlijk???… dat oude schroot kost geld om afgevoerd teworden en nu heeft het een du bbele functie .. het dunt de bevolking uit en kan weer geld gestoken worden in nieuw oorlog matriaal wat weer geld verdienen is voor de parasieten…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in