© nomadsoul1 / Freepik

De schokkende olieproductieverlagingen van mei die de OPEC+ zondag bekendmaakte, betekenen in wezen dat acht belangrijke OPEC-landen besloten om samen met Rusland de olieproductie te verlagen, met de boodschap dat de OPEC en de OPEC+ de oliemarkt nu weer onder controle hebben, schrijft M.K. Bhadrakumar.

Geen enkel olieproducerend land fungeert hier als rattenvanger. Het mooie is dat Saoedi-Arabië en zeven andere grote OPEC-landen onverwacht hebben besloten de inspanningen van Rusland te steunen en de productie eenzijdig te verlagen.

Terwijl de 8 OPEC-landen het hebben over een vermindering van een miljoen b/d (vaten per dag) van mei tot het einde van het jaar, zal Rusland zijn vrijwillige aanpassing die al in maart is begonnen, met 500.000 vaten verlengen.

Voeg daarbij de productieaanpassingen waartoe de OPEC+ al eerder heeft besloten, en het totaal van de extra vrijwillige productieaanpassingen bedraagt maar liefst 1,6 miljoen b/d.

Wat heeft hiertoe geleid? Zoals veel analisten al hadden gewaarschuwd, hebben de westerse sancties tegen Russische olie in wezen verstoringen en anomalieën op de oliemarkt veroorzaakt en het delicate ecosysteem van vraag en aanbod verstoord, die nog werden versterkt door de ongelooflijk riskante beslissing van de G7, in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Financiën, om een prijsplafond op te leggen voor de Russische olieverkoop in het buitenland.

Bovendien bleken de provocerende stappen van de regering-Biden om regelmatig olie vrij te geven uit de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve in een poging om de olieprijzen te micromanagen en abnormaal laag te houden in het belang van de Amerikaanse consument en om de inflatiedruk onder controle te houden, een krenking te zijn voor de olieproducerende landen, waarvan de economie sterk afhankelijk is van de inkomsten uit de olie-export.

De OPEC+ noemt de productieverlagingen “een voorzorgsmaatregel om de stabiliteit van de oliemarkt te ondersteunen”. In de nasleep van het OPEC+ besluit verwachten analisten dat de olieprijzen op korte termijn zullen stijgen en dat de druk op de westerse centrale banken zal toenemen vanwege de mogelijke stijging van de inflatie.

Wat opvalt in het OPEC+ besluit is dat de beslissing van Rusland om de olieproductie tegen het einde van het jaar te verminderen unaniem gesteund wordt door de belangrijkste Arabische producenten. Onafhankelijke maar in de tijd gecoördineerde verklaringen werden afgelegd door Saoedi-Arabië, de VAE, Koeweit, Irak, Algerije, Oman en Kazachstan, terwijl Rusland zijn voornemen bevestigde om zijn eigen productievermindering met 500.000 vaten per dag, die in maart begon, tot het einde van het jaar te verlengen.

  Waarom hebben de de EU en de NAVO er geen probleem mee om met neonazi's samen te werken?

Veelzeggend is dat deze verklaringen juist zijn afgelegd door de grootste olieproducenten in de OPEC, die hun bestaande quota volledig hebben benut. Anders gezegd, de productieverlaging zal reëel zijn, en niet alleen op papier.

De bankencrisis in de VS en Europa heeft de OPEC+ er tenminste gedeeltelijk toe aangezet om in te grijpen. Hoewel Washington het zal bagatelliseren, daalde de Brent-olieprijs in maart voor het eerst sinds 2021 tot 70 dollar per vat, naar aanleiding van het faillissement van verschillende banken in de VS en de bijna-dood-ervaring van Credit Suisse, een van de grootste banken in Zwitserland. De gebeurtenissen leidden tot bezorgdheid over de stabiliteit van het westerse banksysteem en vrees voor een recessie die de vraag naar olie zou beïnvloeden.

Het is zeer waarschijnlijk dat de spanningen tussen de VS en Saoedi-Arabië zullen toenemen, aangezien hogere olieprijzen de inflatie zullen opdrijven en het voor de Amerikaanse Federal Reserve nog moeilijker zullen maken om een evenwicht te vinden tussen het verhogen van de belangrijkste rentevoet en het handhaven van de financiële en economische stabiliteit. Ook moet de regering Biden woedend zijn dat de praktische samenwerking tussen Rusland en de OPEC-landen, met name Saoedi-Arabië, nog steeds voortduurt, ondanks het westerse prijsplafond voor Russische olie en het besluit van Moskou om de productie in maart eenzijdig te verlagen.

De regering Biden heeft echter slechts een beperkt aantal opties om te reageren op de verrassingszet van de OPEC+: één, opnieuw olie vrijmaken uit de Strategic Petroleum Reserve; twee, Amerikaanse producenten onder druk zetten om de binnenlandse olieproductie te verhogen; drie, wetgeving steunen waarmee de VS de dramatische stap kunnen zetten om de OPEC-landen aan te klagen; of vier, de export van benzine en diesel door de VS aan banden leggen.

  Militaire situatie op slagveld te midden van Russische aanvallen op militaire- en energie-infrastructuur van Oekraïne (Video's)

Zeker, de OPEC+ productieverlaging druist in tegen de westerse eis om de olieproductie te verhogen, zelfs toen er sancties werden opgelegd tegen de Russische olie- en gasexport. Anderzijds heeft de verstoring van de olietoevoer uit Rusland bijgedragen tot de stijgende inflatie in de EU-landen.

De VS wilden dat de Arabische Golfstaten ingrepen en de olieproductie verhoogden. Maar die wilden niet meewerken omdat ze vonden dat er in het Westen niet genoeg economische activiteit was en er tegen de verwachting in duidelijke tekenen van recessie waren.

Als gevolg van de sancties tegen Rusland wordt Europa dus geconfronteerd met de complexe situatie van inflatie en bijna-recessie die bekend staat als stagflatie. In werkelijkheid heeft de adaptieve en wendbare OPEC + de situatie goed gelezen en laten zien dat zij bereid is vooruit te lopen op de curve. In een tijd waarin de wereldeconomie moeite heeft om in een gezond tempo te groeien, zou de vraag naar olie relatief minder zijn, en is het zinvol de olieproductie te verlagen om het prijsevenwicht te handhaven.

Het enige waar de westerse leiders over kunnen klagen is dat de OPEC+ verlaging van de olieproductie op een ongepast moment komt. Maar de problemen van de westerse economieën kunnen niet aan de OPEC+ worden toegeschreven, want er zijn inherente problemen die nu aan de oppervlakte komen. De grootschalige protesten in Frankrijk tegen de pensioenhervorming of de wijdverbreide stakingen in Groot-Brittannië voor hogere lonen tonen bijvoorbeeld aan dat er in deze economieën diepe structurele problemen bestaan, en de regeringen lijken machteloos te staan om deze aan te pakken.

In geopolitieke termen kwam de stap van OPEC+ na een ontmoeting tussen de Russische vicepremier Alexander Novak en de Saudische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman in Riyad op 16 maart, waarbij de samenwerking op de oliemarkt centraal stond. Daarom wordt het algemeen gezien als het aanhalen van de band tussen Rusland en Saoedi-Arabië. In mei, wanneer de grootste leden van de OPEC zich aansluiten bij de unilaterale vermindering van Rusland, zullen de quota en de verhouding tussen de marktaandelen van en tussen de deelnemers aan de OPEC+-deal namelijk weer op het niveau komen dat bij het sluiten van de deal in april 2020 werd vastgesteld.

  Voormalige Franse vrijwilliger in Oekraïne vraagt asiel aan in Rusland

De grote vraag is hoe Moskou kan profiteren van het OPEC+ besluit. De stijging van de prijzen voor ruwe olie komt vooral Rusland ten goede. Eenvoudig gezegd zullen de productiebeperkingen de oliemarkt krapper maken en zo Rusland helpen betere prijzen te krijgen voor de ruwe olie die het verkoopt. Ten tweede bevestigen de nieuwe beperkingen ook dat Rusland nog steeds een integraal en belangrijk deel uitmaakt van de groep olieproducerende landen, ondanks de westerse pogingen om het land te isoleren.

Ten derde zijn de gevolgen van het besluit van zondag des te groter omdat, in tegenstelling tot de vorige verlagingen door de OPEC+ groep op het hoogtepunt van de pandemie of afgelopen oktober, de mondiale vraag naar olie nu een stijgende en geen dalende lijn vertoont – wat te danken is aan het verwachte sterke herstel van China.

Dat wil zeggen dat de verrassende vermindering van de OPEC+ de Saoedisch-Russische energiealliantie verder consolideert, doordat hun productieniveaus op één lijn worden gebracht, waardoor zij op gelijke voet komen te staan. Het is een klap in het gezicht van Washington.

Vergis u niet, dit is opnieuw een signaal voor een nieuw tijdperk waarin de Saoedi’s niet meer bang zijn voor de VS, aangezien de “hefboomwerking” van de OPEC aan de kant van Riyad staat. De Saoedi’s doen alleen wat ze moeten doen, en het Witte Huis heeft er niets over te zeggen. Het is duidelijk dat een herziening van de regionale en mondiale dynamiek die de laatste tijd in gang is gezet, aan momentum wint. De toekomst van de petrodollar lijkt steeds onzekerder te worden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dankzij de oorlog van Poetin in Oekraïne: De race om de “Grote Reset” is begonnenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNAVO-tanks, vliegtuigen en artillerie zullen Oekraïne-oorlog waarschijnlijk niet winnen
Volgend artikelKiev’s Kristallnacht
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. De vs kan er niets meer tegen doen, alle sancties die de tegen de opec landen instellen komen hard terug met een boycot van opec landen tegen de VS. Ook het opleggen van boetes of wetgeving tegen opec landen, gaat er voor zorgen dat ze US treasures gaan verkopen en geheel uit de dollar gaan.

 2. Tja nu krabt Mevr v.d Leijden zich onder de pet………. ……. ( misschien heeft ze daar niet eens het verstand en zelfreflectie voor…..)
  Ze kraaide de eerste dag van de oorlog al……sancties, sancties, en nog eens sancties, waarbij niets of niemand in haar omgeving of in de Europese landen maar enige zeggenschap had over dit besluit.❗️
  De haat tegen Rusland ( een kern grootmacht❗️) sloeg alle gesprekken dicht….❗️‼️‼️‼️
  Hoe dom kun je zijn…….❗️ Weer z’n bewijs van onkunde van lieden die ons besturen moeten……
  En nu zien we de gevolgen van deze SUPERDOMME UITSPRAKEN VAN DIT MADAMMEKE VOOR ONZE OGEN ZICH ONTWIKKELEN.‼️
  En dit is nog maar het begin…….
  Wat zullen we nog allemaal vanuit Europa “ voorgeschreven “ GEDICTEERD “ krijgen. ‼️
  Dank uwel Europa……. Jullie hebben “ Goed “ voor jullie inwoners gezorgd. ‼️

  Jullie hebben blijk gegeven van TOTALE ONKUNDE OP HET TEREIN VAN GEOPOLITIEK. ‼️

  Jullie zijn een stel eurocraten die alleen maar voor zichzelf in Brussel zitten en de burgers dicteren hoe we moeten leven en moeten bezuinigen, NU NOTABENE OP OLIE…… TERWIJL ONS GELD W.C papier gaat worden door jullie domme onkunde en DWARSHEID DOOR NIET TE WILLEN PRATEN MET PUTIN. ‼️

  Onze democratie is verworden tot een vorm van Dictatuur……. Dit heeft te maken met de ONDESKUNDIGHEID VAN DE EUROPESE LEIDERS…….‼️ALS JE “ANDERS DENKENDEN” ( lees Putin) UITSLUIT VAN EEN GESPREK BEN JE TOTAAL VERKEERD BEZIG EN DAT IS HIER GEBEURD. ‼️

  • Dit is geen ondeskundigheid denk ik! Het gaat precies zoals ze het gepland hebben, alles moet kapot en als de mensen financieel aan de grond zitten komen ze met de oplossing: CBDC! Hét middel om totale controle te krijgen over alles en iedereen, dat was en is het doel van de globalisten.

 3. Jammer dat Europa niet achter Poetin gaat staan, was er geen usa geweest dan heeft vrede op aarde zover waarheids betekenis, zelfs het Amerikaanse volk denkt het zelfde, en dat is een goed teken, eigenlijk moeten we onze niet democratisch gekozen regering het eeuwige zwijgen opleggen en iedereen die in de club zit 3 meter diep begraven en zonder steen, bordje met LANDVERRADER.

 4. Dit is schaken op hoog niveau….en de enige mogelijkheid om de petrodollar van de Rothschild’s te breken.
  Wat moet, dat moet.
  Die Amerikaanse schoftentroep móet op zijn knieën. Ze hebben genoeg ellende aangericht….en dat EU tuig, wat al door de nazi’s is neergezet…..meesleuren op die knieën.

  Ik heb wel een idee waar het mee gepaard zal gaan, en daar zal ik niet de enige in zijn.

  Zorg maar dat je bullen op orde hebt…..en dan nog……

  Brrrr

 5. Door die krankzinnige sancties van Brussel en het gehoorzamen aan de usa, pleegt Europa zelfmoord.
  Dat is wat die Brusselse zooi voor ogen heeft. Alles voor het invoeren van de nwo van Schwabber.
  Wat een in en in verrotte lijers, die niets voor het volk over hebben dan ellende uitstorten.
  De ongekozen lijers!

 6. Maar olie creëert co2. Ik dacht dat co2 de grootste vijand is van de nato-religie-landen. De VS en eu moeten juist blij zijn met lagere olieproductie. De VS moeten de opec+ een milieu-award of milieu Nobelprijs schenken.
  Toch vreemd dat olielanden, die vaak nog religieus zijn (islam) of Afrika (door en door anti-lbgtq) moeite hebben met het anti religieuze regenboog westen, je snapt het niet.

 7. Het ergste vind ik nog dat onze levensvreugde wordt afgenomen en niemand opstaat. Ik zou zo graag in opstand komen en dat geteisem kapotslaan maar alleen bereik ik niets. Ja levenslang achter tralies

  • exact mijn gedachte ik wil wel vechten tegen dat tuig maar niet alleen, en met de vlag op de kop en duimpje omlaag gaan we het niet redden

  • Maar dat geteisem is de deepstate/alluminatie en die kan niemand kapotslaan. Die zitten veilig op plaatsen waar de gewone bevolking niet kan komen. En als je 1 van hun puppets kapotslaat vervangen ze die gewoon weer. Je kunt hier als burger niets tegen doen, behalve hun rare regeltjes weigeren. Als we massaal hun digitale ID, digitale geld en 15 minuten steden (want dat is hun doel: totale controle) weigeren komen we verder dan met kapotslaan denk ik 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in