NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg toonde de hypocrisie van de NAVO tijdens een gesprek met verslaggevers voorafgaand aan de vergadering van de NAVO ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel op 28 november.

Gevraagd door een verslaggever over de Amerikaanse en Europese worstelingen om Oekraïne te blijven voorzien van wapens en munitie, antwoordde Stoltenberg: “Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat we Oekraïne voorzien van de wapens die ze nodig hebben. Want het zal een tragedie voor de Oekraïners zijn als president Poetin wint,” schrijft Ted Snider.

De tragedie voor de Oekraïners is al gebeurd. Hun infrastructuur en economie zijn verwoest, hun bevolking is verspreid, hun familieleden zijn dood of gewond en hun land is verloren. De grotere tragedie die nog moet komen is niet het einde van de oorlog, maar het voortduren ervan. In de eerste weken van de oorlog hadden de Oekraïners bijna al hun land kunnen behouden en bijna geen levens hoeven te verliezen voor een belofte om zich niet bij de NAVO aan te sluiten. Het politieke Westen beval hen om weg te lopen van de onderhandelingstafel en het slagveld op te gaan. Ze beloofden hen – direct of indirect – zoveel militaire en financiële steun als nodig was, voor zo lang als nodig was. Bijna twee jaar later zal Oekraïne waarschijnlijk dezelfde belofte moeten doen, maar ze hebben dat land verloren en ze hebben die levens verloren.

Rusland heeft Oekraïne tragedie gebracht; de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en hun NAVO-bondgenoten hebben die tragedie opgeblazen en uitgebreid. De tragedie is nu niet het beëindigen van de oorlog, zelfs als dat betekent dat “Poetin wint”. De tragedie is nu dat de NAVO bereid is door te gaan met het voeden van een oorlog waarvan ze weten dat Oekraïne die niet kan winnen. “Toen Oekraïne dit voorjaar zijn grote tegenoffensief lanceerde,” berichtte The Wall Street Journal, “wisten Westerse militaire functionarissen dat Kiev niet alle training of wapens had – van granaten tot oorlogsvliegtuigen – die het nodig had om de Russische troepen te verdrijven.” De Oekraïense opperbevelhebber Valery Zaluzhny heeft gezegd dat de oorlog een “patstelling” heeft bereikt die na verloop van tijd alleen maar in het voordeel van Rusland kan uitpakken.

De tragedie voor de Oekraïners zou niet het onderhandelen over een einde van de oorlog zijn, maar het uitoefenen van de “verplichting” door de NAVO om de oorlog voort te zetten.

Stoltenberg gaf een tweede reden om Oekraïne te blijven voorzien van de wapens die ze nodig hebben; zodat de Oekraïners kunnen blijven sterven voor NAVO-doelstellingen en NAVO-veiligheid. Als de oorlog nu eindigt, “wordt het gevaarlijk voor ons,” zei Stoltenberg. De Verenigde Staten “zullen steun blijven geven” aan Oekraïne “omdat dit in het belang is van de veiligheid van de Verenigde Staten.” De NAVO moet “op koers blijven”, want “dit gaat ook over onze veiligheidsbelangen.”

  Waarom Zelensky een nucleaire catastrofe in Zaporizhzhia nodig heeft

Stoltenberg weet dat deze oorlog niet wordt gevoerd omdat Rusland ander grondgebied wilde veroveren; Stoltenberg weet dat deze oorlog wordt gevoerd omdat Rusland zijn grondgebied wilde verdedigen. Deze oorlog vond niet plaats omdat Rusland een bedreiging vormde voor het grondgebied van de NAVO, maar omdat de NAVO een bedreiging vormde voor het Russische grondgebied. Hoe weten we dat Stoltenberg dit weet? Omdat hij het heeft gezegd.

Poetin “stuurde een ontwerpverdrag dat ze door de NAVO wilden laten ondertekenen, om te beloven dat de NAVO niet meer zou uitbreiden,” zei Stoltenberg op 7 september 2023. “Dat… was een voorwaarde om Oekraïne niet binnen te vallen.” Vervolgens zei hij dat toen “we dat niet ondertekenden… hij ten strijde trok om te voorkomen dat de NAVO, meer NAVO, dicht bij zijn grenzen zou komen.”

“President Poetin,” concludeerde Stoltenberg, “viel een Europees land binnen om meer NAVO te voorkomen.”

Stoltenberg heeft publiekelijk verklaard dat hij zich ervan bewust is dat deze oorlog niet werd uitgevochten omwille van Amerikaanse of NAVO-veiligheidsbelangen, maar omwille van Russische veiligheidsbelangen.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft onlangs ook gezegd dat de Verenigde Staten Oekraïne moeten blijven steunen, omdat Rusland anders zou winnen en zou oprukken naar de Baltische staten, Polen en verder. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, bespotte Austin door te zeggen: “Dit komt van een man die een hoge positie bekleedt en alleen maar deskundige meningen kan ontvangen… en die alleen maar kan begrijpen wat er in Oekraïne gebeurt en dat Rusland nooit agressieve of expansionistische plannen heeft gehad en ook nooit kan hebben.”

De hoofdonderhandelaar van Oekraïne in de gesprekken met Rusland in Wit-Rusland en Istanboel heeft onlangs ook gezegd dat het stoppen van de uitbreiding van de NAVO naar Oekraïne en de grenzen van Rusland het “belangrijkste punt” was voor Rusland en dat “al het andere slechts retoriek en politieke ‘smaakmakers’ waren.”

Stoltenberg zegt dat als Rusland wordt toegestaan om te winnen “de boodschap aan alle autoritaire leiders – niet alleen in Moskou, maar ook in Peking – is dat als ze het internationaal recht schenden, als ze een ander land binnenvallen en geweld gebruiken, ze krijgen wat ze willen. Dit gaat dus over het hele idee van een op regels gebaseerde internationale orde, waar territoriale grenzen worden gerespecteerd.”

  Hoe Propaganda te planten: "Poetin is verzwakt. Rusland brokkelt af."

Stoltenberg stapt over van “internationaal recht” naar “op regels gebaseerde orde” omdat zijn zaak niet kan worden gemaakt zonder hypocrisie over het eerste. Het internationaal recht geldt in gelijke mate voor iedereen. Maar de Verenigde Staten of de NAVO zijn vaak met geweld andere landen binnengevallen en hebben hun territoriale grenzen niet gerespecteerd: Panama, Grenada, Libië, Kosovo, Irak en Syrië. Vóór Oekraïne had het moderne Rusland dat niet gedaan. Maar de op regels gebaseerde orde, in tegenstelling tot het internationaal recht, geeft Stoltenberg de mogelijkheid om aan te voeren dat Rusland de regels heeft overtreden maar de VS en de NAVO niet, omdat de regels gaandeweg worden verzonnen zodat de Verenigde Staten er altijd binnen vallen en Rusland er altijd buiten. Onder de ongeschreven, op regels gebaseerde orde worden regels toegepast als ze in het voordeel van de VS zijn, terwijl de VS wordt vrijgesteld als dat niet zo is.

Amerikaanse en NAVO-steun voor Oekraïne kan te maken hebben met Amerikaanse vasthoudendheid aan het handhaven van het op regels gebaseerde systeem, maar de Verenigde Staten zijn geen handhaver van internationaal recht.

Stoltenbergs derde reden om door te gaan met de oorlog in Oekraïne komt rechtstreeks uit het Amerikaanse script: “… we moeten ze blijven steunen, ook in de wetenschap dat hoe sterker Oekraïne is op het slagveld, hoe sterker het handvat zal zijn aan de onderhandelingstafel.” Dat punt is gepasseerd. Oekraïne bevindt zich in een zwakkere positie op het slagveld dan voor het tegenoffensief. Rusland wint de landoorlog, de uitputtingsslag op wapens, de uitputtingsslag op levens en de technologische oorlog. Oekraïne had een betere plaats aan de onderhandelingstafel in de eerste weken na de invasie, toen het politieke Westen hen beval om te stoppen met onderhandelen. Een jaar geleden bevonden ze zich in een betere positie toen ze gebieden in Kherson heroverden vóór het tegenoffensief. In plaats van de positie van Oekraïne op het slagveld of aan de onderhandelingstafel te versterken, lijkt het steunen van de voortzetting van de oorlog Oekraïne in een steeds zwakkere positie te brengen. De voorwaarden die Oekraïne vandaag krijgt aangeboden, zijn waarschijnlijk veel slechter dan de voorwaarden die aan het begin van de oorlog werden aangeboden. En morgen zullen ze waarschijnlijk nog slechter zijn.

  Er is een grote oorlog op komst

Stoltenberg zegt dat “als je een onderhandelde, vreedzame oplossing wilt, die ervoor zorgt dat Oekraïne zegeviert als een soevereine, onafhankelijke natie, dan is de beste manier om daar te komen het blijven geven van militaire steun aan Oekraïne.” Maar het is niet oorlog die de soevereiniteit van Oekraïne zal garanderen. Zoals Lavrov onlangs aangaf, erkende Rusland de soevereiniteit van Oekraïne op basis van een onafhankelijkheidsverklaring en een grondwet die de neutraliteit van Oekraïne en zijn niet-lidmaatschap van de NAVO vaststelde, en Rusland zal dit blijven doen wanneer deze voorwaarden opnieuw worden ingesteld. De beste manier om de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te garanderen is niet om het te helpen vechten voor het recht om lid te worden van de NAVO, maar om het aan te moedigen te beloven geen lid te worden van de NAVO.

Tot slot toonde Stoltenberg de hypocrisie van de NAVO niet alleen door wat hij zei, maar ook door wat hij niet zei. Als de woorden die Stoltenberg zei bedoeld waren om Westerse oren te bereiken, dan zullen de woorden die hij niet zei het luidst klinken in Oekraïense oren. Hoewel Oekraïne deels vecht voor het recht om lid te worden van de NAVO, is dat het enige dat Stoltenberg Oekraïne hypocriet genoeg niet heeft aangeboden. De “geallieerden hebben de laatste keer op de NAVO-top met alle aanwezige leiders in Vilnius” keer op keer verklaard dat ze Oekraïne zullen “steunen”, dat ze hun steun aan Oekraïne zullen “opvoeren”, dat ze Oekraïne zullen “helpen … om hun leger te moderniseren” en dat ze zullen “zorgen voor volledige interoperabiliteit tussen de Oekraïense strijdkrachten en de NAVO-strijdkrachten”. Het enige wat Stoltenberg niet zei dat de NAVO Oekraïne heeft aangeboden is lidmaatschap van de NAVO.

Oekraïne zou moeten vechten om de nadruk die de NAVO legt op het recht van een land om zijn eigen bondgenootschappen te kiezen en zich bij de NAVO aan te sluiten, zonder dat het lidmaatschap van de NAVO wordt aangeboden. Dat is de laatste hypocrisie die volledig tot uiting komt in Stoltenbergs commentaar aan verslaggevers.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïnens uitputting baart NAVO-elites zorgen – en dat zouden ze ook moeten doenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelStaten gaan eindelijk achter Big Pharma aan voor het vergiftigen van kinderen met “versneden” medicijnen
Volgend artikelV.S. marine klokkenluider onthult “937% toename in hartfalen” onder gevaccineerde piloten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. En er zullen er meer volgen nu wat kleinere landen, hoofddoel dat Rusland de agressor blijft.
  Armenie staat op de lijst denk ik.
  Stoltenberg is een van de grootste ratten die er is, maar er zijn er veel meer, we hebben niet genoeg touw en bomen in de wereld, daarom stoppen met het kappen van de regenwouden!
  Wat gaat Oekraine in de NATO doen het enigste vrouwenleger worden? De rest is dood, verminkt, gevlucht of ondergronds.
  Is toch te gek voor woorden.
  Maar als ze toch van NATO afzien zal de EU gewoon voor de US gecreerde rotzooi betalen de komende decenia. (wij dus) heeeerlijk zulke vrienden.

  • Ik heb een mooie grote eik geadopteerd…en wij zijn beiden van mening dat 24/7 er gebruik gemaakt kan en mag worden van 4 dikke geweldige takken, touw heb ik voldoende op voorraad dus ik zou zeggen….kom maar met de gegadigden!

  • Sommige zien een oorlog als een Investment, en de opbouw daarna als een Return on Investment. De rest is oninteressant en daarom kunnen deze instituten ook beide kanten financieren. Paid Order for NATO. In dat geval: rule based. Question is what “human” makes these rules?❗️

 2. Wat een leugenaar die vent. Hij weet donders goed dat hij praat in opdracht van de oorlogophitsers in usa en hij is de marionet die hun orders naar dat corrupte Oekriland uitvoert. Helaas hij niet alleen, want de usa vasallenlanden in het zgn democratische Westen moeten er van usa ook hun gigantische bijdrage aan leveren.
  Hoeveel tienduizenden slachtoffers moeten daar nog vallen voordat bij het klootjesvolk, gehersenspoeld door de k.t media, de oogjes open gaan en het vuile, smerige spel van de usa en hun marionetten doorzien. De meer dan 100 miljard dollar die de usa proxy oorlog al gekost heeft, hadden zoveel beter besteed kunnen worden. En nog vliegen de miljarden naar dat corrupte zooitje. Zolang de verschrikkelijke, mensverachtende oorlogsindustrie nog gigantische dividenden uit kan de,en, zullen de echte touwtjestrekkers steeds weer een oorlogje / opstand verzinnen. Walgelijk.
  Het gewone volk is de L.L. Zoals altijd. Kijk nu ook naar de verschrikking in Gaza.
  .

 3. Stoltenberg. Een viesnest uit de hoerenkast van de hel…….en wordt straks vervangen door dat trappelende huftertje wat dit land naar de verdommenis heeft geholpen met alles wat hij bedenken kon.

  Hypocriet. Ja. Giftig. Ja. Gemeen tot op het bot. Ja.

  En het gaat maar door en door en door.

 4. Als Zelenski bij het kruisje tekent en het lidmaatschap een feit is dan zullen hooguit 5 minuten later massa’s bommen op de EU en Amerika neerdalen, afgevuurd vanuit Rusland, want dan wordt Rusland rechtstreeks aangevallen, via oekieland en meteen aanvallen is in dit geval de beste verdediging.
  En het is juist die wetenschap bij de NAVO dat Zelenski NIET kan tekenen.

 5. Ik snap iets niet goed, ik heb sinds deze oorlog gestart is Oekrainische buren. Een echtpaar van rond de veertig jaar met opa welke een maand geleden overleden is hier in een ziekenhuis van Bergerac. Ik heb een héél moeilijk gesprek gehad met de man welke met behulp van een telefoon waar een apje voor translatie op zat. Buitengewoon lastig, geen buren waar je effe een bakkie bij gaat doen. Op mijn vraag waarom jullie “de burgers van Oecrainie” Zelenskie nog niet afgeschoten hebben reageerde hij nogal “vreemd! Zelenskie Afschieten? Ah u bent verkeerd geinformeerd, was zijn reactie. Ik heb het daar maar bij gehouden. Maar echt snappen deed ik het niet! Ik verkeerd geinformeerd?

 6. De Verenigde Staten “zullen steun blijven geven” aan Oekraïne “omdat dit in het belang is van de veiligheid van de Verenigde Staten.”

  Het heeft niks te maken met de “veiligheid” van de US of A, maar alles met de profits van het Amerikaanse MIC en hun smerige geopolitieke spelletjes op een continent waar ze feitelijk niks te zoeken hebben.

  In mijn optiek vormt juist de US of A een gigantisch veiligheidsrisico voor Europa. Niet alleen vanwege hun aanwezigheid in Europa, maar ook de wens om van Europa een slagveld te maken. Ze denken ons continent te kunnen opofferen om zo zelf buiten schot te blijven.
  Die hoop is natuurlijk volkomen irreëel omdat bij een kernoorlog de US of A het belangrijkste doelwit zal zijn van zowel de Russen als de Chinezen!

 7. De VS en zijn Navo, diverse landen en vooral Rusland benoemt de dingen zoals zij zijn, een bepaalde orde waar aan we moeten doen behalve de VS met zijn Navo, dus wat zijn dan die afgesproken regels, ze zijn echt schaamteloos en dom tegelijk, Stoltenberg of Rutte of wie dan ook ze moeten slechts hun orders uitvoeren en hebben geen enkele eigen inbreng, zielig eigenlijk maar met een dik salaris, ik kan alleen maar schrijven zoals van Kooten en de Bie vroeger al riepen, mogen we even overgeven!!!!!!!

 8. NAVO stuurt Nederlanders naar het frond wand het schijnt goedkope doden te zijn zijn al ingespoten alleen maar neer knallen fijn he jongens oorlog voeren voor debielen lijders

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in