De mist van de oorlog omhult het Oekraïense “tegenoffensief” in de zuidelijke regio Kherson, waar Kiev verloren gebieden hoopt terug te winnen. Maar tegen de zesde dag van de operaties is de echokamer in het Westen stil gevallen. Er zijn geen hoogdravende beweringen, schrijft M. K. Bhadrakumar.

Het vandaag verschenen rapport van het Britse Ministerie van Defensie gaat meer in op de problemen van “moreel en discipline” in het Russische leger in het algemeen, de bescheiden salarissen en de basisuitrusting zoals een “behoorlijk uniform”, wapens en rantsoenen – dan op het tegenoffensief in Kherson.

Er is een media black-out in Oekraïne. Wij weten alleen van militaire konvooien van ziekenwagens met loeiende sirenes die door de straten van Odessa snellen, ziekenhuizen in de regio’s Odessa en Nikolaj die overstroomd zijn met gewonde militairen, en griezelige oproepen aan het publiek om bloed te doneren. De regio Transcapathia in West-Oekraïne, van waaruit de plaatselijk gerekruteerde 128e Berg Aanval Brigade naar het Kherson-front was overgeplaatst, riep een dag van rouw uit ter nagedachtenis van haar dappere zonen die het leven hebben verloren.

Intussen is het laatste woord uit Kiev dat het tegenoffensief een “methodische operatie” is om de Russische troepen in het zuiden te verzwakken in plaats van territoriale winst te boeken. President Volodymyr Zelensky zei met enige irritatie: “Ik ben niet bereid te voorspellen wanneer het (terugtrekking van de Russische troepen) zal gebeuren. Ik heb de precieze data niet, maar ik heb wel het precieze begrip van hoe we het zullen doen.”

Op donderdag (dag 5 van het tegenoffensief) woonde Zelensky een tweede vergadering van het hoofdkwartier van de opperbevelhebber in een week bij, maar hij vermeldde er slechts cryptisch aan toe, “dat er ook bepaalde beslissingen genomen zijn. Ik denk dat iedereen de uitkomsten daarvan zal kunnen zien.”

De Amerikaanse media beweren vaag dat de Oekraïense strijdkrachten “tactische winst” boeken en zich voorbereiden “op een lange en zware strijd voordat de winter intreedt…” Westerse functionarissen waarschuwden dat het tegenoffensief de Russische strijdkrachten niet op korte termijn uit Oekraïne zou verdrijven. Maar succes bij de herovering van de streek van Kherson en het onder controle krijgen van de westkant van de rivier zou “echt belangrijk” zijn. (Politico)

  Vaarwel Kiev, hallo Cote d'Azur: Terwijl westerlingen hulp sturen, zien we hoe de corrupte Oekraïense elite profiteert van het conflict

Het dagblad merkt op: “Zo’n overwinning zou de Westerse bondgenoten van Oekraïne laten zien dat zij er goed aan doen miljarden dollars aan wapens en voorraden te blijven sturen om Rusland te bestrijden.”

Dit laatste stukje is de crux van de zaak. De wapenleveranties van Europese landen aan Oekraïne zijn vrijwel tot een druppel opgedroogd en ook bij de leveranties van de VS is een soortgelijke tendens waarneembaar. De regering-Biden vraagt het Congres om nog eens 11,7 miljard dollar aan hulp voor Oekraïne goed te keuren, maar dat is vooruitlopend op de waarschijnlijkheid dat de begroting voor 2023 niet vóór de deadline van 1 oktober zal worden goedgekeurd. In de aankondiging van het Office of Management and Budget van het Witte Huis op 2 september wordt erkend dat het gaat om “kortetermijnbeslissing om de federale regering draaiende te houden.”

In de verklaring van het OMB staat dat het Witte Huis deze anomalie wil omdat de fondsen van vorige pakketten om het Oekraïense leger te stimuleren opraken, nu driekwart verdeeld of vastgelegd is, en er de komende maand nog meer zullen volgen. Belangrijk is echter dat van de 11,7 miljard dollar die het Witte Huis vraagt, 4,5 miljard dollar naar het aanvullen van de uitgeputte voorraden van het Pentagon zou gaan, 4,5 miljard dollar naar begrotingssteun voor de Oekraïense regering, en slechts 2,7 miljard dollar naar defensie- en inlichtingenhulp als zodanig. Het is de bedoeling dat deze nieuwe hulpronde tot en met december duurt.

Zelensky moet een bezorgd man zijn. Hij moet de VS ervan overtuigen dat deze massale militaire hulp van miljarden dollars de moeite waard is geweest. Hij moet op zijn minst een bloedige patstelling aan het zuidelijke oorlogsfront laten zien. (Rusland heeft reeds in de Donass de overhand gekregen).

Er bestaat altijd het gevaar dat Zelensky zijn doel voorbijschiet. Politico onthult: “Westerse regeringen hebben Kiev gewaarschuwd zijn troepen niet te dun uit te spreiden om zoveel mogelijk grondgebied in te nemen, en zeiden dat de Oekraïners elke winst die zij boeken zouden moeten vasthouden. Ambtenaren zeiden dat zij verwachten dat Oekraïne zijn militaire doelstellingen zal heroverwegen als het Kherson herovert. De stad Melitopol, ook in het zuiden, ligt echter te ver van de Oekraïense stellingen, en een grondaanval op de Krim tijdens dit offensief is niet aannemelijk.”

Wel, al dit alles met opgewekte toon maar nauwelijks feitelijke informatie confronteert met de officiële Russische verklaringen over het Kherson-front die gedeeld wordt. In de Russische berichten van vandaag staat dat het “tegenoffensief” vrijwel “in de kiem gesmoord is” en dat de Oekraïense strijdkrachten zware verliezen hebben geleden die in de duizenden lopen. Het schijnt een werkelijk apocalyptisch scenario te zijn, te tragisch om te vertellen.

  Plan B: Oekraïense oorlog is nieuwe route naar Grote Reset

De enige Oekraïense doorbraak die zaterdagavond nog overbleef was een bruggenhoofd over de Ingulets-rivier – het zogenaamde Andreevsky-bruggenhoofd. Er wordt gespeculeerd dat de Russen de Oekraïense troepen misschien in een “vuurval” hebben gelokt. De rivierovergangen zijn afgesneden en de Russen zijn waarschijnlijk de Oekraïense troepen aan het omsingelen, die aan de westkant van de Ingullet vastzitten zonder dat voorraden of versterkingen hen bereiken.

Het tegenoffensief heeft zijn scherpte verloren en gaat nu over in positionele gevechten op één of twee plaatsen in de richting Mykolaiv-Krivoy Rog. Er is ook melding gemaakt van een Russische tegenaanval, waarbij de frontlinie nu de “administratieve grens” van de regio Mykolaiv raakt (een cruciale stad op weg naar Odessa). Er is ook melding gemaakt van zware bombardementen op de stad Mykolaiv. De Russen beweren grote hoeveelheden wapentuig vernietigd te hebben.

De Oekraïense “territoriale controle” kan gerelativeerd worden: enerzijds zit de vijand vast op de dorre steppe en wordt hij neergeslagen door de overweldigende superioriteit van de Russische artillerie en luchtmacht; anderzijds stuit hij op goed versterkte en verschanste verdedigingslinies.

Dit gezegd zijnde, kan Zelensky niet opgeven, want hij heeft dringend behoefte aan een succesverhaal. Kiev hoopt nog steeds de situatie om te keren, maar hoe dat haalbaar is, valt nog te bezien.

Tegen deze sombere achtergrond klinken er in de VS steeds meer sceptische geluiden over het beleidstraject van de regering-Biden. Het meest recente is een opiniestuk in de Wall Street Journal van de gepensioneerde generaal Mark Kimmitt, voorheen onderminister van Buitenlandse Zaken voor Politiek-Militaire Zaken in de regering-Bush. Kimmitt voorspelt dat “een doorbraak onwaarschijnlijk is” en dat binnenkort “logistieke tekorten” een wijziging van de Amerikaanse strategie kunnen afdwingen.

  Ruslands S-70 Okhotnik zware stealth drone begint Oekraïense troepen te bestoken terwijl Kiev wanhopig op F-16's wacht

Hij legt uit: “De NAVO zal te kampen krijgen met slinkende voorraden van de meest geavanceerde wapensystemen. Dit betekent waarschijnlijk een langere oorlog doormodderen, met meer slachtoffers. Het betekent meer druk van ondersteunende naties, aanhoudende inflatie, minder stookgas en afnemende steun van het volk.”

In principe zijn de opties: 1) “dieper graven in de NAVO-voorraden die voor de nationale verdediging worden achtergehouden”; ii) “kritieke tekorten vergroten” door een beroep te doen op de Defense Production Act en de Europese equivalenten daarvan; 3) het conflict laten escaleren door de Krim en Rusland zelf als doelwit te nemen; of, 4) Zelensky dwingen de grimmige realiteit onder ogen te zien dat “afnemende herbevoorrading” van wapens in feite “de boodschap van afnemende steun van buitenaf” voor de oorlog zelf bevat.

De gepensioneerde generaal, die dicht bij de Republikeinse Partij staat, concludeert: “Een diplomatieke oplossing beginnen zou onaangenaam zijn en misschien als defaitistisch gezien worden, maar aangezien er weinig kans is om uit het huidige moeras te geraken, is het misschien beter om nu te onderhandelen dan later… Met het oog op een toekomst van langdurige oorlog, afnemende hoogtechnologische systemen en stijgende aantallen slachtoffers, moeten de heer Zelensky en de NAVO moeilijke beslissingen onder ogen zien,  voordat die beslissingen hen worden opgedrongen.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Binnenkort hooivorken in Europa?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEconoom: Europeanen zijn “Laaiend van woede en het zal nog erger worden”
Volgend artikelNa Frankrijk bereidt nu ook Nederland zich voor op de invoering van voedselbonnen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Poetin: SMO wordt afgerond

  Tijdens de lopende evenementen van het Eastern Economic Forum (EEF) sprak president Vladimir Poetin over de doelstellingen van de speciale militaire operatie die het Russische leger in Oekraïne uitvoert.

  “We hebben niets verloren en we zullen niets verliezen. De belangrijkste acquisitie is de versterking van onze soevereiniteit.

  Natuurlijk vindt er een zekere polarisatie plaats, zowel in de wereld als in het land, maar ik denk dat dit alleen maar ten goede zal komen. Alles wat onnodig, schadelijk is, dat ons ervan weerhoudt vooruit te gaan, zal worden afgewezen. We zullen momentum en tempo van ontwikkeling krijgen. Al onze stappen zijn gericht op het versterken van de soevereiniteit.

  Ik wil benadrukken dat we niets zijn begonnen op het gebied van militaire operaties, maar alleen proberen af ​​te ronden.

  Militaire operaties begonnen in 2014 na de staatsgreep in Oekraïne, degenen die geen normale vreedzame ontwikkeling wilden en hun eigen volk wilden onderdrukken, de ene militaire operatie na de andere uitvoerden en mensen 8 jaar lang aan genocide onderwerpen in de Donbass.

  Rusland heeft, na herhaalde pogingen om deze kwestie vreedzaam op te lossen, besloten om als onze potentiële tegenstander met gewapende middelen in spiegelbeeld te reageren.

  Al onze acties zijn gericht op het helpen van mensen die in Donbass wonen, dit is onze plicht en we zullen het tot het einde vervullen. Uiteindelijk zal dit leiden tot versterking van ons land”, benadrukte de Russische leider.

  Bron: https://rusvesna.su/news/1662534613

  • beste adriaan,
   stop met deze oorlog een SMO (speciale mil operatie)noem het wat het is een oorlog!
   Een speciale militaire operatie is b.v een kleinschalig groepje commando’s die een bezet consulaat ontzetten.
   zoals b.v de kaping van een trein bij Wijster in 1975.het binnen vallen van een land met meerdere divisies en tanks etc. is dat per definitie niet.
   en om te stellen dat Rusland alleen de Donbass wilde ontzetten is onzin dan had hij nooit vol de aanval op Kiev ingezet.
   De beschuldiging van Genocide gaat niet op ,voor beide zijde. Ik zie in deze oorlog geen opzet om een specifieke bevolkingsgroep te vermoorden. Wel dat er veel slachtoffers zijn.
   De vreedzame oplossing die De Russen zouden hebben genomen zijn mij even ontgaan.
   Verder ff goed nieuws de gasprijs zakt even als de olie prijs!!
   Keep up the good spirit.
   vriendelijke groet ,
   Ap

 2. Poetin heeft gelijk.
  Geen staat kan het accepteren, dat haar bevolking contenue wordt aangevallen, alleen NL is daar laf en truttig genoeg voor.
  Dat de RU winnen is logisch en duidelijk.

  Op het moment dat Poetin heeft gewonnen, en de RU is begonnen met verhoren, is Rutte geschiedenis; zij gaan namen noemen; ook die van Rutte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in