Japan zal naar verwachting meer dan een miljoen ton radioactief water in de Stille Oceaan dumpen

2
VN-experts inspecteren Fukushima na het ongeval in 2011 © IAEA Imagebank (CC-BY-SA 2.0)

Alle bestaande opslagtanks voor het radioactieve water dat de beschadigde reactor heeft gekoeld, zullen binnenkort gevuld zijn. Elke dag wordt er 170 ton water toegevoegd – en er zijn geen nieuwe tanks gepland.

De Japanse staat is van plan om meer dan een miljoen ton besmet radioactief water uit de kerncentrale van Fukushima in de Stille Oceaan te dumpen. Vissers in het gebied zijn woedend, berichten lokale media.

Het was in 2011 dat een aardbeving en een daaropvolgende tsunami een catastrofe en een meltdown van een van de reactoren van de kerncentrale veroorzaakten.

In Japan is sindsdien een steeds intenser debat gaande over wat te doen met de snel groeiende hoeveelheid radioactief water, dat het resultaat is van een vitale afkoeling van de vernielde reactor.

Nu lijkt een besluit om het water in de oceaan te laten stromen op handen te zijn.

Op dit moment wordt het water opgeslagen in meer dan 1000 tanks, maar – met een extra 170 ton van het dagelijks geproduceerde radioactieve bijproduct raakt de opslagruimte op.

Naar schatting zullen alle bestaande tanks tegen de zomer van 2022 hun maximale capaciteit hebben bereikt, en de Japanse minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato zei vrijdag dat de beslissing “niet langer kan worden uitgesteld”, meldt Kyodo News.

“Emissies in de oceaan zijn de meest effectieve oplossing”

De regering heeft eerder overwogen om meer tanks te bouwen om meer water te kunnen bergen, of om te proberen het water in verdampte vorm de atmosfeer in te brengen, maar een aangewezen panel van experts heeft nu vastgesteld dat “de meest effectieve oplossing” is om het in de oceaan te lozen.

  De klimaatcultus wil dat de kooldioxide-uitstoot van elke persoon wordt gereguleerd - geen ademhaling meer ... voor de planeet!

Het emissieproces zal naar verwachting echter pas in 2022 beginnen en zal dan naar verwachting 30 jaar duren.

Het vooruitzicht van een lozing in de Stille Oceaan heeft bezorgdheid gewekt bij de lokale vissers, die vrezen dat het hun levensonderhoud zou kunnen ruïneren.

Kyodo News citeert een lokale visser:

“Het baart ons zorgen dat, zelfs als er maar één vis is gevonden die het veiligheidsniveau voor radioactiviteit heeft overschreden nadat het besmette water is vrijgekomen – het vertrouwen van de mensen in ons zal dalen”.

Hiroshi Kishi, die een confederatie van Japanse vissersgemeenschappen leidt, vertelde vorige week aan overheidsfunctionarissen en besluitvormers dat de lozing een “catastrofale impact” op het bedrijfsleven zou kunnen hebben.

Alle visserij in de regio is na de ramp in 2011 volledig verboden en ondanks het recente herstel zijn de vissers in het gebied nog steeds onderworpen aan handelsbeperkingen.

Zuid-Korea, dat nog steeds alle invoer van vis uit de regio verbiedt, heeft het voorstel omschreven als “een ernstige bedreiging”.

De aanvankelijke kernsmelting in 2011 dwong tot de evacuatie van 150.000 mensen in gebieden tot 20 km van de kerncentrale, evenals in gebieden die verder weg liggen en door hevige regenval zijn getroffen. Het herstel zal naar verwachting vele jaren in beslag nemen.

Greenpeace oprichter: opwarming van de aarde is “de grootste zwendel in de geschiedenis”

Vorig artikelZweedse politie heeft haar geweldsmonopolie verloren – migrantenbendecriminelen vaardigen uitgaansverbod uit
Volgend artikelNu gaan ook Democraten-kiezers in Minnesota over naar Trump
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in