Geen elektriciteit, geen voedsel, geen stromend water, geen wet. In een nu legendarische forumdraad vertelt een gebruiker genaamd Selco preppers over zijn ervaringen en wat hij en zijn gezin deden om in leven te blijven.

In september 2011 sloot een gebruiker met de naam selco zich aan bij de forums van SurvivalistBoards.com en postte “my shtf expirience-wartime,” [shtf – shit hits the fan, red.] een draad die sindsdien legendarisch zou worden in survivalgemeenschappen en daarbuiten – in feite ziet u er tot op de dag van vandaag nog vaak naar verwezen worden in gemeenschappen als 4chan en reddit. Daarin beschrijft Selco zijn ervaring van het leven in een belegerde Bosnische stad van 50 à 60.000 mensen tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). De belegering nam alles weg wat de moderne mens als vanzelfsprekend beschouwt en testte met extreme wreedheid Selco’s en het vermogen van zijn gemeenschap om te overleven, schrijft Lulz.com.

Maar wat zo interessant is aan dit oorlogsverhaal, is dat het verteld werd aan een groep survivalisten (preppers) die vragen hadden – heel veel vragen. Hoe werkt ruilhandel en welke overlevingsstrategieën zijn waardeloze rommel? Hoe was de sociale dynamiek toen iedereen besefte dat er geen wet was? Wat gebeurt er echt en wat voor streken halen de mensen eigenlijk uit om zich te redden als ze geconfronteerd worden met, in wezen, de apocalyps?

Selco’s eerste bericht:

Ok, ik wil mijn eigen ervaring met u delen. (Heb geduld met mijn Engels, ik kom van ver weg)

Ik kom uit Bosnië, en zoals sommigen van u misschien weten was het hier een hel van 92-95, hoe dan ook, gedurende 1 heel jaar heb ik geleefd en overleefd in een stad van 50 000- 60 000 inwoners ZONDER: elektriciteit, brandstof, stromend water, echte voedseldistributie, of distributie van welke goederen dan ook, of enige vorm van georganiseerde wet of regering. De stad was gedurende 1 jaar omsingeld en in die stad was het eigenlijk een SHTF situatie.

Wij hadden geen georganiseerd leger of politiemacht, er waren groepen verdedigers, eigenlijk iedereen die een geweer had, vocht voor zijn eigen huis en zijn eigen familie.

Sommigen van ons waren beter voorbereid, maar de meeste gezinnen hadden voedsel voor een paar dagen, sommigen van ons hadden een pistool, weinigen bezaten een AK-47 toen alles begon.

Hoe dan ook, na een maand of twee begonnen de bendes met hun smerige werk, het ziekenhuis leek wel een slagerij, de politiemacht verdween, 80 procent van het ziekenhuispersoneel ging naar huis.
Ik had geluk, mijn familie was groot in die tijd (15 leden in één groot huis, 5-6 pistolen, 3 Kalashnikovs) dus wij leefden en overleefden, de meesten van ons.

Ik herinner me dat de US Air Force om de 10 dagen MRE dropte (god zegene de USA daarvoor) als hulp voor de omsingelde stad, het was gewoon niet genoeg. Sommige huizen hadden tuintjes met wat groenten, de meeste niet.
Na drie maanden begonnen de geruchten over de eerste hongerdoden, doden door lage temperaturen, we stripten elke deur en raamkozijn van verlaten huizen om ons te verwarmen, ik verbrandde al mijn eigen meubels om me te verwarmen, veel mensen stierven aan ziektes, meestal door slecht water (twee van mijn familieleden), we gebruikten regenwater om te drinken, verschillende keren at ik duiven, één keer at ik een rat.

Geld was geen stuiver waard…

Wij ruilden dingen, de zwarte markt werkte, enkele voorbeelden: voor 1 blikje corned beef kon je een vrouw hebben voor een paar uur (klinkt niet goed, maar het was de realiteit) ik herinner me, dat de meeste van die vrouwen gewoon wanhopige moeders waren, kaarsen, aanstekers, antibiotica, brandstof, batterijen, geweermunitie en natuurlijk voedsel, daar vochten wij als beesten voor.
In zo’n situatie veranderen er veel dingen, de meeste mensen veranderden in monsters, het was lelijk.
De kracht zat hem in de aantallen, als u alleen in huis was, werd u waarschijnlijk beroofd en gedood, hoe goed u ook bewapend was.

Hoe dan ook, de oorlog eindigde, weer dankzij Amerika (en nogmaals god zegene de VS daarvoor)
Het is niet belangrijk welke kant gelijk had in die oorlog.

Het was bijna 20 jaar geleden, maar geloof me, voor mij was het net als gisteren, ik herinner me alles, en ik denk dat ik veel geleerd heb.

Ik en mijn familie zijn nu voorbereid, ik ben goed bewapend, bevoorraad en getraind.
Het is niet belangrijk wat er gaat gebeuren, aardbeving, oorlog, tsunami, buitenaardse terroristen, het belangrijkste is dat er iets gaat gebeuren.

En uit mijn ervaring weet ik dat u niet alleen kunt overleven, de kracht zit hem in het getal, wees hecht met uw familie, bereid u samen met hen voor, kies uw vrienden met wijsheid en bereid u ook samen met hen voor.

En tot slot, dit is mijn eerste bericht, en mijn Engels is niet zo goed, dus beoordeel me niet te hard. ”

V: Hoe hebt u zich veilig kunnen verplaatsen?

Eigenlijk was de stad opgebroken in zoiets als veel straatgemeenschappen, in mijn straat (15 of 20 huizen) organiseerden wij patrouilles (5 gewapende man elke nacht) om op bendes of vijanden te letten.

Wij handelden in dingen tussen mensen in die straat, 5 mijl van mijn straat was er een straat met zoiets als georganiseerde handelaars, maar het was te gevaarlijk om daarheen te gaan, het werkte alleen ’s nachts (overdag was het een sluipschuttersgang) en je had meer kans om daar beroofd te worden dan om handel te drijven, ik heb die straat maar 2 keer gebruikt, en geloof me, alleen als ik echt iets heel erg nodig had.

Selco wilde de stad niet specificeren, maar op grond van zijn beschrijving zou het Livno kunnen zijn, dat in 1991 40.600 inwoners had (nu op 34k). Wikipedia: “Na het einde van de Tweede Wereldoorlog was Livno een deel van de Socialistische Republiek Bosnië en Herzegovina in Joegoslavië. Na de ineenstorting daarvan in 1992 en tijdens de Bosnische oorlog, stond het onder controle van de Kroatische Republiek Herzeg-Bosnië.”
V: Hoe zit het met hout? Het leek alsof er veel bossen rond uw stad zijn, waarom moest u dan deuren en meubels verbranden?

Allereerst dank ik u voor uw vragen, ik had niet verwacht dat er zoveel belangstelling voor mijn bericht zou zijn.

Ik zal graag veel dingen met u delen, want ik wil veel van u leren.

Hoe dan ook:

Bosnië heeft veel bossen als u op de kaart kijkt, maar ik woonde in een stad dichter bij de Kroatische grens, meer naar het zuiden, ik wil de naam van de stad niet noemen, maar als u op de kaart kijkt, is het zuidelijke deel van mijn land, dichter bij Kroatië, helemaal rotsachtig.

Ja, wij hadden wat bomen in mijn stad, parken, fruitbomen, maar het grootste deel van de stad is bebouwd en bestaat uit huizen” maar geloof me, alle bomen in de stad zullen heel snel verbrand zijn als je geen elektriciteit hebt om te koken en te verwarmen. Daarna heb je alleen nog maar meubels, deuren, houten vloeren… (en geloof me, dat spul verbrandt ook heel snel).

Er was bijna geen autogebruik in de stad, want: de meeste wegen waren bezaaid met ruïnes, verlaten auto’s, vernielde huizen en dat soort dingen, en benzine was als goud.

Als ik ergens heen moest, ging ik bijna altijd ’s nachts, nooit alleen, maar ook nooit in een grote groep (2-3 man misschien), altijd gewapend, heel snel, altijd in de schaduw, door ruïnes, zelden openlijk op straat, eigenlijk altijd verstopt.

Wij hadden geen voorsteden en boeren, in voorsteden waren vijandelijke legers, wij waren omringd door vijandelijke legers, en in de stad wist je niet wie je vijand was.

En ja, er waren georganiseerde bendes, 10-15 mensen, soms zelfs 50, maar er waren ook gewone mensen zoals u en ik, vaders, opa’s, fatsoenlijke mensen, die roofden en doodden, er was niet te veel goeden en slechten, de meesten van ons waren grijs, klaar voor alles.

V: Had u zich voorbereid en wat voor vaardigheden had u nodig?

Dat kunt u natuurlijk vragen.

Wij gebruikten wat wij hadden, wij waren niet voorbereid op die situatie, wij wisten niet van preppen.

Dus u kunt zich voorstellen dat wij in sommige opzichten terugkeerden in het stenen tijdperk, eigenlijk in de meeste.

Wij gebruikten gewoon alles wat wij hadden, één voorbeeld, ik had in mijn propaan (of butaan, ik weet het niet zeker) grote fles, cilinder (ik weet niet zeker of dat het juiste woord is), en ik gebruikte hem niet om te koken of te verwarmen, hij was te kostbaar, ik heb die fles samen met mijn vriend gebouwd (gerepareerd), zodat ik een slang kan bevestigen aan een soort ventilator (sorry, mijn Engels gaat hier achteruit), zodat ik die wegwerpaanstekers kan vullen, (ze zijn niet wegwerp als je weet hoe), die aanstekers zijn een klein fortuin waard.

Om het verhaal kort te maken, iemand brengt mij een lege aansteker en ik vul die aansteker met gas, meestal heb ik daar een blikje voor genomen of een kaars of wat hij mij ook maar kan aanbieden.

Ik hoop dat u mijn voorbeeld begrijpt, mijn Engels is slecht op sommige punten.

Nog een voorbeeld, ik ben gediplomeerd verpleeger, in zo’n tijd was mijn kennis mijn ding voor de handel.

En ja, laat u opleiden en trainen, in tijden als deze is het een fortuin waard als u weet hoe u dingen moet repareren, al uw goederen zullen op een dag op zijn, maar uw specifieke kennis kan uw voedsel zijn.

Ik bedoel: leer dingen repareren (schoenen of mensen, wat u maar kunt).

Mijn buurman wist hoe hij een soort olie voor olielampen moest maken (olie in glas, lont van touw) en hij had geen honger, hij heeft me nooit laten zien hoe hij die olie maakte.

Ik geloof dat hij een boom achter zijn huis gebruikte en een klein beetje diesel, ik weet het niet.

Mijn punt is, leer dingen, de mensen hebben altijd iemand nodig die weet hoe ze dingen moeten maken.

Het was geen overlevingsfilm, het was lelijk, wij deden wat wij moesten doen om te overleven.

Niemand wint, we hebben het gewoon overleefd, met een hoop nare dromen.

V: Was het niet religieus, de oorlog?

Sorry man, verkeerde info, dat was geen Christen vs Moslim oorlog, het was een burgeroorlog, met veel wisselingen tussen de partijen.

En sorry dat ik niet in ga op de politiek, daar geef ik niet zoveel om, ik ga niet in op religieuze verhalen, ik bedoel dat ik geloof in God als hogere macht, en ik probeer te leven volgens zijn wetten, ik behoor tot geen enkel dogma, moslim of christen.

V: Wie was uw steungroep?

Mijn groep bestond alleen uit mijn familie, mijn bloedverwanten (ooms, grootmoeder…), in mijn straat en in mijn dorpsuitstapjes had ik enkele goede vrienden, maar mijn beste vrienden waren mijn familie. Ik neem nooit vreemden in mijn naaste groep.

V: Als u vandaag drie maanden de tijd had om u voor te bereiden, wat zou u dan doen?

Als ik drie maanden extra had om me voor te bereiden?

Hmmm, waarschijnlijk overzees gaan lopen ?

Grapje

Ok, Nu ben ik me er heel goed van bewust hoe het in heel korte tijd heel slecht kan gaan, dus ik heb voedsel, hygiëne, energie enz. voor 6 maanden, ik woon in appartement met wat verbeterde beveiliging, ik heb een huis met schuilplaats in een dorp zo’n 5 mijl van mijn appartement, in dat huis ook voorraad voor 6 maanden, dat dorp kleine gemeenschap, de meesten zijn mijn verwanten, de meesten zijn voorbereid (dat hebben ze uit de oorlog geleerd), ik heb vier soorten vuurwapens met 2000 kogels voor elk (sorry, kan niet in details treden, wetten zijn hier anders voor geweren).

Ik heb een grote tuin bij dat huis en enige goede kennis over tuinieren en landbouw.

Ik denk dat ik nu de kennis heb om problemen te ruiken, weet u, als iedereen zegt dat alles goed komt, dan weet je op de een of andere manier dat alles in duigen gaat vallen.

Ik denk dat ik kracht heb om alles te doen wat nodig is om mij en mijn gezin in leven te houden, want als alles in duigen valt, wees er dan maar zeker van, dat je slechte dingen gaat doen om je kind te redden. Je wilt geen held zijn, je wilt overleven met je gezin.

Ik ben verpleegkundige, ik ben ook paramedicus (Amerikaanse normen)

En ik ben bereid om van u allen te leren.

  Zelensky geeft ''de hele wereld'' de schuld van Oekraïnes falen in Charkov

Eén man heeft geen kans om te overleven( Ok het is mijn mening) hoe goed bewapend en voorbereid u ook bent, op het einde zult u sterven, dat heb ik al vaak gezien. Familiegroepen of beste vrienden met veel voorbereiding en veel verschillende kennis, ik geloof dat dat het beste is.

V: Welke voorwerpen moeten wij in voorraad houden?

Dank u.

Dat hangt ervan af, ik denk dat als u maar één ding in voorraad hebt, u het niet zult overleven, tenzij u als een overvaller wilt overleven, dan hebt u alleen een pistool en veel munitie nodig.

Ik denk dat u zich naast munitie, voedselhygiëne en energiedingen (batterijen enz.) ook moet richten op kleine dingen voor de handel, zakmessen, aanstekers, vuurstenen.

Ook veel alcohol, een soort dat lang kan blijven staan, ik bedoel dingen als whisky en zo, het maakt niet uit wat voor soort, u kunt de goedkoopste soort hebben, het is heel goed voor de handel in wanhopige tijden.

Ook gebrek aan hygiëne heeft veel mensen gedood, dat heb ik gezien.

U moet een paar eenvoudige dingen hebben, zoals bijvoorbeeld veel vuilniszakken, ik bedoel veel, veel gebruiksmogelijkheden daarvoor, en VEEL duct tape, veel gebruiksmogelijkheden daarvoor.

Wat wapens betreft, hou het eenvoudig, ik bedoel dat ik nu altijd Glock 45 bij me heb, omdat ik dat pistool mooi vind, maar het is geen gebruikelijk pistool en geen gebruikelijk kaliber hier, dus heb ik ook twee 7,62 mm TT Russische pistolen verborgen, omdat bijna iedereen dat pistool hier heeft, en een heleboel munitie.

Ik hou niet van Kalashnikov, maar hier ligt dat geweer in bijna elk 3e huis, dus…

Meestal heb ik in de oorlog mijn water van het dak opgevangen in 4 grote vaten, daarna gekookt om te ontsmetten, we hadden ook een rivier in die stad, te vervuild, maar als je niet kunt kiezen…

Ik denk niet dat ik een expert ben, ik ben hier om te leren.

Ik denk dat het ervan afhangt hoe ver u gaat om te overleven met uw daden, u moet bereid zijn om lelijke dingen te doen.

Oh ja, het heeft mijn kijk op het leven veranderd, ik weet nu dat er slechte dingen kunnen gebeuren, en wat nog belangrijker is, ik geloof eigenlijk dat het het belangrijkste is: ik geloof niet meer in regering en gezag, absoluut niet. Wanneer zij echt hun best doen om u te verzekeren dat alles goed komt, dan kunt u er zeker van zijn dat er iets ergs gebeurt.

Niet alleen geloven, maar ook onderzoeken.

V: Hoe zit het met de burgeroorlog… en de godsdienststrijd? Hebben goud en zilver veel geholpen en hoe kwam u aan de alcohol en andere voorraden?

Hallo aan allen

Ik ben het weer ?

Ik geloof dat deze discussie op een bepaald punt de verkeerde kant opgaat, en nee, ik ben niet beledigd, iedereen heeft recht op een mening, dus hier is een paar van mijn meningen:

Het was een burgeroorlog, ja er was een grote invloed van godsdienst, maar iemand zegt “wat deden jullie met mensen van een andere godsdienst?”

Wel, in mijn familie zijn er mensen met verschillende godsdienstige overtuigingen, dus wat bedoelt u daarmee?

Ik zal proberen het u eenvoudig uit te leggen; het was een aanvallers- en verdedigersstrijd, veel van kant wisselen, burgeroorlog. De oorlog eindigde zonder winnaars, hij eindigde met een wapenstilstand, vooral dankzij de VS. Het was de verkeerde oorlog, verkeerde redenen. Ik heb niet gevochten voor godsdienst of etniciteit, ik heb gevochten om mijn familie en mezelf in leven te houden.

De laatste 15 jaar hebben we vrede, we leven samen met mensen die vroeger onze vijanden waren, ik wil niet opnieuw oorlog en vijand hebben om etniciteit of godsdienst of om welke andere reden dan ook.

Probeer alstublieft niets te veralgemenen over die oorlog, er waren geen goede en slechte kanten, we hebben allemaal geleden en we proberen allemaal weer samen te leven.

En ja elke kant deed slechte dingen, en elke kant had goede en slechte jongens.

Ik ben hier om één en enige reden – overleven, ik wil leren, en ik kan wat nuttige dingen met u delen.
Ik denk niet aan uw godsdienstige overtuiging, uw etnische afkomst of uw politieke mening.

Een paar woorden over mijn stad vóór de oorlog, het was een gewone Bosnische stad, normaal leven, fatsoenlijke mensen, scholen, theaters, parken, universiteit, vliegveld, misdaadcijfer heel laag, stad als de meeste kleinere steden in de VS (denk ik). Ik was een jonge man, net als iemand van u misschien.

Nu heel belangrijk: ik ben hier niet om te discussiëren over oorlogsredenen, of partijen, godsdienst of iets dergelijks.

Dankzij de oorlog was er in mijn stad een ECHTE SHTF situatie, en daar kunnen we het alleen over hebben, alleen dat is belangrijk.

U hebt veel internetpagina’s, u kunt alles over die oorlog te weten komen, en u kunt partij kiezen als u dat wilt. Ok dat is het.

Over overleven.

Ik weet niet hoe het met de anderen op dit forum zit, maar ik heb nu veel verzamelde alcohol.

Aan het begin van de oorlog vernielde een tankgranaat de voormuur van een kleine distilleerderij (alcoholfabriek) vlak bij mijn huis, zodat we ongeveer 500 liter rakia meenamen (het is zoiets als Bosnische whisky, denk ik, gemaakt van druiven, erg sterk).

Het was geweldig spul voor de handel, de mensen gebruikten veel alcohol, wanhopige tijden denk ik, wij gebruiken het ook voor ontsmetting.

Wat de hygiëne betreft, kopjes en borden, papier of plastic, u zult er heel wat nodig hebben, ik weet het, wij hadden het helemaal niet.

Mijn mening is dat hygiëne misschien belangrijker is dan voedsel, u kunt gemakkelijk duiven schieten, als u een grootmoeder hebt weet zij misschien wel wat eetbare planten op de dichtstbijzijnde kleine heuvel (mijn ervaring) maar u kunt geen handontsmettingsmiddel schieten ?

Waterzuiveringspillen, allerlei schoonmaakspullen, ontsmettingsmiddelen, veel zeep, bleekmiddel, handschoenen, maskers, alles wegwerp, zorg heel goed voor EHBO-training, leer hoe u kleinere snijwonden, brandwonden of zelfs schotwonden moet behandelen, er is geen ziekenhuis, zelfs als u ergens een dokter gevonden hebt, heeft hij waarschijnlijk geen medicijnen, of u hebt geen spullen om hem te betalen.

Leer hoe en wanneer u antibiotica moet gebruiken, en heb het veel.

Geloof me met goede kennis en een goede hoeveelheid medicijnen zult u rijk worden.

Over goud en zilver, ja, ik persoonlijk heb in die tijd al mijn goud voor munitie gegeven, maar het was niet al te veel waard.

Wat huisdieren betreft, die had ik niet, ik heb in die tijd niet veel huisdieren gezien, heeft iemand ze opgegeten? Ik weet het niet, waarschijnlijk.

Over kleine familie, hmm, niet goed, gewoonlijk komen een paar kleinere families samen in het grootste huis en blijven bij elkaar, alle familieleden (mijn geval)

Klein gezin of alleenstaande man, niet goed om te overleven in de stad SHTF, misschien in de wildernis (ik heb daar geen ervaring mee) Zelfs als u low profile blijft, verborgen in uw huis met veel voedsel enz., vroeg of laat komt de menigte, en u hebt misschien één of twee geweren, erg moeilijk. Ik ben het eens met low profile beleid, het is heel belangrijk dat u geen mensen aantrekt met wat dan ook, maar als ze komen, moet u aantallen hebben, mensen en geweren, de beste mensen zijn uw familie.

Over door de stad trekken: altijd ’s nachts, zoals ik al zei, nooit alleen, 2-3 man, heel snel, nooit aandacht trekken, er uitzien als iedereen, als de meeste mensen er wanhopig, arm, vuil uitzien, moet u er net zo uitzien, het is niet nodig dat iedereen weet dat u thuis een goede hoeveelheid voedsel, munitie, schone kleren en al het andere hebt. Kijk en gedraag u zoals iedereen.

Als iemand u of uw familie aanvalt, dan moet u laten zien dat u er klaar voor bent.

Ik heb nooit in grote groepen gelopen, in die tijd en die situatie is grote groep niet goed.

Nu, dit is allemaal mijn ervaring, het was toen, ik heb veel fouten gemaakt, ik ben geen expert, ik ben hier net als ieder van u, om te leren en te delen.

Ik weet bijvoorbeeld niet al te veel over overleven in de wildernis, ik ben hier om het na te gaan.

O ja, een paar dingen voor Sedoy: mijn vrouw is van een andere etniciteit, en zij is ook katholiek, ik niet, en om u te antwoorden : nee ik ga haar niet neerschieten.

V: Wat is er gebeurd met degenen die gestorven zijn? Waar haalde men brandhout vandaan?

Wel, wie er in die periode gestorven of gedood werd, kreeg geen behoorlijke begrafenis.

De mensen gebruikten elk stukje vrije grond, dicht bij huis, om te begraven, soms zelfs in de tuin, 2-3 stadsparken werden begraafplaatsen, na de oorlog zijn de meesten opgegraven en fatsoenlijk begraven.

Er was geen sprake van het verbranden van lijken of iets dergelijks, voor zover ik weet.

Oh nog iets interessants over vuur, sommige mensen gingen ’s nachts kilometers ver om ergens vuur te vinden, om een stuk hout op te stoken en mee naar huis te nemen, en vuur te maken om te koken of te verwarmen, aanstekers en lucifers waren erg kostbaar, en de meeste mensen hadden niet genoeg brandhout om altijd vuur te maken. Voor de meeste mensen was het voortdurend zoeken naar iets, vuur, hout, voedsel, munitie…

V: Was zout waardevol?

Het was waardevol ja, maar niet te veel, bijvoorbeeld koffie of sigaretten waren veel meer waard.

V: Wat dacht u van sigaretten?

Hm, ik had veel alcohol, zoals ik al zei, ik verhandelde bijna alles zonder enig probleem, laat ik het zo zeggen: het verbruik van alcohol was waarschijnlijk 10 keer meer dan in de normale tijd. En dan heb ik het nog niet over reiniging en ontsmetting.

Aan de andere kant maakte u een heel goed punt, als u geld en tijd hebt en u hebt een opslagplaats, dan is het waarschijnlijk beter om sigaretten of kaarsen en batterijen op te slaan voor de handel, of voedsel.

Ik was toen nog geen prepper, we hadden geen tijd om ons voor te bereiden, enkele dagen voor de SHTF verklaarden politici op tv dat alles in orde is, als de hemel naar beneden valt nemen we gewoon wat je kunt.

V: Vertel ons meer over het koken en de levensmiddelen die u kon bereiden. Was u bezorgd over het rondgaan van de geur en het waarschuwen van mensen dat er daar voedsel was?

Over koken, voor de SHTF gebruikte ik in mijn huis elektriciteit voor koken en verwarming, dus toen alles begon heb ik wat spullen geruild voor een soort oud houtfornuis, dat heb ik in de keuken gezet en een uitlaatpijp (juist woord?) door een gat in de muur gemaakt, dat gebruike ik om te koken en te verwarmen.

In de zomer kookte ik in mijn achtertuin (ommuurd, bakstenen, gelukkig)

Wat de geur van het eten betreft, hm, ik zal proberen me de situatie voor te stellen: geen elektriciteit, geen stromend water, riolering maandenlang afgesloten, lijken in verwoeste huizen, vuil en rommel, geloof me, het was erg moeilijk om iets lekkers te ruiken.

Het was niet zoals in films, het was lelijk, vies, en stinkend.

Ja, ik had weinig problemen door het koken, slechts weinig, maar zoals ik al zei, genoeg mensen, goed bewapend en met de wil om zich te verdedigen, en je kunt de meeste problemen daarmee wel aan.

Waarschijnlijk zou de situatie in de wildernis anders zijn.

Ik at meestal een soort pannenkoeken met plaatselijke kruiden (daar is geen bakolie en niet te veel brandhout voor nodig), en natuurlijk alles wat ik kon krijgen en ruilen, rijst was goed te eten, niet te veel brandhout voor nodig.

Ik denk dat ik geluk heb gehad, slechts enkele keren heb ik lekkere dingen gegeten, zoals duiven.

Ik had altijd wel iets om te ruilen, ik denk dat dat me gered heeft, en wapens natuurlijk.

De binnenstad van Grbavica, een voorstad van Sarajevo, maart 1996. Sarajevo werd ook belegerd en had te maken met veel van de problemen die Selco beschrijft.

Vraag: 1. Waarom zou de nacht veiliger zijn dan overdag? Buiten het voor de hand liggende dat het ’s nachts gemakkelijker is zich te verbergen, maar waren de bendes overdag meer op de been? Ook, waarom alleen kleine groepjes van 2-3? Wat gebeurde er met grotere groepen?

2. Waarom zou u ’s nachts op stap moeten gaan? Waar ging u bijvoorbeeld heen en waarom?

3. Hoe ging u om met de situatie van de maffia toen ze voor u, of uw familie, kwamen?

  De voedselrellen van 2022 zijn al begonnen... ze zullen zich wereldwijd verspreiden... nieuwe info over schaarste van voedsel, mineralen, telecomapparatuur en meer

4. U had het over ruilen voor kogels, enz. Hoeveel schietpartijen deed u in die tijd en hoeveel munitie had u, of had u willen hebben?

5. Hoe was u in staat te bepalen wie vijand was en wie niet? Hoe slaagde u erin om daar handel te drijven met mensen en wanneer/waar?

6. Welke versterkingen deed u aan uw huis en wat voor bewaking, of beschermingen had u?

7. Tenslotte, hoe wist u sluipschutters te vermijden? Welke voorzorgsmaatregelen nam men tegen hen?

Eerst was er overdag bijna niemand buiten wegens sluipschutters, de verdedigingslinie was heel dichtbij, dus wat u ook moest doen, u deed het ’s nachts, iets ruilen, brandhout zoeken (ik kan niet genoeg uitdrukken hoe belangrijk dit was in de stad, en moeilijk), iets zoeken, iemand controleren, naar het nieuws gaan luisteren (heel erg belangrijk, veel mensen worden gedood omdat ze ergens heen gaan om te zien wat er gebeurt, of wat er nieuw is) denk eraan, geen nieuws, geen radio,geen tv, niets, geruchten voedden veel mensen.

Reeds uitgelegd, u kunt thuis blijven en sterven van honger en kou, of zelfs infectie van een of ander klein wondje, of erop uit gaan en uw leven riskeren, proberen iets nuttigs te vinden – te verhandelen

Ik heb wel situaties gehad die alleen mijn huis betroffen, het is niet nodig om al te veel details te geven, wij hadden meer vuurkracht, en bakstenen muur.

Ook hadden wij zoiets als straatwacht, de mensen uit mijn straat waren goed georganiseerd, in geval van bendes, nu waren er veel schietpartijen.

Er werd vrij veel geschoten in de stad, ik had in het begin niet genoeg wapens, één geweer en één pistool (ww2), misschien 100 kogels, later ruilde ik wat dingen voor meer geweren en munitie, herinner me dat ik autoaccu gaf voor 2 geweren.

Hoeveel munitie ?

VEEL, zo veel als u kunt.

Meestal kunt u niet uitmaken wie vijand of vriend is, behalve mijn familie en weinig echte vrienden, is ieder ander een potentiële vijand. Wanneer uw vriend moet kiezen tussen de dood van zijn kind en uw dood, vraag dan wie hij zal kiezen.

Geruchten, iemand vertelt u dat een oude man een paar straten verder een paar blikken heeft en dat hij munitie of wat dan ook zoekt, u gaat erheen, zoals ik zeg, u bent altijd op zoek naar iets. Zo kwamen er ook mensen in mijn straat als handelaars, met wat goederen.

Er was ’s nachts zoiets als een handelsstraat, eigenlijk was het een grote ruïne van een sportcentrum, je kon er naartoe gaan om iets te zoeken of iets aan te bieden, maar het werd door niemand gecontroleerd, dus het was te gevaarlijk.

Het was vrij primitief, bakstenen muur rond het huis, zandzakken voor de ramen en deuren, daarbovenop gebruikten we alles wat je maar kon, grote stukken metaal, stenen, binnenin het huis bevestigden we van alles voor de ramen, alleen een kleine opening voor het geweer, altijd 5 familieleden klaar om te vechten, eentje altijd buiten op straat verborgen.

Stenen tijdperk situatie ?

Om sluipschutters te vermijden, bleven wij overdag thuis, het was niet zo dat er ’s nachts sluipschutters waren, zelfs ’s nachts liepen wij nooit openlijk op straat als wij dat konden vermijden, altijd sluiproutes, door ruïnes, snel en stil.

V: Hoe was de situatie in uw badkamer? Waar ging u heen? Had u iets om mee af te vegen? Sorry dat ik zulke persoonlijke vragen stel, maar dit is iets wat ik me in dit soort situaties afgevraagd heb.

Wij gebruikten een schep en elk stukje grond dicht bij huis, klinkt vies, en dat is het ook, wassen met opgevangen regenwater, soms naar de rivier gaan (meestal was dat te gevaarlijk) Meestal hadden we geen wc-papier, zelfs als ik het had, ruilde ik het.

Het was de hele tijd een slechte situatie.

Als ik wat raad mag geven: als eerste een wapen en munitie voorbereiden, daarna al het andere, ik bedoel alles, hangt af van hoeveel geld en ruimte u hebt, als u iets vergeet, geen probleem er staat altijd wel iemand klaar om te ruilen, maar als u wapens en munitie vergeet dan kan het zijn dat u niet bij handelsplaatsen kunt komen.

Ik zie grote familie of een groep (ik bedoel echt) goede vrienden niet als meer mond om te voeden, ik zie ze als meer wapens en kracht, het zit in de natuur van mensen om zich aan te passen.

En hou het simpel en gebruik gezond verstand, in de eerste periode verdwijnen zwakke mensen, andere vechten.

Ga met kleine dingen, aanstekers, kaarsen, vuurstenen. Het is een goed idee om een brandstofgenerator te hebben (een elektrische generator?), maar ik denk dat het beter is om 1000 bic aanstekers te hebben. Een brandstofgenerator is geweldig, maar in een shtf scenario zal die in de stad een heel leger aantrekken, 1000 bic aanstekers nemen niet te veel plaats in, zijn goedkoop, u kunt ze altijd ergens voor ruilen.

Een echt SHTF scenario vraagt om een totale verandering van de normale mentaliteit, dat is moeilijk uit te leggen, ik zal het proberen met voorbeelden.

V: Hoe gemakkelijk/moeilijk was het om aan wapens te komen NA de SHTF en wat kon je ruilen voor wapens en munitie (ik herinner me dat u zei een autobatterij voor een geweer) en waar zou ik heen moeten om de mensen te vinden die in wapens handelen?

Hm, u hebt gelijk, na de oorlog had elk huis hier een oorlogswapen, en ja, de politie heeft enkele acties ondernomen om illegale wapens van de bevolking weg te nemen, dat hangt van mens tot mens af, denk ik, veel mensen vinden manieren om hun wapen ergens te verbergen, voor het geval dat.

Ik heb ook een legaal wapen (vergunning), en de autoriteiten hier hebben iets dat ze “tijdelijk inzamelen” noemen, er staat zoiets als: in geval van een ongewone gebeurtenis (rellen, onrust, enz.) heeft de regering het recht om tijdelijk alle legale wapens in te zamelen, dus ik houd dat altijd in gedachten, en ik heb zoals sommige mensen gehandeld.

U weet dat sommige mensen legale wapens hebben om elke dag te dragen( ik heb glock 45 en taurus 38), maar sommige mensen met legale wapens hebben ook illegale wapens ergens verborgen, voor het geval dat SHTF en “tijdelijk verzamelen”

Het is niet moeilijk om aan een wapen te komen in SHTF, als u goede handelswaar hebt, maar iets anders is belangrijk, de eerste dagen van SHTF zijn het ergst wat chaos en paniek betreft, misschien hebt u dan geen tijd om aan een wapen te komen. En ongewapend zijn in chaos, paniek en rellen is slecht.

In mijn geval had een man een autoaccu nodig voor radio, denk ik, en hij had wat extra geweren, dus we ruilden.

V: Hoe zit het met de medische verzorging van mensen die neergeschoten werden of gewond raakten?

De meeste verwondingen waren natuurlijk schotwonden, zonder specialisten en al het andere, als gewonden ergens een dokter konden vinden hadden ze ongeveer 30% kans om te overleven, maar dat is weer geen film, de meesten stierven, velen stierven zelfs aan kleine snijwondeninfecties, ik had misschien voor 3-4 behandelingen antibiotica. Natuurlijk alleen voor mijn familie.

Eenvoudige dingen hebben mensen gedood, diarree kan je in een paar dagen doden zonder medicijnen en rehidratatie, (vochttherapie, infuus) vooral kleine kinderen. Veel schimmelziekten van de huid, en voedselvergiftiging, daar konden wij niet al te veel aan doen. In principe behandelden wij ziekten meestal met plaatselijke kruiden, en als je wond had, deed je er rakia op en probeerde je ergens antibiotica te vinden.

Ik was dus goed in het verhelpen van wonden in termen van noodhulp, maar langere procedure werd een slechte prognose.

Wat ik geleerd heb? Weer hygiëne, en veel medicijnen, vooral antibiotica. U moet veel leren behandelen, ga online, maak wat opleidingen af, EMT misschien, EHBO enz.

In SHTF zijn de dingen anders, leer hoe u infuus moet openen, wanneer u bepaalde medicijnen, of antibiotica moet gebruiken.

Haal uw zelf ANA TE (anti tetanus ) injecties , slangengif kit, adrenaline kit (allergische reacties, verschillende soorten).

Zorg dat u in uw prepper-voorraad wat reanimatiekit (eenvoudig) hebt, zoals een kleine zuurstoffles, BVM-masker enz. Het is niet echt moeilijk om die allemaal te leren gebruiken.

Oke laat iets duidelijk zijn, natuurlijk kunt u niets van dit alles in de echte wereld gebruiken, tenzij u daarvoor gecertificeerd en opgeleid bent ( EMT, verpleeger, arts).

Maar in SHTF vraagt niemand u naar uw licentie, u hoeft alleen maar te leren en in uw voorraad een groot deel voor medische dingen te hebben.

Dus om de vraag te beantwoorden hoe heb ik geholpen en behandeld, meestal zeer gebrekkig, ik help sommigen met middelen die ik heb, ik nam voedsel of iets anders in ruil, ik was daar slecht op voorbereid, nu heb ik wat moet ik hebben.

V: Had uw plaatselijke munt/geld nog waarde? Kon u nog met geld artikelen kopen van andere mensen?

Nee, niet echt, ik bedoel, soms kon u buitenlands geld gebruiken als u dat had om iets te kopen, (dollars of Duitse marken) maar zelfs in die zeldzame gevallen was de koers ongelooflijk, bijvoorbeeld 1 blik bonen voor 30-40 dollar (de normale waarde was misschien 0,50), ik denk dat iemand connecties had met de buitenwereld, de zwarte markt, weet u wel, zodat hij veel geld kon verdienen.Maar het was zeer zeldzaam. Handel was het belangrijkste om iets te krijgen.

De plaatselijke valuta stortte zeer snel in, misschien binnen enkele weken of maanden.

V: Hoeveel ruimte moet ik hebben voor de opslag van alcohol? Hoe was de veiligheid?

Wat alcohol betreft, hebt u gelijk, maar u hebt ook gelijk wat de standpunten betreft, de mensen hebben in wanhopige tijden meer alcohol dan gewoonlijk nodig, dus het is een soort gokken, denk ik, maar het is een zeer goed handelsartikel, ik heb nooit problemen gehad met de handel in alcohol en ik had meer problemen met de handel in andere dingen.

Ik denk ook aan iets anders, misschien is het beter om mijn voorraad te vullen met iets dat minder ruimte inneemt, maar toch interessant is voor de handel, zoals batterijen, antibiotica, enz.

Het punt is dat ik al die alcohol gratis heb gekregen, ik heb het niet gekocht. Ik weet hier niets van.

In de meeste situaties vielen de mensen mij aan omdat ze denken dat ze sterker zijn, ze wisten niet wat ik werkelijk had.

Over munitiehandel, het hangt ervan af hoeveel munitie u gaat hebben, soms ruil ik munitie voor voedsel, en over een paar weken weer voedsel voor munitie, maar ik ruil nooit bij mij thuis, en nooit grotere hoeveelheden, heel weinig mensen wisten hoeveel van wat dan ook ik in huis had.

Het punt is dat u zoveel mogelijk van alles moet bewaren als u kunt (ruimte, geld) later in de situatie zult u zien wat het meest gewild is, correctie munitie en wapens hebben voor mij altijd de 1e plaats gehad, maar wie weet zal nummer 2 voor de handel bijvoorbeeld maskers met filters zijn.

Wat het medische aspect betreft, zal ik in mijn volgende bericht schrijven wat ik nu in mijn medische voorraad heb.

De verdediging was zeer primitief, ook hier waren we niet voorbereid, we gebruikten wat we konden, ramen waren kapot, daken meestal beschadigd door beschietingen, alle ramen waren met iets geblokkeerd, zandzakken en stenen, elke nacht blokkeerde ik de poort van mijn tuin met rommel – puin van de straat en ik gebruikte een oude aluminium ladder om over de muur te komen, als ik terugkwam riep ik iemand van huis om me die ladder te brengen, zodat ik naar binnen kon gaan.

Een man uit mijn straat had zijn huis volledig gebarricadeerd, als hij ’s nachts naar buiten ging gebruikte hij een gat dat hij gemaakt had in een kamer die verbonden is met het huis van de buren, en ging door het (geruïneerde en vernielde) huis naar buiten, eigenlijk had hij een geheime ingang.

Het lijkt misschien vreemd om te zeggen, maar de meeste beveiligde huizen zijn het eerst weg, en wij hadden natuurlijk ook heel mooie huizen in de buurt, met muren, honden, alarmen, stalen tralies voor de ramen, alarmen. En u kunt wel raden wat er gebeurde, de menigte viel die huizen het eerst aan, sommige werden verdedigd andere niet, afhankelijk van hoeveel geweren en handen men binnen had.

Ik denk dus dat beveiliging goed is, maar zorg ervoor dat u het onopvallend houdt, vergeet het alarm, als u in de stad woont en SHTF hebt u een eenvoudig uitziend, niet interessant beveiligd huis nodig, met veel wapens en munitie.

  Ze hebben Navalny eindelijk vermoord ...

Hou het gewoon onopvallend en niet interessant.

Op de deur van mijn appartement zit nu een stalen deur voor de veiligheid, maar alleen om me door de eerste korte periode van chaos heen te helpen, daarna ga ik verhuizen om me bij een grotere groep gewapende mensen (familie en vrienden) op het platteland te voegen (hoop ik).

Wel, in mijn geval is er geen migratie geweest, want het is heel snel gegaan, het andere leger heeft de stad gewoon in een ring gesloten en dat was het, als u mij vraagt waar dat leger was en hoe wij ze niet hebben zien aankomen, dan is het antwoord simpel, dat leger was een bondgenoot van het leger van mijn kant en van het volk, en op een dag werden wij wakker en zagen wij dat zij nu de vijand waren en alle uitwegen aan het sluiten waren. Politiek . Het is waar, nog een kant van de burgeroorlog.

Maar ik heb van andere delen van het land gehoord, en van mijn vrienden die in dorpen in andere delen van de staat verbleven, dat de situatie daar veel beter was, het platteland had land, maïs, tarwe, fruitbomen, boerderijen enz. ze hadden genoeg te eten, het was slecht, maar veel beter dan in de stad.

Ik weet één ding, als we een uitweg uit de stad hadden, dan zouden we die gebruiken, maar die hadden we niet.

V: Hoe was de situatie met banken en winkels?

Over banken, leningen, kredietkaarten. Het volledige monetaire systeem is ongeveer een jaar dood geweest, dus niets werkt.
Het is een ingewikkelde vraag in vele opzichten, ik zal proberen ze in enkele toekomstige berichten te beantwoorden, ik heb veel meer tijd en veel meer ruimte nodig om ze te beschrijven. Zelfs nu, bijna 20 jaar later, staan mensen voor het Europese Hof om banken aan te klagen, omdat ze hun spaargeld bij banken niet willen geven, er zijn in die periode veel verschillende dingen gebeurd, ze hebben het geld veranderd, ik bedoel de monetaire naam, ze hebben het 2-3 keer veranderd, er was hyperinflatie, er waren geen papieren sporen meer van spaargeld, leningen … Ik herinner me dat sommige mensen van die situatie gebruik maakten om rijk te worden, ze zijn nog steeds rijk

Ik zal dat dus in een aparte post proberen te beschrijven.

Er waren veel problemen met het bewijzen van mensen hun eigendom na alles, bijvoorbeeld: mijn vader had een mooi appartement en vanwege de oorlog moest hij het verlaten, na afloop van de oorlog was hij ongeveer 4 jaar voor de rechtbank om te bewijzen dat het appartement van hem was, de redenen daarvoor waren verschillend, vanwege de politiek in die tijd, maar ook omdat hij niet genoeg papieren had om te bewijzen dat het appartement van hem was (hij had geen papieren van het appartement meegenomen toen hij vluchtte, hij had belangrijkere dingen aan zijn hoofd)

Aan de andere kant, in de ergste periode, trokken de mensen gewoon in een leeg huis, en dat was het dan.

Ik heb het in een ander bericht over het platteland gehad. Voor zover ik me herinner was het daar beter.

In die periode waren er geen rijdende voertuigen, eigenlijk herinner me alleen een tank aan de frontlinie, en Lada Niva (kijk maar op internet) met afgesneden deuren en dak, en machinegeweer geïnstalleerd (ik denk dat het een oude m53 was) en die twee bewogen alleen als ze vuurden ( ze hielden het verborgen achter verwoeste huizen)

Voor de laat ik het “burgerbevolking” noemen was er geen beweging met voertuigen, straten lagen meestal onder puin en waren onbruikbaar en brandstof was te duur.

Om niet op te vallen was een groot ding, over kleding, er was een soort stadsverdediging, het was niet zoals echte militairen, meestal gemengde burgerkleding met een deel van uniformen, verschillend wapen, dus geen regels.

Maar zodra men zich met die dingen gaat bezighouden en het over twee legers gaat hebben, over hun sterkte, oorlogsmisdaden, politiek, dan vind ik het niet leuk meer, want dan gaat men partij kiezen, en ik denk dat dat voor ons hier niet belangrijk is.

Zoals ik al zei was er geen georganiseerd leger, maar wij waren allemaal soldaten, wij moesten wel, de meesten van ons droegen een wapen en probeerden ons te beschermen tegen vijandelijke legers en rovers.

In de stad wilde u er niet chique uitzien, want iemand schoot op u en nam uw goede spullen mee, u wilde geen chique geweer hebben, want waarschijnlijk zult u geen munitie in dat kaliber vinden en bovendien trekt u de aandacht.

Laat ik het zo zeggen: als het morgen SHTF wordt, zal ik proberen eruit te zien als de meeste mensen buiten, bang, wanhopig, verward en ik zal misschien schreeuwen, geen mooie spullen, ik zal niet in een mooi nieuw uniform naar buiten gaan en roepen: “Ik ben hier, het is afgelopen met jullie, plunderaars en overvallers” Ik zal me gedeisd houden, zwaar bewapend en goed voorbereid, in afwachting van mijn opties, zelfs als ik naar buiten moet met al mijn spullen om dingen te doen, zal ik ’s nachts gaan, met mijn beste vriend of broer. Klinkt misschien belachelijk, maar mijn ervaring leert dat het werkt, wees zeer goed voorbereid, maar laat niemand buiten uw huis dat weten of zien.

Hoe goed uw huis ook beveiligd is, hoe goed uw wapen ook is, als de mensen zien dat ze een goede reden hebben om u te beroven, zullen ze u waarschijnlijk in de stad SHTF beroven, het is alleen een kwestie van tijd en aantal wapens. Geef ze nooit reden om interessant te zijn om te beroven. Blijf oninteressant. Nu is dit mijn mening, misschien werkt het niet in andere situaties.

Wat de overvallen op supermarkten en benzinestations betreft, dat ging heel erg snel, zodra het schieten begon werden alle waardevolle spullen leeggehaald, er was wel enige inspanning van de autoriteiten om alles bij elkaar te houden, maar alles viel in de eerste weken uit elkaar.

Bernie Carr van ApartmentPrepper was gefascineerd door het verhaal en had nog meer vragen, en wist Selco te bereiken.

V: Op het forum waar u uw ervaring van belegering beschreef, vermeldde u dat u geen elektriciteit of stromend water had. Hoe gingen u en uw gezin om met de (sanitaire) omstandigheden op het toilet?

Wij hadden een kleine binnenplaats en groeven gaten voor toiletten, wij dachten dat het tijdelijk was, dus de gaten waren klein, maar later groeven wij grotere, omdat wij beseften dat dit lang is en de wereld ons misschien vergeten was. Het was niet leuk, maar wij deden het tenminste niet in huis, zoals vele anderen. De hele omgeving begon toch al slecht te ruiken, stank van dode mensen is erger dan een beetje poep.

V: Veel van mijn lezers zijn vrouwen en zij zouden willen weten wat de vrouwen, kinderen en bejaarde leden van uw familie van dag tot dag deden in de tijd dat uw stad aangevallen werd?

De rollen waren terug naar honderd jaar geleden. Voor de oorlog waren wij een moderne maatschappij, maar zodra SHTF kwam, bleven de vrouwen, kinderen en ouderen meestal thuis. Dat wilden ze, geen vragen. Gebeurde automatisch. Deden de was, kookten, maakten schoon en verzorgden zieken. Alleen soms, als het beschieten wat minder was, kwamen er wat vrouwen mee om kruiden te verzamelen of MRE als er die tijd voedselhulp kwam. Dat gebeurde niet vaak. Wij hadden altijd wel een man die het huis, de vrouwen, de kinderen en de bejaarden beschermde.

V: Van alle wapens die u gebruikte, welke waren uw voorkeurswapens voor als u de straat op ging OF als u thuis bleef en waarom?

Ik had altijd dezelfde wapens, TeTe pistool / een of ander Russisch pistool en AK47. Eenvoudige keuze, de meeste munitie voor deze wapens. Wij hadden er maar een paar van, dus wisselden wij ze onderling uit. Deed goed werk, zeer betrouwbare wapens. AK47 heeft een goede stopkracht, alleen niet erg goed op volautomatisch. Kan van een mens een puinhoop maken.

V: Veel preppers van appartementen zullen waarschijnlijk besluiten in hun huis te blijven, en dat heeft heel wat discussies opgeroepen over de voor- en nadelen van in de stad blijven. Sommigen zeggen dat door in de stad te blijven, de infrastructuur het eerst hersteld zal worden, en dat degenen die op het platteland wonen, aangevallen zouden worden door rondzwervende bandieten. De andere kant zegt dat zij die op het platteland wonen meer overlevingskansen hebben, omdat zij meer op zichzelf aangewezen zouden zijn en niet afhankelijk van de middelen uit de stad. Op grond van de ervaringen van u en uw gezin, wat zou u verkiezen en waarom?

LOPEN! Als u geluk hebt ja, dan is de stad misschien beter af, maar zo niet, dan is het nog veel erger. Schuil een paar dagen binnen tot de eerste waanzin voorbij is en dan weg. Hangt ook van het weer af. Zou in de winter thuis kunnen blijven en het risico lopen beroofd / vermoord te worden, in plaats van erop uit te gaan en dood te vriezen. Alleen vluchten als u weet waarheen u vlucht.

Daisy Luther van The Organic Prepper nam ook contact op met Selco voor een interview. Wij lichten er een paar uit, en u kunt naar haar site gaan als u de rest wilt lezen (zij concentreert zich op de politiek en de situatie in de VS).

V: Welke parallellen ziet u met de gebeurtenissen in de VS en Bosnië vóór de SHTF?

De VS en Joegoslavië (in 1990) hebben op het eerste gezicht niets gemeen, want de mensen zullen zeggen: “De VS kunnen niets hebben dat lijkt op een socialistisch systeem.”

Dat is waar, maar alleen op het eerste gezicht.

Joegoslavië had ergens rond de 20-22 miljoen burgers, zes republieken (vergelijkbaar met staten in de VS), 3-4 hoofdreligies, en vele nationale groepen (etniciteit).

Het officiële staatsbeleid was erop gericht een Joegoslavische “nationaliteit” op te bouwen (vanaf het einde van WO1) en via verschillende wegen is die inspanning tot in de jaren ’90 geslaagd.

Wij waren “iets groots, verenigd door verschillen met een sterke band om iets groots te maken.”

En toen werden die verschillen gebruikt om chaos te maken.

Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 (toen de democratie kwam) begonnen de problemen en eindigden in reeksen oorlogen en gevallen van volledige ineenstorting.

Dingen die ik in mijn geval vóór de SHTF meemaakte, en dingen die u misschien herkent:

Dingen die verschillen tussen mensen maken zijn steeds problematischer (ras, godsdienst, politieke mening).

Polarisatie wordt duidelijk sterker.

Mensen willen naar uw land komen, maar ze willen niet “assimileren” of bijdragen aan het grotere goed. Zij willen hun manier van leven behouden, die vaak absoluut tegenstrijdig is met de manier waarop uw land (maatschappij) werkt.

De politieke manier om die problemen op te lossen mislukt vaak, omdat die problemen in wezen moeilijk op een democratische manier (in de geest van de democratie) op te lossen zijn.

Uw vrijheden “slinken” daardoor.

De roep om “radicale oplossingen” voor de problemen wordt steeds sterker.
De media doen absoluut vuil werk, en het wordt steeds moeilijk om nog te weten te komen wat de waarheid is.

Plotseling worden mensen en gebeurtenissen uit de geschiedenis “teruggebracht”, zodat de mensen erover kunnen oordelen en twisten, om opnieuw geschiedenis te schrijven, om soms mythes op te bouwen.

V: Nog iets toe te voegen?

Ik heb veel mensen gedood zien worden, ook veel vrouwen en kinderen, burgers. Een enorm aantal mensen heeft geleden, had honger en kou en was door die gehele periode heen doodsbang.

Maar ik kan de dode of hongerige politici in die tijd op één hand tellen.

Het ging goed voor hen door die periode heen. Sommigen van hen eindigden zelfs rijker. Velen van hen zijn nog steeds machtig in dezelfde of in andere partijen, en hebben het nog steeds over “hun volk” of over “oorzaken” of over “angst voor anderen”.

Zo werkt het nu eenmaal.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin voert een halfslachtige oorlog en dat is te zienVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikel7 FAKE NIEUWS verhalen die uit Oekraïne komen
Volgend artikelDe VS/NAVO is in de greep van een “Demonische Doodswens” en de hele wereld wordt bedreigd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Hier hebben ze jaren geleden al onze wapens afgenomen,de reden wordt stilaan duidelijk.
  Alleen jagers en sportbeoefenaars zullen zich nog kunnen verdedigen de rest is de pineut.

  • Ik denk dat je het verhaal nogmaals moet lezen.
   Vrij te koop zijn in Nederland zwartkruit wapens van voor 1945, een dubbelloops jachtgewwer heb je vanaf 350. De munutie is verboden, maa rin vele Europeese landen zijn “blanks”, zogenaamde losse flodders en lichtkogels vrij te koop. Voor een eerste lijn verdediging achter je voordeur kom je met 500 euro al een heel eind.
   Kruisbogen en PCP luchtbuksen zijn vrij, beiden dodelijk. Gewone bogen zijn vrij te koop. Schiet je op het gezicht is iemand snel uitgeschakeld. Een vlammenwerpeer maken is eenvoudig en goedkoop, bijna iedereen kan het….heel lastig als je een steekvlam in je bek krijgt….ideaal voor huizen en voertuigen met onwenselijk volk….granaten kun je maken met eenvoudige middelen, voor ongeveer 10 euro kun je 5 brandgranaten maken….of rookgrandaten…ook ideaal voor huizen of voertuigen, of grote groepen….kwestie van kennis opdoen.

   Heel simpel : iemand die door een pijl word geraakt geeft voor anderen in zijn directe omgeving een angstig beeld, iemand die door ene kogel word geraakt is een bloedend iemand, maar het effect op de anderen is anders….de pijl is zichtbaar….

   De meest zwakke schakel in lle is de mens zelf, en de wil om te overleven ten koste van alles en iedereen. Om alle regels overboord te zetten en aangeleerd gedrag te veranderen. Als die mogelijkheid er niet is ga je onder.

  • Ga naar een schietverening en je mag het zo kopen zonder probleem; reden een mooie sport, zag het op de olympische spelen (in de sneeuw op de buik met lange latten onder hun voeten), als ze je wat vragen.

 2. Als ik dit zo leest wordt het voor mij een snel einde in zo,n situatie . Ik heb geen grote familie en alleen red je het niet .
  Iemand een tip hoe je op een pijnloze manier zelfmoord kan plegen mocht het zover komen ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in