Evaluatie sterfgevallen Duitsland Corona 2020: Tot november precies het gemiddelde van de voorgaande jaren

2
Sterfgevallen in Duitsland van 2016 tot 2020 per kalenderweek. Foto: Epoch Times

Ja, de Coronapandemie wordt weerspiegeld in de sterftecijfers in Duitsland, maar er is geen sprake van overmatige sterfte. In de griepgolven van 2017 en 2018 en bij hoge temperaturen in de zomer vielen er beduidend meer doden. Zelfs Pasen of de tijdsverandering in het voorjaar tonen zich duidelijker zichtbaarder dan Covid-19.

Op zijn laatst sinds de tweede lockdown rijst de vraag: Hoe erg is de Coronapandemie eigenlijk? Hoe dodelijk is Covid-19? En, zou men kunnen denken, als er elke dag duizenden mensen sterven, wat zal er dan met de Duitse bevolking gebeuren? Tot zo ver: volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek is er geen oversterfte. Tot en met 31 oktober 2020 vielen er niet meer doden dan in de twee voorgaande jaren, schrijft Epoch Times.

“In april waren de sterftecijfers aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de voorgaande jaren. Tegelijkertijd werd een toename van het aantal Coronavirus gerelateerde sterfgevallen vastgesteld”, verklaart het Statistischen Bundesamts (Destatis, federaal bureau voor de statistiek) op basis van zijn “Speciale evaluatie van de sterftecijfers in Duitsland“.

Sterfgevallen in 2020 tot en met week 11 duidelijk ONDER het gemiddelde van het voorgaande jaar

De “aanzienlijke” stijging die hierboven is vermeld, vertoont zich in kalenderweek 15 om rede van sterk dalende sterftecijfers na een griepgolf in de voorgaande jaren en bedroeg 14,5 procent.

Het blijft onvermeld dat de cijfers voor 2020 tot en met kalenderweek 11 net zo “aanzienlijk” onder het gemiddelde van de voorgaande jaren liggen. Tot en met kalenderweek 16 schommelde het aantal sterfgevallen per week rond de 19.000, en sinds het begin van het jaar zijn ze minder sterk gestegen dan in voorgaande jaren.

  Olympisch kampioen slaat Covid-19 vaccin af - "Liever de Olympische Spelen overslaan"

“Vanaf begin mei lagen de sterftecijfers ook weer rond het gemiddelde. In augustus waren ze echter weer toegenomen. […] De sterftecijfers in september en oktober liggen ook iets boven het gemiddelde van de voorgaande jaren”, vervolgt het Federaal Bureau voor de Statistiek.

Wekelijkse sterftecijfers in Duitsland. Foto: interactieve grafiek van het  Statistischen Bundesamts (federaal bureau voor de statistiek)

Op basis van voorlopige gegevens heeft het Federaal Bureau voor de Statistiek in 2020 tot en met 31 oktober 788.332 sterfgevallen geregistreerd. Dit cijfer ligt dus exact tussen de cijfers voor 2018 (777.813) en 2019 (799.113) en slechts iets boven het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. Dit cijfer bedraagt 775.526 doden tot eind oktober. Het verschil is ruwweg het aantal sterfgevallen in één week.

Het aldus beschreven oversterfte-cijfer in april komt ruwweg overeen met de door het Robert Koch-Instituut (RKI) gemelde sterfgevallen in verband met Covid-19 – d.w.z. inclusief verkeersdoden met een positieve Coronatest. Statistisch gezien zou het ook kunnen gelden als een vertraagde griepepidemie. Het sterftecijfer van Corona verschilt nauwelijks van dat van een normale griep.

“Normale” griepepidemie erger dan Corona

Ook in de jaren 2016 tot en met 2019 zijn er periodes van (aanzienlijke) oversterfte. Ze vallen vooral op in het voorjaar van 2017 en 2018, maar ook in de zomermaanden 2018 en 2019. Als we kijken naar de ontwikkeling van de sterftecijfers per jaar, dan is 2020 een van de minst opvallende jaren.

Sterfgevallen in Duitsland van 2016 tot 2020 per kalenderweek. Voor een betere vergelijkbaarheid begint de y-as (aantal sterfgevallen per week) bij 15.000. Foto: Epoch Times

Reeds voor het niet ongewone griepseizoen 2019 – die oranje heuvel eind februari – blijkt uit het rapport “zur Epidemiologie der Influenza in Deutschland Saison 2018/2019” van het Robert Koch Instituut dat tot een half miljoen mensen met griepverschijnselen elke week hun arts bezochten. Ter vergelijking: Ondanks miljoenen PCR-tests registreerde het RKI een maximum van ongeveer 130.000 positieve testpersonen per week.

  Wiskundige experts in Frankrijk tonen sterftecijfer pandemie aan als gewoon "doorsnee"

Als men nu de griep-oversterfte voor 2019 analoog aan de Corona-oversterfte berekent, is dit … negatief. Met andere woorden, het bestaat niet. In de negende kalenderweek zijn in Duitsland tussen 2016 en 2020 gemiddeld 21.131 mensen overleden. In 2019 was het cijfer 20.790, en daarmee iets meer dan in de 14e week van 2020.

Echte oversterfte was duidelijk tijdens de griepgolven van 2017 en 2018, hoewel ook 2017 door het RKI niet als een uitzonderlijk griepseizoen wordt beschreven. In kalenderweek 5/2017 lag het sterftecijfer 21,7 procent boven het gemiddelde van de jaren 2016 en 2018 tot 2020, en in week 10 2018 zelfs 37,2 procent boven het gemiddelde van de jaren 2016/17 en 2019/20.

Tijdens de griepgolven van 2017 en 2018 is er echter sprake van een reëel oversterftecijfer, hoewel ook 2017 door het RKI niet als een uitzonderlijk griepseizoen wordt beschreven. In kalenderweek 5/2017 lag het sterftecijfer 21,7 procent boven het gemiddelde van de jaren 2016 en 2018 tot 2020, en in week 10 2018 zelfs 37,2 procent boven het gemiddelde van de jaren 2016/17 en 2019/20.

Minder sterfgevallen met Pasen en tijdverandering (klok verzetten voor de zomertijd en wintertijd) – oversterfte bij zomerhitte

De duidelijkste “ondermijning” wordt gezien in april 2017. Een blik op de kalender laat zien dat Pasen de oorzaak is van de lage sterfte in week 15/2017, waarbij het sterftecijfer 10,1 procent onder het gemiddelde ligt. Als we kijken naar de dagelijkse sterfgevallen, zien we deze trend, hoewel minder uitgesproken, ook in alle andere jaren – ook in 2020.

De olifant in de kamer: de dodelijke griepepidemie van 2017/2018

Vorig artikelZweden verleent asiel aan Afghaan – omdat hij in zijn thuisland een moord heeft gepleegd
Volgend artikelOpnames van vergaderingen CNN onthullen de politieke agenda van de redactieraad tegen Trump
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

 1. Als men dit soort grafieken laat zien is dan zijn alle Corona maatregelen en andere gerelateerde zaken complete onzin.
  Iedere wet en regel op boetes, restricties en andere dwangneurose ideeën mbt Corona hebben geen enkel bestaansrecht en missen iedere grond van enige waarde.

  We kunnen met zekerheid stellen dat deze paniek laat zien dat de leiding van Europa in handen is van totaal incompetente lieden en wie zijn of haar leven en toekomst in hun handel laat liggen is gewoon gek.

  Als dit staatje uit Duitsland juist is en de Nederlandse versie lijkt hier ook op dan lijkt het mij gepast dat het kabinet aftreed en zichzelf in een kleerkast met stropdassen een laatste euforie van grootheidswaanzin en zelfverheerlijking bezorgd. De vrouwen incluis. Bij losknippen en opruimen wil ik als vrijwilliger wel helpen.
  De onbenullen die dit land besturen zijn een gevaar voor alles levend en bewegend in dit land, incluis de planten.

  Incompetente laffe angsthazen van Soros en consorten.

  Kotsen moet je ervan.

  • @ Duchesne, in geheel t westen zal je precies hetzelfde zien qua doden. Je hebt namelijk ,The Northern Temparte(dat is onze), en je hebt The Southern Tropical. Bij ons heb je een hele hoge piek rond de winter tot lente, en die zakt dan weer naar bijna niks in de zomer en herfst. In warmere landen ofwel Southern Tropical is die grote piek er niet, en is het hele jaar door ongeveer de zelfde doden per periodes met af en toe een piek en daal moment omdat daar het klimaat meer hetzelfde is het hele jaar door.
   Maar deze ijsberg die daarna weer smelt om het zo te stellen is al decennia het normale. Wat mij erg ongerust maakt over de komende maanden. In mijn optiek gaan ze deze piek die toch al zou komen, straks in feb tot april/mei, gebruiken om het westen weer bang te maken voor dergelijke stijgingen alleen dan gelabeld als zijnde -19 of weet ik veel waar ze mee gaan komen volgend jaar. En voor je t weet zitten we dan weer/nog steeds met kerst gevangen in het verhaal van de globalisten en hun media.

   Het is vooral de collectieve angst waar ik t meest van kots. Al aantal keer zo’n afwijkende grijs wordende zombie in hun uitpuilende ogen gekeken en hun gebrabbel aan moeten horen, DOOD VERDERF GEZIEN OP TV ALLES OPGEVEN WANT DOOD VERDERF, MONDKAP AFSTAND HOUDEN ZEGT DE TV! Terwijl de aantallen allemaal heel normaal zijn, bijna geen oversterfte, sommige landen zijn er zelfs minder heen gegaan dan t jaar ervoor.. TV doet wonderen met gehele hordes als je weet hoe je m moet gebruiken voor je eigen gewin… + ALLE propaganda… probeer een dag lang t woord waar t allemaal om gaat maar eens niet te horen of zien.

   Gevaarlijke tijden, Op naar betere, waar t volk weer heerst, en niet een globaal systeem van leiders!
   Skål!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in