Een actuele vraag is wat Rusland nu gaat doen in het Oekraïense conflict? Langzaam doorgaan of de actie versnellen? De vorige veelgestelde vraag, wat het Oekraïense tegenoffensief zou opleveren, is gekomen en gegaan. Nu is het misschien de beurt aan Rusland om het offensief in te zetten, schrijft Observer R.

Sommige mensen hebben sterk het gevoel dat Rusland een fout heeft gemaakt door niet krachtiger op te treden en het Oekraïense leger met volle kracht aan te vallen om zo een snel einde aan het conflict te maken. Het gevoel bij dit standpunt is dat Rusland over rode lijnen heeft gesproken en Oekraïne heeft gewaarschuwd om geen locaties binnen het historische Rusland aan te vallen, maar niet reageert als Oekraïne het toch doet. Een recent voorbeeld van dit standpunt is het volgende artikel:

Poetins gatlikken leidt tot meer escalatie

Paul Craig Roberts, 23 september 2023

Russische media keren zich nu tegen de kontzitter en eisen dat er een einde komt aan zijn aanmoediging van eindeloze provocaties door zijn passiviteit.

De hoofdredacteur van de Russische staatstelevisiezender RT, het persbureau Rossiya Segodnya en het persbureau Sputnik, Margarita Simonyan, is van mening dat Rusland na de aanval van vandaag in Sevastopol moet stoppen met het door de vingers zien van de directe betrokkenheid van het Westen bij het militaire conflict, en zich moet beperken tot de gebruikelijke waarschuwingen en vermaningen.

“Het is tijd om een ultimatum te stellen in de meest harde vorm, niet alleen aan Kiev, maar ook aan haar beschermheren in de NAVO,” zei ze.

Westerse inlichtingendiensten en Franse raketten betrokken bij de aanval.

Biden stuurt ATACMS raketten en M1A1 Abrams tanks naar Oekraïne. Het onvermogen van Poetin om op te treden heeft meer van Rusland opengesteld voor raketaanvallen. De escalatie komt voort uit de onwil van Poetin om voldoende geweld te gebruiken om het conflict te beëindigen. Zullen Poetin en Lavrov ooit ophouden met het uitvechten van een oorlog met alleen maar woorden?

Washington creëert nieuwe problemen voor Rusland in de voormalige Centraal-Aziatische provincies van de USSR. Poetins passiviteit veroorzaakt een situatie die uit de hand loopt….

[unz.com]

Einde citaat

De tegenhanger van dit standpunt is dat Rusland de VS als zeer instabiel beschouwt en niet in staat is om rationeel te plannen en de neergang van het Amerikaanse Imperium te accepteren. Daarom is het verstandig om de VS tijd te gunnen om zich aan te passen en geen plotselinge bewegingen te maken die zouden kunnen leiden tot gevaarlijke paniekreacties. Dit is vergelijkbaar met het standpunt van China met betrekking tot Amerikaanse provocaties, zoals vermeld in het volgende artikel:

  Iets waarop wij gewacht hebben is zojuist gebeurd, en het is een heel slecht teken...

Zelensky’s topadviseur beledigde China publiekelijk, dit is waarom de reactie van Beijing zo terughoudend was

Timofey Bordachev, 25 september 2023

Dus elk woord dat Beijing tegen Amerikaanse satellieten zegt, maakt uiteindelijk deel uit van zijn relatie met de VS. Daarom is China voorzichtig. Iedereen weet heel goed dat de voorzichtige reacties van niet alleen grote landen (zoals China of India), maar ook van de meeste leden van de internationale gemeenschap op de capriolen van de Amerikanen en hun trawanten alleen het gevolg zijn van de voortdurende machtscapaciteiten van Washington.

De Amerikanen hebben geen andere middelen om hun belangen in de wereld te verdedigen, en “soft power” of subtiele politieke invloed is al lang vergeten. Maar het vermogen van de VS om anderen te dwingen zich aan hun eigen regels te houden is nog steeds enorm, en dat moeten we niet vergeten. Peking speelt een complex spel, waarvan het uiteindelijke doel is om de VS te verslaan zonder de VS rechtstreeks te confronteren. En het zal zich zo terughoudend mogelijk opstellen….

[RT.com] 

Einde citaat

Rusland is om dezelfde reden voorzichtig als China. Hoewel het uitblijven van een spectaculaire Russische aanval heeft geleid tot beschuldigingen van Russische zwakte, heeft het ook nut om het rustig aan te doen. Het is minder beangstigend voor de Europeanen en het maakt het moeilijker voor de VS om die landen zich te laten concentreren op een vermeende Russische “dreiging” in plaats van op inflatie, olie & gas, graan, diamanten en vluchtelingen. Als de laatstgenoemde kwesties de krantenkoppen domineren, leidt dat tot onenigheid en controverse in de EU, waardoor de hele structuur verzwakt.

Een andere invalshoek is dat Rusland de VS waarschijnlijk onder druk zet op andere gebieden dan Oekraïne. De strijd tussen de grootmachten vindt overal ter wereld plaats. Het volgende artikel geeft enkele ideeën hierover:

De verliezende proxy-oorlog van de NAVO in Oekraïne

Ron Unz, 25 september 2023

Maar zelfs afgezien van het risico van een directe militaire botsing, lijken onze leiders er geen rekening mee te houden dat Rusland op andere plaatsen horizontale vergeldingsmaatregelen zou kunnen nemen die onze eigen nationale veiligheid ernstig in gevaar zouden kunnen brengen.

Eén zo’n Russische tegenzet heeft misschien al plaatsgevonden. Vorige maand publiceerde CSIS een rapport van MIT Prof. Ted Postol, een topexpert op het gebied van wapenbeheersing, waarin hij betoogde dat de plotselinge verschijning van nieuwe Noord-Koreaanse ICBM’s met vaste brandstof waarschijnlijk het resultaat was van een directe technologieoverdracht vanuit Rusland. Hij legde uit: “Deze raket is uitgerust om de bestaande ballistische raketafweer van de VS met tegenmaatregelen te doorboren en meerdere thermonucleaire wapens af te leveren aan doelen op het vasteland van de Verenigde Staten.” Als gevolg hiervan zijn vele tientallen miljoenen Amerikaanse levens nu overgeleverd aan de genade van een jonge en soms grillige buitenlandse dictator die ons zeer vijandig gezind is, waardoor Noord-Korea natuurlijk veel meer invloed krijgt in een toekomstige militaire confrontatie waarbij Zuid-Korea of Japan betrokken zijn….

[unz.com]

Einde citaat

Rusland heeft andere gebieden waar het druk kan uitoefenen op de VS, bijvoorbeeld in Syrië en Irak, waar Rusland kan samenwerken met China en Iran. Afrika is een andere locatie waar Rusland actief is en naar verluidt redelijk populair is bij het publiek, zoals bleek tijdens de recente onrust in Niger. Er zou een enorm scorebord nodig zijn om de status van oorlogen, revoluties, staatsgrepen en andere pogingen tot regimeverandering in alle meer dan 200 landen van de wereld bij te houden. Als we alleen naar Oekraïne kijken, zien we dus niet het hele plaatje. Het is dus moeilijk voor een buitenstaander die geen toegang heeft tot zo’n scorebord, om te beoordelen wat de Russische regering doet. Het is zeker mogelijk om de Russische functionarissen te bekritiseren en om verschillende meningen te hebben over de Russische strategie, diplomatie en militaire activiteiten, maar het kan wel even duren voordat het kristalhelder is welk standpunt het meest accuraat bleek te zijn.

  Orbán dwingt banken en grote bedrijven winst af te dragen aan crisisfonds voor Hongaarse gezinnen

Zelfs in Oekraïne is het moeilijk om precies te weten wat het lokale scorebord zou laten zien, vanwege de selectieve verslaggeving door alle partijen in het conflict. Vooral omdat de Oekraïense kant naar verluidt gaat voor aanvallen met een maximale waarde voor de public relations om de steun van het Westen te behouden, terwijl Rusland minder afhankelijk is van steun van buitenaf en meer bezig is met het vernietigen van het Oekraïense leger en met de publieke opinie in Rusland.

Tot slot lijkt het erop dat Rusland ten minste één handschoen heeft uitgedaan, bij wijze van spreken:

Meer leugens en “draaikonterij” in de westerse media, terwijl de Russische media een aantal waardevolle verslagen geven van de aanval gisteravond op Odessa

Gilbert Doctorow, 25 september 2023

Gisteravond en vanochtend vroeg was er weer een golf van dramatische Russische luchtaanvallen op Oekraïne, in het bijzonder op de havenstad Odessa. Volgens sommige aanwijzingen, afhankelijk van het werkelijke gebruik van het door Russische raketten getroffen “hotel”, lijkt deze aanval de perfecte wraakactie te zijn voor het verlies van Ruslands stafgebouw aan de Zwarte Zee in Sevastopol. Westerse verslaggeving spreekt over het hotel als “al jaren niet meer in gebruik” of als gebruikt voor militaire trainingsdoeleinden. De Russische staatstelevisie, Sixty Minutes, zei vanavond dat de aanval op het hotel resulteerde in de dood van Oekraïense officieren en buitenlandse huurlingen die er werkten. In de schimmige wereld van onofficiële Russische internetsites heerst de opvatting dat het gebouw effectief gebruikt werd als stafhoofdkwartier voor wat er is overgebleven van de Oekraïense vloot. Voor wat het waard is, The Financial Times identificeerde het hotel als een “oriëntatiepunt… dat aan de voet van Odessa’s beroemde Potemkin Stairs heeft gestaan”. Dat zal bioscoopliefhebbers zeker helpen om de locatie te vinden.

Bovendien vernietigden Russische raketten de maritieme passagiersterminal van Odessa. Belangrijker nog, de Russen vernietigden silo’s en andere haveninfrastructuur die essentieel was voor de export van graan. Er waren explosies en branden die de hemel urenlang verlichtten….

[gilbertdoctorow.com]

Einde citaat

Samenvattend lijkt het erop dat de langzame aanpak van Rusland zowel Oekraïne als de NAVO demilitariseert en een poging doet om zowel Oekraïne als Canada te denazificeren. De trage aanpak veroorzaakt ook scheuren in de Europese Unie over Oekraïens graan. Bovendien zou Polen erover denken om herstelbetalingen te vragen aan Duitsland voor de schade die het in de Tweede Wereldoorlog heeft geleden – wat problematisch is, omdat Rusland dezelfde feiten zou kunnen gebruiken als basis om Polen om betaling te vragen voor de bevrijding van Polen van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. De publieke opinie in Rusland lijkt stevig achter Poetin te staan, en de verschillende recente internationale bijeenkomsten en topontmoetingen geven aan dat het Mondiale Zuiden welwillender tegenover Rusland staat dan een jaar geleden. Natuurlijk kan de calculus in de toekomst veranderen en kan Rusland hard toeslaan om een aantal verzwakte instellingen eindelijk te laten instorten. Het is een kwestie van inschatting.

  Amerikaanse beleidsmakers zitten na het mislukte tegenoffensief gevangen in een dilemma dat ze zelf hebben gecreëerd

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat is er voor nodig om het Westen het ware (nazi-)gezicht van Banderastan te laten zien?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelJustin en de nazi’s
Volgend artikelAmerika’s Rusland JENGA-strategie slaat terug
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Dat wist ik allang. De besten zaten bij de kgb in sovjettijd. Poetin kent de kneepjes. Poetin is een goede leider. Kan je van het Westen niet zeggen.

 2. Ik denk, dat Poetin eerst het “tegenoffensief”laat doodbloeden, en dan zonder al te veel weerstand de rest van het land even inneemt

  Denk dus, dat eerst de rest van het wapentuig–incl F16 geleverd gaan worden, en vervolgens in flarden worden geschoten, en dan is het feest voor de NATO + de gekkies van USA voorbij.

  Dat voorkomt te veel Russische doden, en geeft resultaat zekerheid.
  ————-
  Is natuurlijk altijd nog een kans dat er een kernoorlog start…..ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen dat NATO en USA zo graag oorlog willen tegen Rusland.
  In EP wordt ook Bulgarije aangevallen omdat die voor Rusland zijn…..

  • “ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen dat NATO en USA zo graag oorlog willen tegen Rusland”
   Wat denk je van het niet verlengen, na t aflopen van het 99-jarig Rothschild banken contract, van Ruslands zijde? Dit verliep, naar ik meen, in 2017.
   Rothschild heeft geen macht meer daar, dan krijg je dit…

  • Ja, Pierre, goed argument. Minder Russische doden zorgen ervoor dat je je strategie langer kunt volgen, dan je tegenstander en is ook ethisch beter. Voor een mogelijk „volgende ronde“ in dit conflict verminder je de kans dat Europa deelneemt omdat de middelen ontbreken. Het „gebouw“ Oekraïne staat op omvallen de vraag is echter wanneer Rusland de Oekraïne inneemt, wat moet Rusland er mee? Gaat erg veel kosten om de aangerichte schade te herstellen, dat laten ze denk ik liever aan andere landen over. Deze gedachte kan de moeite waard zijn uit te werken. Mogelijk dat daar de aarzeling van Rusland uit voortkomt: het meest corrupte Europese land innemen is een giga uitdaging met hoge kosten vooraf maar nog hogere kosten achteraf! Kortom, vredes onderhandelingen zijn ethisch en Financiel het beste wanneer duidelijk is dat Rusland gewonnen heeft. Dat is o.a. de reden waarom de US dit wil „uitstellen“ tot na de verkiezingen. Dus zal Rusland zich niet begeven op het pad van een bredere ook op EU gerichte aanval maar zich focussen op een „opportunistisch doel“: de havensteden innemen. Dat loont op termijn.

 3. “ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen dat NATO en USA zo graag oorlog willen tegen Rusland”
  Wat denk je van het niet verlengen, na t aflopen van het 99-jarig Rothschild banken contract, van Ruslands zijde? Dit verliep, naar ik meen, in 2017.
  Rothschild heeft geen macht meer daar, dan krijg je dit…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in