Terwijl Europa zich over het algemeen optimistisch voordoet met het oog op de komende koude winter en beweert dat het meer dan genoeg gas in voorraad heeft om het verlies van de Russische aanvoer te compenseren, zelfs in het “koudste scenario”, bereidt Europa’s grootste economie zich achter de schermen stilletjes voor op een worst case scenario, met boze menigten en bankruns als de bevolking door de stroomuitval geen toegang heeft tot contant geld, schrijft Tyler Durden.

Zoals Reuters op basis van vier bronnen meldt, hebben de Duitse autoriteiten de voorbereidingen voor van contant geld noodleveringen in geval van een black-out (of eerder black-outs) uitgebreid om de economie draaiende te houden, nu het land zich schrap zet voor mogelijke stroomonderbrekingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De plannen omvatten het opslaan van extra miljarden door de Bundesbank om een stijging van de vraag op te vangen, evenals “mogelijke beperkingen op opnames”, zei een van de mensen. En als u denkt dat cryptobeleggers boos zijn als ze geen toegang hebben tot hun digitale tokens in een failliete beurs, wacht dan maar tot u een Duitser ziet wiens geld net is geblokkeerd.

Ambtenaren en banken kijken niet alleen naar de herkomst (d.w.z. het drukken van geld) maar ook naar de distributie, en bespreken bijvoorbeeld prioritaire brandstoftoegang voor geldtransporteurs, volgens bronnen die commentaar geven op de voorbereidingen die de afgelopen weken in een stroomversnelling kwamen nadat Rusland de gastoevoer afknelde.

Bij de planningsbesprekingen zijn de centrale bank, haar toezichthouder voor de financiële markten BaFin, en meerdere verenigingen van de financiële sector betrokken, aldus de bronnen van Reuters, waarvan de meesten op voorwaarde van anonimiteit spraken over plannen die privé zijn en nog in ontwikkeling.

Hoewel de Duitse autoriteiten in het openbaar de kans op een stroomstoring en bankruns hebben gebagatelliseerd – om voor de hand liggende redenen – laten de besprekingen zien hoe serieus zij de dreiging nemen en hoe moeilijk zij worstelen om zich voor te bereiden op mogelijke verlammende stroomstoringen door stijgende energiekosten of zelfs sabotage. Ze onderstrepen ook de toenemende gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Duitsland, dat al tientallen jaren afhankelijk is van betaalbare Russische energie en nu geconfronteerd wordt met een inflatie met dubbele cijfers en een dreigende ontwrichting door brandstof- en energietekorten.

  Video: Een Joods-Russische proxy-president: Zelensky veranderd in een Nazi?

Zoals iedereen die bekend is met de recente geschiedenis van de Weimarrepubliek Duitsland weet, is de toegang tot contant geld van bijzonder belang voor Duitsers, die waarde hechten aan de veiligheid en anonimiteit die het biedt, en die het meer gebruiken dan andere Europeanen, waarbij sommigen nog steeds Duitse marken hamsteren die meer dan twee decennia geleden door euro’s zijn vervangen.

Volgens een recente studie van de Bundesbank wordt ongeveer 60% van de dagelijkse Duitse aankopen contant betaald, en namen de Duitsers jaarlijks gemiddeld meer dan 6.600 euro op, voornamelijk uit geldautomaten.

En hier is de clou: tien jaar geleden werd in een parlementair rapport gewaarschuwd voor “ontevredenheid” en “agressieve confrontaties” als burgers tijdens een stroomstoring niet aan contant geld konden komen. Vertaling: in geval van een geldopnamestop zou de Duitse samenleving wel eens uit elkaar kunnen vallen.

Bij het begin van de pandemie in maart 2020 was er inderdaad een stormloop op contant geld, toen Duitsers 20 miljard euro meer opnamen dan ze stortten. Dat was een record, en het werkte over het algemeen zonder problemen. Maar een mogelijke black-out doet nieuwe vragen rijzen over mogelijke scenario’s, en ambtenaren buigen zich intensief over de kwestie nu de energiecrisis in Europa’s grootste economie zich verdiept en de winter nadert.

Een van de opties voor beleidsmakers bij een stroomstoring zou kunnen zijn om de hoeveelheid contant geld die mensen opnemen te beperken, aldus een van de mensen. Onnodig te zeggen dat dat een zeer slechte optie zou zijn voor Duitsland, en voor fiat in het algemeen (als het FTX-faillissement al een blauw oog is voor crypto, wat kan men dan zeggen over fiat als een van ’s werelds meest geavanceerde economieën de toegang tot contant geld beperkt). De Bundesbank verwerkt contant geld dat door de Duitse winkels en economie gaat, verwijdert vervalsingen en houdt de circulatie ordelijk. Door haar enorme voorraden is zij voorbereid op elke piek in de vraag, aldus deze persoon.

  NAVO's Stoltenberg muteert in een Poetin-aanhanger

Een zwak punt dat de planning blootlegde, zijn de beveiligingsbedrijven die het geld van de centrale bank naar geldautomaten en banken vervoeren. De sector, waartoe Brinks en Loomis behoren, is niet volledig gedekt door de wet die voorrang geeft aan toegang tot brandstof en telecommunicatie tijdens een stroomstoring, aldus de brancheorganisatie BDGW.

“Er zijn grote mazen,” zei Andreas Paulick, directeur van BDGW. Gepantserde voertuigen zouden net als iedereen in de rij moeten staan bij tankstations, zei hij. De organisatie organiseerde vorige week een bijeenkomst met ambtenaren van de centrale bank en wetgevers om haar zaak te bepleiten.

“We moeten het realistische scenario van een black-out preventief aanpakken,” zei Paulick. “Het zou volkomen naïef zijn om hier nu niet over te praten.”

Hoe erg kan het worden? Nou, meer dan 40% van de Duitsers vreest een stroomstoring in de komende zes maanden, volgens een enquête die vorige week werd gepubliceerd door Funke Mediengruppe. En aangezien ten minste één stroomstoring in de komende maanden vrijwel zeker is, betekent dat een stormloop naar de dichtstbijzijnde geldautomaat, iets wat de lokale financiële infrastructuur waarschijnlijk niet aankan.

Daarom heeft het Duitse rampenbureau gezegd dat het mensen aanbeveelt thuis contant geld te bewaren voor dergelijke noodgevallen (dit zal zeker vertrouwen wekken).

Ondertussen merkt een andere bron van Reuters op dat Duitse financiële toezichthouders zich zorgen maken dat banken niet volledig zijn voorbereid op grote stroomstoringen en dit zien als een nieuw, voorheen onvoorzien risico. Volgens Deutsche Kreditwirtschaft, de overkoepelende organisatie van de financiële sector, achten banken een volledige stroomuitval “onwaarschijnlijk”. Maar banken staan niettemin “in contact met de relevante ministeries en autoriteiten” om een dergelijk scenario te plannen, vooral omdat alles wat banken als “onwaarschijnlijk” bestempelen, regelmatig voorkomt. Volgens de bank moeten financiën worden beschouwd als kritieke infrastructuur als energie wordt gerantsoeneerd.

  Kol. Macgregor waarschuwt NAVO probeert WOIII te beginnen, stuurt Amerikaanse troepen om Rusland aan frontlinie te bestrijden

Soms kan de politiek de planning van stroomuitval in de weg staan. In Frankfurt, de Duitse bankenhoofdstad, stelde een gemeenteraadslid voor om te eisen dat de stad vóór 17 november een stroomuitvalplan presenteert. De politicus, Markus Fuchs van de rechtse AfD-partij, vertelde de raad dat het onverantwoordelijk zou zijn om er geen te plannen. Maar de andere partijen verwierpen het voorstel en beschuldigden Fuchs en zijn partij ervan paniek te zaaien.

Fuchs zei later in een telefonisch interview: “Als we een oplossing voor wereldvrede zouden vinden, zou die worden verworpen.” De kwestie onderstreept ook de afhankelijkheid van de handel van technologie, waarbij transacties steeds meer elektronisch plaatsvinden en de meeste geldautomaten geen noodstroomvoorziening hebben.

Contant geld zou het enige officiële betaalmiddel zijn dat nog zou werken, aldus Thomas Leitert, hoofd van KomRe, een bedrijf dat steden adviseert bij het plannen van stroomuitval en andere rampen.

“Hoe zullen anders de ravioli blikken en kaarsen worden betaald?” zei Leitert. Nou, er is dat hele crypto ding, maar de 2e grootste Democratische donor heeft het vertrouwen daarin verprutst…


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Onthulling van de MethodeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe zaak Masha Amini – Politiegeweld of campagne voor regimeverandering? Scott Ritter analyse van de crisis in Iran (Video Nederlands transcript)
Volgend artikelEen ongekende Russische mokerslag: Kiev – Lviv en 12 andere districten onder vuur genomen – Grootste aanval van Moskou tot nu toe (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. Die laatste zin ook over crypto… Dat is niks, was niks, wordt niks. Nulletjes en eentjes in piramidevorm. Vanaf dag 1 is dat één grote scam.

  • @Vrijheid is ver te zoeken,

   Beste,

   Je slaat de nagel precies op zijn kop….

   Ik stel trouwens (als me alweer iemand probeert te overtuigen dat crypto veilig is en niet traceerbaar als je het goed doet en ik heb helemaal niets met crypto en heb er ook geen verstand van!!) altijd maar 1 vraag……stel ik ben multimiljonair in crypto en de stroom gaat uit……hoe betaal ik dan…..einde verhaal dus.

   Ik pin bij een bank 1x per maand en betaal altijd en overal CONTANT…..
   Maar ook hier hebben veel winkels hun foefjes door elk biljetje door een scanner te halen om op echtheid te controleren……zit er niet mee……

   Ik blijf dit doen. Alleen zo ben je niet traceerbaar. Heb ook nergens een “klantenkaart”….

   Gladiator

   • Ja Gladiator, maar wist je niet dat ze ook vingerprint kunnen scannen die op die biljetten zitten? dat kan ook met de laatste apparaten die papiergeld scannen… dus niet traceerbaar? pas maar op.

    just kidding a bit, die techniek zal er al wel zijn, maar ik maakte een grapje erover om je aan het denken te zetten in hoe zo’n gek tijdperk we zitten.

    Belachelijk dat ze overal kantoren sluiten, ik leef in een redelijke stad, maar sinds dit jaar of begin volgend jaar geen enkel ABN kantoor meer is of zal zijn… daarbij veel veel minder pin apparaten, waar je ook veel minder cash uit kan halen… vroeger kon je nog zeg zo ff naar het kantoor en zeg 10k cash ophalen om bv een auto oid te betalen, nu zal dat denk ik een heel gezeur opleveren… en das nog maar 10k stel je wil 100k ophalen van je eigen geld… dan zullen ze je bijna behandelen als een crimineel en word er een notitie gemaakt voor de NL SStasie oid, what a terrible time on this planet, and we are even not in the worst part yet.

 2. @Vrijheid is ver te zoeken >> (Nulletjes en eentjes in piramidevorm. Vanaf dag 1 is dat één grote scam.)

  Alles klapt straks als een Piramide in elkaar. Er is geen grip meer op de realiteit.

 3. Straks alles lekker op de bon en gerantsoeneerd. Bibberend van de kou en nat van de regen tijden wachten in lange rijen tot je aan de beurt bent. Dat wordt vroeg opstaan.

  • Net als jaren terug, toen we in polen de mensen gingen helpen, rijen, rijen, en rijen ppfff.. Ja net wat je zegt daar stond met weer of geen weer in de rijen,,,,.

  • Met dank aan vette Willemien de Ranitz die spaced out van de amfetamine de spoorwegstaking afriep vanuit Londen.
   De aardappels lagen te rotten in Groningen.
   I.p.v. over de meelstreep te stappen in Zeeland had het een vuurpeleton moeten zijn bij terigkomst wegens landverraad.
   Samen met een SS-er.

   • Vette Willemien de Ranitz (1880 – 1962) was uitstekend op de hoogte van de seksuele strapatsen van haar echtgenoot Hendrik – varkensheintje – von Mecklenburg – Schwerin (1876 – 1934) en de door hem bij hun stiefdochter (eigenlijk gestolen) Juliana (1909 – 2004) verwekte dochter, die op 11.03.1927 is geboren en direct naar het Noord-Brabantse Ginniken werd afgevoerd.
    Vanwege deze verwikkelingen vluchtte ze in snoepen en chocolade was haar favoriet. De tandartsen in Apeldoorn, Den Haag & Soest(dijk)/Baarn hadden aan haar een goede bron van inkomsten.

 4. als waar is dat meerderheid geldstroom in Duitsland cash geld is, dan is invoering digitale euro in eu en gelijk afschaffing cash niet te realiseren, goed nieuws, sterk artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in