© Sodacan (BY-SA 4.0)

Regionale rivalen Iran en Saudi-Arabië komen overeen de banden te herstellen na jaren van spanningen. De overeenkomst, waarbij de twee landen ambassades in elkaars hoofdsteden zullen heropenen, werd bezegeld tijdens een bijeenkomst in China en vrijdag aangekondigd in een gezamenlijk communiqué.

Aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië zijn vrijdag overeengekomen om de diplomatieke betrekkingen te herstellen, een dramatische doorbraak die tot stand is gebracht door China na jaren van hoog oplopende spanningen tussen de regionale rivalen.

De overeenkomst, waarbij de twee landen ambassades in elkaars hoofdsteden zullen heropenen, werd bezegeld tijdens een bijeenkomst in China – een stimulans voor de inspanningen van Peking om de Verenigde Staten te evenaren als bemiddelaar op het wereldtoneel.

De overeenkomst kan ook een domper zetten op Israëls inspanningen om de betrekkingen met zijn Arabische buren te normaliseren.

De gesprekken werden gehouden vanwege een “gedeelde wens om de onderlinge meningsverschillen op te lossen door middel van dialoog en diplomatie, en in het licht van hun broederlijke banden”, aldus een gezamenlijk communiqué van Teheran, Riyad en Peking dat werd gepubliceerd door het Saudische Persagentschap, het officiële persagentschap van het land.

De overeenkomst volgde op intensieve onderhandelingen tussen Ali Shamkhani, een naaste adviseur van de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khameni, en de Saudi-Arabische minister van Staat Musaad bin Mohammed Al-Aiban, aldus de verklaring.

Er werd aan toegevoegd dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen “bijeen zouden komen om dit uit te voeren, de terugkeer van hun ambassadeurs te regelen en middelen te bespreken om de bilaterale betrekkingen te verbeteren.”

De gezamenlijke verklaring van Saudi-Arabië, Iran en China staat hier:

Kiev eiste herstelbetalingen van Rusland - hier zijn ze, inkomend

In antwoord op het nobele initiatief van Zijne Excellentie President Xi Jinping, President van de Volksrepubliek China, van China’s steun voor de ontwikkeling van goede nabuurschapsbetrekkingen tussen het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran;

En op basis van de overeenkomst tussen Zijne Excellentie President Xi Jinping en de leiders van het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran, waarbij de Volksrepubliek China als gastheer en sponsor optreedt voor besprekingen tussen het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran;

Op grond van hun gezamenlijke wens om hun onderlinge geschillen door middel van dialoog en diplomatie en in het licht van hun broederlijke banden op te lossen; …

Felicitaties aan China voor het bevorderen en mogelijk maken van deze overeenkomst.

Er zijn winnaars en verliezers.

De winnaars zijn:

 • Iran, dat nu nog beter in staat zal zijn om door de sanctiemuur te breken die de VS om hen  heen heeft geslagen.
 • Saoedi-Arabië, dat nu waarschijnlijk zijn rampzalige en kostbare oorlog tegen Jemen kan beëindigen.
 • China, dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te slim af is door dit te bereiken.
 • Irak, Syrië en Jemen, die vreedzamer zullen worden naarmate de twee middenmachten die het beleid op hun grondgebied beïnvloeden, hun rivaliteit beëindigen.

De verliezers zijn:

 • Israël, omdat de kansen voor zijn pogingen om de VS in een oorlog met Iran te krijgen nu kleiner worden. Haar gehoopte coalitie met de Saoedi’s zal niet tot stand komen.
 • De VS, omdat ze zijn overspeeld op hun traditionele “thuisgronden” in het Midden-Oosten.
 • Overal de anti-Iran haviken.
 • De Emiraten omdat ze ten minste een deel van de handel met Iran die de sancties verbreekt, kwijtraken aan Saoedi-Arabië.
Oekraïens Kremlin gok markeert begin van nieuwe, donkerdere fase

Deze vernieuwing van de betrekkingen zal het Midden-Oosten veranderen:

De spanningen tussen de soennitische moslimgrootmacht Saoedi-Arabië en het in meerderheid sjiitische Iran beheersen de regio al tientallen jaren.

De twee landen zijn verwikkeld in een steeds fellere strijd om de dominantie, waarbij hun rivaliteit wordt verergerd door proxy-conflicten, waaronder de oorlog in Jemen.

Saoedi-Arabië, de geboorteplaats van de islam en de plaats van zijn twee heiligste steden, ziet zichzelf van oudsher als de leider van de moslimwereld. De Iraanse revolutie van 1979 schokte Saudi-Arabië en andere Golfstaten, die het regime in Teheran als een rivaal zagen.

Terwijl de spanningen jarenlang aanhielden, verbrak Saoedi-Arabië in 2016 de banden nadat demonstranten Saoedische diplomatieke posten in Iran hadden bestormd en de ambassade in Teheran in brand hadden gestoken.

Enkele dagen eerder had Saoedi-Arabië de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr geëxecuteerd.

“Het ophelderen van de misverstanden en het kijken naar de toekomst in de betrekkingen tussen Teheran en Ryadh zal zeker leiden tot de ontwikkeling van de regionale stabiliteit en veiligheid en de toename van de samenwerking tussen de landen van de Perzische Golf en de islamitische wereld om de bestaande uitdagingen het hoofd te bieden,” zei Shamkhani vrijdag na de ondertekening van de overeenkomst, volgens Press TV.

In 2016 beschreef ik de moord op Nimr al-Nimr als een slimme zet in de zin van Saoedische binnenlandse realpolitik. Maar ik zei ook dat het zou leiden tot escalerende kosten in het regionale beleid van Saoedi-Arabië, voornamelijk in Jemen. Dat bleek inderdaad het geval, schrijft Bernhard.

Turkse minister zegt tegen VS-ambassadeur "Blijf met je vuile handen van Turkije af" nu de sancties de pan uit rijzen

Het herstel van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran zal veel nieuwe dingen mogelijk maken.

Dat Iran en Saoedi-Arabië de bemiddeling van China hebben aanvaard, is een erkenning van de nieuwe positie van Peking in het wereldbeleid. Dat alleen al is genoeg reden voor het Witte Huis om de deal te haten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Iets over de Europese toekomstVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

8 REACTIES

 1. Misschien is de VRC de eerlijke bemiddelaar die de potentie heeft om het Israëlische Palestijns conflict op te lossen of alleszins te verlichten?

 2. De Verenigde Arabische Emiraten zijn geen verliezers, want de landen die gezamenlijk de hegemonie van de VS op aan het heffen zijn hebben een deal gesloten waarin VAE in plaats van het gesanctioneerde Iran.. nu het gesanctioneerde Rusland gaan ‘helpen’. Daar gaan ze nog beter aan verdienen, want nu is er zelfs meer handel dan enkel olie en gas voor de VAE.

 3. En zo krijgt de multipolaire wereld vorm.

  Als de V.S. verstandig geweest was , ALS, ALS, ALS …………
  hadden ze er aan mee kunnen doen.
  In plaats van de halve wereld in oorlog storten.

 4. De VS zijn nooit bemiddelend geweest , zij waren de splijtstof in de wereldsamenhang.
  De dubbele tong van dit land.
  De indianen zeiden het al.

 5. Belangrijke vraag is wat staat er in de kleine artikelen met grote gevolgen bij zo’n overeenkomst. Toen ik in 2014 details van het Europees associatieverdrag met Oekraïne las (heb die tekst opgeslagen) viel ik van mijn stoel want het kwam neer op een pure annexatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here