Screenshot video

Westerse media en politici maken de Russische beschuldiging van nazisme aan het adres van Oekraïne belachelijk. Maar wat als veel Oekraïners zelf hun land als door nazisme geteisterd zien? Een enquête van de Soros Foundation “Renaissance” leverde verrassende en, voor haar cliënten, “verontrustende” resultaten op.

Dat nazisme of neonazisme wijdverspreid is in Oekraïne wordt geloofd door 43 procent van de Oekraïners, en ongeveer een derde van de respondenten denkt dat Russischtaligen onderdrukt worden en dat de Maidan een staatsgreep was. Dit blijkt uit de enquête die is uitgevoerd door het VoxCheck-project in samenwerking met het CBR-bedrijf en met steun van de Soros International Renaissance Foundation, bericht Wladislaw Sankin.

– 43 procent van de respondenten in Oekraïne en 36 procent in het buitenland was het oneens met de stelling “Nazi- en/of neonazi-ideologie is niet wijdverspreid in Oekraïne.”

– 29 procent van de respondenten in Oekraïne en 35 procent in het buitenland was het oneens met de stelling “De Revolutie van Waardigheid in Oekraïne in 2013/2014 was geen staatsgreep”;

– 26 procent van de respondenten in Oekraïne en 29 procent in het buitenland was het eens met de stelling “Rusland is in oorlog met het Westen/NAVO in Oekraïne”;

– 25 procent van de respondenten in Oekraïne en 29 procent in het buitenland was het eens met de stelling “Het Westen gebruikt Oekraïne voor zijn eigen doeleinden in de oorlog met Rusland”;

– 32 procent van de respondenten in het buitenland was het eens met de stelling “Russischtaligen worden onderdrukt in Oekraïne”.

De enquête werd van 26 mei tot 7 juni 2023 gehouden onder Oekraïners van 18 tot 70 jaar die in Oekraïne of in het buitenland wonen (Polen, Tsjechië, Duitsland, het VK, Spanje, Italië, Frankrijk, Slowakije, enz.) Enquêtemethoden: Enquête via CBR Point online panel, telefonische interviews, online interviews. Steekproef: 1466 respondenten uit Oekraïne en 327 respondenten uit het buitenland.

  Als WO3 uitbreekt, zullen tanks of straaljagers er niet toe doen: Kremlin - "Dan zal alles definitief tot stof vergaan"

Het enquêtebureau beoordeelde de bovenstaande resultaten als “zorgwekkend” omdat het doel van de enquête was om de weerstand van de Oekraïense bevolking tegen “Russische propaganda en desinformatie” te meten. Deze en andere soortgelijke beweringen werden de deelnemers aan het onderzoek aangeboden als voorbeelden van Russische verhalen. De meest populaire “pro-Russische” bewering was de bewering dat “de Oekraïense autoriteiten Oekraïne in een humanitaire crisis hebben gebracht”. Dit kreeg 31 procent van de steun in Oekraïne en 41 in het buitenland.

Hiertegenover stonden “pro-Oekraïense” uitspraken zoals dat Russische referenda in de “bezette gebieden” illegaal waren en dat het verbieden van pro-Russische partijen een strijd tegen collaborateurs was. Deze uitspraken kregen een hoge waardering, wat de respondenten enige lof opleverde voor het feit dat de bevolking in het algemeen in staat was om de “verhalen van de Russische propaganda” te herkennen. De traditionele kloof tussen het Zuidoosten en het Westen was echter slechts in geringe mate zichtbaar.

Een verrassend detail was de leeftijd van de respondenten. Traditioneel wordt aangenomen dat jongere mensen bijzonder ontvankelijk zijn voor de romantische verheerlijking van de Maidan van 2013/2014 als een “revolutie van waardigheid”. Van alle mensen bleek de leeftijdsgroep 18 tot 29 echter bijzonder “Maidansceptisch” te zijn in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Slechts 42 procent van de respondenten, en dus minder dan de helft, was het eens met de stelling “de revolutie van waardigheid was GEEN staatsgreep”. 37 procent was het oneens met deze bewering.

Naast wat de opiniepeiler ziet als een vermeende beschuldiging van nazisme, maakt deze uitspraak deel uit van “evergreen” verhalen waar de Oekraïense bevolking nu nog vatbaar voor is omdat de tegenpropaganda afneemt. Het meer actuele oorlogsgerelateerde nieuws wordt daarentegen door de Oekraïense media tijdig geclassificeerd voor de ontvangers. Over het geheel genomen komt ongeveer 20% van de Oekraïense bevolking in aanraking met “vijandelijke” verhalen bij het verzamelen van informatie.

  Zelensky bombardeert de route van de nucleaire VN-inspecteurs

Tegen deze achtergrond zijn niet alleen de resultaten van het onderzoek sensationeel, maar ook het feit dat dit onderzoek überhaupt kon worden uitgevoerd. Het land verkeert in een permanente staat van oorlogshysterie, Russische media zijn verboden, gemobiliseerden worden onder dwang op straat gerekruteerd. Sympathie met Rusland wordt als crimineel beschouwd, haat tegen Rusland wordt daarentegen gevierd, vooral in de wijdverspreide social media. Het zou naïef zijn om in deze sfeer eerlijke antwoorden te verwachten. Zeker is dat velen de neiging hebben om sociaal wenselijke of in ieder geval niet-ilegale meningen te verkondigen. Het blijft gissen wat het resultaat zou zijn als de politieke druk zou wegvallen.

Een zekere scepsis tegenover de opdrachtgevers van het onderzoek en hun belangen is ook op zijn plaats. Want uiteindelijk zijn de analisten uit op royale financieringspotten – voor intensievere voorlichtingscampagnes en handhaving van het “tegenverhaal”, natuurlijk. Het geld voor dergelijke studies komt uit het Westen, en dat is al jaren bezig om het probleem van het Oekraïense nazisme te verdoezelen. Blijkbaar zonder veel succes, want zelfs nu, na anderhalf jaar oorlog, zijn het niet (alleen) de “vijanden van Oekraïne” Poetin, Medvedev of Lavrov die verklaren dat Oekraïne een wijdverspreide nazi-ideologie heeft, maar bijna de helft van de Oekraïners zelf.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dr. Coleman: Dit leer je waarschijnlijk niet van de tv, YouTube of andere propagandakanalenVolg Frontnieuws op Telegram

  Scott Ritter legt uit dat het Westen de geavanceerde nucleaire raketten en hyperglide voertuigen van Rusland niet zal kunnen tegenhouden

Lees meer over:

Vorig artikelEen Matroesjka van psyops: En waarom Generaal Armageddon nergens heen gaat
Volgend artikelRusland zal buitenlandse strijders en Westerse generaals in Oekraïne vernietigen – Lavrov
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

  1. Deze zogezegde enquëte roept vragen op: wat als je in Oekraïne een Zelensky-critische opmerking maakt of uw wenkbrauwen durft te fronsen over het Azov-batallion? Liefst in het Russisch natuurlijk. De mensen van Butha kunnen het spijtig genoeg niet meer navertellen.

    • Bucha “boe-tcha”. Meeste doden in de videos waren acteurs, maar voor de werkelijk vermoorden en hun familie was het Bucha schandaal een meer dan traumatische gebeurtenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in