Het geheim van een perfecte psyop is dat niemand hem echt begrijpt. Een perfecte psyop volbrengt twee taken: hij maakt de vijand verdwaasd en verward en bereikt tegelijkertijd een aantal zeer belangrijke doelen. Het spreekt voor zich dat we vroeg of laat de echte doelen zouden moeten zien verschijnen uit het strategische spel in Rusland dat ik beschreef als De Langste Dag, schrijft Pepe Escobar.

De Langste Dag kan al dan niet een meer dan levensgrote psyop zijn geweest.

Laten we, om de mist op te ruimen, beginnen met een opsomming van de gebruikelijke “winnaar”-verdachten.

De eerste is ongetwijfeld Wit-Rusland. Dankzij de onbetaalbare bemiddeling van Old Man Luka beschikt Minsk nu over het meest ervaren leger ter wereld: de Wagner-muzikanten, meesters in conventionele (Libië, Oekraïne) en niet-conventionele (Syrië, Centraal-Afrikaanse Republiek) oorlog.

Dat veroorzaakt nu al de angst voor de hel bij de NAVO, die in haar oostelijke flank plotseling geconfronteerd wordt met een superpro leger, zeer goed uitgerust en de facto oncontroleerbaar, en bovendien gehost door een natie die nu over kernwapens beschikt.

Tegelijkertijd versterkt Rusland de afschrikking aan zijn westelijke front. Als een klok leidt dat ertoe dat de NAVO-stan investeert in stijgende militaire budgetten (met fondsen die het niet heeft). Dat proces is toevallig een belangrijk onderdeel van de Russische strategie sinds minstens maart 2018.

En als extra bonus creëert Rusland een 24/7 dreiging voor het hele noordelijke front van Kiev.

Niet slecht voor een “muiterij”.

De dans van de oligarchen

Veel complexer is de interne dynamiek van Rusland. De huidige en volgende moeilijke beslissingen van Poetin kunnen leiden tot verlies van populariteit in combinatie met verlies van interne stabiliteit – afhankelijk van de manier waarop de door het Kremlin gedefinieerde strategische overwinningen aan de Russische publieke opinie worden gepresenteerd.

Wat de 24/7 NATOstan mainstream media ook bedenken, de officiële verklaring van het Kremlin voor 24 juni komt neer op een Prighozin-demonstratie: hij probeerde gewoon de boel op stelten te zetten.

Het is veel ingewikkelder dan dat. Er waren natuurlijk strategische voordelen en Prighozin lijkt een zeer riskant script te hebben gevolgd dat uiteindelijk in het voordeel van Moskou uitpakte. Maar het is nog te vroeg om dat te zeggen.

Een belangrijk subplot is hoe de dans van de Oligarchen zal verlopen. Onafhankelijke Russische media verwachtten al dat sommige – verraderlijke – spelers, waaronder staatsfunctionarissen, hun enkele reis zouden kopen toen het moeilijk werd (of zouden zeggen dat ze “ziek” waren, of zouden weigeren belangrijke telefoontjes te beantwoorden). De Doema – gevoed door de FSB van Bortnikov – werkt al aan een flinke lijst.

  Breaking: Eerste burgers hebben Azovstal in Mariupol verlaten, getuigenverklaringen afgelegd (Video's)

Het Russische systeem – en ook de Russische samenleving – zien mensen als deze als uiterst giftig: in feite veel gevaarlijker dan de demshiza (een term die “democratie” en “schizofrenie” vermengt, toegepast op globalistische neoliberalen).

Op militair gebied wordt het nog ingewikkelder. Poetin heeft minister van Defensie Shoigu de opdracht gegeven om de lijst samen te stellen van generaals die na De Langste Dag bevorderd moeten worden. Op zijn zachtst gezegd is Shoigu voor heel wat mensen van verschillende overtuigingen een giftig element in de Russische politiek geworden.

Wagner – omgedoopt en onder nieuw management – zal de belangen van Rusland via Minsk blijven dienen, ook in Afrika.

Oude man Luka, sluw als altijd, heeft al duidelijk verklaard dat er via Wagner geen provocaties tegen de NAVO zullen plaatsvinden. Er zullen geen rekruteringsbureaus van Wagner worden geopend in Wit-Rusland. Wit-Russen kunnen zich rechtstreeks bij Wagner aansluiten. Op dit moment bevinden de meeste Wagner-strijders zich nog in Lugansk.

Voor alle praktische doeleinden heeft de Russische regering vanaf nu militair en financieel niets meer met Wagner te maken.

Bovendien hoeven er geen zware wapens in beslag genomen te worden. Al op maandag 26 juni had Wagner zijn zware wapens naar Wit-Rusland verplaatst. Wat overbleef – en niet verplaatst was tijdens De Langste Dag – werd teruggegeven aan het Ministerie van Defensie (MvD).

De dans van de generaals

Een duidelijke winnaar in het hele proces is de Russische publieke opinie: die maakte dat in Rostov grafisch duidelijk. Iedereen steunde Poetin, Russische soldaten, Wagner en Prighozin – tegelijkertijd. Het algemene doel was om het Russische leger te verbeteren om de oorlog te winnen. Zo eenvoudig is het.

De zuivering binnen het MvD zal hard zijn. Onder het voorwendsel van onderdrukking of “rebellie”, zullen “operettegeneraals” (zoals gedefinieerd door Poetin zelf) die hun soldaten niet goed trainden, de mobilisatie niet goed organiseerden, of incompetent waren in de strijd, zeker ontslagen worden.

Het probleem is dat ze allemaal deel uitmaken van Gerasimovs kring. Om het diplomatiek uit te drukken: hij moet een heleboel serieuze vragen beantwoorden.

En dat brengt ons bij het “General Armageddon is gearresteerd” nepnieuws dat vrolijk door het hele NATOstan-info-universum wordt rondgebazuind.

Generaal Surovikin ontving Prighozin in Rostov – maar hij was nooit medeplichtig aan de “opstand”. Vice-minister van Defensie Jevkoerov was ook op het hoofdkwartier in Rostov en ontving Prighozin naast Surovikin. Jevkoerov speelde mogelijk de rol van strategisch geplaatste waarnemer.

  Generaal Surovikin nam de scalp van Zelensky: Enorme Oekraïense nederlaag bij Kherson - Russische luchtlandingstroepen & mariniers verpletterden golven van Oekraïense tegenaanvallen (Video's)

De soap van de Prighozin-opstand begon de facto al in februari – en er werd niets gedaan om hem te stoppen. Ongeacht of men het officiële narratief deelt – of niet.

Dit impliceert dat de Russische staat het zag aankomen. Maakt dat De Langste Dag tot de moeder van alle Maskirovska’s?

Nogmaals: het is ingewikkeld. In tegenstelling tot het collectieve Westen, wordt in Rusland de cancelcultuur niet gepraktiseerd of afgedwongen. Wagner werd beschermd via de krijgswet. Elke belediging aan het adres van een “muzikant” die tegen neo-nazi Banderistan vecht, wordt bestraft met een gevangenisstraf van 15 jaar. Elke Wagner-strijder is officieel een Held van Rusland – iets wat Poetin zelf altijd heeft benadrukt.

Op het maskirovka-front bestaat er geen twijfel over dat de sudderende spanningen in Russische militaire kringen vóór De Langste Dag werden gemanipuleerd, in de stijl van oorlogsmist, om de vijand te desoriënteren. Het werkte als een tierelier. Op de noodlottige 24 juni zelf voerde Surovikin een oorlog en bracht hij de dag niet door met het drinken van brandewijn met Prighozin.

De NAVO-as grijpt echt naar strohalmen. Er was maar één Surovikin-gerelateerd gerucht voor nodig om hen in vervoering te brengen – wat maar weer eens bewijst hoe bang ze zijn voor het Generaal Armageddon.

Een belangrijke vector is hoe Surovikin door de publieke opinie wordt beschouwd in vergelijking met de overlevende “operettegeneraals”.

Hij bouwde de nu legendarische drielaagse verdediging die het “tegenoffensief” al ten grave draagt. Hij introduceerde de zeer succesvolle Shahed-136 Iraanse drones op het slagveld. En hij organiseerde de vleesmolenvernietiging in Bakhmut/Artemyovsk – die nu al de militaire annalen is ingegaan.

Lang geleden, in de herfst van 2022, was het generaal Armageddon die Poetin vertelde dat de Russische strijdkrachten niet klaar waren voor een grootschalig offensief.

Dus wat de 5e columnisten ook verzinnen, Generaal Armadeggon gaat nergens heen – behalve om een oorlog te winnen. En Rusland “verlaat” Afrika niet. Integendeel: een vernieuwde Wagner is er om te blijven, en blijft op verschillende breedtegraden onder de sneltoets.

De trend op korte termijn lijkt te wijzen op een – ingewikkelde – drainage van het Russische militaire moeras. De Langste Dag lijkt Russen van alle rangen en standen te hebben aangezet tot het identificeren van wie de echte vijand is – en hoe die te verslaan, wat er ook voor nodig is.

“Niets gebeurt toevallig”

Historicus Andrei Fursov, die Roosevelt nieuw leven inblies, merkte op dat “in de politiek niets toevallig gebeurt. Als het gebeurt, durf ik te wedden dat het voorzien was.”

  Russisch Ministerie van Defensie onthult gegevens over buitenlandse huurlingen in Oekraïne

Nou, maskirovska rijdt weer.

Maar het grootste probleem waar Rusland voor staat is niet de Hegemon en de NAVO: het is binnenlands.

Op basis van gesprekken met Russische analisten, en hun indrukken van zeer scherpe mensen die in Rusland, Oekraïne en het Westen hebben gewoond, zouden we in principe vier hoofdgroepen kunnen identificeren die hun idee van Rusland proberen op te leggen.

 • De “Terug naar de USSR”-bende. Inclusief, natuurlijk, sommige voormalige KGB. Hebben enige vorm van steun van de algemene bevolking. Veel geschoolde specialisten (profs van de oude school, meestal van pensioengerechtigde leeftijd). Dit project suggereert een revolutie – een 1917 op steroïden. Maar waar is Lenin?
 • De “Terug naar de Tsaar” mensen. Dat zou betekenen dat Rusland het “Derde Rome” wordt en dat de Orthodoxe Kerk een prominente rol krijgt. Er staan grote sommen geld achter. Een groot vraagteken is hoeveel steun ze werkelijk onder de bevolking hebben, vooral in het “diepe” Rusland. Deze groep heeft niets te maken met het Vaticaan – dat verkocht is aan The Great Reset.
 • De Plunderaars – zoals in het leegroven van Rusland ten gunste van de Hegemon. De 5e colonnisten en allemaal “totalitaire neoliberalen” die de “waarden” van het collectieve Westen aanbidden. De overblijvers krijgen binnenkort een klop op de deur van de FSB. Hun geld is al geblokkeerd.
 • De Eurazianisten. Dit is het meest haalbare project – in nauwe samenwerking met China, en gericht op een multipolaire wereld. Hier is geen plaats voor Russische oligarchen. Toch is de mate van samenwerking met China nog zeer discutabel. De echte brandende vraag: hoe kan het Belt and Road Initiative in de praktijk echt geïntegreerd worden met het Greater Eurasia Partnership?

Dit is slechts een schets – open voor discussie. De eerste drie projecten zullen misschien nauwelijks werken – om een reeks complexe redenen. En het vierde project heeft in Rusland nog niet genoeg vaart gekregen.

Wat zeker is, is dat ze allemaal met elkaar vechten. Moge de huidige drooglegging van het militaire moeras ook dienen om de politieke hemel te klaren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat gebeurt er in Rusland na De Langste Dag?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVier NZ rugbyspelers ernstig gewond; vaccinschade wordt een misdaad van ontkenning
Volgend artikelDe helft van de Oekraïners ziet een nazismeprobleem in het land – voor Soros Foundation “zorgwekkend”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Moge het Orthodoxe systeem ook ontkracht worden!
  Want het de hogere menswording niet.
  De missie van dd Orthodoxie en de daarmee verkregen grote macht over het volk zit er op!
  Dit is dr moeilijkste opdracjt voor Poetin of zijn opvolger als de militairen met hun machinerie huiswaarts gaan!

  • Jij bent zeker van de newage? (rijmt op sewage)

   Wat is een hoger mens? Een Übermensch. Het zijn altijd weer dezelfde oude leugens. Sterker nog: de oudste leugen ooit. “Eet van deze vrucht en je zult wijs worden, dan zul jij kunnen uitmaken wat goed of kwaad is. Jij zult worden als God.”
   En nu weten we allemaal wat kwaad is en kijken weemoedig terug op het verloren paradijs.

   Orthodox christendom is een stuk minder corrupt dan het Rooms katholicisme. Het is de onoverwonnen aartsvijand van de bisschop van Rome.

   Uit het artikel:” het Vaticaan is verkocht aan the great reset”. Dit is incorrect. Het is precies andersom: deze great reset komt uit de koker van het Vaticaan. Net als de marxistische Russische revolutie van 1917.

   De orthodoxe kerk is eerder een kracht tot vereniging van het Russische volk dan een onderdrukkende macht. Dit in tegenstelling tot het Rooms katholicisme dat puur gericht is op onderdanigheid en afhankelijkheid van de Antichrist. Al die biechthokjes zijn het ideale overheidsgereedschap oude stijl voor een totalitaire controle.

   Byzantium in hun noordelijke vluchtoord is de laatste bastion tegen het corrupte Vaticaan. Het heeft veel van de roomse vereniging met originele heidense (Babylonische) religie afgewezen. Al is het zelf ook een institutionele kerk die in niets lijkt op het oorspronkelijke christendom van de 1e eeuw. Dat is de enige weg terug naar het paradijs.

   • Hi D.S…. Dank voor je doordachte reaktie hier. Zou daarom graag je horen wat jij denkt van het volgende……This info comes from Benjamin Fulford’s website which means to me that it could be….part true, part disinfo. People can judge about this individually….. https://stillnessinthestorm.com/2023/06/benjamin-fulford-june-25th-2023-black-sun-group-calls-for-emergency-world-military-summit-after-failure-of-the-first-act-of-wagner-opera/ Quote: The mass murder of children by the KM is also now being exposed for all to see. The passion of the Christ Actor Jim Caviezel exposed the institutional sex trafficking of children in his new film Sound of Freedom. It is based on a true story of a former government agent on a mission to rescue children from sex traffickers in Colombia.

    “The three-letter agencies, they’re all involved…adrenochrome is ten times more potent than heroin…A barrel of Adrenochrome and children’s body parts…it’s $77,000…which gets sent to Ukrainian Bioweapons Labs…all organized by the three-letter agencies… There are multiple Epstein Islands run by intelligence agencies/governments, Who is NATO? Who is the UN? Who are the Central Banks? They are the Rothschilds banks.”

    https://warroom.org/watch-the-sound-of-freedom-a-spotlight-on-the-global-movement-to-end-the-trafficking-of-minors/

    https://100percentfedup.com/passion-of-the-christ-actor-jim-caviezel-implicates-u-s-government-agencies-in-child-sex-trafficking-video/ Einde quote.

    De opinie die ik gevormt heb is de volgende. They’re all hands on 1 belly, kept under control trough peadophilia, adrenochrome and cannabalism.

    ———————–
    1 Reaktie van een vriend:
    I read the whole article and it break my heart imagining the children that are being killed for their satanic needs and knowing that the person’s involved are their own leaders.

    Reply:
    In my opinion this info about adrenochrome and the involvement of high placed people in key positions is the biggest reason why they might have started their total war on humanity a bit earlier than planned. The Psychopaths in Control must have used paedophilia and adrenochrome to keep them in check…
    Those who’ve been in the know of this info and still look the other way pretending it doesn’t exist (fake news)…tells all about them as to me this automatically makes them COMPLICIT IN THIS CRIME AGAINST HUMANITY!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in