Pixabay

Veronderstellingen. We doen ze voortdurend. Meestal onbewust, zoals dat de supermarkt open zal zijn, volledig gevuld met brood, melk, toiletpapier en ons favoriete consumptie ijs. Het benzinestation zal open zijn om onze auto’s vol te tanken en misschien een warme kop koffie of een dikke donut te halen.

Dan zijn er nog andere bewuste aannames die we maken over dingen, zoals dat onze pensioenrekeningen het goed doen, dat er genoeg geld beschikbaar is voor cadeautjes onder de kerstboom of dat we geen toevlucht hoeven te nemen tot het gebruik van een lening om de maandelijkse rekeningen te betalen, schrijft 1stMarineJarHead.

Sommige van onze aannames zijn gebaseerd op historische feiten. Andere op basis van meer recente gebeurtenissen of ervaringen. Dan hebben we ook nog onbewuste vooroordelen.

Als het gaat om de SHTF, denk ik dat sommige van die aannames heel logisch zijn of gebaseerd op gezond verstand. Andere – nou, ik heb er een paar gelezen die echt te gek zijn – zoals door het leger gekweekte labhonden die getraind zijn om onze kinderen op te eten.

Ja. Echt waar.

Gebaseerd op verschillende artikelen van Selco en een aantal andere boeken over verschillende onderwerpen, historische en recente gebeurtenissen zijn dit een aantal aannames die ik heb gemaakt. Jouw mening kan verschillen. Dit is geen volledige lijst, want ik weet zeker dat ik er meer dan een paar vergeet.

Eén ding dat ik wil noemen is dat OP commentator Backwoods Squirrel schreef: “Begrijp dat wat werkt in het ene gebied, niet noodzakelijkerwijs werkt in een ander gebied.”

Hij verwees naar de verschillen tussen de Balkanoorlog die Selco meemaakte en hoe SHTF er hier in de VS uit zou kunnen zien. Er kunnen overeenkomsten zijn, maar ook verschillen tussen staten, regio’s of zelfs steden.

Van Taylor tot Tina. Of van rechtsstaat tot Thunderdome

Hoe snel we van Shake It Off naar Thunderdome gaan is een interessante veronderstelling.

Ik heb gelezen dat sommigen denken dat het bijna onmiddellijk of van de ene dag op de andere zal gebeuren. Anderen zeggen enkele dagen tot weken of ergens daartussenin.

Er zijn enkele meer recente gebeurtenissen waar we naar kunnen kijken als voorbeeld. Orkaan Katrina. De wetteloosheid die sommige grote steden momenteel ervaren.

Selco merkte meer dan eens in zijn geschriften op hoe tegen de tijd dat ze zich realiseerden dat SHTF, het te laat was. Waar ze waren is waar ze waren. Van paniekaankopen in de supermarkt tot regelrechte plunderingen. Van normale burgerlijkheid tot steekpartijen zonder dat hulpdiensten of politie in actie kwamen.

Het gebeurde langzaam.

Toen plotseling.

De Rule of Law (ROL) viel uit elkaar. Als samenleving zijn we slechts zo goed als de geschreven wetten en degenen die deze wetten volgen. Als de ROL weg is, heersen chaos en anarchie.

Een samenleving functioneert alleen met de dreiging van straf en, tot op zekere hoogte, het sociale contract. Als de ROL is afgebroken, zijn degenen die deze wetten zouden handhaven net zo hulpeloos als de rest van ons tegen de chaos en anarchie. In dat geval kan ik wetshandhavers net zo min de schuld geven als iemand anders. Zij zijn net zo bang voor hun leven en dat van hun familie als ieder ander.

Een andere ervaring die Selco noemt is de behoefte aan familie of gemeenschap. Hij merkt op dat er een groep nodig is om niet alleen fysiek beschermd te zijn tegen indringers, maar ook mentaal.

Selco noemt ook degenen die de aantallen en de vuurkracht hebben om het gebied of delen van de zwarte markt te controleren. Dit kunnen bendes, krijgsheren of stammen zijn. Wat we nu zien als een normale buurt, is misschien de volgende stam of bende, afhankelijk van hoe je het bekijkt.

Wie heeft het licht uitgedaan? Of, Als het elektriciteitsnet weg is

Dit is een veronderstelling waar de meesten het over eens zijn. Als ons elektriciteitsnet voor langere tijd uit zou vallen – weken, maanden of zelfs langer – zouden we serieuze problemen krijgen. Sommigen denken dat geweld de grootste doodsoorzaak zou zijn in een SHTF-situatie. Historisch gezien (en zelfs tot op de dag van vandaag wereldwijd) behoren sanitaire problemen tot de grootste doodsoorzaken. De toiletten spoelen niet door en er komt niets uit de kraan. Selco schreef een artikel over water tijdens de Balkanoorlog en ik schreef erover met mijn ervaringen in Afghanistan en mijn eigen waterexperiment.

  Laten we de wereld met kernwapens bestoken over wie de Krim bestuurt

Andere problemen zijn verwarming, koeling en koken.

Afhankelijk van je locatie en de tijd van het jaar hebben alle drie hun eigen problemen. Het is duidelijk dat verwarming in het hoge noorden in de winter een probleem kan zijn voor degenen die niet met hout verwarmen. In het zuiden is koeling in de zomer een probleem op zich. De meeste mensen kunnen het wel aan, hoewel het misschien niet comfortabel is. In beide gevallen zijn jongeren en ouderen het kwetsbaarst.

Koken op houtvuur is mogelijk. Maar eerst heb je hout nodig voor het vuur.

Daarna heb je voedsel nodig.

Tenzij je een generator hebt, gaan je bederfelijke waren in de koelkast en vriezer hooguit een paar dagen mee. Zelfs dan ben je afhankelijk van de brandstofvoorraad. Voor de mensen in het noorden is de natuur in de winter je vriezer. Ik heb het eerder gedaan.

Wat is dat voor geur? Oftewel sanitaire problemen

Sanitaire voorzieningen zijn wereldwijd een van de grootste doodsoorzaken, tot op de dag van vandaag. Selco’s artikel over dit onderwerp laat precies zien wat er gebeurt als de stroom uitvalt en de kraan niet meer stroomt, het toilet niet meer doorspoelt. Ik heb het zien gebeuren in Afghanistan, midden in een droogteperiode, toen een groot aantal mensen zich verzamelde rond één enkele waterbron en iemand erin poepte. Het gevolg was een uitbraak van cholera. Als er geen humanitaire hulp was geweest in de vorm van vochtoplossingen/zout, zouden er veel mensen zijn gestorven.

In het commentaargedeelte van dat artikel merkten een aantal mensen op hoe het rioolsysteem zou vastlopen als de stroom uitviel. Mensen konden niet doorspoelen, waar moesten ze dan poepen? Zoals al eerder is opgemerkt, zijn wij Amerikanen een lui volkje. Als je denkt dat San Fran nu al slecht is, stel je dan eens voor dat veel mensen gewoon in een emmer poepen en die uit een flatgebouw van zeven verdiepingen (of meer) gooien. En niemand gaat het opruimen. Niet mijn taak, toch? In een van de commentaren zei iemand dat er vroeger mensen waren die afvalemmers verzamelden en ze opruimden voordat er moderne sanitaire voorzieningen waren. Wie gaat dat werk vrijwillig doen en wat gaat de rest van ons ze betalen?

Waar is iedereen gebleven? Of, de massale sterfte

In de commentarensectie noemde The Lone Canadian de EMP-commissie, en in het geval van een EMP-aanval zou een massale uitroeiing van naar schatting 80-90% binnen 4 tot 6 weken kunnen plaatsvinden. Toen ik voor het eerst de schatting van een uitsterfte las, was het te surrealistisch. Denk er eens over na: ga naar een winkelcentrum, een big box store, de supermarkt en tel 8 of 9 dode Amerikanen. De 9e of 10e is een overlevende. Toen bedacht ik me hoe afhankelijk we zijn van ons Just-In-Time/Business As Usual (JIT/BAU) paradigma.

Dit systeem zorgt voor maximale efficiëntie met een bescheiden winst en de laagste kosten. Helaas is dit systeem in hoge mate afhankelijk van alles wat precies goed werkt en in hoge mate afhankelijk van een direct beschikbare voorraad goedkope energie. Neem de COVID-lockdowns. Een paar vleesverpakkingsfabrieken sloten hun deuren omdat de fabriek positief testte op COVID en plotseling zagen we stijgende prijzen en lege schappen. Koopbeperkingen. En het was niet alleen vlees. Pasta. Meel. Rijst. Gist. Toiletpapier. De bevoorradingsketen was er slecht aan toe, en snel. The Lone Canadian merkt ook op dat er bij een normale consumptie in elke stad maar drie dagen voedsel in de schappen van de levensmiddelenwinkels ligt. Selco vermeldt hoe snel mensen overgingen van paniekaankopen tot plunderen. Als die voorraad op is, waar blijft dan de bevoorrading?

Nogmaals, stel je voor dat 8 of 9 van de 10 Amerikanen dood zijn. Dat zouden dan mensen zijn die het voedsel produceren, mensen die het voedsel verwerken, mensen die het voedsel transporteren, mensen die de schappen bevoorraden en mensen die je uitbellen. Dezelfde mensen die ook olie uit de grond pompen, transporteren naar raffinaderijen, raffineren tot een bruikbaar eindproduct en mensen die dat eindproduct weer transporteren naar je plaatselijke benzinestation.

Een ander deel dat weinigen noemen is de aanvoer van medicijnen. Er zijn veel mensen die voor hun dagelijks leven afhankelijk zijn van deze medicijnen zonder een natuurlijk plantaardig alternatief.

  10 tekenen dat een wereldwijde oorlog snel dichterbij komt

Dan zijn er nog andere medicijnen waar mensen misschien niet levenslang afhankelijk van zijn, maar die ze nodig hebben om gewoon te kunnen functioneren. Antidepressiva, anti-angstmiddelen, antipsychotica, enz. Hoe zouden ze functioneren?

Dan zijn er nog de illegale drugs. Gaan we ervan uit dat de drugskartels door zouden gaan met het verschepen van drugs naar het noorden als de SHTF zou toeslaan en er een massale uitroeiing zou plaatsvinden? Wie zouden hun klanten zijn? We weten al hoe ver illegale drugsgebruikers gaan voor hun volgende shot. Stel je voor dat er geen volgende fix is.

Times Square vs Mayberry. Of, stad vs platteland

Dit is een debat dat blijft woeden. Sommigen zijn van mening dat stedelijke gebieden de overhand zullen krijgen over de voorraden en dat plattelandsgebieden het eerst zonder voedsel en andere voorraden zullen komen te zitten. COVID heeft misschien een zeker inzicht getoond in de problemen van de bevoorradingsketen. Als we uitgaan van een massale uitroeiing over 4 tot 6 weken, kunnen er nog voorraden zijn in de stedelijke gebieden. En er kan niets meer over zijn. Op basis van de huidige trends hebben de meeste Amerikanen op elk moment slechts een week aan voedsel bij de hand. De COVID-sluitingen toonden de noodzaak aan van een goed gevulde voorraadkast. Helaas zijn veel Amerikanen in onze huidige inflatoire omgeving door hun voorraden heen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Zoals hierboven vermeld, zijn we in verschillende mate afhankelijk van ons JIT/BAU-systeem. Als er een onderdeel wegvalt, heeft de eindgebruiker een verlies.

Maar degenen die het dichtst bij de lokale productie staan, hebben het minst te verliezen.

Selco merkt op hoe snel het van normaal naar SHTF ging. Tegen de tijd dat ze het beseften, was het te laat. Waar ze waren is waar ze waren.

Een commentator vertelde dat hij op het platteland woont, niet ver van een grote stad. Hij zei ook dat hij en zijn buren bereid zijn om gewapende wegversperringen op te zetten of zelfs een brug te slopen om te voorkomen dat de stedelingen hun gebied binnenkomen.

Iets anders dat aan de orde moet komen is hoeveel mensen een grote migratie van het ene gebied naar het andere zouden kunnen maken zonder een soort moderne logistieke voorziening. Hoeveel mensen hebben de vaardigheden om echt van het land te leven terwijl ze trekken? Hoe ver kunnen ze per dag trekken?

In de begindagen van COVID lazen we een aantal artikelen over mensen uit grote stedelijke gebieden die vluchtten naar hun tweede huis in plaatsen zoals de Hamptons. De lokale bevolking die het hele jaar door in de Hamptons woont, over het algemeen “townies” genoemd door degenen met hun tweede huis, stelde het niet op prijs dat degenen die vluchtten COVID meenamen of voorraden en boodschappen inkochten. De spanningen liepen hoog op. Hoe denk je dat dat zou gaan als ROL het raam uit zou gaan?

Hoeveel voor een pak eieren!?! Of het systeem van handel en ruilhandel

In een van Selco’s artikelen vermeldt hij dat PM’s in de vorm van juwelen in waarde daalden omdat ze niet onmiddellijk konden worden gebruikt. De OP heeft echter de waarde van PM’s opgemerkt als een middel om rijkdom op de lange termijn veilig te stellen en niet noodzakelijkerwijs voor dagelijkse handel. (Ga hierheen voor meer informatie over goud en zilver.) Zoals Selco opmerkte, bepaalde de markt de waarde van alles op een bepaalde week: voedsel, antibiotica, alcohol, sigaretten enz.

Tijdens de Balkanoorlog kwamen er voorraden uit andere landen in de vorm van VN-konvooien en Amerikaanse droppings. Probeer je maar eens voor te stellen hoe een VN-konvooi zelfs maar een paar honderd kilometer het binnenland van de VS in kan komen of hoe een dropping naar Topeka KS vanaf de oostkust kan plaatsvinden. Kijk eens naar het succes van de VN bij eerdere pogingen. Niet erg goed.

Selco heeft het ook over vaardigheden. Sommige vaardigheden hebben een hogere waarde dan andere. Een van de meest genoemde is medische en natuurlijke kruidenremedies. Daarna het vermogen om kleding te repareren of zelfs kleding te maken van grondstoffen. Schoenen. Wapens repareren. Ik neem aan dat zaken als de productie van alcohol of tabak ook hoog op de lijst staan van zaken met een hoge waarde. Mensen zullen nog steeds hun ondeugden hebben, zelfs in SHTF.

  Rusland informeert zijn burgers om zich voor te bereiden op nucleaire vergeldingsaanval van de NAVO

Met de huidige situatie in het Midden-Oosten, de Israëlisch-Palestijnse oorlog, is er een zeer reële mogelijkheid van onrust in de regio, waarbij sommige analisten passief-agressieve steun voor de Palestijnen suggereren van een vermindering van de olieproductie (meer dan we tot nu toe hebben gezien) en zelfs een mogelijk olie-embargo van pro-Israëlische landen. Wat betekent $300 per vat olie voor de benzinekosten aan de pomp? Wat zouden de tweede- en derde-orde-effecten zijn van zo’n stijging in brandstofprijzen? Als je denkt dat inflatie nu erg is, denk dan eens aan die mogelijkheid. Zelfs de beschikbaarheid van brandstof bij het plaatselijke tankstation moet in overweging worden genomen. Denk je dat het niet zou kunnen gebeuren? Denk dan eens terug aan het olie-embargo in het begin van de jaren 1970.

De dag na morgen. Of de wederopbouw van de samenleving

Hoe ziet de wederopbouw van de samenleving er eigenlijk uit in een post-SHTF wereld in Amerika?

Ik heb geen idee.

Ik kan wel wat veronderstellingen maken.

Onze illustere elites komen uit hun bunkers tevoorschijn na jaren van regeren vanuit de verte, terwijl wij ongewassen massa’s verder zijn gegaan en hen vertellen dat ze moeten oprotten als ze geluk hebben.

Van wat ik in Afghanistan heb gezien, zullen sommigen hun eigen stammen vormen rond natuurlijke hulpbronnen.

Anderen zullen zoiets worden als wat we nu krijgsheren noemen.

En weer anderen kunnen nomadische stammen worden, die zich verplaatsen om het wild of de seizoenen te volgen, zoals inheemse Amerikanen deden.

Sommigen zullen ommuurde steden of kleine steden vormen met een symbiotische relatie met nabijgelegen boeren om de mensen binnen de muren te ondersteunen.

Hoe zullen deze wetten eruit zien? Technologie? Een mix van de oude wereld met een vleugje dingen zoals zonnepanelen om een film te kijken of naar Taylor of Tina te luisteren?

Hoe zou de buitenwereld kijken naar een gevallen VS? Binnenvallen? Uit de buurt blijven?

Conclusie

Afgelopen weekend gingen mijn vrouw en ik ontbijten in een plaatselijk restaurant. Terwijl ik mijn koffie dronk en van mijn ontbijtbroodje genoot, keek ik om me heen naar de mensen die daar rondliepen. Ik vroeg mijn vrouw: “Als WO III zou uitbreken, zou dit restaurant dan open kunnen blijven? Zouden de mensen er naartoe kunnen komen en betalen voor het ontbijt? Het zou zomaar kunnen dat we genieten van een schijnbaar gewoon uitje dat over een paar dagen, weken of maanden een extreme luxe zal zijn.

Terwijl ik dit schrijf, zijn we 90 seconden voor middernacht op de Doomsday Clock, waarbij middernacht staat voor nucleaire vernietiging. Dichterbij is het nog nooit geweest. En de Science and Security Board van het Bulletin of the Atomic Scientists heeft niet eens rekening gehouden met de recente terroristische Hamas-aanvallen in Israël en de gebeurtenissen die zich nu ontvouwen.

Nu is er niet alleen een mogelijke WOIII in Oost-Europa met de Oekraïens-Russische oorlog, maar ook met een oorlog die uitbreekt in het Midden-Oosten. Als China van de situatie zou profiteren, zouden we naar een mogelijke Derde Wereldoorlog kunnen kijken.

Het ziet er allemaal een beetje onzeker uit. Met onzekerheid wordt het onbekende angst.

“Ik moet niet bang zijn. Angst is de geestdoder. Angst is de kleine dood die totale vernietiging brengt. Ik zal mijn angst onder ogen zien. Ik zal het toestaan om over me heen en door me heen te gaan. En wanneer het voorbij is, zal ik het innerlijke oog draaien om zijn pad te zien. Waar de angst is verdwenen, zal niets zijn. Alleen ik zal overblijven.”
– Frank Herbert, Dune

We moeten kalm blijven en doorgaan.

Wat zijn jouw gedachten? Welke veronderstellingen heb je over hoe het leven er echt uit zou zien als de SHTF eenmaal is begonnen? Zijn er aannames waarvan jij denkt dat ze onjuist zijn?

Laten we erover praten in het commentaargedeelte.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoe ik een jaar SHTF overleefde in het Bosnië van de jaren 90Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelX-community aantekeningen ontkrachten mythe dat christelijk zionisme door God bevolen is
Volgend artikelBataljonscommandant IDF gedood terwijl Hamas hinderlaagacties in Gaza opvoert
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. Toen Atlantis verging was de mens als een schildpad zonder schild.
  Zijn relatieve punt van licht na een lange weg terug omhoog wordt weer in gevaar gebracht.

 2. Hallo
  Interessant stuk..
  Inderdaad het kan heel snel gaan.
  Ik woon op het platteland en heb de mogelijkheid om te tuinieren en drink water uit de grond te halen dat is allemaal al geregeld.Incl verwarming en het koken..hout genoeg..!!
  Ook de voedsel vooraad is geregeld net als zonne panelen en een agregaat
  Mijn kinderen zijn er al een tijdje mee bezig .. de zelf voorziening en onafhankelijkheid
  Ik heb over veel dingen nagedacht …maaaar …er is altijd iets uit een onverwachte hoek wat voor problemen kan gaan zorgen en daar maak ik mij wel eens zorgen over
  Wij hebben alles doorgepraat en gedaan wat we moesten doen..maar dat ene onbekende stukkie …tja
  gr Jan

  • Enige dat ik mij kan bedenken is verdediging. Na 83 uur black-out waarbij mensen niets meer hebben om te eten/drinken breek de pleuris uit. Roven, overvallen enzovoort.
   Als plattelander ben je minder snel bij dit soort zaken betrokken maar toch is het na die 83 uur opletten geblazen. Moestuin en houtvoorraad ook ’s nachts in de gaten houden, waken over je ’territorium’ dus.

 3. vertrek maar naar afgelegen plekken binnen Europa ,vooral zuid Europa dorpen in bergen en alles zelf doen. daar komt bijna geen mens omdat te ver is vooral als je geen benzine hebt , dat ga ik ook doen

  • Kan zijn…is wel heerlijk woke…maar vergeet niet dat jij daar alleen aan denkt/mee bezig ben.
   Resultaat file,s naar die beloofde delen …en daar opboksen tegen plaatselijke mensen die hun regio/water/voedselvoorraden willen beschermen….
   Kortom…we hebben er hier zo,n ongeloofelijke terinzooi van gemaakt dat we ons moeten realiseren dat we onze eigen shit moeten opvreten.
   Dat kan…..schouders eronder, blik op oneindig, de hooivorken in de knuisten en gaan…..

  • Mooi plan, helaas is er nog zoiets als dagelijks inkomen wat erg in de weg staat om allemaal voorbereidingen te treffen, behalve stroom en warmte ben ik nog niet veel verder gekomen in een nationalitisch georienteerd gebied van keuze met zeer weinig toegangswegen.
   De tijd werkt ons tegen, want op het moment dat het mis gaat moet je er zelf ook heen kunnen.

 4. Ik heb tot nu toe samen met mijn naasten nooit het gevoel gehad dat ik me bedreigd zou moeten voelen bij serieuze calamiteiten. Jaren lang ben ik met spot overladen door naïeve mensen die dachten dat ik van het pad af was. Nou, prima toch. Wij kunnen ons goed redden onder vrijwel alle omstandigheden.
  Mensen die serieus geïnteresseerd waren om informatie en kennis tot zich te nemen heb ik vanaf de coronatijd al in grote getalen thuis ontvangen. De meeste collectieve groepen die zich beroepen op een paralelle samenleving blijken immers veelal te bestaan uit mensen die liever blijven praten over allerlei problemen maar niet durven te handelen naar nut en noodzaak. Hun ‘afhankelijkheidsgehalte’ is te groot, mede doordat veel deelnemers (vaak al geruime tijd-) zonder werk zitten.
  De groep zelfredzame personen is veel groter dan de meeste mensen veronderstellen en lopen hier ook niet mee te koop.

  Het spreekt zich vanzelf voort door de getriggerde en uiteindelijk enthousiaste personen. Het enige wat ik daar zelf voor hoef te doen is helemaal niks. Kennis is macht maar delen blijft de kracht.

  • Klopt, al jaren lang wordt ik ook uitgelachen.
   De prik
   Goud niet verkopen maar houden
   Cigaretten op voorraad als betaalmiddel.
   Houtkachel en off grid zonnepanelen.
   Oude auto met eenvoudige techniek en plenty onderdelen op de sloop.
   Misschien heb ik wel helemaal mis, maar als niet kunnen we even verder totdat het totale chaos is.
   Het einde van de “day after” geeft een flink stuk waarheid weer als diegene die iedereen wou helpen voor zijn eigen deut wordt neergeschoten.
   Praten is zilver en zwijgen is goud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in