© Needpix

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortwoedt, groeit de vrees voor de voedselzekerheid in de wereld. Zelfs vanuit het betrekkelijke stabiele België voelen de consumenten de gevolgen al. Nu zijn het de producenten die de alarmklok luiden.

Volgens Fevia, de Federatie van de Belgische Voedingsindustrie, is tot 40% van de voedingsproducenten in België van plan hun activiteiten tijdelijk stop te zetten of in te krimpen.

Ongeveer 12% van de calorieën in de wereld is afkomstig van Oekraïense en Russische tarwe. De oorlog kan de Oekraïense boeren verhinderen hun oogst in de nabije toekomst te oogsten en Rusland heeft schepen die graan uitvoeren geblokkeerd als reactie op de internationale sancties.

Dit heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de wereldwijde bevoorradingsketen. Er wordt zelfs gevreesd dat tekorten in de aanvoer de hongersnood in kwetsbare gebieden van Afrika zouden kunnen verergeren.

Commentaar: Sommigen zullen misschien denken dat als het maar ver genoeg weg gebeurt, het voor hen geen probleem is, maar zoals wij gezien hebben bij de gevolgen van de oorlogen van het Westen voor het Midden-Oosten, zal dit het probleem van de massamigratie waarschijnlijk verergeren, schrijft Sott.net.

Moeilijke tijden in het verschiet

De handelsfederatie heeft 700 van haar bedrijfsleden ondervraagd om te weten te komen hoe zij omgaan met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de toeleveringsketen. De resultaten zijn verontrustend.

Ongeveer 50% van de Belgische levensmiddelenproducenten kampt met tekorten aan ingrediënten zoals olie en meel die nodig zijn om hun levensmiddelen te maken. Vorig jaar was koolzaadolie verkrijgbaar voor €750 per ton. Nu kost dezelfde hoeveelheid €2.200 – bijna drie keer zoveel.

Ongeveer 70% van de bedrijven heeft wijzigingen in hun producten moeten aanbrengen, of zal dat in de nabije toekomst moeten doen. De producten kunnen zelfs lichtjes anders gaan smaken. De Belgische regering heeft de producenten toegestaan vervangers te gebruiken voor ingrediënten waaraan een tekort is.

Zo kunnen producenten van diepvrieschips of mayonaise nu alternatieve oliesoorten gebruiken, zoals pinda of soja, ook al komt dat niet overeen met wat er op het etiket staat.

Commentaar: Het risico dat producten worden vervalst met mogelijk schadelijke producten neemt toe, meer nog voor producten die worden ingevoerd uit landen waar de regelgeving niet zo streng is. Dit soort problemen is in de loop van de geschiedenis opgetekend in tijden van onrust en instorting.

De Belgische consumenten hebben misschien ook gemerkt dat zij minder krijgen voor hun geld. De producenten worstelen om hun kosten door te berekenen en verminderen daarom de totale hoeveelheid van het voedsel dat zij produceren.

Dit staat bekend als “krimpflatie”. Open bijvoorbeeld een pakje chips, en u zult merken dat er een paar minder in zitten dan gewoonlijk, maar voor dezelfde prijs.

Verpakkingen chips van het merk Doritos zijn sinds het begin van de oorlog aanzienlijk lichter geworden. Bij alle Lays-merken zijn er ongeveer 5 chips uit elk zakje verdwenen.

Industrie in moeilijkheden

Hoewel de prognose voor de voedingsindustrie somber is, was dit niet altijd het geval. In 2021 is de sector teruggeveerd. De Belgische voedingsindustrie zorgde voor economische groei, met een totale omzet van 61,4 miljard euro. De sector zorgde voor bijna 100.000 banen voor de Belgen.

Hoewel de industrie zich begon te herstellen van de gevolgen van de pandemie, is er één ding dat niet verbeterd is, namelijk de rentabiliteit van de sector. De hoge bevoorradingskosten van de Covid-19 pandemie zijn vervangen door nog hogere kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Commentaar: Men kan het niet echt een herstel noemen als het nauwelijks een jaar duurt.

“Tijdens de pandemie stonden veel voedingsbedrijven al tegen de muur door de tekorten aan grondstoffen en de sterke stijging van de kosten voor materialen, energie, verpakking en vervoer,” verklaarde Anthony Botelberge, president van Fevia.

De prijs van tarwe is sinds februari met meer dan 50% gestegen. De EU betrekt tot 45% van al haar plantaardige oliën uit Oekraïne, en daar is nu een tekort aan.

Energie-intensief

De voedselproducerende industrie is energie-intensief en het conflict in Oekraïne heeft de rekeningen door het dak gejaagd. Ongeveer 50% van de Belgische levensmiddelenproducenten hebben hun rekeningen zien verdubbelen, meer dan een derde zag ze verdrievoudigen.

“Aan het begin van het jaar leek het erop dat wij deze vlammen eindelijk zouden kunnen doven, maar de oorlog in Oekraïne heeft het vuur helaas weer aangewakkerd. Als wij deze kosten niet kunnen doorberekenen, zal het niet langer rendabel zijn om door te gaan met de productie,” waarschuwde de industrie-expert.

Commentaar: Merk op dat Rusland Europa alle energie blijft leveren waarvoor men bereid is te betalen, en eind vorig jaar heeft het zelfs langlopende energiecontracten met korting aangeboden, en er was ook nog de voltooide Nord Stream II pijpleiding, maar zwichtend voor de druk van de VS heeft Europa de ongelooflijk genereuze aanbiedingen afgewezen.

Fevia stelt dat supermarkten “niet erg open staan om over prijsverhogingen te praten”, waardoor het voor fabrikanten moeilijk is om de kosten door te berekenen. “Dit is een stresstest voor de hele voedselketen…. In deze uiterst moeilijke omstandigheden kunnen we hier alleen samen doorheen komen,” aldus Botelberge.

Commentaar: Supermarktketens zijn zo groot en machtig dat zij in wezen samenspannen met de regeringen, en het laatste wat de regering wil is dat de burgers zich bewust worden van de dreigende voedseltekorten.

De voedselproduktiesector doet nu een beroep op meer overheidssteun, waaronder nog meer flexibiliteit in de etiketteringswetgeving, waardoor bedrijven kunnen besparen op grondstoffen en tekorten kunnen opvangen.

Fevia verzekert dat dit niet ten koste zal gaan van de voedselveiligheid.

Commentaar: Zoals wij gezien hebben bij de gekunstelde coronavirus-crisis, kan een incompetente en ziekelijke gevestigde orde, in combinatie met een verhoogde sociale stress, massahysterie en de financiële stimulans, de meest kritische industrie vrij gemakkelijk corrupt maken; en er zijn aanwijzingen dat dit al aan het gebeuren is:


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Globalisten willen ineenstorting: Rusland sancties om heel Europa failliet te laten gaan – Uitgehongerd, bevroren en werkloos voor de “Great Reset”Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelBruce Willis ontwikkelde afasie na gevaccineerd te zijn: “Afasie is een taalstoornis die veroorzaakt wordt door beschadiging van een specifiek deel van de hersenen”
Volgend artikelSituatieverslag: Operatie Z – 6 verschillende buitenlandse nationaliteiten huurlingen vastgepind in Mariupol schreeuwen om hulp
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

5 REACTIES

 1. Even op de cijfers van België terug komen, 100.000 banen voor 61,4 miljard omzet is 614.000 euro per baan in de voedsel industrie.
  Neem een modaal inkomen van de arbeider van 34.000 euro dan is er nog steeds 580.000 euro, Gondstoffen – investeringskosten en verkoopkosten per baan 50% dan heeft het bedrijf een winst van 290.000 per baan.
  Ergens kloppen deze cijfers niet.
  Een bedrijf doet het goed bij een ROI (rente op investeringen) van 12%
  Wie zit hier uit zijn duim te zuigen??

  • dat denk ik ook . Wat we nu aan het verbruiken zijn is de oogt van 2021 en toen was er niets aan de hand . Die oogst ligt al lang in de pakhuizen in Europa , dus manipulatie ???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in