Een meerderheid van de in het buitenland geboren mensen in Zweden wordt nooit zelfvoorzienend, volgens een nieuw rapport over immigratie. Immigranten leven van sociale uitkeringen en de gevolgen van de voortdurende Coronacrisis kunnen de situatie nog verergeren.

In een nieuwe studie van het onderzoeksinstituut Entreprenörskapsforum, geschreven door de economen Johan Eklund en Johan P. Larsson, heeft men de mate van zelfvoorziening van allochtone immigranten onderzocht.

Volgens de studie duurt het gemiddeld 12-13 jaar voordat de helft van de immigranten na belastingaftrek 12.800 SEK (1.200 euro) aan zelfvoorziening heeft.

Tegelijkertijd is bijna 20 procent van de Zweedse bevolking nu in een ander land geboren. De werkgelegenheidskloof tussen in eigen land en in het buitenland geborenen behoort volgens de auteurs van het rapport tot de grootste in Europa, meldt het Zweedse nieuwsportaal Fria Tider.

“In 2018 was het equivalent van 772.000 werknemers in de werkende leeftijd gedurende het hele jaar afhankelijk van subsidies en sociale uitkeringen, wat overeenkomt met 13,3 procent van de beroepsbevolking. De economische gevolgen van de aanhoudende Coronacrisis maken een toch al precaire situatie naar schatting nog moeilijker”, schrijft een persbericht.

De studie maakt een duidelijk onderscheid tussen de mate van zelfvoorziening en de werkgelegenheidsgraad, aangezien “werkgelegenheid” – wat de linkse regering van de sociaal-democratische premier Löfven belicht – zonder betekenis mensen omvat die gedurende een week minstens een uur werken.

“Het geeft een nauwkeuriger beeld van de omvang van de economische uitsluiting als we kijken naar zelfvoorziening in plaats van naar werkgelegenheid. Vijf jaar na aankomst in Zweden ligt de arbeidsparticipatie rond de 55 procent, vergeleken met minder dan 30 procent voor de zelfvoorzieningsgraad”, zegt Johan Eklund, CEO van Entreprenörskapsforum, professor aan de Blekinge Technische Hogeschool en Jönköping International Business School, en een van de auteurs van het rapport.

“Een meerderheid van de in de werkende leeftijd geboren buitenlanders heeft in de periode 1990 tot 2016 geen zelfredzaamheid bereikt. In 2016 waren iets meer dan 600.000 in de werkende leeftijd geboren buitenlanders niet zelfvoorzienend”, aldus het rapport.

  Jonge Zweden over schooltijd: "Moeilijk om altijd in de minderheid te zijn"

Het ergst zijn de cijfers voor immigranten uit het Midden-Oosten en Afrika.

“Er zijn grote verschillen in de mate van zelfvoorziening. In 2016 hadden immigranten uit het Midden-Oosten en Afrika de laagste zelfvoorzieningsgraad, respectievelijk 36 en 38 procent. Binnen het land heeft de arbeidsmarktregio van Stockholm een hogere mate van zelfvoorziening dan het nationale gemiddelde. Malmö ligt onder het landelijk gemiddelde”, zegt Johan Eklund.

Zweedse feministe weigerde asielzoeker aan te geven die haar 12-jarige dochter had aangerand

Vorig artikelDenemarken vestigt instantie om illegale immigranten naar huis te sturen
Volgend artikelIslamabad, Kaboel of Caïro?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in