Afgelopen woensdag heeft de Deense regering aangekondigd dat ze een nieuwe autoriteit oprichten, Hemresestyrelsen, het Thuisreis-agentschap, dat verantwoordelijk zal zijn voor buitenlanders die zonder wettelijk recht om in het land te verblijven naar hun thuisland worden gestuurd. De autoriteit mag echter alleen zaken behandelen die geen dwang of dwangmiddelen behelzen.

Foto: Folketinget (parlement) kamer in paleis Christiansborg, Kopenhagen, Denemarken in 2018 © Antony-22 / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

In het persbericht schrijft de regering dat zij ernaar streeft dat buitenlanders zonder wettelijk verblijfsrecht naar huis terugkeren en dat het doel van de nieuwe autoriteit is om de behandeling van de zaken bij één autoriteit te consolideren, aangezien deze nu wijdverspreid is.

Alle zaken waarin geen sprake is van dwangmiddelen zullen door het Hemresestyrelsen worden verzameld. De sociaal-democratische regering kondigt ook aan dat er binnenkort verschillende nieuwe initiatieven op dit gebied zullen worden gepresenteerd.

“Het is voor de regering belangrijk dat buitenlanders zonder wettelijk recht op verblijf in het land naar huis gaan. We hebben al vele jaren het Immigratiebureau. Zij verlenen onder andere verblijfsvergunningen aan vluchtelingen en familieleden. We hebben nu het Hemresestyrelsen opgericht, dat ervoor moet zorgen dat mensen ook naar huis terugkeren als ze niet langer het recht hebben om in Denemarken te verblijven. Een instantie die alleen met thuisreizen werkt. Ik vind dat een goede zaak”, zegt minister van Integratie Mattias Tesfaye.

Volgens de berichtgeving zijn er vandaag de dag 1.100 afgewezen asielzoekers die naar huis moeten. 200 van hen zitten al meer dan vijf jaar in die positie. De nieuwe instantie krijgt 250 medewerkers.

Gedwongen vaccinatie-wet in Denemarken gecanceld na publieke protesten

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here