Pixabay; Zelensky: Wikimedia: Mykola Lazarenko CC BY 4.0

Afgelopen vrijdagmiddag verklaarde de Oekraïense machthebber Volodymyr Zelensky dat Oekraïne van plan is op dezelfde dag het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Als dit verzoek wordt ingewilligd terwijl het land nog in oorlog is, zou het Westen – inclusief de EU en in feite Oostenrijk – officieel met Rusland in oorlog zijn, bericht Wochenblick.at.

Oekraïne wil versnelde toetreding tot de NAVO

Tot nu toe werd het voor de NAVO als een absolute no-go beschouwd om een land in staat van oorlog te accepteren. Dat komt ook omdat het transatlantische bondgenootschap de schijn van een defensieve alliantie wil ophouden, ondanks verschillende aanvalsoorlogen (zie Servië in 1999). Maar na de massale wapenleveranties van NAVO-landen aan Oekraïne wil het Zelensky-regime zijn slag slaan. Het Oost-Europese land heeft immers enkele jaren geleden toetreding tot het NAVO-verbond in zijn grondwet laten opnemen – ook als duidelijke provocatie in de betrekkingen met Moskou.

Volgens berichten in de media zou Oekraïne binnenkort lid kunnen worden van de NAVO. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg wil volgens de krant “Bild” om 18.00 uur Midden-Europese tijd een ongeplande verklaring afleggen. Zullen ze daar al aankondigen dat Oekraïne wordt toegelaten tot het transatlantisch bondgenootschap? Dat zou verstrekkende gevolgen hebben: aangezien Oekraïne in oorlog is met Rusland, zou het Westen vanaf het moment van toetreding effectief in oorlog zijn met het grootste land ter wereld, zelfs zonder een officiële oorlogsverklaring.

NAVO-bondgenootschap kan leiden tot wereldoorlog

  Dit is hoe Rusland kan terugslaan als het Westen activa in beslag neemt

Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor Oostenrijk. Omdat het Westen de toetreding van de door Rusland gecontroleerde gebieden tot de Russische Federatie niet erkent, ontstaat een explosieve situatie. Elk Oekraïens schot in de vier gebieden zou door Moskou worden beschouwd als een aanval op Russisch grondgebied. Omgekeerd zou het Westen elk Russisch schot in de gebieden zien als een aanval op een NAVO-bondgenoot. Voor de meeste EU-landen zou hun NAVO-lidmaatschap betekenen dat het bondgenootschap onmiddellijk in werking treedt.

Maar ook Oostenrijk, dat op papier neutraal is, zou in de oorlog worden betrokken. In de EU-verdragen is namelijk bepaald dat er ook sprake is van een bondgenootschap binnen de EU. De verplichting om bijstand te verlenen geldt alleen in geval van een “gewapende aanval op het grondgebied van een lidstaat”. Maar zodra de NAVO-landen in de EU oorlogvoerende partijen worden, is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat dit zou kunnen gebeuren. Vertegenwoordigers van de zwart-groene regering en de NEOS hebben in het verleden al aangegeven de eeuwigdurende neutraliteit vervelend te vinden.

Update via Andrew Korybko’s Newsletter.

Biden & Stoltenberg krabbelen (voorlopig) terug na hereniging van Novorossiya met Rusland

Terwijl beiden hun steun aan Kievs grenzen van voor 2014, waaronder de Krim en de vier andere voormalige regio’s die zich onlangs bij Rusland hebben aangesloten, verdubbelden, ging geen van beiden zover dat zij Zelensky’s aanvraag om lid te worden van de NAVO, die hij eerder die dag had ingediend, aanvaardden. Bekeken vanuit een zero-sum perspectief, wat weliswaar niet altijd de meest accurate manier is om iets te beoordelen, dient dit resultaat de Russische geostrategische belangen.

  Zelensky waarschuwt: Het komende tegenoffensief zal enorme verliezen met zich meebrengen, en veel Oekraïense soldaten zullen sterven - Update!

De Amerikaanse president Joe Biden en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg trokken zich beiden terug, voorlopig althans, na de hereniging van Novorossiya met Rusland op vrijdag. De eerste legde slechts een verklaring af, kondigde meer sancties af en beloofde Oekraïne te blijven steunen zolang dat nodig is, terwijl de tweede een korte persconferentie hield waar hij herhaalde wat de Amerikaanse leider enkele uren eerder had gezegd over het handhaven van de koers in dit conflict. Terwijl beiden hun steun aan Kiev’s grenzen van vóór 2014, waaronder de Krim en de vier andere voormalige regio’s die zich onlangs bij Rusland hebben aangesloten, verdubbelden, ging geen van beiden zover dat zij Zelensky’s verzoek om toetreding tot de NAVO, dat hij eerder die dag had ingediend, aanvaardden.

Het escalatiescenario waarvoor eerder werd gewaarschuwd met betrekking tot de NAVO die haar proxymacht in die afbrokkelende voormalige Sovjetrepubliek aanmoedigt om een overweldigende conventionele invasie te lanceren in de gebieden waarmee Rusland zich net heeft herenigd en die president Poetin er mogelijk toe aanzet om het gebruik van tactische kernwapens ter zelfverdediging als absoluut laatste redmiddel toe te staan, ligt nog steeds op tafel. Dat gezegd zijnde, heeft Rusland ook geen “shock and awe” campagne gelanceerd om dit preventief te stoppen, waarbij president Poetin in plaats daarvan Kiev opriep om onmiddellijk een staakt-het-vuren in te voeren en zo snel mogelijk terug te keren naar vredesbesprekingen (hoewel hij er met name aan toevoegde dat de status van zijn vier voormalige regio’s niet zal worden besproken).

Tot op zekere hoogte en voorlopig kan worden gezegd dat zowel Rusland als de NAVO zeer voorzichtig handelen om te voorkomen dat zij door een misrekening onbedoeld een groter conflict uitlokken. Zelensky daarentegen probeert openlijk dat worst-case scenario te bewerkstelligen door officieel te proberen lid te worden van de NAVO. De Oekraïense leider heeft duidelijk het gevoel dat hij met zijn rug tegen de muur staat, aangezien zijn Russische tegenhanger zojuist een nieuwe geopolitieke realiteit heeft gecreëerd die de facto al overal ter wereld wordt erkend. Dat blijft misschien niet zo als de VS hem opdraagt de verloren gebieden van zijn kant binnen te vallen, maar het is wel de nieuwe status quo.

  VIDEO: Oekraïense troepen geven zich massaal over; WITTE VLAGGEN op Tanks

Hoe langer dat zo blijft, hoe groter de defensieve capaciteit van Rusland zal worden, gezien zijn voortdurende gedeeltelijke mobilisatie. Het is waar dat de offensieve capaciteit van Kiev ook zal toenemen door de toezegging van de VS en de NAVO om het land zo lang als nodig te steunen, maar behoudens onverwachte ontwikkelingen zoals de lancering van een overweldigende conventionele invasie zoals hierboven beschreven, zou deze stand van zaken kunnen leiden tot een soort patstelling die de nieuwe geopolitieke realiteit waartoe de laatste referenda hebben geleid, verder versterkt. Bekeken vanuit een zero-sum perspectief, wat weliswaar niet altijd de meest accurate manier is om iets te beoordelen, zou deze uitkomst de Russische geostrategische belangen dienen.


Copyright © 2022 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dienaar van de CorruptenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOnthuld: Het geheime rapport dat laat zien hoe de nazi’s een Vierde Rijk planden … in de EU
Volgend artikelScott Ritter: De verantwoordelijkheid ligt bij Biden en Poetin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Echt pleur toch op metvdie oorlog. Nederland hoort daar niet, EU hoort daar niet. Rutte, kaag het gevang in en wij een VRIJ land zonder die machtswellustige oorlogshitsers.

 2. Die parasiet ben ik echt zo zat. Hij maakt echt alles kapot! Als Oekraïne gewoon neutraal was gebleven, hadden ze veel meer succes en welvaart kunnen krijgen (kijk naar bijvoorbeeld Zwitserland). En accepteren dat de Donbass regio onafhankelijk wil zijn + De Krim bij Rusland hoort. Maar nee…echt alles moet hij kapot maken, hele wereld moet naar de kloten. En maar door gaan…het is nooit genoeg.

  En de NATO wil Rusland vernietigen. Maar de NATO is helemaal niets. Bijna alle welvaart in het westen is over de rug van een ander gegaan. Productie, grondstoffen delving etc in armere goedkopere landen, onder erbarmelijke omstandigheden. En dan pronken met, we hebben het zo goed hier en we doen het zo goed hier. Maar aan bijna alles kleeft bloed en tranen. Als je dat allemaal weet en beseft, kijk je heel anders tegen alle “welvaart” aan.

  Op school werden 2 kemphanen al uit elkaar gehaald en de 1 aan de ene kant van het klaslokaal en de andere aan de andere kant van het klaslokaal. Overige leerlingen ertussen, zodat de kemphanen niet op elkaar konden reageren. Die moet je niet naast elkaar laten gaan zitten in hetzelfde schoolbankje. Maar nee…dat wil die parasiet wel, liefst wil hij lepeltje lepeltje gaan liggen en zo veel mogelijk provoceren. Straks misschien een “paddenstoel” in zijn aars en dan is het huilie huilie… maar dan te laat en zijn we allemaal verloren, wereld ten einde. Dan heb je het voor elkaar hoor…dan mag je trots zijn en je een “echte, grote vent” noemen. In je eentje de hele wereld naar de kloten geholpen.

 3. As week…. Ukraine lid van de nato…wedden, en dan volgas de oorlog in, exact as planned.. Ik hoop ’t niet maar dat achterlijke wef zooitje hier vind t geweldig… Destructie is the only way

 4. Die WO 3 komt er niet jongens!
  Dus prijs jezrlf gelukkig.
  Heb vertrouwen!
  Er zijn krachten die De Nep- Biden en de acteur
  in Oekraine van hun resp. papieren troon rukken!

 5. De jood Zelensky roeit de Oekraïeners uit met hulp van het westen en Putin.
  Las ik niet ergens dat Oekraïne straks uitbreidingsgebied voor Israël wordt? Dat zal prima gaan zo. Een kapotgebombardeerd land met de bevolking uitgeroeid. Wat Israël weer op zal bouwen. Die Israeliërs kunnen dat wel, het zijn slimme technisch goed ontwikkelde mensen. Een beetje weinig gevoel, maar dat werkt wel in hun voordeel.

 6. Goed had Rusland maar geen gebieden illegaal moeten annexeren te beginnen bij de krim.

  Mijn Russisch-talige schoon famillie is ondertussen moeten vluchten uit Zhaparizhzhia en hun huizen moeten achterlaten. Anders zouden de mannen nog verplicht worden om voor Rusland te vechten terwijl de meerderheid daar, ook al zijn ze Russisch talig, tegen de invasie en Rusland zijn.

  Dus hopelijk komt er een oorlog tussen de navo en Rusland en worden alle Russen vernietigd inclusief jullie allemaal gefusileerd als landverrader. (Want in tijden van oorlog kan dat).

  Dan gaan de gevaccineerde kapot en zijn alle debiele niet gevaccineerde ook weg en dan moet ik de wereld niet meer delen met complete randdebielen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in