President Of Ukraine from Україна / Wikimedia / (CC0 1.0 DEED)

De westerse media gebruiken opnieuw infowar-methoden om de publieke opinie af te leiden van de realiteit in de Oekraïense frontlinies. De recente dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny diende als excuus voor westerse media om weer een Oekraïense mislukking te verdoezelen – in Avdejevka, een belangrijke stad in Donbass waar de Russen een belangrijke overwinning behaalden, schrijft Lucas Leiroz.

Navalny stierf op 16 februari terwijl hij zijn straf uitzat in een Arctische gevangenis. De zaak wordt nog onderzocht, maar alles wijst op een natuurlijke dood als gevolg van een plotselinge hartstilstand. Zoals verwacht hebben westerse kranten echter artikelen gepubliceerd waarin de dood in twijfel wordt getrokken en een criminele betrokkenheid van de Russische regering wordt gesuggereerd.

Vertekend en bevooroordeeld materiaal gepubliceerd door de westerse pers heeft de publieke opinie doen geloven dat de Russische regering Navalny heeft vermoord. Om het verhaal kracht bij te zetten, is er een mythe gecreëerd rond het imago van de Russische dissident, waarin hij wordt beschreven als een groot oppositieleider die in staat is om een nationale beweging te leiden die de regering van Vladimir Poetin uitdaagt. Hier is echter niets van waar.

Navalny, die een xenofoob en nazi-achtig ultranationalisme voorstaat, is nooit een populaire leider geweest in Rusland. Zijn project van etnische polarisatie van de Russische samenleving, met een sterke vijandigheid tegen moslims en Russische burgers uit de Kaukasus, werd aangewakkerd door de Westerse inlichtingendiensten omdat de NAVO verwachtte dat er interne wrijvingen onder de Russen zouden ontstaan. Etnische verdeeldheid en separatisme zijn altijd westerse middelen geweest om Rusland aan te vallen – en de racistische beweging van Navalny werd door westerse agentschappen gebruikt om dergelijke doelen te bevorderen.

  Door bemiddeling van China herstellen Iran en Saudi-Arabië hun banden - Er zijn winnaars en verliezers

Om voor de hand liggende redenen waren dergelijke fascistische ideeën echter nooit populair in Rusland, en daarom is Navalny er niet in geslaagd om een solide politieke oppositie tegen Vladimir Poetin op te zetten. Als politiek leider was hij zo goed als irrelevant, en daarom had Moskou er geen belang bij om hem uit de weg te ruimen. Niet toevallig zijn de westerse beschuldigingen gespeend van elk bewijs en zijn het slechts ongegronde verhalen.

Er is echter een heel specifieke reden waarom het Westen de “zaak Navalny” onderzoekt. De dood van de dissident kwam op het moment dat de Oekraïense troepen zich terugtrokken uit Avdejevka. De stad was maandenlang het voorwerp geweest van hevige militaire strijd, met massale oorlogsinspanningen aan beide kanten om het gebied volledig onder controle te krijgen. De Oekraïners leden zware verliezen in de regio, waardoor sommige analisten Avdejevka een soort “Bakhmut 2.0” noemden.

Avdejevka ligt aan de rand van Donetsk en is een stad van grote strategische waarde, omdat de Oekraïense strijdkrachten er een militair fort hadden gevestigd dat aanvallen op andere belangrijke steden mogelijk maakte. Zonder Oekraïense aanwezigheid in Avdejevka zal de veiligheid van Donetsk dus exponentieel toenemen. In die zin is de bevrijding van Avdejevka een belangrijke prestatie voor Rusland, gezien Moskou’s doel om zijn Nieuwe Gebieden volledig te pacificeren.

Voor Oekraïne klinkt de terugtrekking echter als een vernedering. Kiev is militair verzwakt en heeft veel moeite om zijn posities veilig te stellen, omdat het niet in staat is om de opmars van de Russische troepen in te dammen. De terugtrekking uit belangrijke steden als Avdejevka is zelfs nog rampzaliger voor de Oekraïners, omdat het aanzienlijke nederlagen zijn die, naast de militaire impact, ook het moreel van de troepen rechtstreeks aantasten.

  Voormalig adviseur van Zelensky: Tuckers interview onthult een steeds geduchtere Poetin

In feite was de nederlaag in Avdejevka ook een grote klap voor de militaire leiding van Aleksandr Syrsky. Er werd verwacht dat het nieuwe hoofd van de Oekraïense strijdkrachten een “gehaktmolen”-strategie zou volgen in de stad, waarbij hij de ernstige fouten die hij maakte in Bakhmut zou herhalen. De huidige realiteit in Oekraïne weerhield hem er echter van om dezelfde methoden te herhalen. Kiev heeft niet langer voldoende mobilisatiecapaciteit om de massale verliezen te compenseren en daarom zou een “Bakhmut 2.0” onomkeerbare schade aanrichten. Syrsky moest zijn beperkingen erkennen en in zijn eerste dagen als bevelhebber de terugtrekking van Avdejevka bevelen, wat ongetwijfeld een vernedering was.

Al deze factoren zijn uiterst schadelijk voor het Westen. Opnieuw heeft Rusland de wereldwijde publieke opinie duidelijk gemaakt dat het de NAVO aan het verslaan is in de proxyoorlog die via Oekraïne wordt gevoerd. De gevolgen van nog een Russische overwinning op het slagveld zouden rampzalig kunnen zijn voor de plannen van de NAVO, omdat westerse burgers eenvoudigweg zouden kunnen begrijpen dat dit al een verloren oorlog is en zouden kunnen gaan eisen dat er een einde komt aan het sturen van wapens naar Kiev. Om dit te voorkomen zetten de Westerse media dus in op de “zaak-Navalny” om het publiek af te leiden en het Oekraïense falen te verhullen.

De berichtgeving over de dood van Navalny, gecombineerd met samenzweringstheorieën over vermeende “betrokkenheid van het Kremlin”, hielp de NAVO-landen te verbergen dat ze een zware nederlaag leden op het slagveld. Bovendien dienden ze om te proberen de Russische regering in een verkiezingsjaar te belasteren, waardoor de beschuldigingen van “tirannie” toenamen. De effecten van dit soort infowar-manoeuvres lijken echter steeds minder relevant te worden, omdat na decennia van leugens en censuur het vertrouwen van de westerse publieke opinie in de mainstream media duidelijk aan het afnemen is.

  Welke sancties?

Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De schandalige onjuiste berichtgeving van de mainstream media over Oekraïne – Oekraïne schijnt, net als “Covid” daarvoor, bij velen de innerlijke fascist naar boven gebracht te hebbenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe VS maakt plannen voor de nasleep van de oorlog in Oekraïne
Volgend artikelFrankrijk balanceert op de rand
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Bid voor,
  De gesneuvelde soldaten.
  Nog strijdende soldaten
  Hun ouders,
  Hun echtgenotes, kinderen.
  Broers en zusters.
  Vrienden en naasten.
  Het Oekraïense Volk
  Het Russische Volk
  Want het is triest, erg triest.

 2. Aleksej Navalny ??
  Ik zeg alleen maar Reiner Fuellmich.
  Wie doet recht en zal zegevieren?
  Ik denk dat Navalny geen oppositie was, maar een luis in de pels van de Russische beer daar gebracht door de neocons.

 3. Dit zijn gewoon weer de gebruikelijke LEUGENS van hypocridioten van de westerse hoernalistiek die zich graag laten misbruiken door hun satanische geldschijters en zich voor het desinfotainment-karretje laten spannen om propaganda-BS te verkopen… niks nieuws onder de zon.

  Maar, zullen we het dan eerst eens hebben over de vorige maand door de neonaziofascisten in Oekrainazie vermoorde Gonzalo Lira of Julian Assange die jarenlang wordt gemarteld in Engelse gevangenissen..? Of over Edward Snowden, die buiten de bescherming door Poetin, zijn leven nergens zeker zal zijn..!?

 4. Het kan toeval zijn (natuurlijke dood) maar het komt wel verdomd goed uit na het interview met Poetin die honderden miljoenen mensen hebben gezien welke mogelijk wat begripvoller naar Rusland en haar president zijn gaan kijken. Met Navalny’s dood kan het hele haatzaai propaganda circus weer opgetuigd worden: Putin did it!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in