Europese kopers breiden hun steenkooltransporten uit de hele wereld uit, terwijl de Europese Unie een verbod op de invoer uit Rusland heeft afgekondigd en de gasleveringen stagneren.

De Europese Commissie heeft op dinsdag 5 april nieuwe sancties tegen Moskou voorgesteld in verband met zijn invasie in Oekraïne, samen met een verbod op de aankoop van Russische steenkool en op Russische schepen die EU-havens binnenvaren. De laatste beperkingen komen op een moment van twijfel over de toekomstige gasleveranties van Rusland aan de EU, na de eis van het Kremlin dat de kopers de Russische gasgigant Gazprom in roebels moeten gaan betalen, bericht Kevin Hughes.

Uit een analyse van scheepsmakelaar Braemar ACM op basis van gegevens over het volgen van schepen is gebleken dat de Europese landen in maart in totaal 7,1 miljoen ton thermische kolen hebben ingevoerd, een stijging van 40,5 procent op jaarbasis en het hoogste niveau sinds maart 2019.

“Hoewel de Russische kolentransporten naar Europa in maart nog steeds op het niveau van voor de oorlog bleven, begint de verwachte verandering in de kolenstromen naar Europa zich af te tekenen. De verschepingen uit Colombia en de Verenigde Staten zijn sterk geweest als reactie op het conflict, waarbij de Atlantische leveranciers het meest kostenefficiënte alternatief voor de Europese eindgebruikers boden,” aldus Mark Nugent, analist voor droge bulk van Braemar.

Bijna de helft van de olie- en gasinvoer van de EU komt uit Rusland

Volgens de website van de Europese Commissie is de EU voor ongeveer 45 procent van haar kolen- en gasinvoer en ongeveer 25 procent van haar olie-invoer afhankelijk van Rusland.

  F-16 gevechtsvliegtuigen 'niet langer relevant', zegt Oekraïense militaire functionaris

Uit gegevens van Braemar blijkt dat in maart 3,5 miljoen ton Russische thermische steenkool in de EU is ingevoerd, het grootste maandtotaal sinds oktober 2020.

Op weekbasis werden van 28 maart tot 1 april de grootste hoeveelheden Russische thermische kolen geïmporteerd sinds de invasie van 24 februari begon, met 887.000 ton Russische thermische kolen die in de EU werden geïmporteerd, zoals door Braemar gemeld.

De Duitse groep van kolenimporteurs VDKi zei op woensdag 6 april dat de natie in staat zou moeten zijn om alternatieven te zoeken voor de invoer van Russische steenkool met grote vraag tegen het winterseizoen, hoewel er technische problemen en extra kosten zullen zijn.

Uit de gegevens van Braemar bleek dat de invoer van thermische kolen uit Colombia in maart 1,3 miljoen ton bereikte, een stijging met 47,3 procent op jaarbasis.

De invoer uit de VS bedroeg in maart 809.000 ton, een stijging met 30,3 procent op jaarbasis en op het grootste niveau sinds oktober 2019.

Ook de invoer uit Zuid-Afrika is toegenomen, met 287.000 ton die in maart is aangekomen, tegen geen zendingen in maart vorig jaar.

Braemar zei dat Australië ook een hernieuwde koopinteresse uit Europa heeft gevonden, met een invoer van thermische kolen die 537.000 ton telde in het eerste kwartaal van dit jaar, tegen geen zendingen in dezelfde periode in 2021.

Indonesië en Australië, die tot de grootste exporteurs van steenkool ter wereld behoren, hebben echter hun productieplafonds bereikt en zijn niet zeker om aan de vraag van Europa naar extra voorraden te voldoen als de EU de invoer van Russische steenkool verbiedt, verklaarden mijnbouwdeskundigen.

Ondanks het feit dat het nog steeds duurder is om gas te verbranden om stroom op te wekken dan steenkool, heeft de prijs van thermische kolen, die voor verwarming en stroomopwekking bestemd zijn, dit jaar recordhoogten bereikt.

Volgens Alex Stuart-Grumbar, analist voor droge bulk bij het scheepvaartadviesbureau MSI, zou de noodzaak voor Europa om meer steenkool uit verder gelegen bronnen in te voeren, positief zijn voor de grotere Panamax en Capesize scheepvaartsecties op de lange-afstandshandelsroutes voor steenkool.

“De aanvankelijke verstoring van de handelspatronen zal positief zijn voor de markten voor droge bulkgoederen, hoewel dit uiteindelijk de steenkoolprijzen wereldwijd hoger zal duwen, waardoor China en India gestimuleerd zullen worden om meer steenkool in eigen land te produceren,” aldus Stuart-Grumbar.

UE zoekt ook metallurgische kolen

Europa is ook op zoek naar voorraden metallurgische kolen, die gebruikt worden voor de staalproductie.

Het Australische Coronado Global Resources, dat metallurgische steenkooloperaties in Australië en de VS heeft, heeft in de afgelopen weken vragen uit Europa gekregen voor metallurgische steenkool om de Russische leveringen van metallurgische steenkool te vervangen, zei een woordvoerder.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zei deze week dat Griekenland de steenkoolwinning in de komende twee jaar zal opbouwen als een “tijdelijke” procedure om de afhankelijkheid van gas, die sinds vorig jaar en na de invasie van Rusland is toegenomen, te helpen verminderen.”

  Europa pleegt zelfmoord door sancties

In Azië hebben althans nutsbedrijven in Japan en Zuid-Korea de invoer van Russische steenkool stopgezet. Anderen zullen misschien hetzelfde moeten doen als de sancties worden verscherpt.

Japan, ’s werelds op twee na grootste kolenimporteur, is van plan de Russische koleninvoer geleidelijk te verminderen en tegelijkertijd naar alternatieve leveranciers te zoeken als gevolg van de sancties tegen Moskou, zei de minister van Industrie van het land op vrijdag 8 april. Hij erkende echter dat het moeilijk zou zijn om meteen alternatieve leveranciers te vinden.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De globalistische Reset Agenda heeft gefaald – is Oekraïne plan B?Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelPoetin heeft volop vuurkracht in zijn mouw
Volgend artikelChinese burgers sterven van de honger en springen uit ramen hun dood tegemoet na weken van “COVID Zero” lockdown
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Wat een f’g gekte… dus we gaan weer terug naar het steenkool tijdperk en lekker veel CO2 uitstoot doen? Hahaahahahahah!! Dan zie je toch dat die hele “global warming” geen moer te maken heeft met CO2 uitstoot! Wat ik al jaren roep. Nee, het heeft te maken met ruimtevaart, het gebruik van EMF, het vernielen van de beschermende bovenlagen in de lucht, het terugkaatsen van straling tegen die plasmalagen aan, en alles wat met geoengineering van het luchtruim te maken heeft. Waarom denk je dat je de gifspuit moest nemen? Zodra die bovenlagen weg zijn, heb jij geen resonantie meer. Dus, weg met je menselijke antenne dmv de gifspuit. En in plaats daarvan krijg je ook nog grafeen en weet ik wat ingespoten om te kunnen trillen met signalen die ‘ze’ zelf bedenken voor je. God spelen dus.

  Nou, ik roep dit al jaren, om de woorden van die ouwe man in een stoel te gebruiken, dus ga nog maar effe lekker een boester halen. Dan overleef je het over tien jaar misschien. Het space toerisme is voor 2030 gepland! Dan mag je ook mee de ‘ruimte’ in.

  • en met ‘de ruimte’ bedoel je neem ik aan het volledig bedachte sprookje dat ruimte heet?
   of anders geformuleerd het is niet mogelijk om een gassysteem onder druk te krijgen zonder houder. oftewel ruimte bestaat niet. nep.

 2. In Nederland is psychopaat rutte 100% verantoordelijk. Waarom loopt deze maniakale gek nog vrij rond? En uiteraard moeten al die andere domme poppetjes in de politiek ook vastgezet worden en nooit, maar dan ook nooit meer vrijgelaten worden. Er zijn er in de politiek maar een paar betrouwbaar, de rest dient geruimd te worden. Wij hebben niks te zoeken in al die achterlijke door USA/ EU geforceerde oorlogen. NEXIT, NU!

 3. klimaat scam…
  ze stelen gewoon het geld van de belastingbetalers en gebruiken dat voor heel andere zaken, immers de belastingbetaler kan het niet nakijken waar alles aan is uitgegeven en de regering is niet te vertrouwen!

  Veel van dat geld zal ook aan strijkstokken her en der blijven hangen, maar ook aan veel verkeerde zaken worden uitgegeven, onder het mom van, voor een fantastisch milieu, nou, daar kom ik ook uit… dan weet je het wel.

  Volk en land verraad en zo goed als niemand wordt bestraft, ze zitten bijna alle in dat corrupte systeem… kunnen niet echt wat zeggen want ze hebben ook wat over die en zo beschermen ze elkaar… en mocht er iemand toch niet van kunnen slapen, wordt die als gek verklaard of we horen er nooit meer wat van terug…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in