Op zaterdag 30 juli, even na 21.00 uur, deden daverende explosies het centrum van Donetsk schudden. Kort daarna werd bekend dat de luchtverdediging raketten had neergeschoten die door de Oekraïners waren afgevuurd en die “vlinder-” (of “kroonblad-“) mijnen bevatten. Aangezien er meer dan 300 van deze explosieven in elk van de door de Oekraïeners afgevuurde raketten zitten, was het centrum van Donetsk letterlijk een mijnenveld geworden, wanneer ze met succes geland zijn, schrijft RT.

Via de sociale media en Telegram werden de bewoners opgeroepen binnen te blijven en te wachten tot de hulpdiensten de straten en trottoirs hadden vrijgemaakt – wat zij ’s nachts begonnen te doen. Maar bij daglicht bleven er nog onnoemelijk veel van die kleine apparaten liggen. Meer waarschuwingen werden gegeven om thuis te blijven – beter te laat op het werk komen dan een been verliezen. Inwoners die absoluut naar buiten moeten, wordt aangeraden goed uit te kijken waar zij stappen, grasland te mijden, en uiterst voorzichtig te lopen.

Terwijl Oekraïne deze mijnen al vele maanden op Donbass gebruikt, hebben zij er de laatste dagen woonwijken intens mee bestookt. Aanvankelijk waren de zwaar getroffen wijken Kievskiy in het noorden, Kirovsky in het zuidwesten, en Kuibyshevkiy in het westen het doelwit. Maar vanaf zaterdagavond heeft Oekraïne ook het centrum van Donetsk met hen geteisterd.

En nu is wandelen in het centrum van de stad een nachtmerrie, een die ik moest doorstaan om te documenteren hoe wijdverspreid deze mijnen hier zijn: in centrumstraten en wandelpaden, bij appartementen, in parken…

Moeilijk te herkennen, gemakkelijk te activeren

Wat blijkt, de “bloemblaadjes” zijn niet alleen wijdverspreid, maar vaak ook heel moeilijk te ontdekken – zelfs als er waarschuwingsborden vlak naast geplaatst zijn. Hun kleine vorm en doffe kleur gaan op in de omgeving, en als u niet actief kijkt naar de plek waar ze zich bevinden, zou u ze gemakkelijk kunnen missen.

Als u loopt, leert u alle voorwerpen te vermijden die een mijn zouden kunnen bedekken, en alleen op kale straten of trottoirs te lopen.

  DE VLEESMOLEN 

Het eerste bosje mijnen dat ik zag was met krijt omcirkeld, en er was een waarschuwingsbordje voor geplaatst om te voorkomen dat auto’s er overheen zouden rijden, en dat mensen er op zouden trappen. Dit was in een straat in het centrum van Donetsk, een woonwijk met winkels en een park in de buurt. De hele omgeving was bezaaid met “bloemblaadjes”. DPR sappeurs werkten methodisch, en ruimden gebied voor gebied op. Maar, gezien het feit dat honderden van de mijnen overal in de stad gedropt waren, is dit moeizaam werk.

Bij sommige flatgebouwen waren talrijke mijnen gevonden en waarschuwingsborden uitgezet: “gevaar, mijnen,” stond er bij het kleine explosief dat omcirkeld was met krijt of een band of wat er maar voorhanden was om de aandacht te vestigen op zijn aanwezigheid.

Waarschuwingsbordje met “Let op, mijnen!” geplaatst naast enkele “vlinder” mijnen in Donetsk © Eva Bartlett

Maar vaak, als ik naar het gebied keek dat aangeduid was als een gebied waar zich een mijn bevond, duurde het een hele tijd voordat ik die ook werkelijk zag. Stel u nu eens voor dat er helemaal geen borden waren … een bloedbad voor de burgers, en ook voor de dieren, want er is geen groot gewicht nodig om ze te doen ontploffen.

Grondbeginselen van vlindermijnen

Ongeveer zo groot als een gemiddelde aansteker, zijn de “bloemblaadjes” piepklein, maar toch zeer krachtig. Een op Telegram gedeelde clip illustreert dit: een DPR-soldaat gooit een band naar een van de mijnen, en de band wordt door de ontploffing hoog in de lucht geslingerd. Er is geen krachtige verbeelding voor nodig om in te schatten wat er zou gebeuren als een mens een voet op een van die mijnen zou zetten. De explosieven worden geplaatst via afstandsbesturingsmethoden – dat wil zeggen dat ze verspreid kunnen worden door mortieren, raketten of artillerie, en gedropt door helikopters en vliegtuigen.

Volgens de hulpdiensten van de DPR gebruikt Oekraïne door Hurricane MLRS afgevuurde raketten om de mijnen te verspreiden. Elk bevat 12 clustermunitie, elk cluster heeft 26 mijnen binnenin. Elke bom heeft er dus 312. De cluster explodeert in de lucht, waardoor ze wijd verspreid worden en in verschillende richtingen verstrooid worden. Door hun vlinderachtige ontwerp kunnen ze zweven en landen zonder te ontploffen, meestal. Dan liggen ze te wachten tot iemand met de pech erop stapt.

  To nuke or not to nuke?

Sommige van deze antipersoneelmijnen hebben een zelfvernietigingstimer. Andere, waaronder die welke Oekraïne afvuurt, hebben een jarenlange houdbaarheid. Zij brengen vrijwel geen schade toe aan militaire voertuigen, en daarom is het gebruik ervan in Donbass verraderlijk – doelbewust gericht op burgers, om hen verminkt achter te laten.

Op 30 juli zag ik in een dichtbevolkte volkswijk in het westen van Donetsk, op een veld met tuinpercelen voor de nabijgelegen flatbewoners, dezelfde snode mijnen liggen. Aanvankelijk waren ze verspreid, maar nu waren ze verzameld en wachtten ze op vernietiging door de hulpdiensten van de DPR.

Op de grote binnenplaats van een appartementencomplex zag ik van een veilige afstand hoe de hulpdiensten acht mijnen, die zij op het terrein gevonden hadden, met een timer tot ontploffing brachten. De dag tevoren hadden zij er 26 vernietigd. Nog eens 150 werden opgespoord en vernietigd met behulp van een radiografisch bestuurde mijnenveger. Maar er moet nog veel gedaan worden om de straten en binnenplaatsen weer veilig te maken.

Sinds de mijnen zaterdagavond verspreid zijn, heeft het vertegenwoordigingsbureau van de DPR in het JCCC een interactieve kaart gemaakt waarop de gebieden staan die het meest door de mijnen vervuild zijn, zodat de bewoners een algemene waarschuwing krijgen over welke gebieden zij moeten vermijden als zij er lopen of rijden. Hoewel sommige auto’s het geluk hebben gehad dat er alleen een band is opgeblazen, zou, als de mijn in de buurt van de benzinetank ontploft, het hele voertuig kunnen ontploffen.

Meerdere burgers zijn door de mijnen gedood sinds zij over Donetsk verspreid zijn, en ook nu nog komen er gewonde burgers naar de ziekenhuizen van de stad. Volgens Vadim Onoprienko, de adjunct-directeur van een centrum voor traumachirurgie, zijn er de afgelopen week tien amputaties verricht – slachtoffers van de mijnen van zaterdag en van mijnen die eerder waren afgeworpen, onder wie een 83-jarige man.

Alle bewijzen wijzen naar Oekraïne

Pro-Oekraïense commentatoren geven, zoals te verwachten valt, Rusland de schuld. Journalisten die beweren zich om de burgers te bekommeren, houden de Oekraïense propaganda in stand en zeggen dat de troepen van Moskou de mijnen over de burgergebieden uitstrooien, zonder er rekening mee te houden dat die gebieden door Rusland gecontroleerd worden. Onder hen is de would-be oorlogsheld Malcolm Nance, die zijn baan als notoir anti-Russisch MSNBC analist tijdelijk heeft opgezegd om blijkbaar tegen de Russen te gaan vechten in Oekraïne.

  De echte "Reset:" Rusland schetst de onvermijdelijkheid van een Nucleaire Oorlog die zij zullen winnen

Dit is het soort projectie dat ik ad nauseam gezien heb bij de verslaggeving uit Syrië en het omgaan met de Westerse propaganda daar. Oekraïense nationalisten geven openlijk toe dat zij de mensen van de Donbass niet als mensen zien en moedigen hun moord aan. Oekraïne doodt en verminkt al meer dan acht jaar burgers in de Volksrepubliek Donetsk en Lugansk, onder meer door clustermunitie in het hart van steden af te vuren, gericht op ziekenhuizen, markten, scholen, en drukke straten. Gezien dit alles is het strooien van vlindermijnen boven Donetsk nauwelijks verrassend. Het is misdadig, maar niet verrassend.

Eén argument dat door pro-Oekraïense commentatoren gebruikt wordt, is dat Kiev deze mijnen vernietigd heeft op grond van het Anti-Personeelmijnenverbodsverdrag, dat het in 1999 ondertekend heeft. Maar van de zes miljoen mijnen die Oekraïne aanvankelijk in zijn bezit verklaarde te hebben, zijn er naar verluidt in 2018 nog maar twee miljoen vernietigd.

Oekraïne heeft goede redenen om aan te nemen dat het niet ter verantwoording geroepen zal worden voor het gebruik ervan tegen burgers, gezien de neiging van zijn westerse geldschieters en hun bondgenoten om zonder repercussies verboden wapens tegen burgers te gebruiken – waaronder Agent Orange in Vietnam, verarmd uranium in Irak en Syrië, en witte fosfor en pijltjesbommen in Gaza.

Het feit dat de Westerse media de ogen sluiten is ook een zegen voor Kiev.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zo verandert Oekraïne civiele infrastructuur en woonwijken in militaire doelwitten (video’s/foto’s)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelJoJo, “gevaccineerde” zilverrug gorilla in Chicago’s Brookfield Zoo, is nu “plotseling gestorven” – de tweede gevaccineerde gorilla die de laatste 3 maanden in gevangenschap gestorven is
Volgend artikelCBS verwijdert “30% van de door het Westen aan Kiev geleverde wapens bereikt de frontlinie” documentaire, zegt dat de regering van de VS hen dat verteld heeft
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

9 REACTIES

 1. Do not do to others what they do to you; you better do it to them, before they do it to you”.

  Rusland moet voor iedere raket met AP mijnen 3 raketten met AP mijnen naar Kiev sturen….

 2. Er wordt een heel vies spel gespeeld. Naar mijn mening dienen beide partijen hetzelfde doel. Als Rusland werkelijk deze operatie is gestart om de burgers in het oosten te beschermen { 8 Jaren te laat} hoe is het dan mogelijk dat er nog steeds burgerdoelen worden beschoten daar? Dat gebied had al lang schoon geveegd kunnen zijn van Oekrainse misdadige legers. Hoe is het mogelijk dat de Oekrainse regering nog in het zadel zit en Zelenski en zijn handlangers nog leven? Regeringen spreken altijd met dubbele tong en de bevolking word als slachtvee aan hun lot overgelaten. Het is misdadig en ziek.

  • Eddy, lees het artikel nog eens en kijk naar de kaarten van de linies, zoals bv op southfront.org worden gepubliceerd.
   De Ukrainse troepen zijn dan wel verdreven uit die gebieden, maar de gebieden liggen nog binnen bereik van hun artillerie, zeker met de aanvulling van wat door het westen geleverde eenheden. Ze liggen ook zeker binnen het bereik van de overgebleven helicopters.
   Het probleem met deze mijnen is dat ze eenvoudig van afstand kunnen worden gedropt.
   Zou het ergens anders zijn dan zou er nog een claim gemaakt kunnen worden dat Rusland dit zou doen in een poging sympathie op te wekken door een gebied waar de burgers hen steunen zelf hiermee te bestoken, maar dat argument houdt geen stand aangezien alles wat Rusland doet per definitie in het westen wordt afgeschilderd als slecht en er op geen enkel niveau in de verslaggeving ook maar het minste of geringste blijk van sympathie voor Russische burgerslachtoffers is, dus heeft Rusland er niets mee te winnen.
   De enige andere reden zou zijn om de lokale bevolking op hun hand te brengen, maar dat hoeven ze niet te doen omdat de bevolking al lang aan de zijde van Rusland staat.
   Rusland heeft dus alles te verliezen en niets te winnen door dit soort false flag acties. Aan de andere kant heeft Ukraine niets meer te verliezen en weet het verdomd goed dat het door het westen nooit veroordeeld zal worden.

 3. Ik zie deze mijnen een beetje als die kogels die de Amerikanen als ik het goed heb geven aan de Israeli’s om mee te schieten op de Palestijnse bevolking, dacht dat dit dum-dumkogels waren, komen tot ontploffing binnenin het lichaam,deze mijnen kun je ook bijna niet zijn, misselijk allemaal, maar oorlogen zijn smerig en slechts een enkeling heeft er veel geldelijke belangen bij, de overgrote meerderheid lijdt eronder, zoals Bruce Springsteen al lang geleden zong, War, war is it good for juist !!!

 4. Kijk dat is simpel.
  Zelensky is de brave jongen; kan geen kwaad doen; en wat is nou moord op eigen bevolking? Moet kunnen; niet over zeuren

  De Russen: dat zijn de stouterds! Die kunnen geen goed doen! En die 14.000 vermoorde Russen? Nou en?
  mag dat niet dan?
  —————
  Toegeven wat Zelensky is en doet, is eigen ongelijk bekennen. En de linksen die WEF volgen hebben altijd gelijk, toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in