Als de geschiedenis van Ruslands proxy-oorlog tegen de NAVO – d.w.z. de Speciale Militaire Operatie in Oekraïne – eenmaal is geschreven, zal dit het punt in de geschiedenis markeren waarop conventionele militaire operaties, die gebaseerd zijn op de doctrine uit de Tweede Wereldoorlog, voorbij zullen zijn. ISR – d.w.z. inlichtingen, bewaking en verkenning – is de echte game changer, en Rusland, niet de NAVO of Oekraïne, komt naar voren als de militair die deze realiteit heeft herkend en zijn tactieken dienovereenkomstig heeft aangepast. Het Westen daarentegen is de afgelopen twintig jaar in zelfgenoegzaamheid gesust omdat het zijn ISR, vooral drones, inzette tegen vijanden die de Westerse technologie niet konden pareren en onze drones niet konden neerschieten, schrijft Larry Jonson.

Het is nu onmogelijk voor conventionele legers om manschappen en uitrusting te verplaatsen zonder gedetecteerd te worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Sovjets en de Britten zeer creatief en effectief in misleidingsoperaties, zoals het creëren van fictieve legers die de Duitsers lieten geloven dat een aanval uit één richting kwam, terwijl ze de echte opbouw van troepen niet ontdekten. Het lokaliseren van vijandelijke troepen die in beweging waren of zich verzamelden, was uitsluitend afhankelijk van surveillance vanuit de lucht met vliegtuigen, beperkte onderschepping van gecodeerde communicatie en menselijke bronnen (d.w.z. spionnen).

Tegenwoordig is de ISR-capaciteit van zowel het Westen als Rusland als het alziend oog van Sauron. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelden duisternis en bewolking commandanten in staat om troepen te verplaatsen zonder een groot risico om ontdekt te worden. Dat is nu niet meer het geval, vooral niet met satellietdekking over betwist gebied. Satellietoptieken en die aan boord van luchtvaartuigen – zowel bemand als onbemand – doorboren de nacht en de wolken.

Invloed van Russische narratieven neemt toe in EU-lidstaten, waarschuwt commissaris

Wat betekent dit voor de generaals die de strijdplannen moeten voorbereiden en uitvoeren? U moet ervan uitgaan dat u door de andere kant in de gaten wordt gehouden en maatregelen moetnemen om de verschillende ogen te beperken die naar uw troepen kijken als ze ten strijde trekken.

Dit brengt me bij het Oekraïense tegenoffensief en waarom het mislukt. Oekraïne, dat het advies van de NAVO-planners opvolgt, stuurt zijn troepen over zwaar bemijnde, open velden zonder enige luchtdekking. Dit is het equivalent van een banzai aanval uit de Tweede Wereldoorlog door wanhopige Japanse soldaten die bijna geen munitie meer hebben. Ze renden naar verschanste Amerikaanse stellingen in de hoop dat hun aantallen de verdedigers zouden overweldigen. Ze slaagden daar zelden in en leden daarbij verwoestende verliezen.

Vandaag gebruikt Oekraïne een soortgelijke tactiek. Maar Oekraïne stuurt geen 200.000 man in duizenden pantserwagens met tanks in de hoop het Russische vermogen om genoeg artillerie, drones, raketten en bommen af te vuren om de aanval te stoppen, te overweldigen. In plaats daarvan stuurt het eenheden, misschien niet meer dan 2000 man met een aantal tanks en voertuigen, die wegsmelten in het aangezicht van een Russische vuurstorm.

De volgende video’s laten de wanhopige situatie van de Oekraïense strijdkrachten zien:

Als u een vergelijkingsmateriaal wilt, stel ik voor dat u Big Serge’s laatste artikel op substack leest – Götterdämmerung in the East. De omvang en schaal van de Sovjetoffensieven in 1944 en 1945 vallen in het niet bij wat er vandaag in Oekraïne gebeurt, maar illustreren de kracht van grootschalige troepenbewegingen ondersteund door robuuste artillerie, duizenden tanks en luchtoverwicht. Noch Oekraïne noch de NAVO zijn tot iets van deze omvang in staat.

Nee, Poetin is de oorlog in Oekraïne niet begonnen

Rusland is erg terughoudend met het openbaar maken van zijn troepenverdeling. Ik kan echter moeilijk geloven dat de Verenigde Staten en de NAVO, dankzij hun ISR-middelen, niet een vrij goed idee hebben van hoeveel troepen Rusland langs de 1600 kilometer lange conflictlijn heeft ingezet. Elk plan om een sterk punt aan te vallen is een eenvoudig rekenprobleem – u moet genoeg manschappen en vuurkracht hebben om de Russen te overweldigen. Toch weten we het antwoord op die berekening – Oekraïne heeft een tekort aan mankracht, tanks, voertuigen, artillerie, mobiele luchtverdediging en gevechtsvliegtuigen. Het heeft niet de kracht om door alle Russische verdedigingslinies heen te breken, laat staan door de eerste verdedigingslinie die generaal Surovikin afgelopen herfst heeft opgezet.

Dus hier is de miljard dollar vraag – waarom heeft het Westen niet aangemoedigd, sterker nog, geëist dat Oekraïne Himars en Storm Shadow raketten gebruikte om die verdedigingslinies aan te vallen terwijl ze werden opgebouwd? Ik denk dat het antwoord simpel is – Oekraïne had niet de offensieve middelen die nodig zijn voor zo’n missie en zelfs als die wel beschikbaar waren geweest, is de kans groot dat Rusland die inspanningen had kunnen dwarsbomen.

We zijn getuige van militaire wanpraktijken door het Westen op grote schaal. Geloofden de NAVO-planners echt de propaganda-onzin die het Russische leger afschilderde als een aftands, kwijnend leger van incompetenten? Als dat zo is, dan leert het Westen nu een harde les en moet het nu inzien dat de misleidende berekening van de NAVO dat Oekraïne het Russische leger zou kunnen versplinteren, een complete flop is.

Eerste aanval van Russische waterdrone gemeld in Odessa

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Kreten en gefluister langs de Russische wachttorensVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMike Stone – Maui: Satanisten strooien zout in onze wond
Volgend artikelVal klapt dicht voor Oekraïense groepering in Koepyansk (Video’s)
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

9 REACTIES

 1. NAVO officieren hadden niet geeplodeerde raketten en granaten van Russische makelij bestudeerd en stelde vast dat de granaten direct vanuit de fabrieken naar het langgerekte front werden gestuurd, op deze wijze willen ze naar mijn mening het westerse publiek een mening opdringen dat Rusland weldra zonder granaten en raketten zou komen te zitten, kan ook een mooie afleidingsmanoeuvrevan Rusland zijn.

  Enfin Noord-Korea helpt de Russische Federatie óók om genoeg munitie waaronder granaten te leveren de ene hand wast de andere, als je de velden ziet waar de strijd geleverd wordt die lijken wel een maanlandschap zoveel granaten worden door de Russische artillerie afgeschoten, de beste artilleristen op het moment, waargenomen door het aantal kapotgeschoten militaire voertuigen als bewijs van de onmacht van de NAVO idioten.

 2. En het gaat maar door, ik snap niet dat de oekrainers zelensky er niet uitkicken! Netzomin snap ik niet wat rutte hier nog doet, f16’s in een bodemloze put gooien terwijl wij een miljoen nederlanders niet rond kunnen komen

  • @Ary055

   Bijna heel Nederland liep begin 2020 met een monkapje rond, zó gehoorzaam waren de Nederlanders, hetzelfde geldt voor de Oekrïeners, er staan bijzonder zware straffen die de burgers van Okraïne treffen bij overtreding, net zoals de Nederlanders nieteens een consumentenstaking kunnen organiseren maar het verhaal van de overheid hoe dan ook steunen.

   • Nederlanders ? Ik ben zo teleurgesteld in mijn volk, compleet gehersenspoeld. Maar ja vroeger in ww2 barste het toch ook van de NSB ers, ze waaien met elke wind mee.

 3. De Amerikanen en de NAVO lidstaten waren en zijn nog steeds zo arrogant dat zij de beste zijn. Als ze dat voor zich zelf constant opdreunen, beginnen ze er zelf in te geloven. En als jij je zelf als de beste beschouwt, dan zul je altijd je tegenstander blijven onderschatten. Want jij bent immers de beste.

  Al die oorlogen zijn pure handel voor de Amerikaanse wapen industrie, want elk verschoot militair voertuig of wapen moet een nieuwe voor in de plek komen, dus oorlogen betekenen veel orders en veel winst voor de wapenleveranciers. Dat is precies wat er nu gebeurd. De NAVO en Amerika hebben eerst hun oude meuk uit hun mottenballen depots naar het slagveld gestuurd om het daar te laten verschroten door de Russen. Dat levert 2x het bedrag op. 1x oude afgeschreven meuk voor de nieuw prijs van toen door de lidstaten te schenken aan Oekraïne, de kosten daarvan worden op de belastingbetaler verhaald en nog een keer voor de nieuwe orders bij de wapenleveranciers. De nu toegezegde F-16’s die ook afgeschreven zijn en anders miljoenen kosten om het te laten verschroten bij de ijzerboer. Kunnen ze net zo goed door de Russen laten verschroten, die doen het gratis. Dat kost wel wat soldaten, maar die heeft het westen genoeg van. Want anders gingen ze toch dood door die gif prikken. Daar de westerse parasieten geilen op doden en hoe meer hoe beter, liefst door explosie of door vuur. Want het sadisme gehalte is erg hoog bij deze gasten. Maar zelf zijn ze kleinzerig.

  Maar de F-16’s kunnen niet vliegend over de grens in Oekraïne aankomen en over het spoor of per vrachtwagen is ook geen optie. Want bij de laatste 2 opties moeten ze gedeeltelijk gedemonteerd worden. Want dan zal de desbetreffende land waar dat vliegtuig vandaan komt ook de kans lopen om een raket in hun achtertuin te krijgen. De Staat der Nederlanden coöperatie heeft alle 42 stuks toegezegd aan Oekraïne.

 4. Goed artikel met degelijke speculaties.

  Veel weten we niet zeker vanwege de beperkte en onbetrouwbare informatie die naar buiten komt. Maar de toon en houding van westerse media geeft prijs hoe hun bazen erin staan. Je ziet dat er langzaamaan word aangestuurd op onderhandelen en terrein afstaan.

  De sancties zijn geketst en er komt een punt waarbij het westen blij mag zijn dat Rusland tot aan dnipro rivier zal gaan.

  De grote hamvraag is wat Polen gaat doen met het westen van Oekraïne wat ze deels als hun grondgebied beschouwen.

 5. Naast het dienen van de winsten van de partijen in de dit conflict, wapenindustrie en politieke vertegenwoordigers die geld stromen gebruiken voor eigen gewin, is er geen reden om hiermee door te gaan voor de EU. Image verlies incasseren en vredes onderhandelingen zonder de US zou een
  klein begin kunnen zijn van een „deslaved“ Europa. Mensen: sta op tegen het gebruik van belasting geld voor deze onzin!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in