De Amerikaanse politicus Zbigniew Brzezinski was een hardliner met een (neo-)liberale kern. Hij had een grote invloed op het Amerikaanse beleid:

Brzezinski is de auteur van The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives, een boek over geopolitiek uit 1997 dat gebaseerd was op de Heartland Theory van Mackinder. Brzezinski stelde dat de VS de wereldheerschappij alleen kon behouden als het de opkomst van één enkele macht op het wereldeiland zou voorkomen.

De Brzezinski-doctrine is nog steeds invloedrijk binnen het Amerikaanse establishment voor buitenlands beleid. Zijn beschermelingen, waaronder de Oekraïense emigrante Victoria Nuland, staatssecretaris voor politieke zaken, hebben een krachtige stem in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Brzezinski had betoogd dat Rusland zonder Oekraïne niet in staat zou zijn om het Aziatische kerngebied te beheersen en de macht van de VS niet zou kunnen uitdagen, schrijft Bernhard.

Maar ik heb zojuist via een essay van Pepe Esobar over het bezoek van Henry Kissinger en een potentiële grootmachtoorlog met China vernomen dat Brezezinski in latere jaren van gedachten was veranderd:

“The Grand Chessboard”, gepubliceerd in 1997, vóór het 9/11 tijdperk, stelde dat de VS moest heersen over elke gelijkwaardige concurrent die in Eurazië opkwam. Brzezinski heeft de levende incarnatie van zijn ultieme nachtmerrie niet meegemaakt: een strategisch partnerschap tussen Rusland en China. Maar zeven jaar geleden al – twee jaar na Maidan in Kiev – begreep hij tenminste dat het noodzakelijk was om “de mondiale machtsarchitectuur opnieuw uit te lijnen“.

In een langer stuk dat in 2016 in American Interest werd gepubliceerd, pleitte Brzezinski inderdaad voor samenwerking tussen grote mogendheden:

Een constructief Amerikaans beleid moet geduldig geleid worden door een langetermijnvisie. Het moet resultaten nastreven die het geleidelijke besef in Rusland bevorderen (waarschijnlijk na Poetin) dat zijn enige plaats als invloedrijke wereldmacht uiteindelijk binnen Europa ligt. De toenemende rol van China in het Midden-Oosten zou een weerspiegeling moeten zijn van het wederzijdse Amerikaanse en Chinese besef dat een groeiend partnerschap tussen de VS en China bij het aanpakken van de crisis in het Midden-Oosten een historisch belangrijke test is van hun vermogen om samen de bredere wereldwijde stabiliteit vorm te geven en te versterken.

  Wat iedereen mist in het gesprek tussen Poetin en Carlson

Het alternatief voor een constructieve visie, en vooral het streven naar een eenzijdig militair en ideologisch opgelegd resultaat, kan alleen maar leiden tot langdurige en zelfdestructieve nutteloosheid. Voor Amerika zou dat kunnen leiden tot aanhoudende conflicten, uitputting en mogelijk zelfs een demoraliserende terugtrekking naar het isolationisme van voor de 20e eeuw.

De VS volgden Brzezinski’s advies niet op. Ze vervreemdden China van zich door een economische oorlog tegen het land te beginnen en dreven Oekraïne in een proxy-oorlog tegen Rusland die de capaciteiten van Rusland moest vernietigen. Als gevolg daarvan verenigden Rusland en China hun capaciteiten tegen hun gemeenschappelijke nieuwe vijand, de Verenigde Staten van Amerika. We zullen de komende jaren zien of de gevolgen die Brzezinski onder deze omstandigheden voor de VS voorspelde, zich zullen voordoen.

Het is interessant dat de oude rivalen en politieke tegenstanders Kissinger en Brzezinski laat in hun leven tot dezelfde conclusies zijn gekomen.

Zoals Stephen Roach in zijn commentaar op Kissingers bezoek aan China zegt:

Kissinger heeft jarenlang zijn grote bezorgdheid geuit over de zorgwekkende staat van de relatie tussen de VS en China. Eind 2019 waarschuwde hij al dat de Verenigde Staten en China zich al in de “uitlopers van een nieuwe koude oorlog” bevonden. Gezien het escalatietraject van de conflicten in de daaropvolgende vier jaar, is zijn bezorgdheid opnieuw urgent. In het Chinese verslag van de ontmoeting van deze week met [minister van Defensie] Li Shangfu, zou Kissinger hebben gezegd. “Noch de Verenigde Staten noch China kunnen het zich veroorloven om de ander als tegenstander te behandelen. Als de twee landen oorlog gaan voeren, zal dat niet leiden tot betekenisvolle resultaten voor de twee volkeren.”

Oppositie tegen het bi-partijdige Amerikaanse beleid van economische oorlogsvoering tegen China komt nu ook van de grote figuren van de Amerikaanse economie:

Leiders van de grootste chipfabrikanten in de VS vertelden ambtenaren van Biden deze week dat de regering de impact van de beperkingen op de export naar China moet bestuderen en een pauze moet inlassen voordat ze nieuwe beperkingen doorvoert, volgens mensen die bekend zijn met hun gesprekken.

  Franse regering verbiedt cartoonvideo over oorlog in Oekraïne - de video is "spot-on"

Tijdens ontmoetingen in Washington op maandag waarschuwden Pat Gelsinger van Intel Corp., Jensen Huang van Nvidia Corp. en Cristiano Amon van Qualcomm Inc. dat exportbeperkingen het Amerikaanse leiderschap in de industrie dreigen te schaden. De functionarissen van Biden luisterden naar de presentaties maar deden geen toezeggingen, zeiden de mensen, die niet geïdentificeerd wilden worden omdat de gesprekken privé waren.

Volgens de economische logica zou de Amerikaanse (en Europese) economie beter af zijn door een conflict met Rusland en China te vermijden. Maar, zoals Micheal Hudson uitlegt, wordt dit nu overschreven door nationale veiligheidsvoorkeuren die opmerkelijke gevolgen hebben:

In plaats van Rusland en China te isoleren en afhankelijk te maken van de economische controle van de VS, heeft de unipolaire diplomatie van de VS zichzelf en haar NAVO-satellieten geïsoleerd van de rest van de wereld – de Global Majority die groeit terwijl de NAVO-economieën voortrazen op hun Weg naar Deïndustrialisatie. Het opmerkelijke is dat de NAVO weliswaar waarschuwt voor het “risico” van handel met Rusland en China, maar haar verlies van industriële levensvatbaarheid en economische soevereiniteit aan de Verenigde Staten niet als een risico ziet.

Dit is niet wat de “economische interpretatie van de geschiedenis” zou hebben voorspeld. Van regeringen wordt verwacht dat ze de belangrijkste zakelijke belangen van hun economie steunen. We zijn dus weer terug bij de vraag of economische factoren de vorm van wereldhandel, investeringen en diplomatie zullen bepalen. Is het echt mogelijk om een reeks post-economische NAVO-economieën te creëren waarvan de leden veel zullen lijken op de snel ontvolkende en deïndustrialiserende Baltische staten en het voormalige Sovjet-Oekraïne?

Dit zou inderdaad een vreemd soort “nationale veiligheid” zijn. In economische termen lijkt het erop dat de Amerikaanse en Europese strategie van zelfisolatie van de rest van de wereld zo’n enorme en verreikende fout is dat de gevolgen ervan gelijk staan aan een wereldoorlog.

De vraag is eigenlijk waarom de VS zichzelf dit kwaad aandoet in plaats van het advies van Brzezinski en Kissinger op te volgen. Zoals Yves Smith in haar voorwoord bij Hudsons stuk zegt, is het een nogal bizar schouwspel:

  Russisch leger verplettert Kievse troepen in meerdere regio's (Video's)

Een van de subthema’s van het nieuwste artikel van Michael Hudson over het bizarre schouwspel van de VS die escaleren tegen China is de verbazing dat het Westen niet in zijn eigen belang handelt. Lambert heeft ook op dit raadsel zitten kauwen.

Misschien geloven ze echt in hun propaganda en zien ze nog steeds niet in dat de militaire en economische macht van het blok van de VS en de EU relatief gezien niet groot genoeg is om de rest van de wereld met zich te laten sollen. Maar u zou denken dat hun zelfbedrog zou zijn begonnen te knappen na het mislukken van hun pogingen om veel landen, zoals India en Zuid-Afrika, onder druk te zetten om de kant van de VS te kiezen en de acties van Rusland in Oekraïne te veroordelen, en nu de zogenaamd superieure oorlogsmachine van de VS/NAVO niet al te best presteert.

Een andere mogelijkheid is de zogenaamde IJzeren Wet van Instituties, dat individuen en belangen opereren om hun eigen positie te maximaliseren, met weinig/geen aandacht voor de impact op het systeem.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat de hoofdrolspelers in dit spel, de Bindens, Blinkens, Sullivans en hun bi-partijdige aanhangers, gedreven worden door een blinde ideologie die de mondiale realiteit heeft verworpen of vervangen door wensdenken.

De mislukking van hun sancties tegen Rusland had hen moeten laten zien dat het echte woord bij lange na niet het woord is waarin zij geloven te leven. Nu herhalen ze echter hun fouten door een soortgelijke oorlog tegen China te voeren.

Het zal niet goed aflopen voor de mensen die zij geacht worden te leiden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom linksen de economische ineenstorting niet zullen overlevenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWEF-geïnfiltreerde Nederlandse regering begint met het euthanaseren van mensen met autisme, handicaps en alcoholisme
Volgend artikelJapan wil niet vechten voor Taiwan en andere bondgenoten van de VS ook niet – Niemand wil sterven voor Uncle Sam
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Wat ik het meest ”nijzondere” van dit hele gebeuren vindt is dat op internationaal niveau het collectieve westen er alles aan doet om de macht te houden. Echter, wat het zijn eigen bevolking, economie ed aandoet is alles om de eigen macht te ondergraven…..

  Ik mis de logica en consistentie in het beleid maar ik zal wel wat gemist hebben. Iemand een idee?

  Groeten,
  Hugo

  • het nog eens goed lezen..vooral de laatste paar zinnen geven het antwoord op het artikel,..goed artikel 👍👍👍

   • Hoi,

    Uiteraaard heb ik het stuk goed gelezen en kan gewoon niet geloven dat de verklaring ideologie is.

    Wat we nu zien qua waanzin in het westen is in mijn optiek duidelijk gedreven door een ”plan” welke decennia lang in de maak was. Neem nou die klimaat waanzin. Komt uit de jaren 60. Idem de gender waanzin, allicht iets later ”geboren. De massa immigratie, idem.

    Tevens heb ik de ”leiders” van het westen slechts kunnen betrappen op 1 en slechts 1 ideologie. Dat is die van oppertunisme.

    Groeten,
    Hugo

 2. De Westerse hoogmoed zal diep vallen. Het Westen, incl. Usa, schiet zichzelf in haar voeten door het eenzijdige (wan) beleid dat zij nastreven. Namelijk nog steeds denken dat zij, usa en de usa marionetten de gehele wereld nog steeds in hun macht hebben. Simpel gezegd; de oogkleppen op voor de politieke veranderingen in de wereld en dus stekeblind.
  Arm volk dat zulke krankzinnige lijers heeft, die stikken in hun hoogmoed ipv de belangen van het volk te dienen. Volksverraders ipv volksvertegenwoordigers. En vergeet de invloed niet van de WEF bende op alle politieke lijers.

 3. Alfa opgeleide mensen zijn ook geen logische denkers Hugo, en deze onbenullen hebben de macht in het westen, verkregen door list, leugens en bedrog.
  Ik ben het dus helemaal met je eens, dit loopt slecht voor ons en het westen af, tenzij ik ook wat gemist heb.

  • Hoi,

   Dank voor je reactie. Eens met je reactie. Het meest logische wat ik kan bedenken is dat de leiders zichzelf ”Orwelliaans denken” hebben aangeleerd (twee conflicterende zaken beide als waar aannemen) In dit geval is dat ze een zwakke samenleving kunnen hebben en toch dat ze zo de wereld kunnen domineren. Dit omdat door hun macht ze andere landen en organisaties kunnen dwingen om ook zwak te worden. Of iets in die richting.

   Ik vind dat een heel slechte rationele verklaring maar is de beste die wij iig kunnen bedenken (smile).

   Tot slot, eens, dit gaat heel slecht aflopen voor ons allen.

   Maar om even positief te zijn. Hoe eerder dit absurde, onmenselijke systeem waarin we leven instort, de beter. Kunnen we na een paar jaar aan de wederopbouw beginnen. Wat Rusland heeft weten te bereieken na het ineenstorten van hun wangedrocht, de USSR, geeft hoop.

   Groeten,
   Hugo

 4. ‘Wow, ongelooflijk’: schokkende cijfers over de oorlog in Oekraïne

  Het Oekraïense tegenoffensief tegen Rusland is mislukt. Oekraïne maakt geen schijn van kans. Dat zei voormalig VN-wapeninspecteur en marinier Scott Ritter in gesprek met Clayton Morris van Redacted.

  De Oekraïners kampen met een probleem: er zijn bijna geen soldaten meer. Ze begonnen met een leger van zo’n 1,2 miljoen manschappen. “Die zijn er niet meer. Ze zijn weg.”

  “Wow,” reageerde Morris.

  We hebben geen munitie
  Ze hebben bijna geen inzetbare strijdkrachten meer, benadrukte Ritter.

  “Het aantal slachtoffers is verbijsterend. Landen die Oekraïne steunen, zijn verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden mannen. Oekraïne kan deze oorlog niet winnen, zei hij. “Er bestaat geen enkel scenario waarin Oekraïne wint. Ze hebben geen getrainde troepen meer.”

  Oekraïne vuurt tussen de 5000 en 7000 artilleriegranaten per dag af. De Verenigde Staten produceren er 85.000 per jaar. In minder dan een maand jaagt Oekraïne er dus een hele jaarvoorraad doorheen.

  “Wow,” zei Morris opnieuw.

  Wat het Pentagon en de president je niet vertellen, is dat we geen enkel conflict kunnen winnen als we vandaag ten oorlog zouden trekken, zei Ritter. “We hebben geen munitie. We hebben alles aan de Oekraïners gegeven.” >>>
  https://www.ninefornews.nl/wow-ongelooflijk-schokkende-cijfers-over-de-oorlog-in-oekraine/

  • Beste Adriaan,
   Zou het geen opzet zijn om de hele westerse wereld omwille van het Oekraïnegedoe, te ontwapenen en later een door de WHO laten uitroepen van een nieuwe p(l)andemie met als gevolg, grote burgeropstanden waarbij de militaire machten niet meer in staat zijn om de kant van de burgers te kiezen om de regeringen ten val te brengen?

   De onrusten/opstanden zijn reeds overal gaande of aan het opkomen.
   De VS grijpt met schietpartijen de gelegenheid aan om het wapenbezit af te schaffen en de burgers te ontwapenen.

   Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat alles wat er gaande is zoals het gender gedoe, ziektes, besmettingen, inkrimping/bezuinigingen bij politie en defensie, enz. uiteindelijk als doel heeft, het uitrollen van de NWO met een wereldregering.

   Het heeft er alle schijn van om de volkeren machteloos te maken om nog verzet te kunnen plegen tegen het plan van deze NWO.
   Ook het censureren van alt.media past in het plaatje.

   • Hoi,

    Klein punt en dat is je punt over wereldregering. Dat het westen (minus de VS) het prima vind om zijn soevereiniteit op te geven moge duidelijk zijn. Ik denk niet dat Rusland, China, India, Iran, Noord Korea, om er maar een paar te noemen, daar in meegaan.

    Zullen die landen een nieuwe orde onder VN steunen? Zeker want alles beter dan de VS wanorde. Ziijn ze blij met de VN? Nee want te corrupt. Dit omdat het gedomineerd wordt/werd door het westen. Noem het minder slecht.

    Een wereldregering zie ik niet snel gebeuren. Wel een nieuwe orde obv de VN regels waar al aan de stoelpoten wordt gezaagd door de rest (lees niet westen) van de wereld.

    Groeten,
    Hugo

 5. Beste Mensen

  Huichelaars Leugenaars Barbaren Moordlustige Kannibalen Terroristen Zombie scheppers die verzinnen wel een logica
  Maar wat nu plaats vind dat moet gewoon gebeuren
  Omdat de Domme intellectuele massa niet zelf wil nadenken helaas

  Sterkte bij de Irritaties en het ontwikkelen van die irritaties

  Dank U

 6. De onzichtbare vijand onder ons, wordt ongemerkt constant door ons zelf gevoed met kennis via het internet. ongeveer 5 miljard mensen zijn ongemerkt deel geworden van deze tot nu toe onzichtbare vijand. Als er genoeg data verwerkt is voor de volgende stap, kan het onzichtbare leger van de geprikte geactiveerd worden. Deze zitten in alle lagen van de maatschappij, het kan zelfs je eigen partner zijn. Die opdrachten van de A.I. dan krijgen en kunnen veranderen in ware moordmachines.

  Dan moet wel eerst zoveel mogelijk wapentuig vernietigd zijn, voordat de uitrol kan beginnen. De planning is de EU die als eerste die onderworpen zal worden. De ex Sovjet Unie vazal staten waar het mist geprikt is, zul je het meeste overlevingsfactor nog hebben. Op dat punt loopt de EU op schema. Niet voor niets was dat alle ambtenaren en semiambtenaren verplicht werden om zogenaamd gevaccineerd te worden. Dus leger en de politie inclusief de verplegende sector kunnen met een muisklik geactiveerd worden, als ware moordmachines zonder een glimp van emotie of schuldgevoel om de ander uit de weg te ruimen. Het covid beleid was een voorproefje wat er komen zal.

  De 5/6G masten vindt op de meest vreemde plekken al. Denk je dat je in bossen of grote heide/graslanden veilig te zijn voor die straling. Staan er in eens van die masten verspreid in het bos en op die velden en op afgelegen plekken. Zodat niemand zich meer kan verschuilen of buiten het bereik van de 5/6G netwerk kan komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in