Johnson and Johnson Covid-19 vaccin arriveert op Javits vaccinatieplaats © New York National Guard (CC BY-ND 2.0)

Amerikaanse autoriteiten hebben vandaag verklaard dat ze het gebruik van de eenmalige Covid-19 injectie van Johnson & Johnson (J&J) op vaccinatieplaatsen zullen stopzetten terwijl ze het mogelijke verband van het vaccin met potentieel gevaarlijke bloedstolsels onderzoeken. Ook van andere aanbieders wordt verwacht dat zij de vaccinaties zullen onderbreken.

In een gezamenlijke verklaring van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de U.S. Food and Drug Administration (FDA), zeggen de agentschappen dat ze zes gevallen van bloedstolsels in de VS onderzoeken. Alle zes traden op bij vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud, en de symptomen traden zes tot 13 dagen na de vaccinatie op.

Eén vrouw overleed en een tweede vrouw in Nebraska werd in het ziekenhuis opgenomen en verkeert in kritieke toestand, meldt The New York Times.

De CDC zal woensdag een vergadering beleggen van de Advisory Committee on Immunization Practices om de gevallen verder te onderzoeken en hun mogelijke betekenis te beoordelen. De FDA zal die analyse bekijken, aldus de gezamenlijke verklaring.

De agentschappen zeggen dat totdat “dat proces is voltooid, we uit voorzichtigheid een pauze aanbevelen in het gebruik van dit vaccin”, bericht The defender.

Naast het advies aan gezondheidswerkers om alle bijwerkingen te melden bij het Vaccine Adverse Event Reporting System, adviseren de instanties mensen die het vaccin van J&J hebben gekregen en binnen drie weken na vaccinatie ernstige hoofdpijn, buikpijn, pijn in de benen of kortademigheid ontwikkelen, contact op te nemen met hun zorgverlener.

Bloedstolsels zijn ook in verband gebracht met het Covid-19 vaccin van AstraZeneca, dat nog niet is goedgekeurd in de VS.

  Oklahoma nieuwsanker krijgt beroerte tijdens uitzending; Ohio middelbare school footballspeler laat 2 meter aan "bloedklonters" uit benen trekken en meer (Video)

Op 7 april zeiden de EU-toezichthouders dat zij een “mogelijk verband” hadden vastgesteld tussen het vaccin van AstraZeneca en bloedstolsels, maar dat de voordelen van het vaccin zwaarder wogen dan de risico’s. Op dat moment zei het Europees Geneesmiddelenbureau ook dat het verschillende meldingen van bloedstolsels bij ontvangers van het vaccin van J&J aan het onderzoeken was.

Op maandag bevestigde de FDA dat het onderzoek doet naar bloedstolsels bij mensen die het vaccin van J&J hebben gekregen.

De vaccins van AstraZeneca en J&J maken gebruik van vergelijkbare, maar niet identieke, technologieën waarbij een gemodificeerde adenovirusvector wordt gebruikt, terwijl de vaccins van Moderna en Pfizer gebruik maken van mRNA-technologie.

De FDA heeft op 28 februari een vergunning voor noodgebruik afgegeven voor het J&J-vaccin. Het bedrijf had toegezegd tegen eind maart 20 miljoen doses van het vaccin aan de Amerikaanse overheid te leveren, maar moest later de deadline verlengen en het aantal doses terugschroeven.

Vorige week moesten J&J vaccinatiesites in vier staten sluiten na meldingen van bijwerkingen. Nieuwsberichten maakten de aard van de reacties niet bekend; in sommige gevallen moesten ontvangers van het vaccin in het ziekenhuis worden opgenomen.

Er zijn ook recente meldingen geweest van doorbraakgevallen van Covid bij mensen die het vaccin hadden gekregen, dat door dochteronderneming Janssen op de markt wordt gebracht.

Begin deze maand moest de vaccinmaker 15 miljoen doses van zijn vaccin weggooien nadat ze besmet waren geraakt met vacciningrediënten van AstraZenecain in een niet-goedgekeurde productie-eenheid in Baltimore. De tegenslag droeg bij aan de aankondiging van vorige week dat het bedrijf zijn belofte van 24 miljoen extra doses van zijn eenmalige vaccin tegen eind april niet zal kunnen waarmaken.

  Denemarken ziet toename van dezelfde "witte long syndroom" longontsteking die in China zou zijn gevonden

Maandag kreeg het bedrijf te maken met verzet van beleggers nadat zijn CEO een loonsverhoging van 17% had gekregen, terwijl miljarden worden uitgekeerd voor de rol van het bedrijf in de opioïden-epidemie van het land.

Vorige maand berichtte Frontnieuws over J&J’s lange geschiedenis van civiele en strafrechtelijke rechtszaken (zie hieronder), waardoor het bedrijf miljarden aan boetes moest betalen om rechtszaken te schikken, waarbij enkele producten werden teruggeroepen.

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Het strafblad van het Amerikaanse Johnson & Johnson vaccinbedrijf

Vorig artikel“Antiracistische” dokters in Amerika zeggen dat blanke patiënten onbehandeld moeten blijven om te sterven, terwijl zwarte patiënten vooraan in de rij gaan
Volgend artikelMaakt een vaccinatie tegen Covid-19 een vrouw onvruchtbaar?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in