HMS Queen Elizabeth (R08) / Unidentified US Navy photographer / Wikimedia / (Public Domain)

De Britse machthebbers denken dat ze een oorlog tegen Rusland kunnen beginnen. Ze kunnen de Jemenitische strijders in de Rode Zee niet eens in bedwang houden. En hun eersteklas vliegdekschip is net weggesleept voordat het ook maar in actie kwam.

Waanideeën over “Groot-Brittannië” en zijn militaire macht zijn lachwekkend. Groot-Brittannië is niets anders dan een schurkenstaat wiens arrogantie en waanideeën – net als die van zijn Amerikaanse overheerser – een gevaar zijn voor de veiligheid en vrede in de wereld, schrijft Finian Cunningham.

Het vlaggenschip van de Britse Royal Navy, het recent gebouwde vliegdekschip Queen Elizabeth, is op beschamende wijze gedwongen zich terug te trekken uit een grote NAVO-oorlogsoefening vanwege een mechanisch defect.

De HMS Queen Elizabeth zou het paradepaardje van de militaire vuurkracht van Groot-Brittannië moeten zijn. Het oorlogsschip is gebouwd voor 5 miljard dollar en is gloednieuw. Het wordt aangekondigd als een “supercarrier”. Het schip is niet alleen een vlaggenschip voor de Royal Navy. Het is een vlaggenschip voor Groot-Brittannië.

Op het laatste moment moest het schip afzeggen voor deelname aan de enorme NAVO-oorlogsoefeningen die momenteel in heel Europa worden gehouden. Een van de propellers bleek defect. In plaats van het Britse contingent te leiden in de grootste NAVO-mobilisatie sinds de Koude Oorlog, ligt het vliegdekschip nu op de reparatiewerf.

De wekenlange NAVO-oorlogsmanoeuvres, die bekend staan als Steadfast Defender, zijn bedoeld als een demonstratie van robuuste militaire macht aan Rusland. In een tijd van verhoogde spanningen over de oorlog in Oekraïne worden de NAVO-oefeningen in Noord-Europa en Scandinavië door Moskou gezien als een verkapte bedreiging. Bij de repetitie voor een oorlog zijn 90.000 troepen uit meer dan 30 landen, een armada van oorlogsschepen en nucleair-kapabele straaljagers uit de VS betrokken.

Het falen van de HMS Queen Elizabeth om zich op het cruciale moment te verzamelen draagt alleen maar bij aan de verlegenheid van Groot-Brittannië. Het onderstreept de kritiek die zelfs door Britse militaire experts is geuit dat het land niet in staat is om een moderne oorlog te voeren, in tegenstelling tot de oorlogszuchtige houding van Britse politici en militaire bevelhebbers. Zeker niet tegen Rusland, wiens geavanceerde vuurkracht bewezen heeft tegen het door de NAVO gesteunde Oekraïne.

Bovendien beweren verschillende onafhankelijke militaire analisten dat de hele door de VS geleide NAVO-alliantie niet opgewassen is tegen Rusland, noch tegen China. Per slot van rekening werden de VS en NAVO-bondgenoten in 2021 gedwongen zich terug te trekken uit Afghanistan omdat ze er niet in slaagden de opstandelingen van de Taliban te verslaan, ondanks het feit dat ze dat land tweeënhalf jaar hadden bezet.

  De huidige oorlog en de onderwerping van de Europese volkeren

Tijdens de afgelopen twee jaar van conflict in Oekraïne zijn Russische troepen in staat geweest om een enorme hoeveelheid wapens te vernietigen die door de NAVO waren geleverd. Toegegeven, het Oekraïense regime is af en toe in staat geweest om Rusland zware schade toe te brengen. Het doden van 28 mensen in het weekend in de stad Lysychansk met door de VS geleverde HIMARS-raketten is hier een goed voorbeeld van. Het neerschieten van een Russisch transportvliegtuig met Amerikaanse Patriot-raketten op 24 januari, waarbij 74 mensen aan boord omkwamen, is een ander voorbeeld.

Desondanks is het NAVO-arsenaal dat Oekraïne ter beschikking staat er niet in geslaagd om strategische winst tegen Rusland mogelijk te maken. Zoals voormalig Pentagon adviseur Doug Macgregor en anderen hebben opgemerkt, heeft Rusland de proxyoorlog bijna gewonnen. De implicatie is dat de VS en haar NAVO-bondgenoten kansloos zijn ten opzichte van de superieure Russische militaire technologie.

Daarom is de inzet van NAVO-strijdkrachten in de huidige oorlogsmanoeuvres in Europa een soort tandeloze tijger. Dat gezegd hebbende is de provocatie aan Moskou echter nog steeds een gevaarlijke escalatie in de vijandelijkheden, gezien de mogelijkheid van miscalculatie tussen kernmachten.

De saga van het Britse supervliegdeksschip is een treffende metafoor. Groot-Brittannië en zijn NAVO-bondgenoten zijn steeds meer een projectie van imago zonder inhoud. Het is meer een psychologische operatie om te intimideren dan een effectieve offensieve capaciteit.

Kort na het voltooien van de proefvaarten een paar jaar geleden, was de eerste opdracht van HMS Queen Elizabeth een wereldtournee om te pronken met “Global Britain”. Voor het Groot-Brittannië van na de Brexit, met de onstuimige Boris Johnson in Downing Street, was het spektakel bedoeld om reclame te maken voor “Rule Britannia” in de moderne tijd. De nostalgie naar de voormalige imperiale glorie is ronduit griezelig, maar het is essentieel voor de Britse mythe van “grootsheid”.

  Russisch leger bereidt zich voor op conflict met neocons en NAVO - Oorlog met de NAVO komt van de Noordpool tot Polen

Spoel door naar het heden en de Britse marine wordt ingezet in de Rode Zee om de Amerikanen te helpen bij het bombarderen van Jemen, het armste land in de Arabische regio. Het Brits-Amerikaanse duo verdedigt zogenaamd de internationale scheepvaart tegen Jemenitische troepen die de vitale zeeroute hebben afgesloten uit solidariteit met de Palestijnen die in Gaza worden afgeslacht door het door de VS bewapende Israël.

Na het laatste salvo van raketten op Jemen in het weekend, waarschuwde de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron de Jemenitische strijdkrachten “te stoppen” met het aanvallen van koopvaardijschepen die de Rode Zee proberen te doorkruisen. Wie denkt “Lord Cameron” wel dat hij is? De Jemenieten hebben de in Eton opgeleide pummel verteld dat hij zijn bevelen in zijn kont kan steken. Ze zeggen dat hun blokkade van de scheepvaart zal doorgaan totdat het genocidale offensief van Israël in Gaza is beëindigd. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zouden de Gaza-horror onmiddellijk kunnen stoppen als ze ophielden Israël te steunen met wapens en politieke dekking.

De Jemenitische Ansar Allah regering is verbonden met andere “verzetsgroepen” in Syrië, Irak en Libanon en met Iran. Ze zeggen allemaal dat het de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn die de regio destabiliseren met hun “roekeloze agressie” en steun voor de Israëlische genocide in Gaza.

De regering Biden bombardeert momenteel drie landen: Irak, Syrië en Jemen en dreigt Iran aan te vallen – allemaal ter ondersteuning van de misdadige uitroeiing van de Palestijnen door Israël.

Groot-Brittannië heeft een geleide-raket destroyer HMS Diamond ingezet om samen met Amerikaanse oorlogsschepen Jemen aan te vallen. Het blijkt echter dat de Britse destroyer niet beschikt over raketten die Jemen vanaf zee kunnen raken. De Royal Air Force moet Tornado gevechtsvliegtuigen naar Cyprus in het oostelijke deel van de Middellandse Zee vliegen, vanwaar ze opstijgen om bommen op Jemen te gooien. Dat is ruwweg een retourtje van 10.000 kilometer. Dit “machtsvertoon” is belachelijk, zo niet zielig.

Voor zo’n zogenaamd “vitale” verdediging van de internationale scheepvaart zou je denken dat Groot-Brittannië zijn vlaggenschip had moeten sturen om samen te werken met de Amerikaanse tegenhanger USS Dwight Eisenhower in de Rode Zee.

Maar goed dat Londen dat niet deed. Met een kapotte schroef zou de HMS Queen Elizabeth een makkelijk doelwit voor de Jemenieten zijn geweest. In plaats van de Union Jack zouden de Britten misschien wel de witte vlag hebben gehesen.

  Nederlaag accepteren in Oekraïne

Verschillende gerespecteerde militaire analisten zeggen dat de Amerikaanse en Britse strijdkrachten in de Rode Zee de Jemenitische operatie zwaar hebben onderschat. Voormalig CIA-analist Larry Johnson en voormalig inlichtingenofficier van de Amerikaanse marine Scott Ritter hebben allebei gezegd dat de Jemenieten drones en ballistische raketten bezitten die de Amerikaanse en Britse schepen tot zinken kunnen brengen. Met de toenemende aanvallen van de Jemenieten is het slechts een kwestie van tijd voordat een van de Amerikaanse of Britse oorlogsschepen tot zinken wordt gebracht.

De vele bombardementen die de VS en Groot-Brittannië sinds 12 januari op Jemen hebben uitgevoerd – minstens 16 luchtaanvallen op tientallen locaties – hebben de Jemenieten niet in het minst afgeschrikt. Scott Ritter zegt dat dit komt doordat de Jemenitische wapens diep onder de grond verborgen liggen of zeer mobiele systemen zijn die de aanvallen kunnen ontwijken.

Groot-Brittannië heeft op zijn zachtst gezegd een ernstig imago- en realiteitsprobleem. Het land beweert de vrijheid van navigatie en het internationaal recht te verdedigen. De realiteit is dat Groot-Brittannië weer eens optreedt als Amerika’s aanvalshond – zoals het altijd doet. Deze keer lijken de Britten meer op een oude bulldog wiens poten zijn verdwenen.

Arrogante Britse politici met waanideeën hebben zich nog niet gerealiseerd dat “Groot-Brittannië” niets anders is dan een vervallen imperium waarvan de hoogtijdagen meer dan een eeuw geleden liggen. De economie en samenleving zijn vervallen en vallen uit elkaar door een mislukt kapitalistisch systeem dat welig tierende ongelijkheid en armoede veroorzaakt.

Er was een verre tijd dat Groot-Brittannië een formidabele zeemacht was.

Nu gaat het vlaggenschip al kapot voordat het ook maar een schot heeft gelost. Als er ooit een passend beeld was voor de ware staat van het moderne Groot-Brittannië, dan is dit het wel.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Chris Hedges: De VerdelgersVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVoormalige Russische president waarschuwt NAVO voor ‘Apocalyps’
Volgend artikelFascisme-deskundige waarschuwt dat “2024 wel eens het nieuwe 1933 zou kunnen zijn” omdat “desinformatie” de opkomst van “extreem-rechtse partijen” in de hand werkt, waardoor Vladimir Poetin Oost-Europa kan annexeren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Ik zie weer eens parralellen maar zal ze wel weer zien vliegen…
  Het is mij gebleken dat leven met zo’n alupet op zowel zijn voor als nadelen heeft.

  Voor de 2de wereldoorlog waren (nazi gezind) Nederland en talloze andere landen in Europa ook op militair gebied niet voorbereid op een oorlog tegen Duitsland…
  Voorbedachte rade…hoogverraad?

  Het constant tergen van de Russische beer en het poken van hornestnest Midden-Oosten die gezien oorlogs voorbereidingen (vooral Iran) blijken daar toch al een heel tijdje mee bezig te zijn geweest en als men naar THE UNITED PIRATS van de Navo kijkt…..hummmm, niet al te veelbelovend op een gunstige uitslag, op zijn zachts gezegd.
  Voorbedachte rade, hoogverraad?

  De gestage afbouw van de economie van het Westen via talrijke totaal onbegrijpbare waanzinnig Clown Puppet politiek genomen dodelijke maatregelen, en het LGBTQ etc drugs sex en Rock & Roll zieke Westen…..terwijl de Russen, onder leiding van Poetin, geweldig aan het boeren zijn, doet mij enigszins aan het vooroorlogse Duitsland van Hitler denken.
  Met seniele pedo Biden en andere psychopaten op sleutelposities aan het roer…geen enkele reden om alle Westerse alarmbellen te laten rinkelen….slaap rustig verder.
  Paralellen, voorbedachte rade, hoogverraad?

 2. Een opmerking: De Britse vliegdekschepen – ze hebben er twee zijnde de Queen Elisabeth en de Prince of Wales – hebben geen vliegtuigen en mariniers. De Queen Elisabeth is in 2021 om China te intimideren naar het Verre Oosten gevaren…. met Amerikaanse vliegtuigen en Amerikaanse mariniers aan boord. Het is een ‘geschenk’ van de vorige premier Gordon Brown, Labour en opvolger van Tony ‘Irak’ Blair. Ze zijn gebouwd in het kiesdistrict van Brown. Idioten en zielige typetjes zijn twee goede woorden voor dit gedrag. Je kan er ook andere woorden op plakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in