Een nieuw incident waarbij schietgrage Turkse grenswachters bij Evros betrokken waren, werd vrijdag door Griekse defensiebronnen bevestigd.

Foto: Grensbrug Griekenland/Turkije, Pythion © Reinhard Dietrich / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Volgens de bronnen hebben Turkse grenswachters aan boord van boten die op de rivier de Evros varen, donderdagavond minstens 50 keer in twee afzonderlijke incidenten geschoten.

Bij het eerste incident, dat plaatsvond om 22.20 uur in de buurt van het Griekse dorp Tychero, werd ook een lichtkogel afgevuurd die aan de Griekse kant van de grens landde. Enkele uren later vond een soortgelijk incident plaats in hetzelfde gebied. Het is niet duidelijk of het om dezelfde boot ging, want in beide gevallen hadden de boten geen navigatielichten aan, zoals verplicht is.

De Griekse grenswachters zijn opnieuw in een staat van verhoogde alertheid getreden omdat ze niet zeker wisten waar hun Turkse collega’s op schoten, en of ze nu scherpe munitie of losse flodders gebruikten.

Eerder op vrijdag bevestigden de Duitse autoriteiten een rapportage van Der Spiegel, volgens hetwelk Turkse soldaten ten minste één waarschuwingsschot afvuurden en vervolgens hun vuurwapens richtten op Duitse en Griekse grensbewakers die op 28 april aan de grens met Griekenland patrouilleerden.

Aan de Griekse grens: Turkse soldaat schiet op Frontex-grenswachters

De Duitse grenswachters maakten deel uit van de Europese grensmacht FRONTEX, die in maart in Griekenland zo’n 100 politieagenten, waaronder 20 Duitsers, langs de grens met Evros heeft ingezet in het kader van de zogenaamde RAPID-interventie waarom Athene had gevraagd, toen Turkije duizenden migranten in de richting van Europa stuurde.

Europa was de geboorteplaats van de mensheid, niet Afrika, vinden wetenschappers

De Turkse soldaten richtten op Duitse grenswachters en vuurden minstens één schot af; er waren geen gewonden.

“Turkije dreigt met Corona-vluchtelingen”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here