Jose Luis Orihuela / Wikimedia / (CC BY 2.0 DEED)

Hier zijn de feiten om u te helpen beslissen. Nu Oekraïne weer volop in het nieuws is, omdat Rusland ditmaal wel een invasie uitvoert en twee pas erkende republieken zich schrap zetten voor Westerse wraak, leek het ons een goed moment om even in herinnering te brengen wat er precies gebeurd is tijdens de oorspronkelijke “Oekraïne-crisis”, schrijft Kit Knightly.

Welnu, de historische, politieke en etnische verdeeldheid in Oekraïne gaat tientallen jaren, zo niet eeuwen terug, maar wij hebben niet de ruimte voor dat soort diepgravend onderzoek. Voorlopig houden we het bij drie eenvoudige onderdelen: De val van Viktor Janoekovitsj, het Krim-referendum, en de daaropvolgende burgeroorlog.

Net als onze 30 feiten over Covid, is dit stukje bedoeld als een snel naslagwerk om vrienden en familie op de hoogte te brengen van de recente geschiedenis van Oekraïne, een handige index van eigentijdse bronnen, of een opfriscursus voor wie de details vergeten is.

Maar goed, laten we aan de slag gaan.

1990

Na de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Duitsland geven meerdere Westerse leiders zowel schriftelijk als mondeling de verzekering aan de toenmalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov, dat de NAVO niet van plan is haar grondgebied naar het oosten uit te breiden.

Om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker te citeren:

,,Niet alleen voor de Sovjet-Unie, maar ook voor andere Europese landen is het belangrijk om garanties te hebben dat, als de Verenigde Staten hun aanwezigheid in Duitsland binnen het kader van de NAVO handhaven, geen centimeter van de huidige militaire jurisdictie van de NAVO zich in oostelijke richting zal uitbreiden.”

1997

Het Charter on a Distinctive Partnership wordt ondertekend door vertegenwoordigers van zowel de NAVO als Oekraïne. Dit document is een langetermijnovereenkomst dat Oekraïne geleidelijk zal gaan samenwerken met de NAVO en uiteindelijk lid zal worden. Dit is in directe tegenspraak met de hierboven gegeven verzekeringen.

2002

De NAVO publiceert hun actieplan NAVO-Oekraïne, waarin zij hun verbintenis tot “nauwere banden” met Oekraïne opnieuw bevestigen, en een langetermijnplan uiteenzetten voor “hervormingen” in Oekraïne die het land geschikt zullen maken voor “volledige Euro-Atlantische integratie”.

2008

VS-minister van Buitenlandse Zaken Condoleeza Rice en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Volodymyr Ohryzko ondertekenen het Handvest van de VS en Oekraïne inzake een strategisch partnerschap, het handvest “benadrukt het blijvende engagement van de Verenigde Staten om een versterkt engagement tussen de NAVO en Oekraïne te ondersteunen”.

FEBRUARI 2010

Viktor Janoekovitsj, leider van de Partij van de Regio’s van Oekraïne, wint de presidentsverkiezingen en wordt de vierde president van Oekraïne. Janoekovitsj is de vroegere gouverneur van Donetsk, zijn geboortestreek, en wint zijn ambt met een enorm percentage van de stemmen uit het etnisch Russische oosten van Oekraïne.

MEI 2010

Als een van zijn eerste daden als president ondertekent Janoekovitsj een overeenkomst met Rusland, waardoor hun huurcontract voor de marinebasis in de Zwarte Zee op de Krim tot minstens 2042 verlengd wordt. Deze verlenging wordt in de westerse pers met ontsteltenis en berisping begroet, waarbij één krant vraagt:

“The End of Ukraine’s EU Integration?”

In de Guardian noemde Luke Harding het:

“het meest concrete teken tot nu toe dat Oekraïne nu weer onder de invloed van Rusland staat, na de overwinning van Janoekovitsj bij de presidentsverkiezingen in februari.”

Ook opmerkend dat “de huurverlenging waarschijnlijk de oppositie tegen Janoekovitsj in de westelijke provincies van Oekraïne zal doen toenemen”.

Volgens een peiling van PEW is de meerderheid van de Oekraïners tegen toetreding tot de NAVO.

JUNI 2010

Het Oekraïense parlement stemt over een nieuw wetsontwerp dat het land verbiedt zich bij een militair blok aan te sluiten. Zoals de BBC toen opmerkte, maakt dit effectief een einde aan elk vooruitzicht dat Oekraïne tot de NAVO zou toetreden, en doodt daarmee een plan waaraan het Westen 13 jaar gewerkt had.

2012

De Partij van de Regio’s van Janoekovitsj boekt een overwinning bij de parlementsverkiezingen, waardoor haar aantal zetels toeneemt en haar grootste rivaal, de Batkivshchyna (Vaderland)-partij van Arseniy Yatsenyuk, 55 zetels verliest.

De verkiezingen markeren echter ook de eerste keer dat Oekraïne een extreem-rechts parlementslid in zijn parlement verkoos, met de Svoboda-partij van Oleh Tyahnybok die 37 zetels en meer dan 10% van de stemmen won (volledig uit het etnisch Oekraïense westen van het land).

  Het andere Amerika (of de drie gemiste kansen om de Derde Wereldoorlog te vermijden)

Hedendaagse persberichten, en denktanks zoals OpenDemocracy, wijzen op de “verontrustende” opkomst van “extreem-rechtse politiek” in Oekraïne.

SEPTEMBER 2013

Het Oekraïense kabinet keurt unaniem het ontwerp van de langverwachte associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de EU goed. Verwacht wordt dat Yanokuych de overeenkomst officieel zal ondertekenen op de “Top van het Oostelijk Partnerschap” van de EU in Vilnius op 28 en 29 november.

Rusland – de grootste schuldeiser van Oekraïne en zijn grootste handelspartner – waarschuwt dat dit verdrag “chaos zou veroorzaken”, de voorwaarden van een bestaand verdrag tussen Oekraïne en Rusland zou verbreken, en zou leiden tot de ineenstorting van de Oekraïense economie. Als tegenbod stellen ze voor dat Oekraïne een nieuw verdrag sluit met de Euraziatische Economische Unie.

NOVEMBER 2013

De Oekraïense regering vaardigt een decreet uit waarbij de voorbereidingen voor de associatieovereenkomst (AA) worden opgeschort. Vice-premier Yuriy Boyko waarschuwt dat de huidige voorwaarden van de overeenkomst “de economie ernstig zouden schaden”.

“Pro-Europese” demonstraties beginnen op het Maidan plein binnen enkele dagen na de uitvaardiging van het decreet. Een opiniepeiling van de Kyiv Post laat een gelijke verdeling zien over toetreding tot de EU versus de Euraziatische douane-unie: 39% voor, 37% tegen.”

Janoekovitsj woont de top van het Oostelijk Partnerschap op de 28e bij, maar ondertekent de associatieovereenkomst niet, en stelt in plaats daarvan een nieuwe trilaterale overeenkomst tussen Oekraïne, Rusland en de EU voor. Rusland staat open voor onderhandelingen over zo’n overeenkomst, maar de EU wijst dit aanbod volledig af.

Ondanks het feit dat hij de AA niet ondertekent, zegt Janoekovitsj tegen de pers dat Oekraïne nog steeds wil werken aan nauwere banden met de EU: “een alternatief voor hervormingen in Oekraïne en een alternatief voor Europese integratie bestaan niet…Wij bewandelen dit pad en veranderen niet van richting”.

Premier Mykola Azarov sloot zich hierbij aan: “Ik bevestig met volle overtuiging dat het onderhandelingsproces over de associatieovereenkomst doorgaat, en dat de werkzaamheden om ons land dichter bij de Europese normen te brengen, geen dag ophouden”.

Toch wordt dit in de Westerse media alom behandeld als Janoekoetsj die “weigert de associatieovereenkomst te ondertekenen ten gunste van nauwere banden met Rusland”.

Duizenden anderen verzamelen zich op het Maidanplein en anderen beginnen het stadhuis van Kiev te bezetten. De protesten worden heviger wanneer politici van de oppositie zeggen dat Janoekovitsj “verraad pleegt”, zij roepen op tot een herhaling van de presidentsverkiezingen, hoewel er pas over 18 maanden nieuwe verkiezingen zijn.

Op 29 november stellen de demonstranten hun eerste “officiële” eisen, waaronder het onmiddellijke aftreden van Viktor Janoekovitsj.

DECEMBER 2013

1/12/2013 – Duizenden betogers die “revolutie” scanderen, bestormen de metalen barrières die door de oproerpolitie zijn opgericht. Demonstranten gooien molotovcocktails:

De politie trekt zich terug van het plein. Meer dan 200 mensen raken gewond, onder wie meer dan 100 politieagenten.

2/12/2013 – Demonstranten werpen barricades op rond de Maidan, blokkeren de toegang tot regeringsgebouwen en proberen de presidentiële administratie te bestormen. Zelfs de Guardian merkt op dat de politie zich heeft teruggetrokken.

In een persconferentie noemt het extreem-rechtse parlementslid Oleh Tyanybohk het officieel een “revolutie”, en vraagt dat de politie en leden van het leger overlopen naar hun kant.

3/12/2013 – Schrijvend in de New Republic, prijst Julia Ioffe de Maidan demonstranten, waarbij ze specifiek het gooien van molotovcocktails naar de politie noemt:

“Toen de politie kwam, gingen ze, in tegenstelling tot de Moskovieten, niet weg. Zij zwaaiden met kettingen en gooiden molotovcocktails en bouwden barricades in de straten. Zij namen gemeentelijke gebouwen in. Zij gooiden bijna het belangrijkste standbeeld van Lenin van de stad omver. Zij zongen het volkslied en scandeerden “Revolutie!”

8/12/2013 – Demonstranten werpen een standbeeld van Lenin omver. Grafitti met de tekst “Janoekovitsj jij bent de volgende” is op muren gekrabbeld. Een beeltenis van het afgehakte hoofd van Kadaffi wordt over het plein gedragen onder gezang van “Janoekovitsj het spel is uit!”. Kyiv Post meldt dat er molotovcocktails worden klaargemaakt.

10/12/2013 – De oproerpolitie van Berkut probeert de barricades af te breken en het plein te ontruimen. Traangas wordt ingezet. Zij worden teruggeslagen.

  Viktor Orban heeft gelijk: Het tegenoffensief wordt een bloedbad voor Oekraïne

11/12/2013 – De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland en de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt bezoeken de protesten en praten met oppositieleiders. Ze worden gefotografeerd terwijl ze handen schudden en voedsel uitdelen:

Diezelfde dag verschijnt in Foreign Affairs, de officiële uitgave van de Council on Foreign Relations, een artikel met als kop: “Janoekovitsj moet gaan”.

Eveneens diezelfde dag is oud-president Leonid Kravtsjoek gastheer van een “rondetafelgesprek” over politiek met leden van alle partijen en alle vroegere presidenten van Oekraïne, met als doel de crisis te bezweren. De gesprekken hebben de zegen van Janoekovitsj, de oppositie weigert aanwezig te zijn.

13/12/2013 – De Amerikaanse senator John McCain bezoekt Kiev, waar hij een toespraak houdt waarin hij de menigte vertelt: “We are here to support your just cause”.

Later wordt hij gefotografeerd terwijl hij de hand schudt van Oleh Tyahnybok, leider van de extreem-rechtse Svoboda partij:

Het Britse Channel 4 news berichtte [onderstreping toegevoegd]: “Extreem-rechtse groep in het hart van de protesten in Oekraïne ontmoet Amerikaanse senator”.

JANUARI 2014

14/1/2014 – De protestactiviteit laait weer op na een stilte tijdens de Kerstmis/Nieuwjaarsperiode.

15/1/2014 – Tijdens een vergadering van de commissie Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat geeft adjunct-staatssecretaris Thomas Melia toe dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 5 miljard dollar heeft uitgegeven aan “bijstand aan Oekraïne”.

Daaronder valt 180 miljoen dollar aan “ontwikkelingsprogramma’s” voor “rechters, parlementsleden [en] politieke partijen”.

16/1/2014 – Na weken van patstelling neemt het Oekraïense parlement tien nieuwe wetsvoorstellen in wet aan. Deze wetten, die gezamenlijk bekend staan als de “Anti Protest Wetten”, maken een streng optreden tegen protestactiviteiten mogelijk, waaronder opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van parlementsleden die geweld propageren en ontneming van het rijbewijs van degenen die voertuigen gebruikten om de openbare weg te versperren.

19/1/2014 – Schermutselingen tussen oproerpolitie en demonstranten in de Hrushevskoho Straat, veel van de demonstranten zijn van extreem-rechtse groepen zoals Svoboda en Rechtse Sector, en men ziet ze neo-nazi symbolen en leuzen dragen.

25/1/2014 – President Janoekovitsj reikt de hand aan de oppositieleiders en biedt hen een machtsdelingsakkoord aan, waarbij Yatseniyuk als premier en Vitaliy Klitschko als zijn plaatsvervanger geïnstalleerd zouden worden. De oppositie weigert het aanbod.

28/1/2014 – In een gebaar van compromis trekt het parlement 9 van de tien protestwetten in, en neemt een nieuwe wet aan die amnestie verleent aan allen die bij de protesten betrokken waren, op voorwaarde dat zij ophouden met het bezetten van regeringsgebouwen. De oppositie weigert deze voorwaarden.

FEBRUARI 2014

7/2/2014 – Een opgenomen telefoongesprek tussen Nuland en Pyatt is uitgelekt naar de pers, beroemd geworden als het “fuck de EU”-gesprek.

In het gesprek, gedateerd op 28 januari, bespreken Nuland en Pyatt uitvoerig de structuur van het Oekraïense kabinet als Janoekovitsj eenmaal weg is. Dit is nog 25 dagen voordat Janoekovitsj uit de macht is gezet

Uit een opiniepeiling die dezelfde dag door de Kyiv Post gepubliceerd werd, bleek dat meer Oekraïners tegen de Maidan-protesten waren dan ze steunden.

16/2/2014 – In een zoveelste poging tot een compromis laat de regering alle gevangenen vrij die tijdens de protesten gearresteerd zijn, ditmaal reageert de oppositie en heft hun 3 maanden durende bezetting van het stadhuis van Kiev op.

19/2/2014 – President Janoekovitsj kondigt een “wapenstilstand” af in een gezamenlijke verklaring, ondertekend door de drie belangrijkste oppositieleiders. In de verklaring wordt toegezegd dat er onderhandeld zal worden over een duurzame vrede.

20/2/2014 – Sluipschutters openen het vuur op de menigte op het Maidanplein, met minstens zestig doden tot gevolg. Zowel demonstranten als politieagenten komen om in het geweervuur. EuroNews meldt dat de “wapenstilstand verbrijzeld is”, luttele uren nadat hij getekend was.

21/2/2014 – Ondanks het bloedvergieten gaan de onderhandelingen verder, wat resulteert in het “Akkoord over de regeling van de politieke crisis in Oekraïne”, ondertekend door alle partijen plus de buitenlandse minsiters van Duitsland en Polen.

Het akkoord eiste de vorming van een tijdelijke “regering van nationale eenheid”, die na nieuwe presidentsverkiezingen tegen eind 2014 vervangen zou worden. Er werd ook opgeroepen tot een volledig onderzoek naar de schietpartijen op de Maidan de vorige dag.

  Slapende Dood! Rusland zegt drones te ontwikkelen die wekenlang kunnen sluimeren voordat ze hun doel vernietigen

Janoekovitsj beloofde dat de regering niet de noodtoestand zou uitroepen of het leger zou oproepen, en alle politie zou terugtrekken van de plaats van de protesten, in ruil voor het inleveren door de demonstranten van alle openbare gebouwen en illegale wapens.

Leiders van de militante demonstranten – waaronder Dmitryo Yarosh van de neonazistische Rechtse Sector – verwierpen de overeenkomst, en dreigden het Parlement en de Presidentiële Residentie te bestormen als Janoekojevtsj niet onmiddellijk zou aftreden.

22/2/2014 – In plaats van zich aan de voorwaarden van het akkoord te houden, bestormden de demonstranten, zodra de politie zich terugtrok, regeringsgebouwen en namen de controle over Kiev in handen. Janoekovitsj vlucht naar de stad Charkiv in Oost-Oekraïne.

Een artikel van Time meldde:

“De belegerde president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, vluchtte zaterdag uit Kiev toen demonstranten de volledige controle over de hoofdstad van Oekraïne overnamen, wat een dramatische wending in de drie maanden durende crisis betekende, enkele uren na de ondertekening van een door de Europese Unie gesponsord vredesakkoord […] Terwijl de politie haar posten in de hoofdstad verliet, kreeg de oppositie de controle over belangrijke kruispunten en veroverde zij het presidentieel paleis, waarbij zij een perimeter instelde rond de voormalige residentie van Janoekovitsj.”

Binnen enkele uren na de bestorming van de stad stemt het Oekraïense parlement om Janoekovitsj uit zijn ambt te ontzetten met 328 stemmen tegen 0, waarbij meer dan 120 parlementsleden afwezig zijn bij de stemming. Deze stemming was onvoorwaardelijk en op geen enkele manier een wettelijk bindende vorm van impeachment.

Vanuit de oostelijke stad Charkiv houdt Janoekovitsj een televisietoespraak, waarin hij verklaart dat hij nog steeds de “legitiem verkozen president van Oekraïne” is, en dat hij niet van plan is het land te ontvluchten.

24/2/2014 – Het parlement zet 1/3 van het Oekraïense Constitutionele Hof uit zijn ambt, vaardigt een arrestatiebevel uit voor president Janoekovitsj.

25/2/2014 – Janoekovitsj’s eigen Partij van de Regio’s verloochent hem in het parlement, en hij vliegt naar Rusland, met de bewering dat zijn leven in gevaar is.

27/2/2014 – Arseniy Yatsenyuk wordt beëdigd als interim-premier van Oekraïne, een post die hij zou behouden na verkiezingen in mei 2014.

Vitaly Klitschko wordt gedegradeerd tot het wat lagere ambt van burgemeester van Kiev, en Oleh Tyahnybok hervat zijn ambt als eenvoudig parlementslid.

De nieuwe regering van Oekraïne krijgt precies de vorm die Nuland in haar telefoongesprek van 28 januari had voorspeld.

Dezelfde dag vertelt Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, aan de pers dat “de deur nog steeds open staat” voor de toetreding van Oekraïne tot het militaire blok.

28/2/2014 – De Britse actualiteitenshow Newsnight brengt dit segment, getiteld “The Neo-Nazi Threat in New Ukraine”:

MAART 2014

Er komen bewijzen dat de sluipschutters die op de menigten schoten niet in dienst waren van de Oekraïense regering, maar op beide partijen schoten in een poging om chaos te stoken.

Dit bewijs wordt door de minister van Buitenlandse Zaken van Estland, Urmas Paet, aan de chef van Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton, voorgelegd in een telefoongesprek dat later uitlekt naar de pers, en door de Estse regering als echt wordt bevestigd.

Noch de EU, noch de nieuwe regering van Oekraïne, doet enige moeite om dit bewijs te onderzoeken of de moordenaars voor het gerecht te brengen.

Op 21 maart ondertekent de interim-regering van Oekraïne officieel de omstreden associatieovereenkomst van de Europese Unie in wet.

OKTOBER 2014

Na de parlementsverkiezingen van 2014 maakt de coalitieregering van 5 partijen van de toetreding tot de NAVO officieel een “nationale prioriteit”.

*

Zo, daar is het dan, een tijdlijn van de belangrijkste gebeurtenissen die tot de val van Viktor Janoekovitsj hebben geleid. Echte volksrevolutie, of door de NAVO gesteunde staatsgreep? U beslist.

Wij zullen de verdere ineenstorting van Oekraïne in chaos en burgeroorlog catalogiseren in deel twee en drie van deze tijdlijn, die binnenkort komen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Beelden! Poetin lanceert “speciale militaire operatie” in Oekraïne, Kiev noemt het “grootschalige invasie”Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelBeelden! Poetin lanceert “speciale militaire operatie” in Oekraïne, Kiev noemt het “grootschalige invasie”
Volgend artikelKoninklijke hypocrisie: Koningin Elizabeth van Engeland heeft COVID en zij neemt Ivermectine om het te behandelen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Ik denk dat het nu heel belangrijk is dat de Nederlandse bevolking onze regering laat zien dat zij niet achter het regeringsstand punt staan over de sancties tegen Rusland.
  In het referendum 2016 over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne heeft de Nederlandse bevolking met 61,1% zich uitgesproken tegen deze overeenkomst te zijn.
  Wij moeten ons niet een ongewilde oorlog in laten rommelen door elite en banken. Het zijn altijd de burgers die het slachtoffer zijn van oorlogen gestart door elite en banken.
  Amerika, EU en oorlogshitsers NATO zijn schuldig aan deze situatie. Dat zijn dezelfde lieden die achter deze fake corona ” pandemie ” zitten.
  Ze proberen verder te gaan ons in een angst-psychose vast te houden…. laat dat niet gebeuren !
  Leef je leven en geniet van het leven en geef onze regering een hele lange middelvinger. Burgelijke ongehoorzaamheid dat is nu zeer belangrijk !!!
  Draag bij de volgende vrijheids mars Russische vlaggen, zodat onze regering in zijn hemd staat !

 2. ik volg deze site al enige jaren. Deze OORLOG door de agressor Putin, heeft zoals andere oorlogen nare gevolgen, ik zit ongeveer 30km van de Oekrainse grens, ouders zijn plots kinderloos, kinderen zijn plots ouderloos, families weten niet meer of sommigen van hun familie overleeft heeft, de aanslagen door de fucking PUTIN zijn meedogeleloos. Vele families zijn nu TE VOET op vlucht, bang voor hun leven, te voet in de sneeuw, met kinderen, ik begrijg niet hoe deze website zich NU onafhankelijk als idee verklaart. in gods name, het zou je maar moeten overkomen… Ik ben zooooooooooooo boos… indien deze website zich uitspreekt enigmaals voor de russen zal ik er alles aan doen om deze morgen te sluiten… GAME OVER

 3. ik volg deze site al enige jaren. Deze OORLOG door de agressor Putin, heeft zoals andere oorlogen nare gevolgen, ik zit ongeveer 30km van de Oekrainse grens, ouders zijn plots kinderloos, kinderen zijn plots ouderloos, families weten niet meer of sommigen van hun familie overleeft heeft, de aanslagen door de fucking PUTIN zijn meedogeleloos. Vele families zijn nu TE VOET op vlucht, bang voor hun leven, te voet in de sneeuw, met kinderen, ik begrijg niet hoe deze website zich NU onafhankelijk als idee verklaart. in gods name, het zou je maar moeten overkomen… Ik ben zooooooooooooo boos… indien deze website zich uitspreekt enigmaals voor de russen zal ik er alles aan doen om deze morgen te sluiten… GAME OVER

 4. ik volg deze site al enige jaren. Deze OORLOG door de agressor Putin, heeft zoals andere oorlogen nare gevolgen, ik zit ongeveer 30km van de Oekrainse grens, ouders zijn plots kinderloos, kinderen zijn plots ouderloos, families weten niet meer of sommigen van hun familie overleeft heeft, de aanslagen door de fucking PUTIN zijn meedogeleloos. Vele families zijn nu TE VOET op vlucht, bang voor hun leven, te voet in de sneeuw, met kinderen, ik begrijg niet hoe deze website zich NU onafhankelijk als idee verklaart. in gods name, het zou je maar moeten overkomen… Ik ben zooooooooooooo boos… indien deze website zich uitspreekt enigmaals voor de russen zal ik er alles aan doen om deze morgen te sluiten… GAME OVER

 5. My dad was was raging and crying today again after watching news. He still remebers horrors being in the Russian army during Warsaw Pakt. (forced service of course). No potential threat is excuse for invasion and killing of other country people and killing you own soldiers. I hope you dont have to experience horros of war, but maybe you should to understand that Putins invasion is unjustified agression.

  During USSR, my dad and many others were beaten up in street by rusiians for speaking Latvian. Latvian traditions were banned. wearing any symbolic of Latvian independance was punished by torture in the CHeka basement and then prison time. It was horrible times and same is still going on in Russia. When putin invades country and makes it part of Russia it will happen again. Complete deletion of languange and nation. He is Nazi dictator tying to wipe out last non-Nato neighbouring countries like Ukraine and Finland. But people behind keyboards wont understand. Im lucky my grnd grand father survived world wars and my grand parent survived SIberia gulag and by dad survived USSR and my family barely survived the 1990ties while corruption and crime and famine was real even after so called Independance. We never got out of the occupatien, we still have Russian spy Zdanoka representing Latvia in EU parliment. But we chose least threat of both and voted for joining EU and Nato, becasue we knew Russia would march right back in here, like in Belarus. LIfe is still hard, but its much better than being ruled by Putin under Russian command. I know my past and I know whats gona happen to Ukraine if they dont fight back and surrender. Stay strong Ukraine. And stay strong protesters in Russia too.

  Being in Nato, in EU and ‘Independant ‘ country. Latvia has russian paid spy Zdanoka and Ushakov in EU parliment. Latvians dotn approve that, but we cant diirectly vote for them. We have Prime minister Karins who is also a citizen of USA destroy our nation during covid plandemic by bankrupting economy and cousing unemployment. We have goverment allowing to teach schools in russian language. There is only 1 official languange Latvian, but we still had russian – only schools in 2010 – 20 years after gainin gindependance from USSR. And still today our russian schools teach primary school in russian and then transfer to latvian. So we have Russian as unoficcial national language. Many russian speaking citizens with citizenship of LAtvia disrespect latvian traditions and language and despise us. They identify themselves as Russians. I call on phone to buy things and person says he doesnt understant latvian so i start speaking russian. when he hears i call him for busines he starts speaking perfectly latvian, but with rusian accent of course. Many complitely refuse to use Latvian language or learn it. even goverment officials and goverment workers some dont understand Latvial although by law they need to if they are paid by goverment. On new years ever at 12:00 we have Latvians shooting fireworks for half and hour. on 1:00 Russians come out and start shooting fireworks half an hour because they celebrate with Moscow. There are more russian channels on TV than Latvian or english. Work says you have to know russian and latvian to work even as a janitor or cashier even though official language is Latvian. Latvian language, tradition and nation is being raped by both russian scums (not talking about decent hard working russians) and the USA puppets. and that is happening while we are in EU/ NATo. I cant imagine the horrors if Putin occupies Latvia and makes it part of Russia. For sure he will delete latvian language and nation. If you dont convert to rusian, he will kill you.

  Same as in Ukraine. In Latvia since 1990s russia has still kept its political force in here and dictates many rules. Putin has maintained agressive/hostile Latvia haters (they are citizens of Latvia) inside here in case they need to stage political maneuvers and start war. Theese plitical agressors every year cause scandal over the history memory day wehre Latvians died protecting latvian nation from Both Nazis/GFermany and USSR/Russia. Both sides claim they owned Latvia and both saides claim they freed Latvia from Other side. But only the Latvians resistance fought for survival of latvian traditions and language and independnce. The few battalion who lived in forest and fought both enemies. It was very hard time, becasue both germany and Rusia had sodiers drafted from many countreris. Sometimes 1 brother was with germans, other with russians. cehch, hungarian on german side and their neyghbours on russian side. I got away from point, but what i wanted to say is that Putin paid haters organize hate parades when Latvian 90 year old wood living granpas who fought for indepencece lay down flowers at the statue of Indepndece in memory of fallen brothers. Those Putin hate groups call then Nazis. And any time of day there are strong Putin propognda in many TV chanels. BEcasue like 50% Latvian citizens are russians TV companies bradcast many Russian channels, becasue its good for business. So we are kept on a divided state. If Latvia was not in Nato, Putin would caused civil war in Latvia, then drive in his military to protect falsely opresed russians. HE would claim that russians in Latvia wants to be free from USA puppets, nazis. In reality Latvian people and russins dont want to live in Russia. We want to be independand. Even Latvia haters dont go to Russia to liove there. They should , but never Leave. BEcasue they know how horrible Russia is and they are safe and comfortable here. Come here and ask many on street – most will say they dont want Russia occupation. Same in Ukraine

  IN Ukraine since 1989 – the “ending” of USSR Russia has kept its power there and Ukraine didnt manage to join NATO, EU. SO now Putin is invading it for occupation. Both sides NATO and Russia stay away from each other becasue of Nuclear war. NAto will not help. NATO and EU offered Baltic states to be the buffer zone Between Russia and EU/Nato and we accepted it as less threat than being occupied by Russia once again. NATo EU wanted to use Ukraine for same reason but well this is how its gotten so far. Although we are in NATO, we are just a small country ready to be sacrificed as border casualty for the EU/NATo. So we cant depend on them really. AS in all wars they have used small nations as bargain goods to strike deals between USA/Germany/Russia.

  It brings me joy that West block coutreies/east block countreis who weer occupied like POland, Chechs, Slovaks, Baltics, NOrdics are actualy sending supplies to help Ukraine. In Latvia people have donated 1 million EUR for charity for Ukraine. Not all of it will reach them becasue of heavy corruption in charity services, but at least some percentage will. CD project red – Polish game company (Witcher 3) donaned 1 million PLN for Polish charity. To help Ukraine. Those who suffered from USSR occupation is activaely helping Ukraine fight against Putin’s occupation. And that kind of tells that Putin can bullshit about Russia being Potentialy threatened and so on – but we will not fall for that bullshit. If Nato is next and goes in Ukraine with tanks and bombs Kiev we will support Ukraine against NATO invasion too. But at moment Russia is invading and we are dealing with this at moment. Brainwashed people who fall for Putins speeches makes me angry.

  From my life experience being occupied by EU NATO is better life than under full Russian dictatorship.
  IN Latvia NATO/ Russia is haveing agreement. While half goverment is USA puppets, other half Putin puppets. All banks belongs no Sweden/Denmark – Nordics. Most land belong to russian church. Latvia has been bought out woods are cut out for sale for ikea to sweden. Banks are sucking out money for Nordic pensions. Real estate belongs to foreigners. Latvian politicians destroyed local food industry to get shares in Danish sukker for example. Other food belong to Orkla now. So we are ruled by russians/ USA. we pay rent for forreigners. we pay loans to nordics. Latvian nation is milked out, enslaved and being raped from all sides by all sides. And still, we are allowed to speak latvian and continue our traditions. But if Putin invades, he will convers everyone into Russian or kill you. Same as Hitler converter everyone in ubermencher or killed them. Jews he killed just becasue. Same as Chine convert Uyghurs to chineese.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in