De terreuraanslag op Krymskiy Most – de Krimbrug – was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De Russische president Vladimir Poetin vatte het keurig samen: “Dit is een terroristische aanval gericht op het vernietigen van de kritieke civiele infrastructuur van de Russische Federatie,” schrijft Pepe Escobar.

Het hoofd van de Russische Onderzoekscommissie, Alexander Bastrykin, bevestigde tegenover Poetin dat de terroristische aanslag op de brug werd uitgevoerd door de SBU – Oekraïense speciale diensten.

Bastrykin zei tegen Poetin: “we hebben de route van de vrachtwagen, waar de explosie plaatsvond, al vastgesteld. Bulgarije, Georgië, Armenië, Noord-Ossetië, Krasnodar… De vervoerders zijn geïdentificeerd. Met de hulp van agenten van de FSB hebben we de verdachten kunnen identificeren.”

Russische inlichtingen hebben cruciale informatie gelekt naar militair correspondent Alexander Kots. De lading werd besteld door een Oekraïense burger: explosieven verpakt op 22 pallets, in rollen folie onder plastic zeil, werden vanuit Bulgarije verscheept naar de Georgische haven Poti. Daarna werd de lading in een vrachtwagen met buitenlandse nummerplaten geladen en over land naar Armenië vervoerd.

De inklaring aan de grens tussen Armenië en Rusland verliep vlot – volgens de regels van de Euraziatische Douane Unie (zowel Rusland als Armenië zijn lid van de Euraziatische Economische Unie, of EAEU). De lading werd blijkbaar niet door röntgenstralen ontdekt. Deze route is standaard voor truckers die naar Rusland reizen.

De vrachtwagen kwam vervolgens Georgië weer binnen en stak de grens met Rusland opnieuw over, maar nu via de controlepost Boven-Lars. Dat is dezelfde die wordt gebruikt door duizenden Russen die de gedeeltelijke mobilisatie ontvluchten. De vrachtwagen kwam terecht in Armavir, waar de lading werd overgeladen in een andere vrachtwagen, onder de verantwoordelijkheid van Mahir Yusubov: de vrachtwagenchauffeur die vanaf het Russische vasteland de Krim binnenkwam.

Heel belangrijk: het transport van Armavir naar een afleveradres in Simferopol had moeten plaatsvinden op 6-7 oktober, dat wil zeggen op de verjaardag van president Poetin op vrijdag 7 oktober. Om onverklaarbare redenen is dat een dag uitgesteld.

De chauffeur van de eerste vrachtwagen is al aan het getuigen. Yusubov, de chauffeur van de tweede vrachtwagen – die op de brug ontplofte – was “blind”: hij had geen idee wat hij vervoerde, en is dood.

In dit stadium staan twee conclusies voorop.

Ten eerste: dit was geen standaard zelfmoordaanslag in ISIS-stijl – de voorkeursinterpretatie in de nasleep van de terreuraanslag.

Ten tweede: de verpakking vond zeer zeker plaats in Bulgarije. Dat wijst, zoals de Russische inlichtingendienst cryptisch heeft gesuggereerd, op de betrokkenheid van “buitenlandse speciale diensten”.

Een fata morgana van oorzaak en gevolg

Wat de Russische inlichtingendienst openbaar heeft gemaakt, vertelt slechts een deel van het verhaal. Een gloeiende beoordeling die The Cradle ontving van een andere Russische inlichtingenbron is veel intrigerender.

Bij de ontploffing werd minstens 450 kg explosieven gebruikt. Niet op de vrachtwagen, maar in de overspanning van de Krimbrug zelf. De witte vrachtwagen was slechts een afleidingsmanoeuvre van de terroristen “om een illusie van oorzaak en gevolg te creëren”. Toen de vrachtwagen het punt op de brug bereikte waar de explosieven waren aangebracht, vond de explosie plaats.

  Oorlogspropaganda over Oekraïne begint dun te slijten

Volgens de bron vertelden spoorwegmedewerkers de onderzoekers dat er sprake was van een vorm van elektronische kaping; de terroristen namen de controle over het spoor over zodat de trein met brandstof een bevel kreeg om te stoppen vanwege een vals signaal dat de weg voor hen bezet was.

Bommen op de brugpijlers waren een werkhypothese die in het weekend in de Russische militaire kanalen uitvoerig werd besproken, evenals het gebruik van onderwaterdrones.

Uiteindelijk kon het vrij geraffineerde plan de noodzakelijkerwijs strakke timing niet volgen. Er was geen millimeter uitlijning tussen de gemonteerde explosieve ladingen, de passerende vrachtwagen en de brandstoftrein die tot stilstand kwam. De schade was beperkt en gemakkelijk te beperken. De combinatie lading/vrachtwagen ontplofte op de buitenste rechterrijstrook van de weg. Er was slechts schade aan twee delen van de buitenste rijstrook, en niet veel aan de spoorbrug.

Uiteindelijk leverde de terroristische aanslag op de brug een korte, pyrrusachtige PR-overwinning op – die in het hele Westen werd gevierd – met verwaarloosbaar praktisch succes: het vervoer van Russische militaire vracht per spoor werd na ongeveer 14 uur hervat.

En dat brengt ons bij de belangrijkste informatie in de beoordeling van de Russische informatiebron: de whodunnit.

Het was een plan van de Britse MI6, zegt deze bron, zonder verdere details te geven. Waarover hij uitlegt dat de Russische geheime dienst, om verschillende redenen, in de schaduw speelt als “buitenlandse speciale diensten”.

Het is veelzeggend dat de Amerikanen zich hebben gehaast om een plausibele ontkenning tot stand te brengen. De spreekwoordelijke “Oekraïense regeringsfunctionaris” vertelde CIA-mondstuk The Washington Post dat de SBU het heeft gedaan. Dat was een rechtstreekse bevestiging van een rapport van Ukrainska Pravda, gebaseerd op een “niet-geïdentificeerde wetshandhaver”.

De perfecte rode lijn trifecta

In het weekend was het al duidelijk dat de ultieme rode lijn was overschreden. De Russische publieke opinie en media waren woedend. De Krymsky Most is niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook het visuele symbool van de teruggave van de Krim aan Rusland.

Bovendien was dit een persoonlijke terreuraanval op Poetin en het hele Russische veiligheidsapparaat.

We hadden dus achtereenvolgens: Oekraïense terroristen die de auto van Darya Dugina opbliezen in een buitenwijk van Moskou (ze gaven het toe); VS/VK-special forces die Nord Stream en Nord Stream 2 (gedeeltelijk) opbliezen (ze gaven het toe en trokken het vervolgens in); en de terreuraanslag op Krymsky Most (nogmaals: toegegeven en vervolgens ingetrokken).

En niet te vergeten de beschieting van Russische dorpen in Belgorod, de levering van langeafstandswapens door de NAVO aan Kiev en de routinematige executie van Russische soldaten.

  Oorlogshitser New York Times verwerpt streven naar "beslissende militaire overwinning" in Oekraïne, roept nu op tot vredesonderhandelingen

Darya Dugina, Nord Streams en de Krimbrug maken er een oorlogsdaad trifecta van. Deze keer was de reactie dus onvermijdelijk – er werd zelfs niet gewacht op de eerste vergadering sinds februari van de Russische Veiligheidsraad die voor de middag van 10 oktober was gepland.

Moskou lanceerde de eerste golf van een Russische Shock’n Awe zonder zelfs maar de status van de speciale militaire operatie (SMO) te veranderen in een contraterroristische operatie (CTO), met alle ernstige militair-juridische implicaties van dien.

Zelfs vóór de vergadering van de VN-Veiligheidsraad stond de Russische publieke opinie immers massaal achter het uittrekken van de handschoenen. Poetin had zelfs geen bilaterale ontmoetingen met de leden gepland. Diplomatieke bronnen laten doorschemeren dat de beslissing om de hamer te laten vallen al in het weekend was genomen.

Shock’n Awe wachtte niet op de aankondiging van een ultimatum aan Oekraïne (dat kan over een paar dagen komen); een officiële oorlogsverklaring (niet nodig); of zelfs de aankondiging welke “besluitvormingscentra” in Oekraïne zouden worden getroffen.

De blikseminslag waarbij de SMO in feite uitzaait tot CTO betekent dat het regime in Kiev en degenen die het steunen nu worden beschouwd als legitieme doelen, net als ISIS en Jabhat al-Nusra tijdens de Anti-Terror Operatie (ATO) in Syrië.

En de verandering van status – dit is nu een echte oorlog tegen terreur – betekent dat het beëindigen van alle vormen van terrorisme, fysiek, cultureel en ideologisch, de absolute prioriteit heeft, en niet de veiligheid van Oekraïense burgers. Tijdens de SMO stond de veiligheid van de burgers voorop. Zelfs de VN heeft moeten toegeven dat het aantal burgerslachtoffers in Oekraïne in de ruim zeven maanden van de SMO relatief laag was.

Optreden “Generaal Armageddon”

Het gezicht van de Russische Shock’n Awe is de Russische commandant van de luchtmacht, legergeneraal Sergej Surovikin: de nieuwe opperbevelhebber van de nu totaal gecentraliseerde SMO/CTO.

Non-stop werden vragen gesteld: waarom heeft Moskou deze beslissing niet al in februari genomen? Nou, beter laat dan nooit. Kiev leert nu dat ze met de verkeerde man hebben gerotzooid. Surovikin wordt alom gerespecteerd – en gevreesd: zijn bijnaam is “Generaal Armageddon”. Anderen noemen hem “Kannibaal”. De legendarische Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov – ook een kolonel-generaal in het Russische leger – prijst Surovikin uitbundig als “een echte generaal en krijger, een ervaren, wilskrachtige en vooruitziende bevelhebber.”

Surovikin is sinds 2017 commandant van de Russische luchtmacht; kreeg de titel Held van Rusland voor zijn no-nonsense leiding van de militaire operatie in Syrië; en had in de jaren negentig ervaring ter plaatse in Tsjetsjenië.

Surovikin is Dr. Shock’n Awe met volledige carte blanche. Dat heeft zelfs geleid tot loze suggesties dat minister van Defensie Sergei Shoigu en chef van de generale staf Valery Gerasimov zijn ontslagen of tot aftreden zijn gedwongen, zoals gespeculeerd door het Telegramkanaal Grey Zone van de Wagner-groep.

  Scott Ritter: "Het is allemaal voorbij voor Oekraïne"

Het is nog steeds mogelijk dat Shoigu – alom bekritiseerd voor de recente Russische militaire tegenslagen – uiteindelijk wordt vervangen door de gouverneur van Tula, Alexei Dyumin, en Gerasimov door de plaatsvervangend opperbevelhebber van de grondtroepen, luitenant-generaal Alexander Matovnikov.

Dat is bijna onbelangrijk: alle ogen zijn gericht op Surovikin.

MI6 heeft relatief gezien wel enkele goed geplaatste mollen in Moskou. De Britten hadden de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de generale staf gewaarschuwd dat de Russen deze maandag een “waarschuwingsaanval” zouden uitvoeren.

Wat er gebeurde was geen “waarschuwingsaanval”, maar een enorm offensief van meer dan 100 kruisraketten die “vanuit de lucht, over zee en over land” werden gelanceerd, zoals Poetin opmerkte, tegen Oekraïense “energie-, militaire commando- en communicatievoorzieningen.”

MI6 merkte ook op dat “de volgende stap” de volledige vernietiging van de Oekraïense energie-infrastructuur zal zijn. Dat is geen “volgende stap”: het gebeurt al. In vijf regio’s, waaronder Lviv en Charkov, is de stroomvoorziening volledig weg en in vijf andere regio’s, waaronder Kiev, zijn er ernstige onderbrekingen.

Meer dan 60 procent van de Oekraïense elektriciteitsnetten is al uitgevallen. Meer dan 75 procent van het internetverkeer is weg. Elon Musk’s Starlink netcentrische oorlogsvoering is door het Ministerie van Defensie “uitgeschakeld”.

Shock’n Awe zal waarschijnlijk in drie fasen verlopen.

Ten eerste: overbelasting van het Oekraïense luchtverdedigingssysteem ( reeds aan de gang).

Ten tweede: Oekraïne in de donkere middeleeuwen storten (reeds aan de gang).

Ten derde: vernietiging van alle belangrijke militaire installaties (de volgende golf).

Oekraïne staat op het punt de komende dagen bijna totale duisternis te omarmen. Politiek gezien opent dat een volledig nieuw speelveld. Gezien Moskou’s handelsmerk van “strategische dubbelzinnigheid” kan dit een soort Desert Storm remixed zijn (massale luchtaanvallen die een grondoffensief voorbereiden); of, wat waarschijnlijker is, een “stimulans” om de NAVO tot onderhandelen te dwingen; of gewoon een meedogenloos, systematisch raketoffensief gemengd met elektronische oorlogsvoering (EW) om Kievs vermogen om oorlog te voeren voorgoed aan diggelen te slaan.

Of het kan al het bovenstaande zijn.

Hoe een vernederd westers imperium de inzet nu kan verhogen, zonder nucleair te gaan optreden, blijft de hamvraag. Moskou heeft te lang een bewonderenswaardige terughoudendheid getoond. Niemand mag ooit vergeten dat in het echte Grote Spel – hoe de opkomst van de multipolaire wereld te coördineren – Oekraïne slechts een bijzaak is. Maar nu kunnen de figuranten beter dekking zoeken, want generaal Armageddon is op vrije voeten.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Het Rijk der Leugens”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAlles rustig aan het oostfront? – Dacht Kiev echt dat de wraak niet verschrikkelijk zal zijn?
Volgend artikelWaarom artsen tegen u liegen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Dit was te verwachten dus de beer is los en sterk onderschat .Wat zijn wij NL en de eu toch slim eu nu niet
  met hooft letters O.O.oooo

 2. BRAVO… KEIHARD EN NOG VEEL MEER VAN DAT…ZODAT WE DE VERNEDERING VAN ELKE DAG, UUR EN MINUUT…NIET MEER MOETEN SLIKKEN VAN DE UKRAINIAN-BHULSIT-MAFIA…/…US/UK/EU… VOORGOED WEG ER MEE..
  WE ZITTEN VERDOMME IN EEN OPEN GEVANGENIS EN HEBBEN GEEN VRIJHEID VAN SPREKEN.. FATSOEN..EN OF BEWEGEN DOOR DE COVID-MAFFIA..EN GEEN WAARDEN/GELD MEER….ONZE WAARDIGHEID IS AL AAN DIGGELEN GESLAGEN..WAT REST IS ONS GEZOND BLOED.. WRAAK ZAL NOOIT GENOEG ZIJN…..EEN OMMEKEER NAAR WAARHEID EN RESPECT…RUSSIA-STYLE A.U.B. …….

 3. Oekraïne had zo’n mooi neutraal en welvarend land kunnen zijn.
  Met mogelijkheden om diplomatieke bruggen tussen oost en west te slaan.
  Jammer, kans verkeken.

 4. Sorry de wreedheid van UKRAINE in de loop van de Geschiedenis zal U verbazen 17e, 18e, 19e,20e,21e,en het heden Onvoorstelbaar, ONVOORSTELBAAR..👹👹👹👹👹

 5. Er stond ook een artikel met filmpje op Frontnieuws dat 2 raketten op de brug/vrachtwagen insloegen. Daar wordt in dit artikel niet over gesproken. Is daar al wat meer over bekend?

 6. De Okies zijn nog dommer dan het achtereind van een varken. Brug was gebouwd en betaald door Rusland, ze hebben de brug als ondankbare honden gesloopt. Ondankbare wezens! Ze hadden een neutrale schakel tussen Rusland en het Westen kunnen worden, soort Zwitserland 2. Echt zo dom… Nu gaat echt alles kapot en in de war. Maar ze willen bij de EU…zinkend schip.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in