Te veel medische schandalen: Fransen sceptisch over Corona-vaccinatie

0
© Jernej Furman / Flickr (CC BY 2.0)

– Op dit moment is Frankrijk niet bereid om massale vaccinatie te accepteren, aldus Stéphane Paul, immunoloog aan het Universitair Ziekenhuis Saint-Etienne en lid van het Covid-vaccinatiecomité. Wat is de achtergrond van het wijdverbreide scepticisme?

In Frankrijk wil slechts 28 procent van de mensen onder de 35 jaar gevaccineerd worden. In de oppositie is het percentage tegenstanders van vaccinatie het hoogst, variërend van 68 (aanhangers van Le Pen) tot 59 procent (linkse aanhangers van Jean-Luc Mélenchon), meldt het nieuwsorgaan Epoch Times.

Stéphane Paul, immunoloog aan het Universitair Ziekenhuis Saint-Etienne en lid van het Covid-vaccinatiecomité, vertelt “Liberacion”: “Op dit moment is Frankrijk niet bereid om een massale inenting te accepteren”.

Frankrijk bestelde vaccindoses om 100 miljoen mensen (op een bevolking van ongeveer 66,9 miljoen) te vaccineren. In de eerste fase zullen tot 1 miljoen mensen in de leeftijd van 75+ gevaccineerd worden – voornamelijk bewoners van verpleeghuizen, maar ook de gezondheidswerkers die voor hen zorgen. Dit zal naar verwachting tot medio februari duren. Daarna komen anderen in aanmerking voor het vaccin; zij worden hiervan per brief op de hoogte gesteld.

De gezondheidsautoriteit Haute Autorité de santé beveelt het vaccin momenteel niet aan voor zwangere vrouwen of mensen met allergische reacties. Mensen die al Covid-19 hebben gehad hoeven ook niet gevaccineerd te worden, omdat ze dan een natuurlijke immuniteit hebben ontwikkeld.

Opiniepeilers: mensen zijn sceptisch

Wat is de achtergrond van het wijdverbreide scepticisme? Volgens de opiniepeiler Edouard Lecerf bestaat dit over het algemeen “tegen alle beslissingen die van boven komen”: slechts 35 procent van de Fransen denkt dat hun regering de huidige gezondheidscrisis goed beheerst – vergeleken met 63 procent van de Duitsers en 50 procent van de Italianen, volgens Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

  BLM? Zijn Franse levens niet belangrijk? Verzwegen massaal politiegeweld op blanken

De eerste doses van het Pfizer-BioNTech Coronavirus-vaccin in Frankrijk werden in de vroege ochtend van 26 december 2020 aan de centrale apotheek van het Parijse ziekenhuissysteem buiten de hoofdstad geleverd, aldus een journalist van AFP. Een gekoelde vrachtwagen bracht de ongeveer 19.500 doses aan Parijs van de fabriek van Pfizer in Puurs, in het noordoosten van België.

Een op de drie Fransen zei in een onderzoek van juni 2019 dat ze vaccins als onveilig of ineffectief beschouwen. Minder dan de helft van de Fransen is van plan om deel te nemen aan de inentingscampagne, die in eerste instantie op zondag begon in verpleeghuizen in Dijon en Sevran bij Parijs.

Ten tweede zou volgens de RND een van de redenen kunnen zijn dat een aantal medische schandalen in Frankrijk openbaar zijn geworden. In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er massale infecties van patiënten met HIV door besmette bloedtoevoer.

In een ander geval werd het grote Franse farmaceutische bedrijf Servier ter  verantwoording geroepen omdat een van zijn medicijnen, genaamd “Mediator”, tot de dood van wel 2.100 mensen leidde. Het werd beschuldigd van het bewust verspreiden van het foute geneesmiddel.

In 2009 bestelde het Franse ministerie van Volksgezondheid medicijnen tegen de Mexicaanse griep – en had 70 miljoen vaccindoses over. De bevolking beschuldigde de regering er vervolgens van dat ze vooral de farmaceutische industrie “vet wil mesten”. Toen het aantal verplichte vaccinaties voor kinderen werd verhoogd van drie naar elf in 2018, kwam de beschuldiging opnieuw.

Tegenstanders van vaccinatie vestigen de aandacht op hun mening met acties. Op 26/27 december hebben onbekenden een speciale ingang van het ziekenhuis voor Covid-19 patiënten in Pontarlier, Oost-Frankrijk, bepleisterd met posters met de tekst “Laboratoria – collaborateurs”, “Vaccinmoordenaars” en “Artsen – medeplichtigen”. De kliniek heeft een rechtszaak aangespannen.

Franse infectieziekte-expert waarschuwt voor gevaren van Covid-19 vaccin

Vorig artikelEen week na de vaccinatie – VS: Verpleegkundige positief getest op SARS-CoV-2
Volgend artikelGallup peiling: Donald Trump Amerika’s meest bewonderde man
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in