De correspondentverslagen van de Russische televisie over Duitsland worden steeds duidelijker, vooral gericht tegen de Groenen en hun energiebeleid. U kunt merken dat de Russische correspondent steeds meer het gevoel krijgt dat hij vanuit een gekkenhuis verslag doet, zoals zijn verslag van het wekelijkse nieuwsoverzicht van zondag op de Russische televisie weer eens aantoonde. Ik heb het verslag vertaald, zodat u zelf kunt uitmaken of ik dit te hard geformuleerd heb, of dat het verslag u ook de indruk geeft dat de Russische correspondent steeds meer met zijn mond vol tanden staat, schrijft Thomas Röper.

Begin van de vertaling:

Het resultaat van het Europese energie-experiment is een dodelijke winter

Verfrissend nieuws voor Europa kwam donderdag van de persdienst van het Russische Gazprom. Vanaf 31 augustus wordt de laatste gascompressor drie dagen stilgelegd voor gepland onderhoud: “Volgens de technische documentatie van Siemens moet de eenheid om de 1.000 uur onderhouden worden, wat inhoudt: inspectie van het omhulsel op scheuren, gaten, vervormingen, brandvlekken en schoonmaken van het omhulsel; inspectie van de olietoevoer-, lucht- en verbrandingsproduktontluchtingssystemen op lekken, testen van verbindingen en wegnemen van oorzaken van lekken; verificatie van de werking van veiligheidskleppen en afstelling van het luchtstroomcontrolesysteem,” aldus de verklaring van Gazprom.

Dit betekent dat de doorvoer van Russisch gas door de Nord Stream pijpleiding voorlopig volledig zal worden stopgezet. En dit is niet de schuld van Rusland; de andere turbine is immers niet officieel aan Gazprom teruggegeven nadat hij in Canada gerepareerd was, waarbij aan alle contractuele formaliteiten was voldaan. De Duitsers zijn evenmin bereid om de gloednieuwe Nord Stream 2 met nieuwe turbines in gebruik te nemen. (Noot van de vertaler: details over waarom de turbine niet van Duitsland naar Rusland kan worden gebracht, vindt u hier).

Een verslag van onze Duitsland-correspondent.

Het nieuws dat de enige werkende turbine van Nord Stream 1 op 31 augustus zal worden stilgelegd voor onderhoud dat tot 2 september zal duren, heeft de gasprijzen in Europa onmiddellijk doen stijgen met 200 dollar tot 2.700 dollar per duizend kubieke meter. Maar zelfs 2.500 was praktisch onbetaalbaar, dus kan men zeggen dat er niets veranderd is.

Kanselier Scholz was de week daarvoor naar Noorwegen gereisd met precies hetzelfde resultaat – hij dacht dat hij daar extra gas zou vinden. De Noren zeiden dat zij er geen hadden, dus was er geen. De beleefde weigering en teleurstelling klonken als volgt: “Noorwegen levert het maximum dat wij kunnen leveren en wij hebben het kunnen verhogen in vergelijking met wat voorzien was.”

“Ik ben de Noorse regering en u zeer dankbaar dat u zo snel blijk hebt gegeven van bereidheid om de productiecapaciteit te verhogen en het technisch haalbare tot het uiterste te drijven,” zei Scholz. Hij is van plan om eind augustus zijn geluk in Canada te beproeven, maar collega Trudeau heeft zijn verwachtingen drastisch naar beneden bijgesteld en gewaarschuwd dat Canada Duitsland wel goede wensen kan sturen, maar geen gas.

De kanselier slaagt er gewoon niet in het volk te behagen, en dat heeft gevolgen – op ontmoetingen met burgers heeft Scholz het moeilijk zich verstaanbaar te maken. (Noot van de vertaler: met het oog hierop toont het artikel foto’s van de “burgerdialoog” waarbij Scholz een paar dagen geleden zo werd uitgejouwd dat hij niet verstaanbaar was) 37 procent van de burgers is ontevreden over Scholz, en nog eens 44 procent zou zich in de herfst bij hen kunnen aansluiten. De redenen voor de daling van de populariteit zijn velerlei, maar de belangrijkste reden is dat er te weinig bewijs is dat de kanselier iets onder controle heeft en ergens invloed op kan uitoefenen.

Hoeveel zullen elektriciteit en verwarming kosten? Er staat een smorgasbord van cijfers in de kranten en elke dag is er een nieuwe voorspelling die nog enger is dan de vorige. Het laatste nieuws is dat de Tagesspiegel meldt dat mensen die in hun eigen huis wonen, gebouwd met oude technologie en zonder moderne isolatie, dit jaar 12.000 euro aan servicekosten zullen betalen. Dat is zelfs voor de Duitse middenklasse een astronomisch bedrag, berekend op basis van 25 cent per kilowattuur. Maar waar bestaan die prijzen eigenlijk?

In Berlijn bedraagt het tarief momenteel bijna 29 cent per kilowattuur. Woensdag kregen ik en 1,4 miljoen elektriciteitsverbruikers van Vattenfall te horen dat elektriciteit vanaf 1 oktober meer dan 33 cent zal kosten. Maar goed, dat heeft nu geen zin, wij moeten wachten op de definitieve cijfers en de rekening vergelijken met die van vorig jaar. En dat zullen wij zeker tegen eind november doen – maar er is toch goed nieuws. Zij schrijven het zo, het goede nieuws is: de stijging had gevoeliger kunnen zijn, maar sinds 1 juli heeft de Duitse regering de belasting op subsidies voor hernieuwbare energie afgeschaft, die in de prijs per kilowatt berekend werd. De Duitsers hebben dus jarenlang, tientallen jaren lang, dit alles gesteund, en het heeft nooit echt gewerkt. Dat is het goede nieuws.

Maar misschien komt het wel veel te laat. Het Amerikaanse The Hill is op dit punt ronduit pessimistisch: “Het resultaat van Europa’s eigen energie-experiment is een dodelijke winter. Een combinatie van utopische klimaatinitiatieven, inflatie, dalende productie van fossiele brandstoffen in de VS en onwil om Russische olie of aardgas te kopen, zou deze winter het leven kunnen kosten aan enkele honderdduizenden mensen over het hele continent. Pogingen om conventionele energie te vervangen door groene bronnen zijn rampzalig gebleken. Duitsland bijvoorbeeld heeft 150 miljard dollar uitgegeven aan hernieuwbare energiebronnen in het kader van zijn eigen versie van de Green New Deal, maar wordt geconfronteerd met de hoogste energieprijzen ter wereld.”

De Duitse regering begint de absurditeit van de situatie in te zien, maar dat weerhoudt haar er niet van om op de een of andere manier inconsequent te handelen, wat mogelijk gemaakt wordt door de aanwezigheid van de Groenen in de coalitie. Nu komen de bezuinigingsrecepten, het ene nog gekker dan het andere: Kretschmann, de minister-president van Baden-Württemberg, heeft zijn partijgenoot Habeck duidelijk overtroffen met de suggestie om helemaal niet te douchen, maar zich te wassen met een natte washand.

Maar dat zijn kleinigheden, want in het grote geheel is de Minister van Economische Zaken onbereikbaar – vanaf de herfst zullen de Duitsers onder andere een gasheffing van 200 tot 300 euro per gezin moeten betalen om de importerende bedrijven te steunen. Aangezien het salaris van Habeck een veelvoud is van wat anderen verdienen, moet de rest van ons het er maar mee doen – dat heet politiek bekwaam. (Noot van de vertaler: U kunt hier lezen wat de gasheffing precies inhoudt).

“Alle maatregelen hebben gevolgen, sommige betekenen extra ontberingen voor de bevolking, maar zij maken ons minder vatbaar voor chantage, d.w.z. minder afhankelijk van Rusland voor de energievoorziening, en onafhankelijker en zelfverzekerder in het buitenlands en veiligheidsbeleid,” zegt Robert Habeck. Als u Habeck en Baerbock neemt en hen vervangt – haar op het Ministerie van Economische Zaken zet en hem op het Ministerie van Buitenlandse Zaken – verandert er niets. Deze beste deskundigen van het land weten alles, alleen niet precies. Geconfronteerd met het overduidelijke onbegrip van de kiezers besloot de regering te manoeuvreren door de BTW op energie te verlagen van 19 tot 7 procent, hetgeen in theorie de Duitsers zou moeten compenseren voor de gasheffing. Met andere woorden, de regering is er bijna in geslaagd het slechte nieuws met goed nieuws te bedekken.

“De waarheid is dat de coalitie, die het voortdurend over hulp heeft, de toch al dure energie kunstmatig duurder maakt. Het sanctiebeleid van het Westen heeft een verhogend effect op de inflatie. Door de afwijzing van Russische olie en de algemene onzekerheid op de wereldenergiemarkten ten gevolge van de economische oorlog tegen Rusland, schieten de energieprijzen omhoog,” aldus het tijdschrift Focus.

Volgens het Bureau voor de Statistiek van de Bondsrepubliek is de inflatie in de Duitse industrie in juli met 5,3 procent gestegen tot een jaarpercentage van meer dan 37 procent – een cijfer dat het bureau sinds zijn oprichting in 1949 niet meer heeft genoteerd. De productie van eindproducten waar de Duitsers zo trots op zijn, is veeleisend en ingewikkeld. Een eenvoudig voorbeeld: de aluminiumproductie in Slowakije werd vorige week stopgezet omdat de rekeningen onbetaalbaar werden. Nu moeten de Duitsers dit metaal, dat centraal staat in de auto-industrie, ergens in derde landen kopen – Rusland of China. Dat is duurder, duurt langer, en het alternatief is de productie te sluiten of naar het buitenland te verplaatsen, dichter bij goedkope grondstoffen, waardoor miljoenen mensen zonder werk komen te zitten.

“Het industriële hart van Europa wordt geconfronteerd met een mogelijke neergang nu de makers van Duitse auto-onderdelen, chemicaliën en staal worstelen met energieprijzen die bijna elke dag nieuwe hoogten bereiken,” schreef Bloomberg.

“De grote onzekerheid in de huidige situatie maakt het vooral moeilijk voor landen als Duitsland die machines en kapitaalgoederen in hun geheel maken. Onzekerheid is altijd slecht voor de investeringen, en dat is wat de groei in Duitsland tegenhoudt,” zegt Ferdinand Fischner, econoom aan de Hogeschool van Berlijn.

Het is opmerkelijk dat Duitsland, en soms zelfs Frankrijk, vaak over één kam worden geschoren met Rusland of China als het om de schuldvraag gaat. Polen is daar van oudsher het meest actief in. Hoe meer het binnenlands beleid van de heersende politici faalt, hoe meer zij afhankelijk zijn van EU-subsidies, hoe absurder de eisen worden. Ditmaal onderscheidde het hoofd van de Nationale Bank, de heer Glapinski, zich: “Ging het vroeger om het samenvoegen van de Duitse staten of het opslokken van de DDR, d.w.z. de voormalige bezettingszone van de Sovjet-Unie, nu deze taak volbracht is, gaat het erom hun vroegere gebieden, die nu binnen de grenzen van Polen liggen, in een of andere vorm terug te geven. Dit is precies de Duitse visie op het evenwicht in het Europa van de toekomst. Voor Berlijn is het belangrijk dat Rusland in zo’n scenario in Oekraïne niet het onderspit delft, anders zou het project mislukken.”

Het gaat om de gebieden ten oosten van de Oder, die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog aan Polen zijn afgestaan. Als het zover gekomen is, heeft de Poolse Nationale Bank waarschijnlijk helemaal geen geld meer. Brussel heeft geld, maar wil het niet weggeven – de tranche van 35 miljard voor de wederopbouw na de Sovjet-Unie is bevroren wegens slecht gedrag. In de versie van premier Morawiecki is dit Frans-Duitse intriges, niets anders. De wet van de sterkste.

Maar dit is een oplosbaar probleem. Althans vanuit het gezichtspunt van de Hongaarse premier. Viktor Orban betoogde deze week dat de huidige crisis in Europa misschien niemand meer sterk maakt: “Als de oorlog in Oekraïne voorbij is, zal de EU zwakker zijn dan voor de oorlog, terwijl andere landen en regio’s zullen winnen. Ten eerste kan het Westen de oorlog in Oekraïne militair niet winnen; ten tweede hebben de sancties Rusland op geen enkele manier gedestabiliseerd; ten derde is hun schade voor Europa enorm; ten vierde is de wereld niet verenigd achter de VS en Oekraïne. Het grootste deel van de wereld steunt hen demonstratief niet: de Chinezen, de Indiërs, de Brazilianen, de Zuid-Afrikanen, de Arabische wereld, Afrika. Het is heel goed mogelijk dat deze oorlog een einde zal maken aan de overheersing van het Westen,” zei Orban.

Hij wordt zeker niet geplaagd door rancune en fantoompijnen over verloren grootheid, die de Polen teisteren. Orban heeft Hongarije, dat is genoeg voor hem. En als hij, zoals nu, niet genoeg gas heeft, zal Gazprom meer leveren dan contractueel is overeengekomen. En alles is goed

Het is niet aan hem, maar aan kanselier Scholz dat de vereniging van handwerkslieden hartverscheurende brieven schrijft: “Als handwerkslieden weten wij uit vele gesprekken met onze klanten dat de overgrote meerderheid niet bereid is om hun zuurverdiende levensstandaard op te offeren voor Oekraïne. Dit is niet onze oorlog! Wilt u de kanselier zijn die Duitsland ruïneert? Bent u werkelijk bereid uw land op te offeren?”

“Wij hebben het certificeringsproces voor Nord Stream 2 om begrijpelijke redenen stopgezet. De hervatting van het project staat niet op de agenda,” zei Wolfgang Buchner, de woordvoerder van de Duitse regering.

Het valt niet uit te sluiten dat Nord Stream 2 vroeg of laat op de agenda zal verschijnen. Elke dag wordt er gesproken over de noodzaak om met het project te beginnen. Alleen in verschillende mate van ernst. Vrijdag stelde Wolfgang Kubicki, plaatsvervangend voorzitter van de Bundestag, voor om de pijpleiding als een kortetermijnoplossing te gebruiken – aanzetten, de winter doorkomen en dan weer uitzetten. Vroeger waren er meer werkbare voorstellen – zet het aan en laat het lopen. Scholz is echter niet bereid voor een van beide opties te kiezen. Er is al te veel gedaan en gezegd en nu is hij aan de situatie gebonden.

In Finland is een video met Sanna Marin erg populair. Zij is echtgenote, moeder en eerste minister. Op de video’s is alcohol te zien, openhartig, om niet te zeggen frivool, dansend en flirtend met bekende entertainers. Er wordt buiten beeld gesproken over “meel”, de Finse term voor cocaïne. Er waren dus een heleboel vragen. Het is een schandaal à la Boris Johnson. Mevrouw de Eerste Minister heeft zich vrijwillig aan een drugstest onderworpen en in het openbaar spijt betuigd. Als zij een privé-persoon was, zou er geen probleem zijn, maar zij is nu eenmaal een publiek figuur. De resultaten van de test zullen volgende week beschikbaar zijn, maar tot die tijd is de situatie nog onzeker en het blijft te zeggen dat de kans dat Sanna Marin haar ambt neerlegt voordat zij tijd heeft om Finland in de NAVO te brengen, niet nul is.

Het is ook geen ongegronde vraag of Olaf Scholz nog veel tijd heeft of dat het door hem beloofde sociaal-democratische decennium al voorbij is voordat het begonnen is.

“Tegen de achtergrond van de inflatie en de gascrisis wordt de samenhang van de regeringscoalitie zwakker. De partijen zijn verward over ideeën en uitspraken, de kanselier lijkt flegmatiek. Zelfs zijn eigen kamp begint langzamerhand zijn geduld te verliezen. Er is niets meer over van de gemoedelijke studentenflatsfeer die de coalitie in het begin had,” merkt Spiegel op.

Dit is vooral opgevallen sinds Scholz het middelpunt is van onderzoeken wegens fraude ten bedrage van verscheidene miljarden euro. Hij wordt ervan verdacht een bank te hebben geholpen de belastingdienst te ontduiken toen hij burgemeester van Hamburg was. De kanselier ontkent alles of zegt dat hij het zich niet kan herinneren. Donderdag werd hij voor de tweede keer ondervraagd en de parlementaire commissie was zo verbijsterd dat een vertegenwoordiger van de oppositie aan het eind van de dag vroeg of Scholz gehypnotiseerd wilde worden om zijn geheugen op te frissen. Dat wilde hij niet. En dat maakt de verdenking nog groter. Kortom, tegen de winter, misschien zelfs midden in de winter, kan het aantal beschuldigingen tegen de kanselier het kritieke peil overschrijden dat de Duitsers hun afkeer van vervroegde nieuwe verkiezingen doet vergeten.

Einde van de vertaling


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De EU rijdt vol realiteitsontkenning vol gas tegen de muurVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAAN DE LANTAARN!
Volgend artikelComputergestuurde thermografische beeldvorming en analyse van levend bloed na COVID-19 injectie
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

11 REACTIES

 1. De enige reden dat de wereld aan puin gaat is omdat lieden in onze politiek die het WEF dienen in al hun arrogantie denken dat ze over ons heersen en dat de wereld voor ze bibbert. Deze lieden moeten met alle middelen worden verwijderd.

  Falende arrogante politici, al dan niet opzettelijk zijn de oorzaak van ongeveer iedere oorlog….het is echt tijd voor ene totaal ander soort regering, een die ten dienste staat van de bevolking en niet denkt over slaven te heersen.

  Op de knopen vier en delen en herverdelen tegen de muur laten leunen….

 2. Ach ja; moffen zijn en blijven dom volk….De concequenties van idiote boycot tegen Rusland.
  Ze schieten zichzelf in de voet en geven de Russen de schuld.

  Net zoals in NL: de linksen eruit, en plankgas vervangen met rechtsen, AFD bijvoorbeeld.
  Dan uiteraard excuses aan RU aanbieden, compressortjes afleveren, gas in Roebels betalen, en geen steun meer aan de oekie Nazi’s.

  En anders–en dat is niet slechter–zware rellen; EU in elkaar laten donderen en terug naar normaal.

  De euro gaat gestaag omlaag.
  Kan je zien aan de koers; tegen de landen die geen euro’s hebben…

 3. You own nothing but will be happy.

  Het gaat precies hoe de WEF wil, als de industrieen stopvallen,ontstaat er massa werkeloosheid,honger en opstand,De inflatie stijgt naar duizelingwekkende hoogtes.
  Tegelijkertijd nog de corona troep en andere shit en je weet wat komen gaat.
  Het enige wat ons kan redden is het vallen van de gevestigde ordes.
  Let it snow.

 4. De sancties zijn er om winst te maken met olie en gas, en om de energiemarkt zoveel mogelijk in handen te houden. Alles wordt veel duurder. Dat is ook voor Big Money weer veel winst. Het domme volk gelooft de domme onzin op tv.

 5. Ons volk gaat totale vernietiging tegenmoet en dat is ook maar goed het zijn handlangers van Rutte en het WEF geworden zij gaan er zelf straks aan ten onder.

 6. Alsmaar rondjes gas… als iedereen aan iedereen kan/wil/zal leveren/kopen… wa blijven ze dan neuten over tekorten.
  Kunnen ze gewoon niet zeggen dat de gasprijzen met al het daaruit voortvloeiende miserie gewoon een enorm speculatie circus is. Walgelijk.

 7. Order out of Chaos.

  Zij realiseren vanuit zichzelf een hoop chaos. Daardoor zie je door de ruis, de boodschap, de waarheid niet meer.

  En plots realiseren ze weer orde uit al die chaos. Maar dat is eigenlijk gewoon hun plan wat ze uitvoeren. Maar dan met toestemming van de oppositie (het volk).

  Het Hegeliaanse Dialect is zo makkelijk te herkennen. En het blijft werken zolang men het niet herkent. Probleem, reactie, oplossing. Thesis, anti-thesis, synthesis.

  Sinds Nero hebben we dus niets geleerd van dit politieke spel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in