De afgelopen dagen is de frontlinie tussen Russische en Oekraïense eenheden in beweging gekomen. Momenteel nemen de gevechten toe, vooral in het gebied rond Zaporozhye. De verovering van Zaporozhye zal echter waarschijnlijk minstens even langdurige gevechten vergen als die rond Mariupol, schrijft Darja Wolkowa.

Vrijdag waren er verschillende berichten over tactische successen van het Russische leger in de regio Zaporozhye op de frontlinie tussen Guljaipolje en het Kakhovka reservoir. Daar waar het Russische leger in de afgelopen maanden zijn verdediging had versterkt, werden lokale opmarsen geconstateerd. Waar hangen deze veranderingen mee samen en openen ze de mogelijkheid om Zaporozhye te bevrijden?

Zoals het Russische ministerie van Defensie vrijdag aankondigde, hebben eenheden van het oostelijke militaire district opnieuw het dorp Lobkovoye ten noorden van de stad Tokmak bevrijd, dat in maart vorig jaar al door het Russische leger was bezet.

De bezetting van dit kleine dorp op de weg tussen het dorp Kamenskoye, dat door de Oekraïense strijdkrachten wordt gecontroleerd, en de stad Orekhov heeft het voor de Oekraïense kant zeer moeilijk gemaakt om personeel, munitie, wapens en militaire uitrusting te verplaatsen, vertelde Vladimir Rogov, hoofd van de “Wij – Samen met Rusland” beweging in de Oblast Zaporozhye, aan TASS.

“Dit geeft hoop om niet alleen operationele controle over deze weg te krijgen, maar ook om verkeersroutes te blokkeren, zij het langs de frontlinie,” zei Rogov tegen de radio Komsomolskaja Pravda.

De politicus informeerde ook over het lokale succes van de Russische troepen in de voorstad Orekhov. “Onze artillerie is actief bezig. We zijn erin geslaagd volledige vuurcontrole te krijgen over vier nederzettingen in de buitenwijken van Orechov,” vertelde Rogov aan de krant Vsglyad. De stad, die door de Oekraïense strijdkrachten wordt gecontroleerd, ligt ongeveer 60 km van het regionale centrum Zaporozhye, dat door het Oekraïense leger is bezet.

“De intensiteit van de beschietingen op vijandelijke posities is op een recordhoogte. Alleen al in de afgelopen 24 uur heeft het Oekraïense ministerie van Defensie meer dan 200 van onze aanvallen bevestigd. Dit is volgens hun interne rapporten die we konden onderscheppen,” zei de gesprekspartner. Rogov voegde eraan toe dat de gevechten plaatsvinden vanaf de grens van de Oblast Zaporozhye met de DPR [Volksrepubliek Donetsk] naar de dorpen Olgovskoye, Malinovka, Charivnoye en Belogorye, helemaal naar het dorp Kamenskoye.

Rogov verklaarde in zijn Telegramkanaal dat het vuur van tanks, mortieren en artillerie was gericht op vijandelijke posities in twaalf nederzettingen in de regio: Olgovskoye, Malinovka, Gulyaipolye, Salisnichnoye, Gulyaipolskoye, Charivnoye, Belogorye, Malaya Tokmatchka, Orekhov, Nesteryanka, Malye Shcherbaki en Kamenskoye.

  Op zoek naar oorlogsmisdadigers - Ze zijn dichterbij dan u denkt

Men kan dus spreken van intensievere gevechten, vooral in het voorste gedeelte van ongeveer Guljaipolje tot aan de oostelijke oever van het Kachowka reservoir.

Wij willen hieraan toevoegen dat Russische tanks eerder deze week een bolwerk van het Oekraïense leger op het grondgebied van het desbetreffende district hebben uitgeschakeld. Volgens het rapport van vrijdag werd een hangar met wapens en uitrusting vernietigd nabij het dorp Kamenskoye in het district Vasilyevsky. Een Amerikaanse AN/TPQ-37 contra-artillerie-radar werd vernietigd nabij Malaya Tokmatchka. Vijandelijke verliezen gedurende de dag bedroegen ongeveer 90 soldaten gedood of gewond, vier pantservoertuigen, één gemotoriseerde houwitser “Akazija” en twee houwitsers D-20 en D-30.

Te midden van de hevigere gevechten aan het front maken de Oekraïense troepen ook de regionale hoofdstad al klaar voor de verdediging. Zoals Rogov zei, worden in Zaporozhye verspringende vestingwerken gebouwd. De eerste lijn ligt langs de contactlijn, de tweede in de dichtstbijzijnde buitenwijken van Zaporozhye (Kamyshevakha, Kushugum), en de derde wordt binnen de stad aangelegd.

In Zaporozhye hebben zich onlangs aanzienlijke vijandelijke troepen geconcentreerd, waaronder huurlingen uit Polen, Georgië en van de verboden terroristische organisatie Islamitische Staat. Terwijl Oekraïense strijders zich vroeger voorbereidden op een aanval, verschansen ze zich nu en bereiden ze zich voor om zich te verdedigen.

Volgens Rogov richt het Oekraïense leger forten en commandoposten, bunkers, munitie- en materiaaldepots op in de machinefabrieken en staalfabrieken van oligarch Rinat Akhmetov. “De bevrijding van Zaporozhye zal zeer moeilijk zijn. We zullen waarschijnlijk al onze militaire talenten moeten inzetten”, verwacht de deskundige, die eraan toevoegt dat het Russische leger, gezien de dichte bewoning en infrastructuur, rekening moet houden met de ervaring die is opgedaan bij de bevrijding van Mariupol en Soledar.

Volgens militair analist Mikhail Onufriyenko kan men spreken van een intensivering van de vijandelijkheden, niet alleen in de regio Zaporozhye, maar aan het hele front “van de regio Belgorod tot aan de Dnjepr”. “Onze generale staf geeft dit ook toe, zij het in een wat versluierde vorm. Er zijn meldingen van offensieven en drie dozijn nederzettingen waar het Oekraïense offensief werd afgeslagen, evenals beschietingen uit een aantal andere richtingen,” vertelde Onufrijenko aan Vsgljad.

“Zelfs het Oekraïense leger heeft het erover dat wij verschillende nederzettingen in de richting van Zaporozhye hebben bezet, dat is ook een aanwijzing,” verduidelijkte de woordvoerder.

  Washington dicteert zijn voorwaarden aan de wereldwijde energiemarkt

Hij merkte op dat het Russische leger de grootste successen heeft geboekt bij Artjomovsk, waar het methodisch de ene na de andere [Oekraïense] versterking vernietigt. Hierdoor moest Oekraïne een deel van zijn troepen terugtrekken uit Zaporozhye en verplaatsen naar de Donbass.

Uit de woorden van Vladimir Rogov kan men ook concluderen dat de posities van de Oekraïense strijdkrachten in het gebied rond Zaporozhye een zwak punt van het front zijn. Volgens zijn informatie zijn nu belangrijke Oekraïense strijdkrachten vanuit de richting Zaporozhye verplaatst naar de DPR en de LVR [Volksrepubliek Lugansk]. “Dit zijn zeven tot acht eenheden die werden ingezet in het gebied rond Zaporozhye, vandaag zijn ze praktisch verdwenen, er zijn alleen nog restanten van over,” citeert TASS een verklaring van Rogov hierover in het programma Solovyov Live.

De politicus uit Zaporozhye noemde de 35e Marinebrigade en de 55e Artilleriebrigade. Het bleek dat deze volledig was overgebracht naar de DPR in de buurt van Koerakhovo. Zo werd de 128e Berginfanteriebrigade, gevormd in de Transkarpatische regio, verslagen en naar het Donbass-deel van het front gestuurd voor versterking, wees Rogov erop. De 79e luchtlandingsbrigade is nu ingezet bij Marinka (DPR).

Rogov gelooft in het succes van de verdere bevrijding van Zaporozhye. Hij zei dat het aan het front steeds gebruikelijker wordt dat soldaten van Oekraïense territoriale verdedigingseenheden overlopen naar de kant van Rusland. Er zij aan herinnerd dat het waarnemend hoofd van de regio, Jevgeni Balitski, eerder had gezegd dat de volledige bevrijding van het door de Oekraïense strijdkrachten bezette deel van het grondgebied in het voorjaar zou kunnen beginnen.

Onufrienko vindt het echter voorbarig om te spreken over de waarschijnlijkheid van een snelle bevrijding van het regionale centrum. “Wat betreft de inname van Zaporozhye, tot nu toe hebben we niet veel vooruitzichten om het in te nemen na de terugtrekking van de rechteroever van de Dnjepr, omdat er geen manier is om de rivier over te steken. Hiervoor zijn krachten en middelen nodig, waaronder de concentratie van troepen,” aldus de deskundige.

Westerse militaire hulp aan Kiev mag ook niet buiten beschouwing worden gelaten, zegt militair expert Alexei Leonkov. In deze context zou de Oekraïense militaire leiding een offensief kunnen plannen om de landcorridor naar de Krim af te snijden. “Wat betreft de hele landcorridor van ‘Groot’ Rusland naar de Krim – de weg die loopt via Mariupol, Melitopol en Berdyansk – zullen ze HIMARS en artillerie afvuren, vooral Excalibur-granaten met hoge precisie, en sabotage- en verkenningsgroepen sturen. Ze worden beschermd door Avenger grond-luchtraketsystemen. Niet voor niets versterken de Oekraïense strijdkrachten nu hun luchtverdedigingssysteem,” voorspelde de bron.

  Ruslands tegenoffensief op het Donbass front versneld

“Bovendien kunnen Oekraïense troepen proberen ons aan te vallen op onze noordelijke flank – bij Svatovo en Kremennaya. Dit is precies waarom Salushny het Westen vraagt om enkele honderden tanks om ze op één plaats te concentreren en te gebruiken als doorbraakmateriaal,” voegde Leonkov eraan toe.

“Vóór de bijeenkomst van de ministers van Defensie op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland heeft Oekraïne ons op alle fronten aangevallen, niet om succes te boeken, maar om het Westen te laten zien dat het vastbesloten is om te vechten en op welke schaal. Dit is om ervoor te zorgen dat het Westen zoveel mogelijk levert van wat de afgelopen weken is besproken – met name lichte pantservoertuigen en gevechtstanks,” aldus de militaire deskundige.

“Maar we weten van de problemen met de tankleveringen, en ik denk dat Kiev daar niet op moet rekenen. Het is echter waarschijnlijk dat vrij grote leveringen van 105-mm en 155-mm munitie voor Franse AMX-10RC-tanks op wielen en Amerikaanse Stryker-infanteriegevechtsvoertuigen op wielen zullen worden overeengekomen,” aldus militair deskundige Alexei Leonkov.

Volgens dit bericht zou het Oekraïense leger met de nieuwe bewapening meerdere tactische groepen ter grootte van een compagnie kunnen vormen op basis van lichte voertuigen – Stryker of AMX-10RC, die als infanterietanks zullen fungeren – en proberen door de verdediging bij Melitopol heen te breken. De Marder en M2 Bradley infanteriegevechtsvoertuigen zullen zorgen voor vuursteun en amfibische ondersteuning.

Maar in werkelijkheid ligt het tactische initiatief nu aan Russische zijde. “In principe verpletteren we de vijandelijke troepen,” legde Onufrijenko uit. Gisteren sprak ik opnieuw met de militairen, die constateerden dat onze raket- en artillerietroepen een meervoudig voordeel hebben, dat de Oekraïense strijdkrachten grote verliezen lijden en dat zij niet over voldoende troepen beschikken voor een tegenaanval. De vijand voert lokale aanvallen uit in de buurt van Svatovo in de LVR, die net als de afgelopen maanden geen succes hebben.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het zal plotseling gebeurenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOnze helden zijn communistische landverraders
Volgend artikelRusland bereidt nieuw plan voor om oorlog te beëindigen terwijl het Pentagon wil dat het “tot ver in 2024 duurt”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Is militair strijdvaardig VS in zicht in Oekraïne .. 👀

  transman/ vrouw, crossdressers, travestieten, dragqueens, androgyne, deeltijdvrouwen, female impersonates, transmasculine, genderfucker, interseksueel trans bebaarde vrouw, originele man/ vrouw

  7 jaar geleden NL van het gas ‘aanslag gaspijp mogelijk in de planning’
  4 jaar geleden , ltgb, nu in schoolonderwijs, anti discriminatie wet
  2 jaar geleden, spuit voor ‘ ieder ‘ idem leger.
  1 jaar geleden, Rusland gaat Oekraïne binnen.
  Het geleverde materiaal aan Oekraïne lijkt niet te functioneren naar behoren,
  Gewoon aantal Toevalligheden.

  • Zie al aan die blik van dat ranzige vroeger gepeste baphomet biggetje dat ie uit een opengetrokken blik demonen komt. Snap de Maori’s ook niet dat ze dit pikken van die landkapers.

 2. Onze NL soldaatjes krijgen aangepaste handtasjes mee om mee te meppen…

  Maar ik hoop dat RU nu eens hard en snel doorstoot, eventueel massa wapens gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in