De grote Europese staten laten eindelijk – eindelijk – van zich horen en roepen op tot een staakt-het-vuren voor Israëls genocide in Gaza. Waarom heeft het zo lang geduurd?

Het is nog steeds volstrekt ontoereikend en blijft ver achter bij de eis aan Israël om te stoppen met de ongebreidelde afslachting van Palestijnen – van wie er 20.000 zijn gedood in meer dan 70 dagen van meedogenloze bombardementen, schrijft Finian Cunningham.

Maar nu roepen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland op tot een staakt-het-vuren. Nou ja, een soort van. De Britse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken David Cameron en Annalena Baerbock schreven een gezamenlijk artikel in de Britse Sunday Times waarin ze zeiden dat er een “duurzaam staakt-het-vuren” moet komen, maar – bizar genoeg, voegden ze eraan toe – niet nu.

Hun Franse tegenhanger Catherine Colonna was iets openhartiger. Tijdens een bezoek aan Tel Aviv op zondag, verzamelde ze de moed om op te roepen tot een onmiddellijke wapenstilstand.

Het iets sterkere Franse standpunt werd voorafgegaan door de moord op een van haar diplomatieke medewerkers in Gaza een paar dagen eerder.

Toch waren de woorden van de Franse minister, ondanks de verontwaardiging over de moord, zacht gesproken en verpakt in toegevingen aan het zogenaamde recht op zelfverdediging van Israël. Misschien als de omgekomen diplomatieke medewerker een Frans staatsburger was geweest in plaats van een Palestijnse man die voor Frankrijk werkte, dan zou Parijs meer veroordelend hebben gereageerd.

Hoe pathetisch de Europese reactie ook is met betrekking tot de eis dat Israël het internationaal recht naleeft en stopt met het afslachten van burgers, toch is de afwijking van het Amerikaanse standpunt opmerkelijk. Washington toont ook tekenen van druk door de internationale verontwaardiging over Israëls genocide met melige pleidooien voor “terughoudendheid”. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden blijft echter alle oproepen tot een staakt-het-vuren van de hand wijzen en gaat onverdroten door met het bewapenen van de Israëlische moordmachine.

  Neem wraak voor de Moskva: Rusland leverde Hezbollah P-800 Oniks supersonische anti-scheepsraketten! - En Chinese C-802's in zijn arsenaal! (Video's)

Wat is er aan de hand met de Europese berekening? Vorige week nog riepen de Europeanen immers niet op tot een staakt-het-vuren. Groot-Brittannië en Duitsland onthielden zich van een stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarin een staakt-het-vuren werd geëist. De VS stemde tegen, samen met Israël, terwijl 153 landen voor stemden.

De plotselinge ommezwaai van de Europeanen is waarschijnlijk ingegeven door hun bezorgdheid over economische pijn.

De sluiting van de Rode Zee scheepvaartroute door de Jemenieten in solidariteit met de Palestijnen begint de wereldwijde handel ernstige economische kosten op te leveren. De Jemenieten hebben gewaarschuwd dat schepen die geïdentificeerd zijn als Israëlisch eigendom of met Israëlische bestemming, niet zullen passeren. Maar het risico schrikt alle scheepvaart af.

Jemen ligt pal aan de Bab el-Mandeb, het 32 kilometer brede kanaal aan de zuidkant van de Rode Zee dat in feite Europa met Azië verbindt. Alle schepen die van Azië naar Europa varen, gebruiken deze route op weg naar het Suezkanaal in Egypte en vandaar naar de Middellandse Zee en het Europese vasteland.

De toepasselijke naam Bab el-Mandeb (“de Poort van Tranen”) is een klassiek chokepoint. Het controleert naar schatting 12 procent van de wereldwijde scheepvaart. En de Jemenieten hebben de poort dichtgeslagen.

Als gevolg van de Jemenitische militaire aanvallen op verschillende Israëlische schepen hebben vier grote internationale vrachtmaatschappijen de afgelopen week hun schepen die gebruik maken van de Rode Zee-route opgeschort.

Alle vier de rederijen zijn in Europa gevestigd. Ze omvatten de in Zwitserland geregistreerde Mediterranean Shipping Company – ’s werelds grootste – evenals Maersk uit Denemarken, Hapag-Lloyd uit Duitsland en het Franse CMA CGM.

  Franse influencer riskeert 7 jaar gevangenisstraf voor het bespotten van het ontkrachte verhaal over "Hamas die baby in oven bakt"

Een vijfde wereldwijde reus die zijn schepen die de Rode Zee bevaren heeft opgeschort, is Evergreen uit Taiwan.

Ook het Britse olie- en gasconcern BP kondigde maandag aan dat het zijn tankers heeft opgedragen om dezelfde route niet langer te bevaren.

Alle bedrijven voeren de verslechtering van de veiligheidsomstandigheden aan als reden voor hun beslissing om de scheepvaartactiviteiten stop te zetten.

Nu de Bab el-Mandeb is afgesloten, betekent dit dat vrachtschepen het Afrikaanse continent moeten omvaren via Kaap de Goede Hoop in het uiterste zuiden. Die alternatieve route brengt 6.000 kilometer extra scheepvaartroute met zich mee, wat aanzienlijk meer transportkosten met zich meebrengt door het toegenomen brandstofverbruik, havenstops en bevoorradingslogistiek. De extra kosten zullen samen de consumenteninflatie opdrijven en de toch al kwetsbare economieën van Europa onder druk zetten.

Het is de Aziatisch-Europese handel die het meest getroffen wordt door de sluiting van de Rode Zee. China is de grootste handelspartner van de Europese Unie. De Verenigde Staten zijn voor hun import ook enorm afhankelijk van China, maar in tegenstelling tot de Europese economieën ontvangen de VS hun Aziatische handel via scheepvaart over de Stille Oceaan.

De Jemenieten hebben verklaard dat ze hun acties ter ondersteuning van de “Palestijnse broeders” zullen voortzetten totdat het Israëlische regime een einde maakt aan zijn genocide.

Jemen mag dan wel de armste Arabische natie zijn, maar het speelt met een troefkaart. Het is het chokepoint aan de Rode Zee aan het afknijpen, wat ernstige schade dreigt toe te brengen aan de Israëlische en Europese economieën.

Dit zou verklaren waarom de grote Europese staten plotseling een stem vinden om op te roepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. De Europeanen merken dat hun economieën ernstig gevaar lopen door de verstoring van de scheepvaart als gevolg van de afsluiting van de Rode Zee door Jemen. Groot-Brittannië maakt dan wel geen deel meer uit van de EU, maar is nog steeds sterk afhankelijk van de Aziatisch-Europese handel.

  Douglas Macgregror waarschuwt: Turkije heeft het potentieel om Israël te vernietigen

Opnieuw merken de Europeanen dat ze een zware prijs betalen omdat ze vazallen zijn van de Verenigde Staten en geen onafhankelijk buitenlands beleid hebben.

De door de VS geleide proxyoorlog in Oekraïne tegen Rusland heeft Europa veel meer schade berokkend dan de Amerikanen. De Europeanen hebben de agressie van Washington tegen Rusland slaafs gevolgd door een reeks economische sancties in te stellen en de handel in energie van vitaal belang af te snijden. Vooral de Duitse economie is verwoest door het verlies van Russisch aardgas als brandstof voor de industrie.

Op dezelfde manier hebben de Europeanen gedwee het beleid van de VS gevolgd door toe te geven aan Israël en Tel Aviv politieke en diplomatieke dekking te geven voor zijn genocide in Gaza. En net als bij het debacle tussen Oekraïne en Rusland, dreigen de Europeanen nu zwaardere economische gevolgen te ondervinden nu de Jemenieten de pijn van hogere transportkosten op hun hals halen.

Zoals die oude oorlogsmisdadiger Henry Kissinger ooit zou hebben gezegd: een vijand zijn van de Verenigde Staten is gevaarlijk, maar een bondgenoot zijn is fataal.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

VIDEO: Palestijnse strijder verlaat tunnel, rent op IDF-tank af en blaast deze op met handmatig geplaatste explosieve ladingVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNieuwe beelden van 7 oktober tonen Israëlisch tankvuur op kolonisten in huizen op Kibboets Be’eri
Volgend artikelDe Amerikaanse marine is niet voorbereid op een langdurige oorlog met Jemen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Stop met het gehoorzamen aan de Yankees. Knikker ze uit Europa en voer een eigen beleid. Dat zou heel veel ellende schelen. De wereldheerschappij van usa gaat toch ten onder. Teveel landen keren het zgn democratische Westen de rug tot. Gelijk hebben ze. De jaren van binnenvallen, leegplunderen en in chaos achterlaten zijn voor het Westen voorbij. Als het Westen op een faire wijze die landen behandeld zou hebben, dan was de Brics nooit opgericht. Maar ja, meer dollars, meer macht….voor de 1%.

  • Duidelijk gelijk Jan, 👍 Europa terug naar de jaren 30/40.. het eindigd hier nog lang niet, bloed aan de paal zoals Lenin ooit zei anders veranderd er Niets, de Franse revolutie is hier ook een voorbeeld van, geef ze taart of in dit geval geef ze insecten,.. allemaal omwille van de US/Zionistische wereld, hier zijn de amerikaanse verkiezingen meer in het nieuws dan onze eigen belangen, Europa wordt nu een tranendal en ze blijven ons maar Voorliegen, daarom moet het eerst nog flink erger worden, voor dat het beter kan worden…

   • De Yankees, de USA, zijn eigendom van de Britten. Washington DC is eigendom van het Britse koningshuis. En Engeland is op haar beurt van het vaticaan. En het vaticaan is van Israël.

    We worden op alle fronten voor de gek gehouden.

  • Juist AJ de door de VS geleide proxyoorlog in Oekraïne tegen Rusland heeft Europa veel meer schade berokkend dan de Amerikanen. De Europeanen hebben de agressie van Washington tegen Rusland slaafs gevolgd door een reeks economische sancties in te stellen en de handel in energie van vitaal belang af te snijden. Vooral de Duitse economie is verwoest door het verlies van Russisch aardgas als brandstof voor de industrie.
   Op dezelfde manier hebben de Europeanen gedwee het beleid van de VS gevolgd door toe te geven aan Israël en Tel Aviv politieke en diplomatieke dekking te geven voor zijn genocide in Gaza. En net als bij het debacle tussen Oekraïne en Rusland, dreigen de Europeanen nu zwaardere economische gevolgen te ondervinden nu de Jemenieten de pijn van hogere transportkosten op hun hals halen. De inflatie zal uiteindelijk verwoestend zijn, koop vandaag nog uw goud en of zilveren munten!!!

 2. Zolang Europa een kolonie is van Amerika, blijft Amerika de baas “KOLONIST”
  Zolang Amerika het NAVO huurleger in huurt voor oorlogen, is Pentagon in Washington de baas
  Zolang Europese regeringsleiders in Washington op het matje moeten komen, zijn zij de baas.
  Als Europa van het kolonialisme af wil, dient men de wapens op te pakken, kent Uw geschiedenis, Indonesië wilde van Nederland af, ze hebben hiervoor de wapens op gepakt, en er HONDERDDUIZENDEN slachtoffers voor over gehad, DAT WAREN STRIJDERS VOOR VRIJHEID, Europa c.q. Nederland kent geen strijders voor vrijheid, het zijn WATJES.
  Europeanen en Nederlanders, accepteren liever hun lot als slaaf.
  Amerika heeft de Europese landen VERBODEN lid te worden van de BRICS, braaf blijven denk erom..!!
  Macron, president van Frankrijk wilde bij de conferentie van de BRICS zijn, en vroeg dit aan Xi Jinping, die hem weg stuurde, en hem adviseerde terug te komen als Frankrijk SOEVEREIN is c.q. onafhankelijk, nou dat kan meneer Macron dus niet.
  Vechten voor je vrijheid, dat is niet iets ABNORMAALS..!!

 3. De beste dat kan gebeuren de prijzen te laten flink opdrijven. De schapen blijven alleen maar globalisten producten kopen. En het transport van China naar de EU kan via de treinen. Ondertussen blijft de VS meer olie en gas oppoppen met meer winst maken van de EU. Bij hebben alleen tirannen en hypocrieten aan de macht die laten door de lobbylisten en de mest gevaarlijke de militaire afdeling beïnvloeden mannen die alleen maar oorlog willen. Russia kun je nooit winnen, zij hebben te veel kernwapens en wordt alleen maar erger…. Het zal nooit op aarde vrede zijn als de VS en Westerse landen blijft andere landen onderdrukken voor zijn imperialisme om alles te plukken dat is de realiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in