Het politiegeweld in Afrika is sterk toegenomen als gevolg van het sluiten van gemeenschappen om de verspreiding van het Coronavirus te verminderen.

Foto: De Nigeriaanse politie is een van de politiekorpsen op het Afrikaanse continent die worden beschuldigd van geweld tegen ‘Coronamisdadigers’ © Legit.ng (UGC)

Tijdens de lopende Corona-lockdown in verschillende Afrikaanse landen neemt het politiegeweld tegen de bevolking toe. De vrees bestaat dat dit kan leiden tot het niet naleven van de door de overheid uitgevaardigde voorschriften voor thuisblijven en sociale afstand.

Nigeria, Zuid-Afrika, Oeganda en Kenia zijn enkele van de landen waar de politiediensten bruut geweld tegen burgers hebben gebruikt om hen van de straat te verwijderen.

De gewelddadige acties zijn ook gericht tegen burgers die voor belangrijke zaken naar buiten mogen gaan, bijvoorbeeld om voedsel en medicijnen te kopen.

De Nigeriaanse politie blijkt het geweld tegen de ingezetenen, die zij eigenlijk behoren te beschermen, op te voeren. Willekeurige arrestaties en moorden op onschuldige mensen zijn niet ongewoon. De Nigeriaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft een waarschuwing laten horen en zegt dat het belangrijk is dat de politiemacht zich bewust wordt van de situatie waarin het land zich bevindt.

Minstens achttien Nigerianen zijn door politieagenten vermoord toen ze met geweld probeerden de isolatie- en quarantainevoorschriften af ​​te dwingen om de verspreiding van SARS-CoV-2, die zou kunnen leiden tot Covid-19-symptomen en ziekte, te beperken.

De Mensenrechtencommissie zegt dat er veel meer mensen door de politietroepen zijn vermoord dan door het virus.

De voorzitter van de Commissie, Tony Ojukwu, zegt tegen het Duitse dagblad Deutsche Welle dat hij van plan is de toegenomen wreedheid van de politie te onderzoeken.

  Britten sceptisch tegen Covid-19 vaccin - een op de drie slaat het af

“De commissie heeft ongeveer 105 schendingen van de mensenrechten gemonitord, er waren 18 gevallen van buitengerechtelijke executies, deze werden doorverwezen naar geschikte instanties, en we gaan hier een vervolg aan geven”, zegt Tony Ojukwu, het hoofd van de commissie, tegen DW.

Het Nigeriaanse politiekorps ontkent elke beschuldiging dat het illegaal zou hebben gehandeld en verwijst alle klachten door naar zijn communicatieafdeling.

Maar veiligheidsanalist Ryan Cummings bij risicomanagementadviesbureau Signal Risk zegt dat de beweringen van het politiegezag niet waar zijn.

“Er zijn de laatste tijd rapporten geweest die het onprofessionele karakter van de Nigeriaanse veiligheidskrachten in detail beschrijven. Van afpersing tot moord op verdachten in detentie en er is geen actie ondernomen tegen de daders”, vertelt Cummings aan DW.

De individuele politieagenten hebben de handen vrij

In Zuid-Afrika hebben video’s met politiegeweld tegen burgers die de avondklok tarten zich in social media verspreid. Er zijn verschillende meldingen van marteling en moord op burgers die worden beschuldigd van het niet naleven van de Coronaregels.

Sommige van deze Zuid-Afrikaanse video’s laten zien hoe soldaten mensen schoppen en hen dwingen over de grond te rollen. Anderen worden van achteren door de politie vastgegrepen en op gewelddadige wijze naar huis geduwd.

Een inwoner van Alexandra Township, Collins Koza, werd aangevallen door soldaten die in zijn huis inbraken en hem bruut sloegen omdat hij bier dronk en een paar bierflessen in de koelkast had staan. Koza stierf drie uur na de mishandeling.

Een complete familie werd mishandeld voor het houden van een bijeenkomst buiten hun huis.

  Artsen voor de Waarheid: tienduizenden medici spannen rechtszaak aan en eisen einde aan Covid-tirannie

“Een politievrouw schopte mijn hoofd, en ik viel op de grond. Haar mannelijke collega begon aan me te trekken en te duwen terwijl ik op de grond lag”, vertelt een van de slachtoffers over de wetshandhaving van de politie.

Politieminister Bheki Cele wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan dit politiegeweld. Hij heeft er expliciet bij de politieagenten op aangedrongen om zelf te beslissen wanneer er geweld moet worden gebruikt om de Coronaregels af te dwingen.

“Wees niet aardig voor de verdachten”, kondigde hij aan, en gaf volgens de lokale media toestemming aan het politiekorps om privé-eigendommen te vernielen als ze alcohol verkopen.

Ryan Cummings zegt echter dat er ook rekening moet worden gehouden met de werksituatie van het politiekorps, vooral “wanneer de politie naar dichtbevolkte gebieden wordt gestuurd waar ze gewapende en gevaarlijke gangsters moeten arresteren”.

Vorig artikelMan vindt rottend lijk in zijn overleden moeder vriezer
Volgend artikelSoros valt samen met Pelosi Facebook aan: De overheid zou moeten beslissen wat mensen op social media plaatsen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in