© firdaus omar (CC BY-NC-ND 2.0)

In zijn opmerkingen op vrijdag voor de door Oezbekistan georganiseerde top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) werd de Russische president Vladimir Poetin door verslaggevers ondervraagd over het naar verluidt succesvolle tegenoffensief van Oekraïne in het noordoosten van Oekraïne, bericht Newswars.com.

Poetin antwoordde dat het Russische leger “geen haast” heeft om zijn campagne in Oekraïne te beëindigen, wellicht tot verrassing van het publiek, en benadrukte dat “het plan niet onderhevig is aan aanpassingen” – terwijl hij niet ontkende dat het tegenoffensief zijn troepen voor problemen stelt. “Onze offensieve operaties in Donbas zelf stoppen niet. Ze gaan in een langzaam tempo … het Russische leger bezet steeds nieuwere gebieden,” zei Poetin, en voegde eraan toe: “We hebben geen haast … er zijn geen veranderingen.”

Westerse regeringen en functionarissen speculeren er in brede kring op dat de Russische strijdkrachten enorme verliezen hebben geleden. Het Pentagon schatte het aantal gewonde of gedode Russische troepen vorige maand op 80.000 – inclusief de dood van hoge officieren en generaals. Andere onafhankelijke waarnemers komen met veel lagere cijfers, maar nog steeds met aanzienlijke verliezen. Dit zou het Kremlin onder druk hebben gezet om een volledige oorlogsverklaring tegen Oekraïne en dus een nationale militaire mobilisatie af te geven, iets wat volgens een officiële verklaring van het Kremlin deze week nog niet werd overwogen.

President Poetin ging in zijn opmerkingen op vrijdag in Samarkand in op het feit dat de Russische “speciale operatie” nog niet met de volledige sterkte van het leger plaatsvindt:

Poetin zei dat Rusland “niet met een volledig leger” vecht, maar alleen met contractmilitairen, en zei dat het hoofddoel van de campagne “de bevrijding van het hele grondgebied van Donbas” blijft.

Hij beschuldigde de Oekraïense strijdkrachten van pogingen om “terroristische daden” te verrichten en de Russische civiele infrastructuur te beschadigen.

Op dat moment sprak hij zijn hardste woorden van de laatste tijd, nu de VS en de NAVO hun rol ter ondersteuning van de Kievse strijdkrachten nog verder lijken te verdiepen, en hij zei dat er een “serieuzere” reactie wordt voorbereid.

“We zijn echt heel terughoudend in onze reactie hierop, voorlopig,” zei Poetin. “Als de situatie zich zo blijft ontwikkelen, zal de reactie serieuzer zijn.”

Belangrijk is dat tijdens een ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi aan de zijlijn van de top op dezelfde dag, Modi een zeldzame kritiek uitte door te zeggen dat het nu “geen tijd is voor oorlog”. Dit is hoe de uitwisseling verliep:

“Excellentie, ik weet dat het nu geen tijd is voor oorlog,” zei premier Modi tegen Poetin in Samarkand toen de twee leiders begonnen aan hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds de invasie van de Moskouse troepen in Oekraïne.

“Ik ken uw standpunt over het conflict in Oekraïne, uw zorgen…. We zullen ons best doen om hier zo snel mogelijk een einde aan te maken,” zei Poetin tegen Modi.

Poetin reageerde: “Helaas heeft juist de tegenpartij, het leiderschap van Oekraïne, aangekondigd het onderhandelingsproces af te wijzen en verklaard dat het zijn doelen wil bereiken met militaire middelen, op het slagveld,” zei Poetin.

Poetin legde de uiteindelijke schuld voor het voortduren van het conflict bij Kiev en zijn westerse medestanders in de NAVO, die in een ongekend tempo wapens zijn blijven verschepen.

Eerder deze maand viel het Russische leger belangrijke energie-infrastructuur aan in en rond Kharkiv, de tweede grootste stad van Oekraïne en het belangrijkste bevolkingscentrum dat het dichtst bij de Russische grens ligt, waardoor veel wijken in duisternis werden gehuld. Dit werd destijds gezien als vergelding voor de Oekraïense troepen die de Russische frontlinies in de regio terugdrongen. Poetin maakte van de gelegenheid gebruik om te waarschuwen dat de Russische troepen klaar staan om de aanvallen op de Oekraïense infrastructuur uit te breiden, waarbij hij zei: “We zullen zien hoe”.

Vooralsnog, zelfs op een moment dat er op grote schaal nieuwe beschuldigingen worden geuit over Oekraïense “massagraven” die in Izium zijn achtergelaten nadat Russische troepen zich daar hebben teruggetrokken, ziet Poetin er comfortabel uit op de SCO-top, omringd door “vrienden”…

Poetin ging in zijn opmerkingen van vrijdag ook in op de westerse sancties en eiste met name de opheffing van de uitvoerbeperkingen voor Wit-Russische meststoffen. Deze boodschap heeft hij de hele zomer herhaald door te zeggen dat het Westen dit zou doen als het echt om de wereldwijde voedselvoorziening en -schaarste zou geven.

  Het idee van een Oekraïense overwinning is een waanidee

Bonus:

Oekraïne-conflict, energiecrisis en “koloniaal” Westen: Poetins laatste persconferentie

Poetin: Rusland vernietigen en “desintegreren” in een aantal kleine staten is altijd een topprioriteit geweest voor het collectieve Westen.

De Russische president Vladimir Poetin sprak vrijdag de media toe na de top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Samarkand, Oezbekistan. Eerder had hij een ontmoeting met de leiders van China, India, Pakistan, Iran, Turkije, Oezbekistan, Azerbeidzjan, Kirgizië, Turkmenistan en Mongolië.

Tijdens zijn eerste persconferentie sinds juli werd de president onder meer gevraagd naar het conflict met het Westen, de lopende militaire operatie in Oekraïne en de energiecrisis in de Europese Unie.

Hier volgen enkele belangrijke momenten uit de persconferentie van Poetin.

Het Westen heeft er altijd naar gestreefd Rusland te vernietigen

Het vernietigen van Rusland en het “desintegreren” in een aantal kleine staten is altijd een topprioriteit geweest voor het collectieve Westen, zei de Russische president. Oekraïne is in zijn moderne staat uitgekozen om een “anti-Russische enclave” te worden en het belangrijkste instrument om dergelijke doelen te bereiken, aldus Poetin.

“Dat zij altijd hebben gestreefd naar de desintegratie van ons land staat vast. Het is alleen jammer dat ze op een gegeven moment besloten hebben Oekraïne te gebruiken om dergelijke doelen te bereiken,” zei Poetin. “Om dergelijke ontwikkelingen te voorkomen, hebben wij de speciale militaire operatie gelanceerd.”

Houding tegenover Oekraïne kan veranderen

Tot nu toe heeft Moskou een zeer terughoudende reactie getoond op acties van de Oekraïense autoriteiten als pogingen om vitale infrastructuur op Russisch grondgebied aan te vallen of “terreuraanslagen” te plegen, aldus Poetin.

  Twee jaar na het begin van de SMO, het Westen is totaal verlamd

“De speciale militaire operatie is niet een soort waarschuwing, maar een speciale militaire operatie. Wij zijn getuige van pogingen om terreuraanslagen te plegen, pogingen om onze civiele infrastructuur te beschadigen. Wij reageren daar terughoudend op, maar alleen voorlopig”, aldus Poetin, die waarschuwde dat de aanpak in de toekomst kan veranderen.

“Vrij recent hebben de Russische strijdkrachten een paar gevoelige aanvallen uitgevoerd, laten we zeggen dat ze een waarschuwing waren. Als de situatie zich op deze manier blijft ontwikkelen, zal de reactie serieuzer zijn,” voegde hij eraan toe.

Geen verandering in doelen Oekraïne-conflict

Er komen geen veranderingen in de doelen die Rusland nastreeft met zijn speciale militaire operatie in Oekraïne, zei Poetin. “Er zijn geen aanpassingen in het plan. De generale staf neemt in de loop van de campagne operationele beslissingen over wat als hoofddoel wordt beschouwd,” verklaarde de president.

“Het hoofddoel is de bevrijding van het hele grondgebied van Donbass. Dit werk gaat door, ondanks de pogingen tot tegenaanvallen van het Oekraïense leger”, aldus Poetin, die eraan toevoegde dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken uit het lopende tegenoffensief van de Kievse strijdkrachten, en dat men moet afwachten “hoe het afloopt”.

Vooruitzichten voor vredesbesprekingen met Oekraïne zijn onzeker

Rusland was bereid in te stemmen met veiligheidsgaranties voor het voorstel van Oekraïne tijdens de gesprekken in Istanboel in maart, onthulde de Russische president. De onderhandelingen werden echter door Kiev afgebroken.

“De troepen werden uit Kiev teruggetrokken om de voorwaarden te scheppen voor het bereiken van deze overeenkomst. In plaats van deze te ondertekenen, hebben de Kievse autoriteiten onmiddellijk alle overeenkomsten opgezegd. Ze kondigden aan dat ze geen overeenkomsten met Rusland zouden nastreven, maar de overwinning op het slagveld zouden zoeken. Welnu, laat ze,” zei Poetin.

  Zijn de Chinezen aardig?

De vooruitzichten op verdere onderhandelingen of persoonlijke gesprekken tussen hem en zijn Oekraïense ambtgenoot Vladimir Zelensky blijven onzeker, gaf Poetin toe. “Allereerst zouden ze moeten instemmen [met het voeren van gesprekken]. Maar dat weigeren ze. Zelensky verklaarde dat… hij niet klaar en niet bereid was om met Rusland te praten. Nou, als hij er niet klaar voor is – dan is dat niet nodig,” zei Poetin.

Koloniale mentaliteit teistert het Westen

Het collectieve Westen zit nog steeds gevangen in de mentaliteit van het koloniale tijdperk, zei de Russische president, die suggereerde dat westerse landen hun gewoonte om ten koste van een ander te leven gewoon niet kunnen opgeven.

“Dit zijn voormalige koloniale machten, maar ze leven nog steeds in het paradigma van de koloniale filosofie. Ze zijn gewend te leven ten koste van anderen. En ze kunnen dit paradigma nog steeds niet loslaten in hun praktische dagelijkse politiek”, aldus Poetin.

Over de oorzaak van de EU-energiecrisis

De huidige energiecrisis in Europa, die routinematig de schuld krijgt van Rusland en de gevolgen van zijn militaire operatie in Oekraïne, begon lang voor de huidige gebeurtenissen, meent Poetin. De EU heeft de crisis zelf veroorzaakt en probeert deze nu alleen maar op te lossen “ten koste van anderen”, zei hij.

Poetin waarschuwt voor ernstiger reactie in Oekraïne

“De energiecrisis in Europa is niet begonnen met het begin van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne, in Donbass, niet daarmee, veel eerder, een jaar geleden, zo niet nog eerder. Het begon, hoewel het misschien vreemd klinkt, met de ‘groene’ agenda,” verklaarde Poetin, eraan toevoegend dat de invoering van groene energie weliswaar belangrijk is om de klimaatverandering aan te pakken, maar dat meerdere Europese landen ervoor kozen om in één keer van fossiele energie af te stappen om politieke doelen op korte termijn te bereiken.

De Russische president spotte ook met het idee van Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen om de groeiende energierekeningen naar Moskou te sturen, en deed dit af als de zoveelste poging om “het probleem, de hoofdpijn van een ziek hoofd naar een gezond hoofd te verplaatsen”.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin: Nieuwe Wereldorde aanbidt SatanVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Coleman: Als wij zwijgen, zal het kwaad met onze zegen geschieden
Volgend artikelVS, Oekraïne praten over overdracht gevechtsvliegtuigen en langere-afstandsraketten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Geen haast… Nee dat zou ook niet hebben in zijn positie… De EU maakt zichzelf kapot met hun sancties richting Rusland (die geen enkel effect hebben , behalve dan dat Rusland nu enorme winsten maakt doordat hij zijn waar elders is gaan verkopen zie ook Newsoutlet Reuters).. Mooier kan die man het niet hebben..Hij hoeft alleen maar toe te kijken..

 2. Het Pentagon is een beetje in de war; net als hun baasje.
  80.000 Russische doden? Waar laten ze die? Logistiek gezien is dat een heel groot probleem. En als de Ukraine ‘s deze “ te pakken had gekregen” dan zou de boef Zelensky er graag mee hebben geposeerd?

  WEer z’on flagrante leugen.
  De MSM maken het er toch zelf naar dat we ze niet meer geloven😉

 3. Nog iets opmerkelijks.” Putin heeft geen haast”
  Te begrijpen : hij moet wel zijn front versterken maar haast heeft hij niet. De NAVO en de USA vechten zichzelf wel dood in de Ukraine waarom zou je dan haast maken! Putin heeft ook nog de bonus dat de hele westerse vrije markt economie in elkaar stort. Terwijl zijn bevolking voldoende voedsel heeft( niet z’on luxe als bij ons) en voldoende warmte heeft.
  En bij wegvallen van leveringen uit Europa kan hij misschien zijn markt vergroten???
  Een nadeel in Rusland is; dat je je mond moet houden.
  OK het is en blijft een dictatuur, maar hoe lang kunnen we hier nog vrijuit spreken. Zelfs politici worden in de kamer de mond al gesnoerd, Pieter Omtzicht vraagt all maanden om objectieve sterfte cijfers. En nog veel meer voorbeelden
  Hoe lang gaat het duren dat wij ook de mond gesnoerd worden? ( en dan zonder eten en in de kou)

  • De mensen die ik ken moeten hun mond niet houden in rusland hoor, die gaan en staan en zeggen wat ze willen, hoewel zij wel 100% achter putin staan en erg patriottisch zijn. Scheelt misschien

  • Dat valt wel mee met die dictatuur. Rusland heeft meer media die zijn beleid bekritiseren dan het westen.
   En voor zover ik weet krijgen mensen geen bezoek van de politie omdat ze een onwelvallige post op FB plaatsten, anders dan in NL bv.

 4. De Russen hebben zich terug getrokken naar punten wat verdedigbaar is in de herfst, winter en het voorjaar. De kale vlakte zal met de herfst veranderen in een modderpoel daar lopen zelfs tanks in vast. Deze ruimtes hebben zij nu verlaten, de NAVO met de Oekraïense soldaten waren zo hebberig geworden doordat zij alles verloren en nu bijna zonder weerstand deze kale vlakte waar geen dekking gezocht kan worden. konden innemen. Hierdoor kunnen de Russen rustig afwachten, want de vijand is van veraf al zichtbaar en kunnen zich nergens schuilen, dat is dan letterlijk prijsschieten voor de Russen. Deze Russische operatie gaat niet om zoveel mogelijk land veroveren, maar hun doelstellingen behalen. Anders dan de NAVO doelen om zoveel mogelijk gebied te veroveren en alle civiele gebouwen en infrastructuren vernietigen. Om later als zij gewonnen hebben, het weer op kunnen bouwen naar hun inzichten en op kosten van de bewoners van dat veroverde gebied. Een economie opbouwen door je eigen ruiten constant in te laten gooien methode. De zelf bedachte werkverschaffing.

 5. Begrijp dat hij de Ruslandhaat van de jaren geïndoctrineerde Oekraïner niet wil verergeren. Maar door vanaf de eerste week de elektriciteit en spoorknooppunten uit te schakelen zou de situatie toch heel anders zijn om die trekpop van Washington naar de onderhandelingstafel te krijgen. Erger nog: de Navo zal tot op de laatste m2 Oekraïense grond Rusland blijven bestoken. De oorlog werd immers uitgelokt met het doel om Rusland uit te putten. Indien Het Westen deze oorlog verliest is het helemaal met hen gedaan. Dus zo een beetje gaan rommelen in de Donbas zal niet volstaan.

  • Het westen stuurt wapens en geld, beiden gaan in rook op. Dit duurt misschien iets langer, maar de Russische aanvoerlijnen zijn korter, de winter komt eraan en het westen wordt nu financieel, economisch en militair verpletterd zonder dat het Rusland al te veel moeite kost.
   Veel minder moeite dan om iedere streek, stad en dorp te moeten bevechten en zonder directe aanvallen op westerse landen te hoeven doen.
   Straks in de winter nog een keer het hele electriciteitsnet platleggen, maar dan wat erger en al die westerse/ukrainse troepen aan het front verhongeren of vriezen dood
   Dus waarom zou hij haast maken?

 6. …Erdogan zit tussen Mohdi, Putin en nog wat leiders….ik weet niet of iemand door heeft wat er gaande is, maar een groot NATO land staat aan de kant van Rusland. Door dat te doen maakt hij de weg vrij om volgend voorjaar delen van Griekenland in te nemen. Voor Putin is dat een pracht situatie, twee NATO landen in oorlog en geen doorvaart meer van de rest van NATO naar de Zwarte zee…plus Bulgarije die troepen naar de Griekse en Turkse grens moet sturen…..dat is een gat in de emmer waar een vuist door kan….

  China heeft met de VS een paar appels te schillen, dus als dat kan via de oorlog in Oekraïne dan zal de Chinees dat zeker doen. Ze zullen “vrijwilligers” met voornamen als Li en Tsjang bewapenen en voorzien van alles nodig en die komen straks ook aan het front in Oekraïne. Nostradamus sprak al van Chinezen die over de Oeral zouden komen….in welke hoedanigheid gaat de toekomst uitwijzen maar ze zijn er bijna…

  Het enige wat nog ontbreekt is grote chaos in Europa of op verschillende plaatsen, maar dat is ook onderweg. Voedsel gebrek of geen stroom meer is genoeg, zonder stroom ook geen benzine of andere brandstof… de Rus heeft Europa bij de cajones maar Europa ontkent een geslacht te hebben…wezels en weekdieren….
  Ik vermoed dat Rusland in staat is ons complete communicatie netwerk kapot te maken maar dat intact laten en uitlezen meer waarde heeft op dit moment. Die waarde is denk ik bijna over datum….

 7. Ik vind de opmerkingen (als de vertaling juist is?) van Poetin over het koloniale denken in de Westerse wereld die is blijven hangen, geweldig en een waarheid als een koe, mooi dat iemand dat eens zegt, hopelijk is het goed vertaald, indien dat klopt dan is het mooi gesproken, tenkoste van alles liever denken allemaal tenonder omdat wij, het Westen de macht verliezen dus zoals Hitler Duitsland redeneerde, de taktiek van de verschroeide aarde, dank Poetin voor dat benoemen, 300% sta ik daar achter !!!

 8. Gewoon een hele goede strateeg en deze staat ook nog eens in zijn gelijk en dat zien steeds meer landen, wij zij nato hoeren en gaan daar de prijs voor betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in