Oostenrijkse politie mag nu ook in privéwoningen controleren

0
1706
© senboN

De oppositiepartijen in het Oostenrijkse parlement staan op de barricades. Een amendement dat de politie verregaande rechten in particuliere huishoudens zou geven, zorgt voor opschudding. Volgens het wetsvoorstel moet de politie de bevoegdheid krijgen om woningen te inspecteren. Onder andere bijvoorbeeld voor de naleving van de Corona-maatregelen.

Horeca-registratie verplicht

Andere punten die deze week nog door de hoofdcommissie worden goedgekeurd: Personenregistraties in de horeca en in sportfaciliteiten, vrijetijds- en culturele voorzieningen en ziekenhuizen en bejaardentehuizen. De reden die wordt gegeven voor het wetsvoorstel van de regering is dat de gegevens essentieel zijn voor het traceren van contacten. Voor elk bezoek dat langer dan 15 minuten duurt, moeten de naam, het telefoonnummer en het e-mailadres en de duur van het verblijf op de locatie worden genoteerd.

“Mogelijkheid om privé-huishoudens te betreden”

SPÖ plaatsvervangend partijleider Jörg Leichtfried reageerde in een persbericht boos op het plan. Leichtfried is vooral kritisch over de mogelijkheid voor de politie om privéwoningen binnen te gaan, bijvoorbeeld om quarantaine te controleren of voor het opsporen van contacten.

Zulke verregaande controlebevoegdheden van de politie met de mogelijkheid om de privé-levensruimte binnen te dringen, zijn een inbreuk op de fundamentele rechten en vrijheden.

De ÖVP en de Groenen willen opnieuw zo’n vergaande inbreuk op de rechten van de burgers doorvoeren zonder evaluatie, zonder deskundigen erbij te betrekken, zonder discussie met de oppositie, zonder de deelstaten te informeren, aldus Leichtfried.

Namen en gegevens zoals telefoonnummers en e-mailadressen, evenals de duur van het verblijf moeten worden geregistreerd.

In bijvoorbeeld musea, bibliotheken, speelhallen en zwembaden wordt men geregistreerd. Particuliere gebieden, bijeenkomsten en handel zijn uitgesloten. Take-away voedsel blijft ook zonder registratie mogelijk.

Daarom kan de tweede vaccin injectie het gevaarlijkst zijn

Bovendien zal de reisverordening zich niet langer uitsluitend richten op landen met een hoog risico, maar op alle landen.

Welke vermeende samenzweringstheorieën zijn nog niet werkelijkheid geworden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here