Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

De Oekraïense president Vladimir Zelensky lobbyt via de Amerikaanse media bij het Congres voor meer wapens en financiële steun. Daarvoor is het nodig dat hij eindelijk de situatie slecht afschildert zoals die is:

In zijn gesprek met PBS nieuwsuur op dinsdag 16 april benadrukte Zelensky de kritieke toestand van de Oekraïense luchtafweer.

“Ik zal je een heel eenvoudig voorbeeld geven,” zei hij.

“Elf raketten werden afgevuurd op de Trypillya [thermische centrale], waarvan de elektriciteitsvoorziening in de regio Kiev afhankelijk is. We konden de eerste zeven onderscheppen, maar de resterende vier raakten Trypillya. Waarom? Omdat we geen raketten meer hadden. We hebben alle raketten die Trypillya verdedigden uitgeput,” voegde de president eraan toe.

In reactie op het aanvallen van kritieke infrastructuur gebruikte Zelensky dit voorbeeld om de bondgenoten van Oekraïne nogmaals op te roepen om dringend de wapens te leveren die Kiev nodig heeft, met name luchtverdedigingslanceerinrichtingen en raketten.

“Eerlijk gezegd maken we zonder deze hulp weinig kans op de overwinning, omdat we aanzienlijk sterker moeten zijn dan onze tegenstanders. De huidige verhouding van artilleriegranaten is 1 op 10. Kunnen we het nog veel langer uithouden? Kunnen we dat nog veel langer volhouden? Nee,” zei Zelensky.

Het is goed om te zien dat Zelensky eindelijk inziet in welke situatie Oekraïne verkeert, schrijft Bernhard.

De elektriciteitsinfrastructuur is inderdaad een kritiek punt. John Helmer, via Naked Capitalism, suggereert dat Rusland de vernietiging van Oekraïense elektriciteitscentrales gebruikt om druk uit te oefenen voor zijn onvoorwaardelijke overgave.

Helmer citeert de blogsite van Colonel Cassad:

Boris Rozhin, wiens militaire blog Kolonel Cassad in grote lijnen het denken van de Generale Staf vertegenwoordigt, doet verslag van de operationele doorbraak die op 11 april werd aangetoond en legt uit wat de kaarten van de huidige doelwitten voorspellen voor de volgende aanvalsronde en de rondes daarna. Rozhin herpubliceert zijn analyse van RT, het orgaan van de staatsmedia.

“Tegen de avond van 11 april meldden Oekraïense bronnen dat vanuit de lucht gelanceerde X-69 raketten gebruikt zouden kunnen worden om de Tripolskaya TPP [thermische centrale] te raken. Tot nu toe is er nog geen bevestiging van deze informatie, maar het is de moeite waard om deze raketten nader te bestuderen. Hun bereik is bijna 20 keer kleiner dan dat van de X-101 raketten [gelijk aan ongeveer 250-500 kilometer], waarvan de dragers strategische vliegtuigen van de luchtmacht zijn [Tu-95]. In hun [X-69] functie staan ze dichter bij de buitenlandse [Engels-Franse] Storm Shadow/SCALP raketten, die worden geprobeerd voor aanvallen op de Krimbrug. Het grote bereik van de [X-69] van 300 km zou voldoende kunnen zijn als de raketten worden gelanceerd vanaf het grondgebied van de regio Bryansk. Als het gebruik van raketten in de toekomst wordt bevestigd, betekent dit dat geen enkele energievoorziening van Oekraïne aan de rivier de Dnjepr veilig kan werken en dat de aanvalsmogelijkheden van de lucht- en ruimtemacht zijn verveelvoudigd.” https://t.me/rt_russian/197065

Het gebrek aan stroomvoorziening is niet het enige onoplosbare probleem dat Zelensky heeft.

  We zullen allemaal antistralingspillen nodig hebben als onze leiders deze weg blijven volgen

De situatie aan het front verslechtert. Eén van de kritieke sectoren is nu Chasiv Yar, zo’n 10 kilometer ten westen van Bakhmut, waar de Russische troepen onlangs cruciale vooruitgang boekten.

Chasiv Yar – 1 april 2024

Klik voor groot

Chasiv Yar – 16 april 2024

Klik voor groot

Grond die in handen was geweest van delen van de 67e Gemechaniseerde Brigade werd heel snel opgegeven.

Het Oekraïense opperbevel stelde een onderzoek in en vond de oorzaak in het ideologische kader van de ‘nationalistische’ brigade:

Na het verlies van enkele posities aan het Chasiv Yar front in Donetsk Oblast, waar sinds begin 2024 hevig wordt gevochten, wordt de 67e Afzonderlijke Gemechaniseerde Brigade van het Rechtse Sector Oekraïense Vrijwilligerskorps onderzocht en worden de militairen die dienden als ruggengraat van de brigade overgeplaatst naar andere eenheden.

Een van de factoren die uit het onderzoek naar voren kwamen, waren problemen binnen de brigade. De leiding scheidde naar verluidt de soldaten van de Rechtse Sector en degenen die tijdens de recente aanvulling waren overgeplaatst van andere onderdelen (ze werden “pixels” genoemd, in verwijzing naar het patroon op het Oekraïense militaire uniform). De houding ten opzichte van de “pixels” was nog erger; zij werden als eersten de strijd in gestuurd en door hun gebrek aan ervaring verloren ze terrein.

Volgens een bron van Ukrainska Pravda was dit niet de enige reden voor de tekortkomingen in de gevechtscapaciteit van de brigade, zoals bleek uit de audit.

Volgens een voormalige strijder van het Oekraïense Vrijwilligerskorps die in de eenheid diende tijdens de antiterroristische operatie in het oosten van Oekraïne van 2014-2018 en het eerste jaar van de volledige invasie, komt het huidige probleem voort uit het onvermogen om de voormalige vrijwilligerseenheid te hervormen tot een reguliere brigade van de strijdkrachten.

Na de omvorming van het Oekraïense Vrijwilligerskorps tot de 67e Brigade werden de vrijwilligers gedwongen om te leven “volgens militaire regels”, zoals bepaald door de nieuw gevormde legerleiding. De voormalige leiders van het Oekraïense Vrijwilligerskorps misten de militaire ervaring die nodig was voor hoge posities.

De straatbendes en hooligans van de fascistische Rechtse Sector, die een grote rol speelden tijdens de zogenaamde Maidan-revolutie, wilden geen echte soldaten zijn. Ze plaatsten de minst ervaren gemobiliseerde mannen in de frontlinie en hielden hun ideologische broeders achterin.

  EU moet overschakelen op oorlogseconomie - EU-industriecommissaris

Dergelijk gedrag was prima geweest onder de voormalige opperbevelhebber generaal Zaluzhni, die een welbekende affiniteit heeft met de hard-rechtse ‘nationalistische’ eenheden. Maar de nieuwe opperbevelhebber generaal Syrski heeft echte soldaten nodig, geen amateuristische terroristen:

Tijdens de ambtstermijn van voormalig opperbevelhebber Valerii Zaluzhnyi kon de ruggengraat van het Oekraïense Vrijwilligerskorps, met name Andrii Stempitskyi, enige autonomie behouden in de brigade terwijl hij hulp kreeg van de Generale Staf.

Citaat: “En toen Sirskyi werd aangesteld, werden ze geconfronteerd met het feit dat ze alleen activiteiten mogen doen die passen bij hun officiële positie. Ze zagen het als politieke vervolging. Voor zeer ideologische Oekraïense Vrijwilligerskorps-strijders lijkt dit het einde van een beweging, maar het is eigenlijk het systeem dat zijn gevechtseenheden op peil brengt.”

Strana voegt een stukje geschiedenis toe:

Bedenk dat het” Oekraïense Vrijwilligerskorps “(DUK) in 2014 werd gevormd door de “Rechtse Sector” tijdens de antiterroristische operatie. Daarna was hij lange tijd geen lid van een van de officiële wetshandhavingsinstanties van Oekraïne, wat vragen opriep over de dubbelzinnigheid van zijn wettelijke status. Dit bleef zo tot 2018, waarna de meesten van de DUK zich aansloten bij de Oekraïense Strijdkrachten.

Net als andere fascistische groeperingen in Oekraïne, zoals Azov, heeft de DUK of ‘Rechtse Sector’ zich tijdens de oorlog vermenigvuldigd. Er zijn meer eenheden geïnfiltreerd:

In 2023 werd het Oekraïense Vrijwilligerskorps opgesplitst in twee delen: het ene sloot zich aan bij de Speciale Operatie Strijdkrachten en het andere vormde de 67e Afzonderlijke Gemechaniseerde Brigade. In februari 2024 werd een deel van de Da Vinci Wolven Eenheid overgeplaatst van de 67e Brigade naar de 59e Afzonderlijke Gemotoriseerde Infanterie Brigade.

Het ‘hervormen’ van de ‘nationalistische’ brigades zal een hele opgave worden voor het nieuwe commando onder Syrski. Omdat hij in Rusland geboren is, zouden ze hem uiteindelijk wel eens tot hun ultieme vijand kunnen verklaren.

Een ander probleem waar Zelensky zich mee bezig zou moeten houden, maar niet zal doen, zijn de tekenen van corruptie die door de oorlog alleen maar zijn toegenomen:

Volgens de wet moeten Oekraïense ambtenaren zoals wetgevers, openbare aanklagers en rechters hun bezittingen aangeven bij het Nationale Agentschap voor de Preventie van Corruptie (NACP).

Het NACP ontving zo’n 664.000 documenten op 31 maart, de uiterste indieningsdatum voor 2023, meldde Economic Pravda.

De nieuwssite meldde woensdag dat het willekeurig verklaringen van 2.200 ambtenaren selecteerde om te zien hoe hun fortuin was veranderd van 2022 tot 2023.

Het ontdekte dat elke zesde ambtenaar een appartement of huis had gekocht en elke derde een auto. Ze kochten 721 auto’s, 268 appartementen en 90 nieuwe huizen.

Ondertussen nam het spaargeld van de ambtenaren toe, zelfs met de aankoop van nieuwe activa.

Economic Pravda ontdekte dat het contante geld en de banktegoeden van de declaranten met ongeveer een kwart toenamen in de twee jaar dat Rusland Oekraïne volledig binnenviel.

De nijpende economische situatie van Oekraïne laat hiervoor geen andere verklaring dan corruptie:

  Van de Duitsers wordt verwacht dat ze hun eigen schuilkelders maken - Bild

In Oekraïne werden vorig jaar recordverkopen van luxe buitenlandse auto’s geregistreerd. Sommige topmerken stonden in de top 10 van best verkochte auto’s, wat zelfs in vredestijd niet het geval was. En het aantal Tesla’s in Oekraïne is bijna vertienvoudigd ten opzichte van 2021.

Zo’n hausse in de vraag naar dure auto’s in een land in oorlog lijkt op het eerste gezicht op zijn minst vreemd. Maar er zijn verklaringen voor.

Gebruikte Tesla’s zijn wat goedkoper geworden in Oekraïne. Maar dit is de belangrijkste reden waarom de verkoop van luxe auto’s in Oekraïne een hoge vlucht neemt:

Ten derde (en dit is het belangrijkste) is er een categorie nieuwe aanvragers van luxe auto’s – mensen wier welvaart aanzienlijk is toegenomen sinds het begin van de oorlog.
“Voor de oorlog reed een man in een bescheiden Volkswagen. En toen zat hij bij de pomp, kreeg geld, besloot de auto te upgraden en kocht een Range Rover. En daar zijn er een heleboel van,” vertelde een van de autodealers in Kiev.

Volgens medewerkers van de showroom, massaal upgraden auto’s naar iets “meer fatsoenlijk”, zijn in het bijzonder, de veiligheidstroepen.

Daarnaast verscheen er een hele laag mensen in het land, die erg rijk werden tijdens de oorlog. Onder andere door corruptieregelingen voor leveringen aan het leger. Ze vormen ook een grote categorie kopers van luxe auto’s. Ja, en andere dure dingen. Bijvoorbeeld, een van de dealers van luxe horloges vertelde Strana dat in het afgelopen jaar de verkoop records breken voor het hele bestaan van het bedrijf.

Terwijl Zelensky het Congres smeekt, moet hij bedenken dat iemand zal moeten betalen voor degenen die ‘bij de pomp zitten’ en ervan profiteren.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De huidige oorlog en de onderwerping van de Europese volkeren


Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBij Olympisch wielerkampioene werden “tromboses als dikke regenwormen verwijderd”
Volgend artikelScott Ritter: Schaakmat
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Geld hoort gewoon een ruilmiddel te zijn. Bijvoorbeeld de waarde van het uurloon.
  Het is de handel in geld dat de grootste problemen veroorzaakt. De centrale banken en de beurzen zijn het kwaad. Als de beurzen handelden met het gegeven dat geld enkel een ruilmiddel is en mensen aandelen kopen van een bedrijf zou dat het bedrijf ten goede komen want het krijgt de gelegenheid om te investeren met geld dat het niet zelf ineens kan ophoesten. Maar het probleem zit hem erin dat juist door te handelen met het geld op zich, stijgen of dalen die koersen en dat veroorzaakt juist alle ellende. En het zelfde geldt voor de centrale banken: zij verdienen massa’s geld enkel door schuld.
  Als mensen geld lenen voor aankoop van een huis, want er zijn maar weinig mensen die zo een bedrag in huis hebben, dan moet daar gewoon de onkosten van het behandelen voor betaald worden en niet opklopte hoge rentepercentages. Waarom moet een centrale bank van een land rente betalen? Omdat ze er zelf geen zeggenschap over heeft!
  Op die manier groeit enkel de schuldenberg en moet er meer bezuinigd worden. Als de centrale bank uit die particuliere handen wordt getrokken is dat probleem ook de wereld uit.
  Dit is natuurlijk een utopie want diegenen die nu de geldstromen beheersen zullen hun verdienmodel nooit vrijwillig afstaan. Ze voeren er zelfs oorlogen voor om de winsten nog groter te maken.

 2. De oorlog als verdienmodel, zoals alles in het Westen.
  Onderwijs.
  Veiligheid.
  Gezondheidszorg.
  Huisvesting.
  Vervoer.
  Voedselvoorziening.
  Rijk wordt rijker, arm wordt armer.

  En we staan erbij en we kijken er naar.

  follow the money.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in