Reza Hatami / Tasnim News Agency / Wikimedia / (CC BY 4.0 DEED)

De Iraanse overwinning op de Amerikaans-Israëlische raketafweer heeft wereldwijde gevolgen voor de veiligheid.

De aandacht van de wereld is terecht gericht op de gevolgen van de Iraanse vergeldingsaanval op Israël op 13 en 14 april 2024. Iran wilde met de aanval een afschrikwekkende houding aannemen om Israël en de Verenigde Staten te laten weten dat elke aanval tegen Iran, of die nu op Iraans grondgebied of op het grondgebied van andere landen zou plaatsvinden, een vergeldingsactie zou uitlokken die de aanvaller meer schade zou berokkenen dan de aanvaller Iran zou kunnen aandoen. Om dit resultaat te bereiken, moest Iran bewijzen dat het in staat was om de ballistische raketafweersystemen van zowel Israël als de Verenigde Staten, die ten tijde van de aanval in en rond Israël waren opgesteld, te overwinnen. Iran slaagde hierin, met ten minste negen raketten die twee Israëlische luchtmachtbases troffen die onder de beschermende paraplu van het Israëlisch-Amerikaanse raketafweerschild vielen, schrijft Scott Ritter.

De Iraanse afschrikkingshouding heeft implicaties die veel verder reiken dan de omgeving van Israël of het Midden-Oosten. Door het Amerikaans-Israëlische raketafweerschild te verslaan, ontmaskerde Iran het idee van de suprematie van het Amerikaanse raketafweerschild dat de kern vormt van de Amerikaanse modellen voor de bescherming van strijdkrachten die worden gebruikt bij het projecteren van militaire macht op wereldschaal. De defensieve houding van de VS ten opzichte van Rusland, China en Noord-Korea is gebaseerd op aannames over de effectiviteit van het Amerikaanse defensieve vermogen tegen ballistische raketten. Door met succes Israëlische luchtmachtbases aan te vallen die konden profiteren van het volledige scala aan Amerikaanse antiballistische rakettechnologie, heeft Iran de kwetsbaarheid van het Amerikaanse raketafweerschild blootgelegd voor moderne rakettechnologieën met wendbare granaatkoppen, afleidingsraketten en hypersonische snelheid. Amerikaanse bases in Europa, de Stille Oceaan en het Midden-Oosten, waarvan eens werd gedacht dat ze goed beschermd waren, zijn plotseling kwetsbaar gebleken voor vijandige aanvallen. Dat geldt ook voor Amerikaanse marineschepen die op zee opereren.

  Staan we op het punt van een apocalyptische oorlog met Iran?

De Israëlische verdediging tegen ballistische raketten heeft een superboost gekregen door de plaatsing van een geavanceerde AN/TPY-2 X-band radar op Israëlisch grondgebied. De radar, die wordt beheerd door de 13e Missile Defense Battery van het Amerikaanse leger, bevindt zich op Har Qeren, een hoogte die oprijst uit de Negev-woestijn in de buurt van de stad Be’er Sheva. De AN/TPY-2 is een raketverdedigingsradar die ballistische raketten kan detecteren, volgen en onderscheiden, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen bedreigingen en niet-bedreigingen (d.w.z. inkomende raketten en ruimteschroot).

De AN/TPY-2 werkt in twee verschillende modi. De eerste, bekend als de “voorwaartse modus”, detecteert en volgt ballistische raketten terwijl ze worden gelanceerd. De tweede, de “terminale modus”, wordt gebruikt om onderscheppingsraketten naar een dalende raket te leiden. De AN/TPY-2 is geoptimaliseerd om samen te werken met het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ballistische raketafweersysteem door de THAAD-raket naar zijn doel te leiden.

De VS hadden ten tijde van de Iraanse raketaanval minstens één, en mogelijk twee, THAAD raketbatterijen ingezet in Israël. Naast het helpen van de THAAD-raketten bij het neerschieten van inkomende dreigingen, werden de AN/TPY-2 radargegevens geïntegreerd met Israëlische radargegevens en andere technische inlichtingen die werden verzameld door het BMDO-netwerk van vroegtijdige waarschuwingssatellieten van de Ballistic Missile Defense Organization (BMDO), dat uitsluitend werd ingezet om Iraanse lanceringen van ballistische raketten te volgen en te rapporteren. Dit geïntegreerde systeem voor vroegtijdige waarschuwing/bewaking/tracering was gekoppeld aan een meerlagige raketverdedigingsarchitectuur die de Amerikaanse THAAD en de Israëlische Arrow 2, Arrow 3, geavanceerde Patriot en David’s Sling anti-ballistische raket onderscheppingssystemen omvatte.

  Marcheren voor Israël?

De capaciteit en letaliteit van de Amerikaans-Israëlische verdedigingsarchitectuur tegen ballistische raketten werd vergroot door de aanwezigheid van ten minste twee voor het ballistische raketafweersysteem (BMD) geschikte Aegis-klasse destroyers van de Amerikaanse marine, uitgerust met de SPY-1 S-band radar en SM-3/SM-6 onderscheppingsraketten. De BMD-schepen van de marine zijn geconfigureerd om verbinding te maken met de AN/TPY-2 X-bandradar op de grond en met het bredere BMD-systeem via het Command and Control, Battle management and Communications (C2BMC)-systeem. De combinatie van grondradars en onderscheppingsraketten met het BMD-systeem van de Amerikaanse marine biedt Amerikaanse militaire commandanten bescherming tegen vijandige ballistische raketbedreigingen over het hele werelddeel. Dit geïntegreerde systeem is ontworpen om inkomende dreigingen te detecteren, op te vangen en te volgen en, met behulp van complexe computergestuurde algoritmen, doelen te onderscheiden en te vernietigen met kinetische raketkoppen (d.w.z. een “kogel die een kogel raakt”).

Op 13-14 april 2023 faalde dit systeem. Kortom, de combinatie van Amerikaanse en Israëlische verdedigingscapaciteiten tegen ballistische raketten in en rond de Negev-woestijn maakte de Israëlische luchtmachtbases daar tot de meest beschermde locaties ter wereld tegen bedreigingen door ballistische raketten.

En toch bestookte Iran met succes beide locaties met meerdere raketten.

De wereldwijde strategische implicaties van deze verbluffende Iraanse prestatie zijn baanbrekend – de VS hebben lang conceptueel geworsteld met het idee van wat wordt aangeduid als “A2/AD” (anti-access/area denial) bedreigingen door vijandige ballistische raketten. De VS hebben echter geprobeerd om deze AA/A2-dreiging te verminderen door een ballistische raketverdedigingsarchitectuur zoals die in Israël werd gebruikt. Het falen van de gecombineerde Amerikaans-Israëlische verdedigingssystemen tegenover een gecoördineerde Iraanse raketaanval legde de tekortkomingen van de Amerikaanse verdedigingscapaciteit tegen ballistische raketten wereldwijd bloot.

  Pro-Israël propaganda-leugens versus realiteit

In het kort betekent dit dat de VS en de NAVO-strijdkrachten in Europa kwetsbaar zijn voor aanvallen van geavanceerde Russische rakettechnologieën die de door Iran gebruikte rakettechnologieën om Israël aan te vallen evenaren of overtreffen. Het betekent ook dat China hoogstwaarschijnlijk in staat zou zijn om Amerikaanse marineschepen in de Stille Oceaan aan te vallen en tot zinken te brengen in het geval van een conflict over Taiwan. En dat Noord-Korea hetzelfde zou kunnen doen met Amerikaanse schepen en strijdkrachten aan land in de buurt van Japan en Zuid-Korea.

Totdat de VS raketafweersystemen kunnen ontwikkelen, produceren en inzetten die in staat zijn om de nieuwe rakettechnologie te verslaan die wordt ingezet door landen als Iran, Rusland, China en Noord-Korea, staan de Amerikaanse militaire machtsmiddelen schaakmat tegenover de potentiële tegenstanders van Amerika.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Israël: Premier Netanyahu zegt dat het land in oorlog is (Video’s)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne Situatierapport: De energiecentrale oorlog – Ideologische verliezen – Meer tekenen van corruptie
Volgend artikelAstrofysicus: Verandering in zonneactiviteit – Nieuwe “Kleine IJstijd” is al begonnen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Amerika denkt altijd superieur te zijn. Misschien moeten ze minder Hollywood films bekijken in het Pentagon.

  Amerika heeft 4 nieuwe leger basissen geopend in de Filipijnen maar in de Filipijnen wonen ongelooflijk veel Chinezen en vele zijn zakenmensen die ook bestuurlijk een grote macht in de Filipijnen hebben.

  Bij een eventuele oorlog met China zullen Amerikaanse doelen in de Filipijnen makkelijke doelwitten zijn voor de Chinezen.
  Net als de Russisch sprekende bevolking zullen de Chinezen spioneren en de doelen doorgeven zodat slag na slag uitgevoerd zal worden op Amerikaanse doelen.

  Amerika is de duivel het kwaad op Aarde.

  Ik heb niets tegen DE Amerikaan behalve dat ze dom zijn.

  • De Filipijnen zijn ruim een 100 jaar een KOLONIE van de Amerikanen.
   De Amerikanen hebben in de jaren 1890, de Kolonie van de Spanjaarden overgenomen.!

  • Ik heb ook niks tegen de Amerikaan, ik haat hun Imperialistische Politiek systeem.!
   Ik had ook niks tegen de Duitser, maar hate de Nazie’s.!
   Ik heb ook niks tegen de jood, terwijl ik hem wel DOM vind, maar haat de Zionisten.!

   Jammer genoeg, wordt er meer verdiend aan “OORLOG”, dan aan “VREDE”….!!!!

 2. Het Westen heeft steeds minachtend op een brutale manier ondergeschikte tegenstand vernietigd. Daar is iets veranderd. Een tweede vaststelling is: Het Westen heeft niet meer het initiatief. Wat nu grote koppen haalt is een bliksemafleider voor het feit dat ze uit Afrika gegooid worden. Ondertussen zijn ze tegen een democratisch verkozen regering in Hongarije, zijn ze tegen een democratisch verkozen regering in Venezuela, zijn ze tegen een democratisch verkozen regering in Georgië. Het zijn sociopaten.

  • In 2016 heeft Bob Zimmerman aka Bob Dylan (1941) de Deep State-nobelprijs voor de literatuur gewonnen en hij heeft expliciet toegegeven de duivel in z’n ogen te hebben gekeken. Als Dylan niet had getekend bij het kruisje van de satanische muziekindustrie had z’n carrière nooit zo’n hoge vlucht kunnen nemen.

 3. Sorry, bij voorbaat. Geen flauw idee wie er achter ‘Scott Ritter’ schuil gaat, maar zijn ‘columns’, met onveranderd ‘verbluffende overwinningen’ van Iran, wekt hij de indruk van een influencerende belegger in aandelen ‘Perzische Vliegende Tapijten’  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in