De massale economische en financiële sancties die het Westen aan Rusland heeft opgelegd vanwege de aanval op Oekraïne gaan steeds meer boemerangeren. De Duitse minister van Financiën Christian Lindner heeft het al over een “verlies van economische welvaart in Duitsland”. Maar dat is nog niet alles: deskundigen vrezen dat de sancties tegen Rusland zelfs tot de ondergang van het Eurosysteem kunnen leiden. En dan hebben we het nog niet eens over miljarden aan kosten, voedseltekorten, torenhoge prijzen voor energiebronnen en voedsel voor Europese burgers, schrijft Guido Grandt.

Behalve de militaire oorlog tussen Rusland en Oekraïne woedt er ook een financiële oorlog tussen de EU/VS en het gigantische imperium van Poetin.

Massale sancties zijn bedoeld om de Russische economie te destabiliseren, het land grotendeels af te snijden van de kapitaalwereld en zijn oorlogskas op te drogen.

Een tweesnijdend zwaard

Ook al zijn de eerste gevolgen voor veel Russen al merkbaar, toch zou Rusland een alternatieve manier kunnen vinden om zich tegen een economische en financiële catastrofe te beschermen door de roebel met goud te dekken. Daarbij zou de Russische centrale bank een deel van het goud in haar deviezenreserves kunnen inwisselen voor roebels om de deviezenbehoeften te dekken en de rest aan haar goudreserves kunnen toevoegen. Dit zou de facto leiden tot de invoering van een goudstandaard. Het Russische staatsinvesteringsfonds heeft ook ongeveer een vijfde van zijn activa in goud.

In ieder geval is de Russische economie niet afhankelijk van buitenlandse valuta, omdat zij betrekkelijk gezond en stabiel is. De staatsschuld bedraagt minder dan 20 procent van het bruto binnenlands product (Duitsland 72,5 procent). Alleen het verlies van alle olie- en gasinkomsten zou Poetin blijvende schade kunnen toebrengen. Zoals bekend heeft de Amerikaanse president Joe Biden een overeenkomstig invoerverbod ingesteld.

  Wat bekend is over de aanval op de haven van Odessa

Als de EU dit voorbeeld zou volgen, zou dit echter een tweesnijdend zwaard zijn, omdat het een blijvende bedreiging zou vormen voor de energiezekerheid van Europa. De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, sprak in dit verband van een verwoestende economische inzinking van vijf procent. En dat is waarschijnlijk nog steeds een voorzichtige schatting.

Russische roulette voor de EU

Het Europese economische systeem verkeert zelf in een crisis: de devaluatie van de valuta leidt tot een dalende koopkracht en dus tot stijgende prijzen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het huidige fiatgeldsysteem voortdurend gefinancierd wordt door de expansie van bankkrediet, d.w.z. door massaal gedrukt “helikoptergeld”. De sancties hebben nu al een negatief effect op de Europese banksector. Zo bevroor het Italiaanse Unicredit begin maart 2022 haar toezegging aan Rusland van 14 miljard euro. Zo ook de Franse Société Générale.

Duitse en Oostenrijkse handelsbanken zijn ook zwaar blootgesteld in Rusland. Door de intrekking van de vergunning van de Russische Sberbank moet de Oostenrijkse belastingbetaler bijna 1 miljard euro betalen voor de gedupeerde klanten via de depositoverzekering van de autoriteit voor de financiële markt. In Duitsland bedragen de vorderingen van de banken op Rusland ongeveer 6 miljard euro.

Mogelijke gas- en oliebeperkingen uit Rusland en de daaruit voortvloeiende stijging van de energieprijzen zullen ook de risico’s van de Europese handelsbanken doen toenemen. In dat geval zouden de instellingen met een te hoge schuldenlast waarschijnlijk moeten worden ondersteund door het netwerk van centrale banken van het Eurosysteem. Zo waarschuwt Goldmoney Holding nu al: “Wij zien nu hoe de financiële sancties van het Westen averechts zullen werken en eerst het Eurosysteem en zijn munt zullen vernietigen.” Echt “Russische Roulette!”

  Gonzalo Lira - Wanhopige Zelinsky zal zijn toevlucht nemen tot een chemische valse vlag

Welvaartsverlies

Wat een gas- en olie- en kolenembargo of een exportstop uit Rusland betreft, verklaarde de Duitse minister van Financiën Christian Lindner dat dit zou kunnen leiden tot dramatisch stijgende prijzen. “Uiterlijk in de volgende herfst en winter zouden er knelpunten in de bevoorrading komen en zouden wij over zeer drastische maatregelen moeten praten.” En de staat zou de prijsexplosies bij de benzinestations ook niet kunnen opvangen. “Er zal een verlies aan welvaart zijn voor de nationale economie,” zei Lindner. “U kunt dat vertalen als dat wij allemaal armer worden.”

Sancties boemerang

Maar niet alleen het Europese financiële systeem en de energiezekerheid zijn in gevaar, maar ook de grondstoffen- en de levensmiddelensector. Frontnieuws berichtte over knelpunten in de graanvoorziening: Rusland en Oekraïne behoren tot de belangrijkste exporteurs van haver, rogge, gerst en tarwe. Met het oog op het enorme tekort aan basisvoedingsmiddelen heeft Hongarije zijn graanexport reeds stopgezet. De Duitse boeren luiden nu al de noodklok: meer dan 75 procent van de graanvoorraden is opgebruikt!

En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden werknemers in de auto-industrie die hun baan kwijt dreigen te raken door de sancties tegen Rusland. Er zijn bijna 50 productievestigingen van leveranciers in Rusland en Oekraïne. Bij VW in Zwickau en Dresden lag de productie van voertuigen al dagenlang stil door een gebrek aan materiaalleveringen. In de chemische industrie is de situatie niet beter: Wolfgang Große Entrup, CEO van de Duitse vereniging van de chemische industrie, waarschuwde eveneens voor een problematische situatie, mocht het gas schaars worden. En dat zal het zeker doen. De prijzen van olie, gas en benzine stijgen nu al uit de hand en zijn bijna onbetaalbaar.

  Video's - "Oekraïners in stukken geslagen": De Russen hebben het Oekraïense vestingwerk "Basin" veroverd, Novoselivske teruggenomen en Opitne ontruimd

Kortom, de grote verliezers van de Westerse Rusland-sancties zijn de lokale consumenten, die niet alleen zwaar moeten bezuinigen, maar ook nog eens financieel verder worden uitgebuit.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oorlog in Oekraïne: Een “Orkaan van Honger en een Ineenstorting van het Wereldvoedselsysteem”Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDag 23 van de Russische operatie in Oekraïne – Azov NAZI’S terroriseren burgers
Volgend artikelAnalyse: Rusland is aan de winnende hand, het Westen is zichzelf aan het vernietigen… bereid u voor op EXTREME ARMOEDE nu 50-jarig economisch sprookje implodeert
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. De communisten zijn zoals hun eigen valuten: niks waard. Betallen met rupels? Ha ha ha!
  De Russen zullen van honger sterven. Prost Smirnoff.

 2. Misschien is dat precies de bedoeling. Vernietiging van alle Europese staten en van het blanke ras. Talloze videos zag ik in het verleden die die intentie hadden.Waar 2 honden vechten om een been gaat de derde er ras mee heen. Het verleden leert dat het dezelfde mensen zijn die beide kanten financieren en bewapenen en daar zelf giga winsten mee behalen. Al die georkestreerde oorlogen leverde al millioenen doden op. We weten dus dat zij die dit orkestreren niets uit maakt.

 3. Het Chinese en het Russische banksysteem staan nog rect overeind en floreren.
  Rusland gaat gas en olie leveren aan China.

  Maar in Roemenie: kunstmest is nauwelijks te krijgen; een kunstmatig gemaakt “tekort”want de productie voor dit jaar was al in December klaar.
  Prijs was 105, is nu 250.
  De idioten scheppen hun eigen problemen.

  • Al leveren ze alle bronnen vele producten komen ook uit het westen en als die niet meer geleverd kunnen worden dan zal dat de Russische burger treffen> het land was al achter met ontwikkelingen … en dat word dat toch best wel aanzienlijk zwaar

 4. Nederland is (ook) een enorme voedselproducent. Als we de spullen voor onszelf houden lijden wij geen honger, maar zoals gewoolijk blijven we ons waardevol goed veel te goedkoop exporteren. Uiteindelijk betalen wij daardoor als Nederlander een veel te hoge prijs. We hebben zelf graan zat. Kunstmest kan vervangen worden door echte mest want we hebben ook genoeg vee dat enorm veel mest produceert. Kortom met goed beleid is hier niks aan de hand, maar ja, goed beleid, dat heb ik al 30 jaar niet meer gezien hier.

  • 30 jaar? Maak daar zeker 200 jaar van en waarschijnlijk nog meer… Sowieso, noem eens iets wat ons als gewone mensen door de “overheid” aan goeds is gebracht na WOII….

 5. Van de linkse overheid is niets goeds te verwachten.
  Dat geldt voor NL en DE.

  Kijk nou eens hoe stom die moffen zijn; sturen Javelins naar Oekraine.

  Russen houden niet van straatgevechten.
  Normaal als ze een stad intrekken, tanks en infantrie.
  Nu riskeren ze geen tanks, dus schieten ze standaard eerst de stad in puin; veel doden dus…..

  Logica kost niets.
  ———————————–
  Als Poetin gas dichtdraait is het idd mogelijk dat EU uitelkaar valt, de euro verdwijnt, en Adolfina merkel en adolfina van de Kolerelijder zich gaan storten op het enige waar ze geschikt voor zijn: toilet juffrouw en breien.

 6. En als dan de christelijke verstand krijgen–heilige geest of zo– en op rechts stemmen–en de Linksen slachtoffer worden van hun prikkies, en er een rechtse regering komt, met een ander politiek systeem, waarin we kabinet/kamer leden kunnen ontslaan als ze landverraders worden zoals nu–de vluchtelingen eruit trappen, gulden terug, grenzen permanent dicht, Vlaanderen uitnodigen zich bij ons aan te sluiten, dan kunnen we zomer’s weer op een terrasje zitten, kijken naar de mooie meiden die langs marcheren in een niet eindigende prachtige show of Holland’s glorie en genieten van het normale leven….

 7. Letterlijk de VS heeft de EU voor de Siberische beer gegooid en wij worden hier hardst getroffen vergelijkbaar met VS.

  Over een week of twee zijn de granen in de EU onbetaalbaar en zonnebloem olie en vele andere producten amper verkrijgbaar

  In VS hoor je weinig klachen want zij hebben genoeg aan voorraadden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in