Op maandag 14 maart waarschuwde de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, voor een “orkaan van honger en een ineenstorting van het wereldvoedselsysteem” in de nasleep van de crisis in Oekraïne.

De prijzen van voedsel, brandstof en kunstmest rijzen de pan uit. De bevoorradingsketens worden verstoord. En de kosten en de vertragingen van het vervoer van ingevoerde goederen – wanneer die beschikbaar zijn – hebben recordhoogten bereikt,” schrijft Colin Todhunter.

Hij voegde eraan toe dat dit de armsten het hardst treft en de kiem legt voor politieke instabiliteit en onrust over de hele wereld.

De armere landen hadden al moeite om te herstellen van de lockdowns en de sluiting van een groot deel van de wereldeconomie. Er is nu sprake van stijgende inflatie en rentetarieven en een verhoogde schuldenlast.

Oekraïne is ’s werelds grootste exporteur van zonnebloemolie, de op drie na grootste exporteur van maïs en de op vier na grootste exporteur van tarwe. Samen produceren Rusland en Oekraïne meer dan de helft van de wereldvoorraad zonnebloemolie en 30% van de tarwe in de wereld.

Ongeveer 45 Afrikaanse en minst ontwikkelde landen importeren ten minste een derde van hun tarwe uit Oekraïne of Rusland, en 18 van hen ten minste 50%.

Vóór de huidige crisis waren de prijzen voor brandstof en kunstmest al aan het stijgen. Het was vóór de COVID en de oorlog in Oekraïne duidelijk dat de lange mondiale toeleveringsketens en de afhankelijkheid van (ingevoerde) grondstoffen en fossiele brandstoffen het heersende voedselsysteem kwetsbaar maakten voor regionale en mondiale schokken.

De oronavirus lockdowns hebben het vervoer en de productieactiviteiten verstoord, waardoor de zwakke punten van het systeem aan het licht zijn gekomen. Nu, door een combinatie van verstoring van het aanbod, sancties en Rusland dat de uitvoer van anorganische meststoffen beperkt, wordt de wereldvoedselregeling opnieuw met potentiële verstoringen geconfronteerd, wat tot stijgingen van de voedselprijzen en mogelijke tekorten kan leiden.

  Via slimme tactieken krijgt Poetin zijn zin in de roebels-voor-energie-eis

Rusland is niet alleen een belangrijke producent en exporteur van aardgas (dat nodig is voor de productie van bepaalde meststoffen), maar ook de op twee na grootste olieproducent ter wereld en de grootste exporteur van ruwe olie.

De kwetsbaarheid van een van olie afhankelijk gemondialiseerd voedselsysteem komt op dit moment, nu de Russische energievoorziening uit fossiele brandstoffen bedreigd wordt, bijzonder duidelijk aan het licht.

In 2005 schreef Norman J Church:

“Enorme hoeveelheden olie en gas worden gebruikt als grondstoffen en energie bij de vervaardiging van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en als goedkope en gemakkelijk verkrijgbare energie in alle stadia van de voedselproductie: van het planten, irrigeren, voederen en oogsten, tot het verwerken, distribueren en verpakken.

Bovendien zijn fossiele brandstoffen van essentieel belang voor de bouw en het herstel van apparatuur en infrastructuur die nodig zijn om deze industrie mogelijk te maken, zoals landbouwmachines, verwerkingsinstallaties, opslag, schepen, vrachtwagens en wegen.”

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft ook de toeleveringsketens voor meststoffen in de wereld beïnvloed, nu beide landen hun export van meststoffen hebben opgeschort. Tot de belangrijkste markten voor Russische kunstmest behoren Brazilië en de EU en de VS.

In 2021 was Rusland de grootste exporteur van ureum, NPK’s, ammoniak, ureum/ammoniumnitraat-oplossing en ammoniumnitraat, en de op twee na grootste exporteur van potas. De prijzen van de meststoffen zijn voor de boeren de pan uit gerezen en zouden kunnen leiden tot een stijging van de voedselprijzen.

Dit alles wijst erop dat er regionale en lokale voedselsystemen nodig zijn die in handen zijn van de gemeenschap en gebaseerd zijn op korte(re) voedselvoorzieningsketens die toekomstige schokken kunnen opvangen. Ook de manier waarop wij voedsel verbouwen moet veranderen.

  Conflict in Oekraïne is gedoemd te escaleren

In een recent artikel op de website van de Landbouw- en Plattelandsconventie (ACR2020) staat:

“Waar we nu dringend in moeten investeren is een nieuwe lokale en territoriale infrastructuur voor voedselproductie en -verwerking die het agro-industriële voedselsysteem omvormt tot een veerkrachtig gedecentraliseerd voedselvoorzieningssysteem. De oorlog in Oekraïne laat zien hoe extreem kwetsbaar de voedselvoorziening is, ver verwijderd van de voedselzekerheid van daadwerkelijke voedselsoevereiniteit.”

Het agro-voedsel- en wereldhandelssysteem is sterk afhankelijk van synthetische meststoffen en fossiele brandstoffen. Een agro-ecologische en regionaal veerkrachtige aanpak zou echter leiden tot minder afhankelijkheid van dergelijke grondstoffen.

Het rapport uit 2017 Towards a Food Revolution: Food Hubs and Cooperatives in the US and Italy biedt enkele aanknopingspunten voor het creëren van duurzame ondersteuningssystemen voor kleine voedselproducenten en voedseldistributie. Deze systemen zouden gebaseerd zijn op korte toeleveringsketens en door de gemeenschap ondersteunde landbouw.

Dit impliceert een paradigmaverschuiving in het beleid waarbij voorrang wordt gegeven aan het lokale boven het globale: kleine landbouwbedrijven, lokale markten, hernieuwbare hulpbronnen op de landbouwbedrijven, diverse agro-ecologische teelten en voedselsoevereiniteit.

Een aanpak die gebaseerd is op lokale en regionale zelfvoorziening op voedselgebied, in plaats van afhankelijkheid van dure, ver weg ingevoerde voorraden en (eigen) productiemiddelen buiten de landbouw.

Volgens het 2020-document Reshaping the European Agro-food System and Closing its Nitrogen Cycle kan in Europa een op biologische leest geschoeid agro-voedselsysteem worden toegepast dat de autonomie van het continent versterkt, de voorspelde bevolking in 2050 voedt en het continent in staat stelt granen te blijven uitvoeren naar landen die deze nodig hebben voor menselijke consumptie.

De vraag is hoe dat kan worden bereikt, vooral wanneer invloedrijke agro-industrie en detailhandelsconglomeraten een dergelijke aanpak als een bedreiging voor hun bedrijfsmodel beschouwen.

  Rusland 'klaar' met West-Europa “voor minstens een generatie” - Lavrov

Het rapport A Long Food Movement: Transforming Food Systems by 2045  biedt nuttige inzichten.

Volgens het document, dat is opgesteld door de ETC Group en het internationale panel van deskundigen inzake duurzame voedselsystemen (IPES), moeten basisorganisaties, internationale NGO’s, boeren- en vissersgroepen, coöperaties en vakbonden nauwer samenwerken om de geldstromen, de bestuursstructuren en de voedselsystemen van de grond af aan om te vormen.

In tijden van oorlog, sancties of milieurampen ondergaan de productie- en consumptiesystemen vaak een radicale transformatie. Als de afgelopen twee jaar ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat het transformeren van voedselsystemen nu meer dan ooit nodig is.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wereldwijde ineenstorting van gewassen nu een zekerheid… wijdverspreide hongersnood zal de planeet aarde van 2022 – 2024 teisteren… het is in gang gezet en kan niet meer gestopt wordenVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelOekraïne gebruikt zijn burgers als menselijke schilden
Volgend artikelZelensky’s oproep tot een kernoorlog
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Jongens ninefornews.nl ligt eruit. Gvd en jullie.zijn jullie hier veilig.
  Duidelijk dat die kutnazis in nederland alles sencureren.

 2. Je kunt er do der op zeggen dat ze jullie ook gaan dwarsbomen. Hopelijk hebben jullie goede servers. En zijn jullie Slecht te hacken…….
  Hopelijk beseffen die deboelen dat er ook nog de daekweb is.

 3. 3weken shit in de Oekraïne en er is al bijna geen zonnebloemolie hier in Nederland . Deze bloemen zijn klaar in oktober. Volgens mij worden de zaden hier geperst en het afval wordt verwerkt tot veevoer. Dus de olie die hier in de supermarkt ligt, lag 3weken geleden nog in de Oekraïne? En dat moet ik geloven? Twente lees ik , ook tekorten aan meel . Wij halen ons tarwe uit Zuid Europa en USA . Niet uit de Oekraïne noch uit Rusland. Als ik mijn intuïtie volg , dan heb ik iets van, hier klopt iets niet.

  • Inderdaad, er is nog genoeg. Maar als komende zomer 1 oogst vervalt , omdat de oekraieners (zogenaamd de russen) zelf het graan in de hens steken, dan is er dus ook een jaar lang niks!!Zou me dus maar wel zo goed mogelijk voorbereiden. Misschien/hopenlijk is het niet nodig. Maar nu kan het nog.

 4. Tijd voor een meer natuurlijkere manier van voedsel verbouwen! Stik fijn in je kunstmest en je chemische troep. Wij hebben in NL meer dan (wei-)land genoeg om heel Europa op een natuurlijke manier van voedsel te voorzien. Ja, het is “duurder”, lekker boeiend. Dan wordt voedsel tenminste eerlijk geprijsd en zijn we verlost van die goedkope supermarktbagger die ze groente en vlees durven noemen. Trek van mijn part een muur op om ons land en laat alles buiten NL fijn de moord stikken. Willen ze iets dat wij hebben? Gaat ze geld kosten, of iets om te ruilen. Wij hebben hier ALLES om zelfvoorzienend te kunnen zijn! Dat gaat betekenen luxe inleveren ja, misschien wat harder werken en je kutkantoorbaantje opzeggen en je handen vuil maken in de tuin. Maar dat is LEVEN. NL voor Nederlanders! (en anderen die wat toevoegen aan ons land, uitzuigers kunnen over(..) de muur)

  • Ja, het is duurder. Maar als je ziet wat mensen in hun supermarkt karren stoppen dan is 70 % overbodig. Koekjes, chips, frisdrank, snoep, bier, tabak..
   ALs je terugggaat naar de basis..graan…meel. olie …wat kun je dan een hoop doen. Zelf je brood en koekjes bakken..En daar wordt het een stuk goedkoper van. Maar ik denk dat mensen schrikken wat een inspanning je moet leveren om zélf alles wat je eet te bereiden. De SBS6 en de FB kosten zoveel tijd….
   Ik zie in de karretjes echt alleen maar kant en klaar spul. Deze mensen gaan het heel moeilijk krijgen in tijden van schaarste.

 5. Deze voedsel schaarste en energie schaarste zijn van een welbewust project van de WEF met zijn handlangers. Ze misbruiken nu Rusland om die de schuld van dit alles te geven, zodat zij er mee weg kunnen komen. Bill Gates heeft miljoenen hectares in Amerika opgekocht en is nu de grootste grondbezitter van het land. Vorig jaar werden de grote boeren uitgekocht om hun oogsten te vernietigen voor een betere prijs dan de markt was. Zo was/is de EU al jaren bezig om de boeren uit te kopen en bewust hun veestapels te laten vergiftigen via slinkse wegen, om deze te kunnen ruimen. Zo ook in de EU de boeren te onteigenen van hun landerijen voor huizen bouw of voor de natuur. Daarover heen 2 jaar minimale productie vanwege de lockdowns en nu even alles weer open, waardoor er een over vraag naar alles is. Omdat de hotels en restaurants/bistro’s weer open mogen.

  Alle shit van nu en die ellende zal steeds een beetje erger worden, was al jaren voorbereid om zo iedereen uiteindelijk te kunnen dwingen om hun QR-code en het digitale ID te accepteren. Want alleen als jij bij bent met je vaccins en zo’n geïmplanteerde chip waar al jouw gegevens opstaan, kun je een basisbeurs krijgen om voedsel te kopen. Anders mag je verhongeren volgens de WEF met zijn meelopers, die zich regeringsleiders noemen. Om nu schijnheilig Rusland de schuld van alles in de schoenen te schuiven, komt nu mooi uit nu er in Oekraïne een speciale operatie plaats vindt. Want de meeste geven nu Rusland de schuld, maar kijken niet meer wat voor deze is gebeurt. Het plan was al jaren bekent, alleen dat wordt er nooit bij vertelt door de regeringen en de reguliere media, waar de meeste schapen hun informatie vandaan halen.

 6. Ik schreef gister al: Er is genoeg landbouwgrond ( nu nog jaren verpest door de pesticiden en herbiciden..dat dan weer wel..) in nederland. Bijna alles wordt gebruikt om veevoer voor slachtvee, wat geéxporteerd wordt, te voeden. NL is gewoon 1 grote slachtveestal.
  Als onze landbouwgrond vanaf nu gebruikt wordt om biologisch voedsel voor mensen te produceren, is er genoeg voedsel. Dat lijkt mij een win-win situatie. Niet afhankelijk van de kunstmest uit Rusland, niet afhankelijk van de soja-import uit het het gesloopte Amazone-gebied..
  Maw..elk land zorgt weer voor zichzelf.
  Behalve sinaasappels en mango´s kunnen we heel veel zelf verbouwen. Voor sinaasappels moet je nog naar Spanje maar er hóeft echt niks meer in ál die vliegtuigen vanuit Zuid-Amerika of Nieuw Zeeland komen. ( en trouwens..1x perjaar met het vliegtuig lijkt mij wel voeldoende..die flapdrol van D66 , bek vól van het milieu…vertelde bij zijn aanstellling vól trots dat hij zeer regelmatig- lees : elke 14 dagen- een weekendje met het vliegtuig wegging. Maar dit terzijde..
  Heb een poosje de programma´s op NL2 gevolgd op zondagavond, die gaan over het overgaan van traditionele ( wat is traditioneel trouwens , met als die kunstgrepen) naar biologische landbouw. Volgens TNO is dat zeer goed te doen. Maar de bedrijven in Nederland die in kunstmest en herbiciden en pesticiden voorzien, hebben de minister van Landbouw , voorheen Schouten, helemaal in hun macht. Kijk maar eens terug naar bijv. Zembla. Zij ging zogenaamd meermaals in `gesprek` met die bedrijven maar het resulteerde in niets. NIETS. Want die bedrijven willen maar 1 ding en dat is geld verdienen!
  In de jaren 70-80-90 waren er al trials met bioproduktie. Op TV werd aangetoond dat positieve uitslagen werden verdoezeld door de politiek.
  Ik denk dat het hoog tijd is dat NL weer voor zich zelf zorgt.
  Met nederlanders die zich ( weer) verantwoordelijk voelen voor Nederland.
  Want , zeg nou zelf.. zouden al die, inmiddels miljoenen vluchtelingen en asielzoekers hier in de frontlinie gaan staan als hier oorlog komt??? Terwijl ze allemaal hun eigen land ontvluchten?

  • Het is toch krankzinnig dat vanuit Zuid-Amerika soja hier naar toe komt in boten ( diesel) om bijv. de biggen te mesten, die vervolgens weer naar China gaan…Hóe, weet ik niet. Hopelijk niet levend.
   In Zuid Amerika, las ik eens in het blad de Landleven, worden hórdes paarden in het ruim van een boot gejaagd…ZE VÁLLEN ER DUS IN….EN WORDEN DAN MET GEBROKEN POTEN HIER NAARTOE GEVAREN.
   De persoon in het verhaal in de Landleven had uit zo´n ruim nog een intact paard kunnen vinden.
   Mensen,,bedenk toch waar je stukje vlees vandaan komt…
   Vorige week in AD…in de krant dus…: Varkens worden hier ( IN NEDERLAND) LEVEND IN KOKEND WATER VERDRONKEN!!!!! Zo schroei je snel de haren van hun lijf en blijft en spek `netjes`.
   Ik heb het artikel naar mijn hele app-groep gestuurd. 2 mensen waren er niet van gediend en 2 personen hebben mij verwijderd. Hoop alleen maar dat ze aan mij terug denken als ze weer in de supermarkt voor de kiloknallers in de rij staan…Ben benieuwd of het karbonaadje nog smaakt…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in