De Oekraïense opperbevelhebber Saluzhny – die normaal gesproken niet mediaschuw is – is spoorloos verdwenen sinds een Russische aanval twee weken geleden op een Oekraïense bevelsbunker. Geruchten – en humor – doen de ronde op het Russische internet, schrijft Thomas Röper.

We herinneren ons: op 10 mei meldde Kiev dat een Russische Kinzhal hypersonische raket voor het eerst was afgevuurd en burgemeester Klitschko poseerde met de vermeende brokstukken van de Russische raket. Het feit dat dit nep was en dat de gepresenteerde brokstukken afkomstig waren van een eenvoudige vliegtuigbom is tot op de dag van vandaag niet gemeld in de westerse media, westerse media vieren nog steeds het vermeende neerschieten van “Poetins wonderwapen”.

De Oekraïense opperbevelhebber Valery Saluzhny is spoorloos verdwenen. Rusland heeft gemeld dat de aanval van 10 mei succesvol was en dat een Oekraïense bevelsbunker is vernietigd.

De westerse media houden zich volledig bezig met het oproepen van de vermeende grote eenheid in het Westen en in Oekraïne, en daarom informeren zij hun lezers niet over alles wat dit mooie beeld zou kunnen verstoren. Saloezjni had immers ambities voor het presidentschap in Oekraïne en de meningsverschillen tussen de opperbevelhebber van het leger, Saloezjni, en president Selenski waren zo duidelijk dat zelfs de Oekraïense media, die synchroon lopen met het Westen, ze niet konden verbergen.

Russische humor

Saluzhny is al meer dan twee weken niet in het openbaar verschenen, wat meer dan ongebruikelijk voor hem is, want hij was absoluut niet mediaschuw. In Rusland neemt men het met humor op en op het Russische internet duiken steeds meer grappen op over waar Saluzhny zou kunnen zijn.

Op 12 mei werd een Telegramkanaal geopend met de titel “Is Saluzhny gevonden?”, waarin de makers meerdere malen per dag verslag doen van hun “zoektocht” naar Saluzhny. Het geheel is natuurlijk satire; zo schreven ze op een ochtend dat er geruchten waren dat Saluzhny bij George Soros was, om een paar uur later te melden dat Soros in leven was, maar dat Saluzhny nog steeds was verdwenen. Naar aanleiding van een video waarop de deelnemers aan de G7-bijeenkomst een boom planten met schoppen in hun handen, zeiden de Russische grappenmakers op het kanaal:

“Naar verluidt is de regering Biden ook op zoek naar Saluzhny in het kader van haar internationale samenwerking.”

Het kanaal groeit snel en heeft al meer dan 4.000 volgers, en is zelfs genoemd op de Russische televisie.

  De degradatie van westerse elites

Een Kinzhal?

Geintje terzijde: de vraag waar Saluzhny, die anders alomtegenwoordig is in de Oekraïense media, is een vrij serieuze en niet onbelangrijke vraag, Oekraïne zou immers eindelijk zijn langverwachte offensief moeten inzetten.

De versie dat Saluzhny is gedood bij een Russische aanval (op 10 mei of daarvoor) lijkt de meest waarschijnlijke. Voor de Oekraïense regering zou dit een ramp zijn, omdat Saluzhny steeds populairder werd in Oekraïne en zijn dood zou aantonen hoe superieur Russische raketten zijn aan de Oekraïense luchtverdediging.

Daarom past het in het plaatje dat Oekraïne op 10 mei melding maakte van het vermeende eerste neerschieten van een hypersonische Kinzhal-raket, die niet werd neergeschoten maar een Oekraïense bevelsbunker raakte. Kiev en het Westen willen de Russische Kinzhal afschilderen als kwetsbaar. Misschien omdat Saluzhny werd gedood bij een Kinzhal-aanval?

Een Russisch nieuwsportaal heeft de vraag opgepakt waar Saluzhny zou kunnen zijn en de mogelijke verklaringen opgesomd voor zijn spoorloze verdwijning uit de openbaarheid. Maar zelfs dit portaal – in wat een serieus artikel had moeten zijn – kon niet anders dan het met humor opvatten, zoals blijkt uit de vijfde en laatste mogelijke verklaring die in het artikel wordt genoemd. Ik heb het informatieve (en uiteindelijk vermakelijke) artikel vertaald.

Begin van de vertaling:

Waarheen is de belangrijkste concurrent van Selensky verdwenen: is de Oekraïense opperbevelhebber Saluzhny gedood of is hij ondergedoken?

De verdwijning van de Oekraïense opperbevelhebber Zaluzhny zou kunnen worden verklaard door de dood van de generaal bij een Russische luchtaanval op 10 mei 2023.

Deze verdwijning lijkt sensationeel nu Kievs lang aangekondigde “offensief” elk moment kan beginnen. Feit is dat Valery Saluzhniy, de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, al bijna een maand niet meer in de media is verschenen. Zijn verdwijning viel vooral op toen hij op 9 mei tijdens een NAVO-conferentie via video zou spreken over de voorbereidingen voor dit “offensief”. Maar de toespraak werd op verzoek van Oekraïense zijde geannuleerd. In de media en op sociale netwerken in Oekraïne, Rusland en andere landen over de hele wereld worden allerlei versies verkondigd: wat is er met de generaal gebeurd en waar is Valery Saluzhny, de Oekraïense opperbevelhebber, naartoe verdwenen? Leeft hij zelfs nog? Kan Zelensky er iets mee te maken hebben, aangezien de opperbevelhebber is beschreven als de belangrijkste concurrent en mogelijke kandidaat voor het presidentschap?

  "Hel" in Khmelnitsky: Russische raketten raken een groot munitie- en wapendepot (Video's)

Wij hebben geprobeerd de meest voor de hand liggende versies van de verdwijning van de Oekraïense opperbevelhebber te ontcijferen

Waar is de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten Valeriy Saluzhny?

Versie één: Saluzhny werd gedood in Pavlograd (regio Dneprpetrovsk) tijdens massale Russische raket- en luchtaanvallen op groepen soldaten, pantservoertuigen en treinen met munitie en brandstof voor de Oekraïense strijdkrachten. Daar bevond zich ook het hoofdkwartier van een grote Oekraïense troepenmacht, waar Saluzhny en andere generaals en hoge Oekraïense en NAVO-officieren, evenals “opzichters” van het kabinet van de Oekraïense president, mogelijk gelegerd waren. De dood van een van hen werd gemeld in een officieel overlijdensbericht. Het is niet uitgesloten dat Saluzhny ernstig gewond is geraakt en wordt behandeld. Deze versies worden categorisch ontkend door de Oekraïense onderminister van Defensie Anna Maljar, die beweert dat Saluzhny in leven is en nog steeds met documenten werkt. En de berichten over de dood van de generaal zijn “verzinsels van Russische provocateurs”. Maar als dit waar is, waarom is de opperbevelhebber dan al lange tijd niet op televisie verschenen of door journalisten geïnterviewd? In het verleden heeft hij dat zeker niet geweigerd om politieke punten te scoren. En hij werd al gezien als de nummer 2 van Oekraïne, bijna als een toekomstige vervanger van Zelensky.

Dat de Oekraïense stafchef vlak voor het “offensief” uit de openbaarheid verdwijnt, is onzin. Zulke dingen gebeuren niet zomaar.

Toen Oekraïense media bijvoorbeeld unaniem de dood van de Russische stafchef Valery Gerasimov in het conflictgebied begonnen te melden, lieten Moskouse tv-zenders hem onmiddellijk zien tijdens een vergadering op het ministerie van Defensie en weerlegden zij de leugen onmiddellijk.

Maar Saluzhny zwijgt op mysterieuze wijze.

Versie twee: Saluzhny verdween uit beeld omdat hij het radicaal oneens was met Zelensky over alle punten van het “offensief”: data, richting van de hoofdaanval, samenstelling van de groepen, enz. Dit langdurige geschil tussen de president en de opperbevelhebber werd herhaaldelijk gemeld op de sociale netwerken van Kiev. Saluzhny was ook erg boos dat de Amerikaanse en Britse militaire adviseurs zijn suggesties opzij schoven bij het opstellen van het “aanvalsplan” en Zelensky akkoord ging met hun aanbevelingen. Misschien wuifde Saluzhny het weg en nam hij, om zichzelf vrij te pleiten van elke verantwoordelijkheid voor een mogelijke toekomstige mislukking, verlof of ging hij naar het ziekenhuis “om gezondheidsredenen” en “dook hij onder”.

  In video 18+: Opnieuw bewijs van massa-executie van Russische krijgsgevangenen door Oekraïense nazi's

Versie drie: Saluzhny verdween omdat hij in opstand kwam tegenover de NAVO-defensieministers en zelfs weigerde per videoconferentie verslag uit te brengen en het “offensief” voor te bereiden. Andere redenen kunnen hier niet worden uitgesloten. De generaal kon de vernedering door de NAVO-commandanten, die hem tegenover Zelensky “vernederden” met hun aanbevelingen over het “aanvalsplan”, niet langer accepteren. En zij kwetsten zijn professionele ego. Dat is één ding. Ten tweede wilde Saluzhny hiermee de “beschermheren” van Kiev zijn ontevredenheid tonen over de hoeveelheid westerse wapenleveranties. Hij wil meer. En ten derde: de NAVO-generaals en politici steken Saloezjni hardnekkig in de rug en eisen een onmiddellijk “offensief”. De opperbevelhebber beseft kennelijk dat zijn leger daar niet klaar voor is, en om nieuwe strubbelingen te voorkomen heeft hij hen de rug toegekeerd.

Versie vier: Saluzhny leeft, maar na de aanval op het hoofdkwartier in Pavlograd heeft hij besloten uiterst voorzichtig te zijn en zich niet te laten ontdekken door de Russische inlichtingendienst in de nieuwe geheime superbunker – de commandopost van de Oekraïense strijdkrachten in het conflictgebied. Daarom geeft hij geen enkel “teken van leven”.

Versie vijf: Opperbevelhebber Saluzhny – na ruzie met Zelensky over het gebrek aan aanvalskracht van de Oekraïense strijdkrachten (de president eist immers een onmiddellijke aanval, zoals zijn westerse meesters verwachten) en veelvuldige gesprekken in het kantoor van de Oekraïense president over het spoedige aftreden van de “stroperige en talentloze generaal ” – is gewoon aan het zuipen. Men kan niet uitsluiten dat de generaal zijn verdriet niet verdrinkt in alcohol, maar heeft besloten een goede positie voor zichzelf veilig te stellen in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen in Oekraïne. Zijn peilingen zijn al aanzienlijk. Alles is mogelijk. Hoewel de drinkebroer versie de aardigste en meest realistische is: u weet dat de opperbevelhebber met documenten werkt.

Einde van de vertaling


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Video’s: Amerikaans PATRIOT raketsysteem vuurt 30+ raketten af boven Kiev, maar wordt uitgeschakeld door Russische treffer – Update – VS bevestigt treffer op Patriot-systeemVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelG7 ontheiligt Hiroshima A-Bom nagedachtenis met oorlogszuchtige topontmoeting
Volgend artikelBakhmut is gevallen! – Het laatste gebouw is door de Russen veroverd – Prigozhin’s aankondiging
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

  • Hij ligt daar met nog 300 hooggeplaatste militairen, Oekraïense, Amerikaanse en van de NAVO op 30 mtr. Diepte begraven.
   Ook Jens Stoltenberg zou er bij liggen.
   Als ze hem weer showen, let goed op is misschien een dubbelganger, ook als hij wat gaat zeggen,
   Het kan met een computer heel goed verwerkt worden, het lijkt dan net echt.

   • Het valt mij op dat vele persfoto’s met kunstmatige hoofden op lichamen, verschijnen in DK.
    Als je niet goed oplet kijk je er zo overheen.

 1. Kort gezegd :
  Een ding is duidelijk : Rusland moet meer hypersonische raketten inzetten : ze doen uitstekend werk.

 2. De vraag is wie bestuurd het leger nu ?
  Wordt het nu uit Ramstein of Mons geleid ?
  Is het oekrainse leger nog in staat om offensief te opereren na het mogelijk verlies van een aanzienlijk deel van de oekrainse staf ?
  Wat wel opmerkelijk is is dat de drugs verslaafde alleen maar op reis is en niet terug naar de Oekraïne gaat , terwijl de MSM maar blijven liegen over de effectiviteit van kinzahl !
  Er klopt duidelijk iets niet !

  • Vraag, wie bestuurd het leger?
   Wel, vanaf 1945 bestuurt Amerika van uit RAMSTEIN heel Europa.
   RAMSTEIN beslist over de NAVO, (bijv. Joegoslavië)
   RAMSTEIN beslist de Europese commissie.
   RAMSTEIN beslist over de Europese Banken.
   RAMSTEIN beslist over de Europese energie (op blazen gaspijpleidingen)
   RAMSTEIN beslist over wanneer de door Amerika verplichte kernbommen, “opgeslagen in Europa”, worden afgeschoten op Rusland.
   Na de bezetting van Duitsland tot 1945, Regeert nu Amerika vanuit RAMSTEIN over Europa.
   En Europa heeft nog nooit commentaar, of kritiek geleverd naar Amerika, (bijv. het opblazen van de Gaspijpleidingen).
   Europa kust alleen maar de Bruine Laarzen van Amerika, als een SLAAF.

 3. Volgens mijn bronnen is Saluzhny er vanonder getrokken met de vrouw van Zelensky omdat Zelensky nooit thuis is en haar verwaarloosd nu hij meer aandacht krijgt dan tijdens zijn variété-carrière.

 4. De drugsverslaafde is ondertussen overal zijn handje op aan het houden.
  Ditmaal niet voor nieuwe wapens maar voor de opbouw van de Oekraïne.
  En daar is ie nog wel ff een tijdje zoet mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in