Nicolas Sarkozy: Het is oké om “neger” te zeggen

3

Het is oké om het woord “neger” te gebruiken. Dit beweert de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, schrijft de Daily Mail.

De achtergrond van de uitspraak is dat de Franse editie van de roman van Agatha Christie’s “Dix Petits Nègres”, Tien kleine negertjes in Nederlands, dit jaar haar naam veranderde in “Er waren er tien” (Ils étaient dix). Het is een verandering in een historisch werk dat de voormalige president van streek maakt.

In een televisieprogramma dat donderdag in Frankrijk werd uitgezonden, beschuldigt de 65-jarige toppoliticus, die tussen 2007 en 2012 de president van Frankrijk was, de naamsverandering ervan het resultaat te zijn van een “elite”-wens om de samenleving “progressiever” te maken.

“Dit is slechts de mening van een elite die hun neuzen rimpelt”, zegt hij en voegt er nog aan toe:

“Het zijn net apen die naar niemand luisteren”.

Vervolgens vraagt hij zich af of het toegestaan is om de genoemde elite apen te noemen.

“Ik weet niet meer of we apen kunnen zeggen. Wat zeggen we nu? De tien kleine soldaten? In deze progressieve maatschappij?”, zegt hij.

Na de tv-show van donderdag is Sarkozy ervan beschuldigd een racist en een rechtsextremist te zijn. Niet in de laatste plaats interpreteren velen het vergelijken van de woorden neger en aap met elkaar van hem als extra racistisch.

“Ten little niggers” werd in 1939 voor het eerst gepubliceerd in Groot-Brittannië, maar kreeg bij publicatie in de Verenigde Staten een andere titel omdat het woord “nigger” daar reeds als beledigend werd ervaren. In de Verenigde Staten verscheen het boek in december van datzelfde jaar onder de titel “And Then There Were None”. In Groot-Brittannië, het thuisland van de auteur, veranderde de roman zijn naam in 1965 naar “Ten Little Indians”. De eerste Nederlandstalige versie verscheen in 1948. In 2004 verscheen het boek voor het eerst onder de aangepaste titel “En toen waren er nog maar…”.

Kledingbedrijf verontschuldigt zich voor ‘verborgen racisme’ – voor de zogenoemde bh-kleur ‘tabak’

  Waarom hebben de de EU en de NAVO er geen probleem mee om met neonazi's samen te werken?
Vorig artikelHulpverleners aangevallen met molotovcocktails terwijl ze reageren op brandstichting in Brussel
Volgend artikelNa de zelf aangestoken brand: dakloze asielzoekers protesteren op Lesbos en eisen naar Europa te vertrekken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. “Niggers”is een scheldwoord. “Neger”is een lid van het negroide ras.

    “Witte”is een scheldwoord; “blanke”is een lid van het Kaukasiche ras”

    “Witte”is een albino; die zijn er onder negers ook; die worden in het hoog ontwikkelde Afrika opgejaagd en levend uitgeslacht; het eten ervan geeft magische krachten.

  2. Natuurlijk is het woord ” neger ” legaal en kunnen wij dat gerust gebruiken om een zwarte man of vrouw aan te duiden!!! Dit woord komt ook voor in De Grote VanDaele!!
    Dus, het mag gebruikt worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in