Parlementsgebouw Finland © Miemo Penttinen (CC BY 2.0)

De immigratie-kritische Ware Finnen zijn volgens de laatste opiniepeiling van Yle de grootste partij in Finland. De achtergrond is een schandaal rond IS-vrouwen met Fins staatsburgerschap die het al-Hol-kamp in Syrië zijn ontvlucht.

Als er vandaag in Finland verkiezingen zouden plaatsvinden, zouden de Ware Finnen volgens de peiling 21,9 procent van de stemmen krijgen.

De regeringspartij, de Sociaal-Democraten, staat echter met een steun van 21,4 procent vlak daarachter.

De steun voor de Ware Finnen is toegenomen na een schandaal in verband met minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto (Groenen). Dit nadat drie IS-vrouwen met Fins staatsburgerschap en hun kinderen erin slaagden te ontsnappen uit het al-Hol-kamp in Syrië en de grens met Turkije over te steken.

Jussi Halla-aho, de partijleider van de Ware Finnen, beschuldigt de Finse linkse regering ervan de vrouwen te hebben geholpen met de ontsnapping.

“Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze mensen in hun eentje uit het kamp zijn ontsnapt. Het is hoogstwaarschijnlijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een rol heeft gespeeld bij het helpen van deze mensen naar Finland en wij veroordelen dat”, zei Halla-aho eerder deze week tegen Yle.

De groene socialist Pekka Haavisto beweert dat hij niet precies weet hoe de vrouwen de Turkse grens konden bereiken. Hij heeft echter erkend dat Finland de IS-vrouwen en kinderen over de grens heeft geholpen en hen in Turkije consulaire bijstand heeft aangeboden.

Pro-migranten vrouwtje brutaal vermoord door migrantenvriendje

Rusland verplaatst kernraketten naar de grens met Finland in tegenreactie op NAVO-bod

4 REACTIES

  1. Ach, dat is alleen wat opportuun geblaat. want een rekensommetje: als de regeringspartij samendoet met een andere partij zijn ze meerderheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here