Twee keer zo veel uitkeringen en subsidies voor immigranten dan voor autochtone Finnen

0
649
Helsinki © Marit Henriksson (CC BY-SA 4.0)

Volgens een rapport van het Finse verzekeringsfonds Kela hebben immigranten een veel grotere behoefte aan een werkloosheidsuitkering, huursubsidie en sociale uitkeringen dan autochtonen.

In het onderzoek naar subsidiebetalingen in 2018 betaalde Kela gemiddeld 4.676 euro per jaar aan in het buitenland geborenen en 2.243 euro aan in eigen land geborenen.

Wat de kinderbijslag, studietoelage, ziekengeld en de pensioenen betreft, werd echter geen groot verschil tussen de groepen vastgesteld – beiden ontvingen tussen 1.200 en 1.300 euro per jaar per persoon.

De grootste verschillen liggen op het gebied van de werkloosheidsuitkering, huursubsidie en sociale uitkeringen. Terwijl in autochtonen gemiddeld ongeveer 900 euro ontvingen, was het overeenkomstige bedrag voor allochtonen 3.300 euro per jaar.

34 procent van de immigranten ontving huisvestingstoelage, een twee keer zo hoog percentage als voor de rest van de bevolking. Voor de werkloosheidsuitkering en sociale uitkeringen waren de aandelen 26 en 22 procent, tegenover zeven en zes procent voor de rest van de bevolking.

Eén Somaliër kost 1 miljoen euro

Discriminatie en racisme

Volgens Suldaan Said Ahmed, die zitting heeft in de gemeenteraad van Helsinki, bedroeg de arbeidsparticipatie van immigranten in Finland in 2018 62 procent – het laagste cijfer in de Noordse regio, meldt Samhällsnytt.

Volgens hem zegt dit veel over de mislukte integratie, maar ook over de discriminatie waaraan immigranten in het beroepsleven worden blootgesteld, zoals vooroordelen en racisme.

Finnen woedend – Asielzoekers bespotten graven op christelijke begraafplaats

Asielzoeker schopt asielzoeker dood - zaagt hem in stukken en kookt de lichaamsdelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here