IKEA verkoopt regenboogtassen waarbij het overschot naar de vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat, die meer vluchtelingen naar Europa eist. Fotofuck: IKEA International Group (Public Domain) / Screenshot: Youtube.

Vorig jaar heeft IKEA in Polen een werknemer ontslagen die vanwege zijn religie zich niet bij het standpunt van het bedrijf over LGBTQ wilde aansluiten. De meubelgigant wordt nu vervolgd voor het beperken van de godsdienstvrijheid van de medewerker.

De man werd ontslagen nadat hij weigerde een kritische opmerking met bijbelcitaten van het intranet van IKEA te verwijderen in verband met een gebeurtenis die het bedrijf zou houden om de homolobby te eren.

IKEA ontsloeg de man met het argument dat de opmerking inging tegen de bedrijfscultuur van “vrijheid van meningsuiting [sic!], tolerantie en respect”.

“Ik was gechoqueerd. Ik werd betaald om meubels te verkopen maar ik ben ook katholiek en dit zijn niet mijn waarden”, zei de man na het ontslag.

IKEA’s HR-manager (personeelschef) wordt nu vervolgd voor het beperken van de godsdienstvrijheid van de werknemer. Het misdrijf brengt in de strafschaal tot twee jaar gevangenisstraf met zich mee.

Marcin Sadus, een woordvoerder van het Openbaar Ministerie van Warschau, zegt dat het ontslag het resultaat lijkt te zijn van “willekeurige beoordelingen en vooroordelen” bij IKEA tegen een werknemer “die zijn mening gaf en verwees naar katholieke waarden”.

Werkgevers, inclusief multinationals, zijn verplicht om de integriteit van werknemers te respecteren, inclusief het vermijden van ideologische maatregelen die geen verband houden met hun werk, voegt Sadus eraan toe.

Het bedrijf is verplicht de vrijheid van meningsuiting voor opinies, geweten en religie te respecteren en werknemers niet te discrimineren op basis van hun wereldbeeld, verklaart Sadus.

In Polen vecht de conservatief-rechtse politieke partij Recht en Rechtvaardigheid (PIS) tegen de LGBTQ-beweging, die wordt beschouwd als een buitenlandse bedreiging die de Poolse tradities ondermijnt door, onder andere, het seksualiseren van kinderen en het verheerlijken van genderverwarring.

Duitse Groenen politicus: Seks met 12-jarigen moet worden vrijgesteld van straf

Polen: "Gezond verstand" om immigratie te weigeren, "hoe dit soort experimenten eindigt, kunnen we al zien in West-Europa"

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here