Met de bioveiligheidslaars tegen hun nek gedrukt, zijn de vleesheren van de wereld verdeeld in twee kampen die beweren hetzelfde te willen: de bevrijding van de onderdrukten… in Oekraïne, schrijft Edward Slavsquat.

Maar dat is noch hier noch daar.

Laten we het over voedsel hebben, of meer bepaald: het weldra ontbreken daarvan.

Terwijl het gepeupel elkaar op social media nietszeggende gemeenplaatsen naar het hoofd slingert, sluipt er een wereldwijde voedselcrisis naar ons toe. Kunnen we niet allemaal met elkaar overweg, en eten? Dat lijkt me een goed compromis in deze tijden, die steeds polariserender worden.

Het blijkt dat Rusland en Oekraïne een belangrijke rol spelen in de hongersnoodpreventie. Tenzij er een snelle ommekeer komt op het wereldtoneel, zullen de voedselprijzen stijgen. Veel hoger. En dat is bijna het beste scenario.

Laten we met enkele cijfers beginnen:

Ruwweg een derde van de wereldexport van gerst komt uit Rusland en Oekraïne samen, 29% van tarwe, 19% van maïs, en ook 80% van zonnebloemolie. Een groot deel hiervan wordt gewoonlijk verscheept via de Zwarte Zee-havens van Odesa, of Kherson.

Stelt u zich nu eens voor dat een oorlog en een eindeloze lijst van sancties de uitvoer van deze landbouwproducten bemoeilijken. Inclusief kunstmest en voedingsstoffen voor de gewassen, die Rusland naar boeren over de hele wereld stuurt.

Stel u als extraatje eens voor dat het duurder wordt om al die Russische en Oekraïense spullen – en die van alle anderen – te vervoeren vanwege de stijgende brandstofprijzen.

U hoeft zich niets voor te stellen, natuurlijk. Welkom in 2022. Zoals het Russische Ministerie van Industrie en Handel op 4 maart opmerkte:

Door de snelle stijging van de wereldgasprijzen hebben fabrieken de productie van kunstmest verminderd, waardoor de vraag naar Russische producten op de wereldmarkt alleen maar is toegenomen…

Momenteel ontstaat een situatie waarin, door sabotage van leveringen door een aantal buitenlandse logistieke bedrijven, boeren in Europa en andere landen niet de gecontracteerde hoeveelheden meststoffen kunnen ontvangen. Dit schept duidelijke risico’s van mislukte oogsten en, als gevolg daarvan, voedseltekorten voor de landen van West- en Oost-Europa, Latijns-Amerika, Zuid- en Zuidoost-Azië.

Laten we een kort overzicht geven van enkele van de schade.

  Biden's reputatie hangt af van Kievs tegenoffensief - Politico

Bolwerken van “stabiliteit” zoals Egypte, Libanon en Libië zijn afhankelijk van de invoer van Russische en Oekraïense tarwe. Tarwevoorraden zullen waarschijnlijk op korte termijn een catastrofaal tekort verhinderen, maar zelfs een bescheiden stijging van de prijs van brood zou voldoende kunnen zijn om Mad Max Midden-Oosten te ontketenen.

Maar voel u niet buitengesloten als u in Europa woont. Abdolreza Abbassian, het vroegere hoofd van de agro-markten van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, zei tegen de Sydney Morning Herald:

“Alles gaat verticaal omhoog. De hele productieketen voor voedsel staat van alle kanten onder druk. Ik heb in 30 jaar nog nooit zoiets gezien en ik vrees dat de prijzen in het seizoen 2022-2023 nog veel hoger zullen worden. De situatie is gewoon verschrikkelijk en op een gegeven moment gaan de mensen beseffen wat er misschien komen gaat. We zullen allemaal de broekriem moeten aanhalen, en de stemming zou zelfs in OESO-landen zoals Groot-Brittannië wel eens heel vervelend kunnen worden.”

En laten we Hamburgerland niet vergeten.

Eerder deze week zei een maïs- en sojabonenboer tegen Tucker Carlson dat “de sterk stijgende kunstmestprijzen waarschijnlijk de voedselprijzen zullen doen stijgen” en hij voorspelde dat de boodschappenrekeningen tot 1000 dollar per maand zullen oplopen. Hij waarschuwde ook voor het “lege-schappensyndroom”.

Bloomberg beschrijft de situatie waar wij voor staan letterlijk als een soort Malthusiaans dilemma (of kans?):

Het belang van kunstmest kan moeilijk overschat worden. De komst van synthetische ammoniakmeststoffen ongeveer een eeuw geleden wordt algemeen toegeschreven aan het feit dat de voedselproductie gelijke tred heeft gehouden met de groei van de wereldbevolking, waardoor de mensheid van haar Malthusiaanse dwang werd bevrijd. In die tijd is de wereldbevolking van 1,7 miljard naar 7,7 miljard gegaan, grotendeels dankzij de enorme groei van de gewasopbrengsten. Sommige deskundigen schatten dat de wereldbevolking de helft zou kunnen zijn van wat zij nu is zonder stikstofmeststoffen.

Ummmm.

  Verliest de VS de controle over Oekraïne?

Er liggen ook problemen in het verschiet voor de Russen (en uw nederige Moskou-correspondent).

Importsubstitutie werd verondersteld Rusland te beschermen tegen economische streken. Het beleid heeft een enorme stimulans gegeven aan de Russische landbouw – maar er is een probleem.

Behalve granen importeert Rusland bijna al zijn zaden. Ja, zelfs aardappelzaad.

Zoals een Russische boer uitlegde:

Vandaag kopen wij zaaigoed in het buitenland, omdat in de tijd van Jeltsin alle zaaigoedfondsen vernietigd zijn, en zaaigoedstations gesloten zijn. Het duurt tientallen jaren om dat allemaal weer nieuw leven in te blazen… Het gevolg is dat al onze zaden nu Nederlands en Amerikaans zijn. Zij verkopen ons hybriden die wij kweken.

Op 1 februari – ach, eenvoudiger tijden – beschreef een hooggeplaatste Russische wetgever de afhankelijkheid van zijn land van geïmporteerde zaden als bijna catastrofaal:

Dit komt nog bovenop de torenhoge inflatie (niet uniek voor Rusland natuurlijk). Zelfs voordat de niet-oorlog begon, explodeerden de prijzen van basisvoedingsmiddelen zoals boekweit:

Intussen is de Russische landbouw bijna geheel afhankelijk van geïmporteerde apparatuur, wat de boeren nog meer in de problemen brengt:

Het verbod op transacties met niet-ingezetenen van de Russische Federatie, en de Amerikaanse en Europese sancties in verband met het stopzetten van de leveranties van materieel aan de Russische markt, zullen de binnenlandse landbouwproducenten voor grote problemen stellen. De marktdeelnemers verklaren een zeer grote afhankelijkheid van ingevoerde apparatuur, verbruiksgoederen en onderdelen, die nu niet door Russische analogen kunnen worden vervangen. Deskundigen merken op dat Rusland weliswaar in staat is in zijn eigen behoeften aan basisproducten te voorzien, maar dat er, gezien de huidige structuur van de productie, op de middellange termijn problemen kunnen ontstaan.

Het is een beetje een puinhoop.

  Oekraïne - Wat zijn militaire leiders zeggen

Zoals de hoogste partij-pooper van Rusland onlangs opmerkte:

Het is nu al duidelijk hoe de gebeurtenissen zich ontvouwen – de grond wordt klaargemaakt voor de verstoring van de zaaicampagne van dit jaar. Hier zijn militaire acties in Oekraïne, hier zijn haastig opgelegde beperkingen op de aanvoer van meststoffen, hier zijn krampachtige verboden op de uitvoer van levensmiddelen. Ze zijn nog maar net begonnen, maar volgens de logica der dingen zullen ze binnen een maand een aardverschuiving worden.

De crisis (en daarna de uitgestelde catastrofe) kan verschillende regio’s tegelijk treffen, waarbij het Midden-Oosten en Noord-Afrika het belangrijkst en grootst zullen worden. Onevenwichtigheden zullen leiden tot prijspieken, paniek en speculatie op de voedselmarkt. De prijs van tarwe stijgt nu al in een snel tempo. Dit alles zal leiden tot een sterke stijging van de prijzen voor maatschappelijk belangrijke basisvoedingsmiddelen Volgens verschillende schattingen zal de catastrofe macro-regio’s bestrijken met een totale bevolking van 2 miljard mensen.

Daarom is de “speciale operatie” een kleine episode van weinig belang tegen de achtergrond van de naderende cataclysmen. Voor hen die vandaag sterven op het grondgebied van Oekraïne is dit natuurlijk een schrale troost, maar het standpunt van het Westen lijkt uiterst pragmatisch. En, natuurlijk, cynisch. Het proces is op gang gekomen, deze negen dagen hebben de overgang van de fase “epidemie” naar de andere – “honger” – op gang gebracht.

Het feit dat Oekraïne en Rusland als werktuig gebruikt zijn, spreekt niet zozeer over de geest van het Westen, maar over de ondoorgrondelijke domheid van de directe deelnemers aan de huidige wedstrijd.

Dat vat het wel zo’n beetje samen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoe het Westen nazi’s verdedigtVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDRINGEND: NAVO-konvooien op weg naar Oekraïne? – Is president Selenskij naar de Amerikaanse ambassade in Warschau gevlucht?
Volgend artikelOekraïense Neo-Nazi groep martelt MMA-vechter vanwege training met Russische club
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

21 REACTIES

 1. Zou Bayer-Monsanto nu een grote klapper kunnen slaan met hun gmo’s, op de landbouwvelden van Gates… nieuwe GMO’s, fijne tarwe met grafeen en mRNA geladen, om heerlijke broodjes te bakken. Net zoals die maisplanten van weleer, waarin de genen van B. Thuringiensis meedraaiden om de maiskolf insect-resistent te maken van binnen uit. Met de gevolgen van dien op degenen die de kolf later aten. Het bacillus enzym werd namelijk zo hoog aangemaakt dat de kolf giftig werd voor de mens. Het hele gedoe met gen-implantaties was jaren geleden al bekend.

  • 100% eens, dank wederom voor uw comment. U en Hugo (heb ik enige tijd niet meer online gezien overigens, helaas voor mij)…hebben altijd fijne comments waar ik dan weer 100% achter sta.

   Trouwens…ik ga starten met het eten van gras en zand.
   Is veiliger dan al het overige ;-).

  • Monopolie op zaden en door de gifmiddelen (ook van hun) om op de totaal verklote aarde onnatuurlijk te kunnen produceren.

   Psychobillie heeft alle middelen om ons van zijn zieke gif te voorzien. Wie het overleeft kan ook weer bij hem terecht voor een levenslang abonnement op steeds meer geneesmiddelen.
   Swabbertje heeft gelijk, we bezitten (al) niks meer en zijn gelukkig (dankzij billyboy).

   …het duurt te lang…..
   (de deugschapen die nog met mij praten zijn allemaal in de ban van “de oorlog die er nu is” of zijn met vernederingslapje en prikjes op wintersport……met hoeveel zijn we nog over om die psychopaten te stoppen?)

   Soms hoop ik ineens wakker te worden uit maar een nachtmerrie.

 2. Ik denk dat heel veel mensen die deze ontwikkelingen redelijk goed bijhouden (ook hier) in een steeds verdere depressie geraken. Na 2 jaar stug hebben vol gehouden die prik af te wijzen, komt zoals voorspeld de ene na de andere rampspoed op ons af. Het verschil is dat je van geen prik nog steeds geen honger krijgt en je inkomen (nog) niet daalt. Als deze rampen van bijbelse omvang straks echt gaan plaatsvinden breekt ook echt de pleuris uit. Vechtpartijen, opstanden, berovingen, plunderingen etc, worden dan de realiteit. Je ingeslagen hamstervoorraad (waar ik niet aan begin) is ook niet eeuwigdurend. Ik voorzie zwarte scenario’s mits ons land geleid gaat worden door leiders, die gewoon het gas weer op gaan pompen, de belastingen drastisch verlagen (benzine, voedsel) en dat hele WEF en aanhang ontmantelen en oprollen.

 3. Gewoon het voorbeeld van Hongarije volgen: export volledig blokkeren van voedsel producten.
  Silo’s volzetten met reserve graan.
  Wat geconserveert kan worden conserveren

  Vergeet niet: we zijn nr.2 op de wereld met agriproductie…

  Maar landen als DE, die veel van import afhangen, krijgen het moeilijk…..

 4. Beetje proppen kan geen kwaad en brandnetels komen nu op, lekker soepje.
  Wat mij meer verontrust is dat idd de schaapjes gericht zijn op nazi-staat, terwijl er hier ook van alles aan de hand is…stappen terug ivm minder voedsel, is voor ons te dikke volk best goed.
  Maar net als met de vaccin, geen vrije keuze maar keuze vrijheid…en daar zit een mega verschil in…..

 5. Jullie begrijpen toch nu wel waarom de boeren die zorgde voor onze voedsel voorziening in snel tempo kapot zijn gemaakt door het elite tuig ons land is nu helemaal niet instaat om ons land van voedsel te voorzien en is helemaal afhankelijk en over geleverd aan de elite zij bepalen wie er eten krijg en wie niet, nu moeten er woningen bij gebouwd gaan worden dus het beetje stedelijk groen zal ook snel verdwijnen en dat hebben wij te danken aan het linkse tuig die ons land en onze woningen gevuld hebben met buitenlands volk dat hier niet thuis behoord zij pikken onze huizen ons voedsel en ook nog ons land hoe dom en gek kan je zijn als volk.

 6. De Engelsen gaan zich mengen in de oorlog wat betekend dat voor Europa, wij worden mee gezogen door de elite in deze oorlog en dat is nou wat ze graag willen het volk moet bloeden en zij moeten feesten op hun veilige verblijven, je hoort nu iedereen schande spreken van de Russen dus een schuldige hebben zij al nu het volk nog in beweging zetten om ook te gaan masseren om hun kinderen te gaan op offeren voor de smerige elite.
  Natuurlijk Corona is totaal mislukt en ze gaan nu over op plan B oorlog maar de grote reset zal er komen en de schaapjes zijn al weer klaar voor bedonderd te worden achterlijk volk laat zich weer als kanonnen voer gebruiken en wat houden wij eraan over een herdenking dag kransje leggen kaarsje branden en de moordenaars staan daar weer als helden te roepen dat mag nooit meer gebeuren het zijn wel de figuren die ons dat hebben aan gedaan.

 7. Nou wij mogen dan geen eten of drinken meer hebben maar wij hebben gelukkig wel Rutte en Kaag dus mensen stem op Rutte of op D66 dan weten jullie zeker dat de dood voor de deur staat wat zijn jullie toch helden van 2022 het jaar van de onnozele die alles doen om gedood te worden giftspuiten tot zich namen en hun kinderen ook graag op offeren voor de elite dan weet je wel met wat voor een gestoord volk hebben te maken, zet hem op Poetin kom ons bevrijden van deze club elite.

 8. Nu twee maanden verder zie je het al in onze supermarkt. Al veel lege schappen. Eerst dacht ik nog dat die wel bijgevuld zouden worden. Maar niet dus.
  Dus veel hogere prijzen en minder keuze.

 9. Mijn grootvader vertelde dikwijls…eind de jaren 1930..schreeuwden !!! De mensen voor oorlog…wel als men weet dat geschiedenis zich herhaalt….ik kan er in komen…laat maar komen die bom…mijn grootvader, oudstrijder (!!), heeft zich de afgelopen 2 jaar al eindeloze keren omgedraaid in zijn graf…de wereld waarvoor ze vochten is compleet naar de vaantjes, onvoorstelbaar ongelooflijk dat er nog geen revolutie is…

  • Ja revolutie moet er komen en snel die k.t regering omver werpen ..onze boeren helpen ..die krijgen klap na klap en de oorlog stoppen met Oekraïne geef rusland dat stuk land en klaar opbouwen die zooi..de elite eruit en wef eruit alles eruit..schande wat ze op g20 eten dat dure vlees en wij maar bezuinigen en goedkoop eten bom erop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in