Foto ter illustratie: Duitse WOII Wehrmacht slagveldkaart regio Kharkov, Oekraïne.

PATTON, de film, was een meesterwerk van entertainment. Hij is op veel punten niet historisch accuraat en dat is een probleem met betrekking tot Oekraïne. Wat? Ik vermoed dat sommigen van u denken dat ik echt naar gekkenland ben overgestoken, maar luister naar me. Herinner je je die scène waarin de Duitsers in december 1944 de Slag om de Ardennen begonnen en Patton de dag redde door zijn leger “onmiddellijk” 90 graden om te leiden naar het noorden om de belegerde parachutisten van de 101ste en 82ste luchtlandingsregimenten te redden (let wel, de parachutisten hielden vol dat ze niet gered hoefden te worden, maar dat is een ander verhaal voor een andere dag)? schrijft Larry Johnson.

Dat filmverslag over hoe Patton de aanvalsas van zijn troepen plande en verlegde, wordt gepresenteerd als iets dat inderhaast in elkaar is gezet. Het Duitse offensief begon op 16 december en Patton ontmoette Eisenhower op 19 december en kreeg opdracht Bastogne te ontzetten. Pattons troepen trokken op 22 december op en bereikten Bastogne op de 26e. Wat het filmverslag niet laat zien is dat de planning voor de verplaatsing van zijn leger naar het noorden begon op 9 december, tien dagen voor de spoedconferentie met Eisenhower.

Patton’s J-2 (d.w.z. zijn inlichtingenchef) informeerde op 9 december het volgende:

  1. Eind oktober waren vier panzerdivisies geïdentificeerd die zich bij Paderborn, ver ten noorden van de linkergrens van het Derde Leger, hadden heringedeeld.
  2. Op 10 november hadden de Duitsers nog eens vijf pantserdivisies uit de linie teruggetrokken.
  3. Van de vijftien panzerdivisies in het westen bleven er midden november slechts vijf in contact.
  4. Vanaf 17 november ontdekte luchtverkenning enorme Duitse treinbewegingen ten noorden van de geplande opmarszone van het Derde Leger: alleen al op 18 november 26 treinen.
  5. Tegen 23 november had Koch het nieuw opgerichte Zesde Panzerleger geïdentificeerd, inclusief vijf van zijn opnieuw samengestelde panzerdivisies.
  6. Op 2 december meldde het Amerikaanse Zevende Leger, ten zuiden van het Derde Leger, dat de formidabele Panzer Lehr Division uit de linie was.
  7. Op 7 december hielden de Duitsers minstens dertien divisies in reserve.
  Slag om  Mariupol: Nieuwe video van gevechten om de cruciale stad

(Ik raad u aan het hele artikel over het echte verhaal van Patton’s reddingspoging te lezen op bovenstaande link).

Dus waarom is dit belangrijk? Het proces dat elk leger van de eerste wereld (bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne) volgt om troepen en materieel te verplaatsen van het ene punt naar een verre locatie, verloopt volgens een welomschreven planningsproces.

Het planningsproces dat Patton volgde is vergelijkbaar met wat het Amerikaanse leger tegenwoordig gebruikt. Het huidige systeem staat bekend als het Joint Operation Planning and Execution System (JOPES). Ik ben betrokken geweest bij het opzetten en uitvoeren van meer dan 240 crisisbestrijdingsoefeningen. Ik heb 23 jaar gewerkt voor de man die JOPES heeft geschreven, dus ik heb enig inzicht in het proces. Hij heeft het er bij mij ingeslagen. Het begint met een voorbereidingsbevel (bijv. Be Prepared to Act), meestal gevolgd door een waarschuwingsbevel (bijv. Houston we hebben een specifiek probleem, vertel ons hoe u het denkt op te lossen). Het militaire commando dat het waarschuwingsbevel ontvangt, belast zijn personeel onmiddellijk met het opstellen van actieplannen, ook wel COA’s genoemd.

Die COA’s worden dan teruggestuurd via een schriftelijk bericht waarin staat welke strijdkrachten zullen worden ingezet en welke middelen (d.w.z. luchtsteun, artillerie, voertuigen, medisch, enz.) nodig zijn om de COA uit te voeren. De COA voor het organiseren en inzetten van een Special Operatie-eenheid is veel eenvoudiger en minder tijdrovend dan die voor het organiseren en inzetten van bataljons en regimenten soldaten.

Zodra de COA is goedgekeurd, ontvangen de betrokken militaire eenheden een Detacheringsbevel. Dat betekent wat het zegt. De militaire eenheden die voor actie zijn geïdentificeerd, vertrekken per trein, vrachtwagen of vliegtuig. Dat hangt af van de operatie. Maar ze verplaatsen zich naar hun plaats en beginnen pas met actie als hun commandanten een Uitvoeringsbevel ontvangen.

  In video: Russen gebruiken ondergrondse tunnels om Oekraïense vestingswerken in Avdeevka te bestormen

Aangezien de Verenigde Staten en de NAVO rechtstreeks betrokken zijn bij de militaire planning van Oekraïne, ben ik er zeker van dat zij het JOPES-proces hebben gevolgd. Dat betekent dat de planning voor het Kharkov-offensief waarschijnlijk is begonnen op 1 september, misschien zelfs eerder, dat wil zeggen in juli of augustus. Het verzamelen en verplaatsen van de manschappen en het materieel naar de inzetpunten nam enige tijd in beslag. Het gebeurde niet van de ene op de andere dag.

Ik ken het Russische planningssysteem niet, maar ik ben er vrij zeker van dat de Russen een soortgelijke procedure volgen als JOPES. Het is belangrijk dit te begrijpen met betrekking tot het offensief rond Charkov. De Russische troepen begonnen op donderdag 8 september het gebied binnen te trekken. En dan hebben we het over honderden vrachtwagens, tanks, getrokken artillerie en troepen.

Is Rusland dan verrast? Nee. Rusland was minstens een week van tevoren op de hoogte van de op handen zijnde Oekraïense aanval. Als u wilt geloven dat de Russische inlichtingendienst incompetent is of misleid werd bij deze operatie, geniet dan van de fantasie. De Russische planners hadden een paar keuzes. Ze hadden hun troepen eerder in positie kunnen brengen, maar dat zou de Oekraïners en het westen hebben getipt dat het geplande offensief in gevaar was.

Een andere mogelijkheid was dat de Russische planners besloten hun bewegingen te maskeren en keuzes maakten over welke dorpen en steden ze zouden verdedigen en welke ze zouden opgeven. Als Rusland preventief was opgetreden om Izyum te versterken, zou dat de Oekraïense en NAVO-planners hebben gewaarschuwd.

  "De terugtrekking uit Kiev is Russische Escalatie. Het is de...Transformatie van een Psychologische Operatie naar een Leerboek Oorlog"

Ik ben het eens met Andrei Martyanov: de Russen wisten dat het eraan zat te komen en kozen ervoor om de Oekraïners de zone te laten overspoelen om uiteindelijk de Oekraïense troepen te treffen met een massale tegenaanval. De Oekraïners bevinden zich niet langer in versterkte defensieve posities en hun communicatielijnen ter ondersteuning van de vooruitgeschoven troepen zijn nu nauwkeurig afgebakend. De Oekraïense aanval heeft de Russische lucht-, artillerie-, raket- en raketmiddelen niet vernietigd of verstoord. De aanval op de Oekraïense eenheden is gemakkelijker geworden, niet moeilijker.

Ik ben niet op de hoogte van het Russische plan. Maar wat ik wel weet is dat de planning die nodig was om de troepen en het materieel in te zetten in Kharkov geen paniekreactie was. Hollywood kan de illusie wekken van een snelle verplaatsing van militaire troepen, maar in de echte wereld moeten eenheden worden gewaarschuwd, moeten zij goed worden bevoorraad en moeten zij vervolgens de logistieke taak op zich nemen om die eenheden in de strijd te brengen. Dit betekent dat de planning weloverwogen was, en geen crisisreactie.


Copyright © vertaling 2022 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Een oorlog met Rusland zou anders zijn dan alles wat de VS en de NAVO ooit hebben meegemaaktVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland geeft VS/NAVO laatste waarschuwing
Volgend artikelEuropa’s gedoofde symbolen: De energiecrisis heeft de monumenten in de EU bereikt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. ….eindelijk een logische uitleg.

    Pas dit concept toe op regering en je ziet er niks van, of er moet pure kwaad wil zijn dat ons regeert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in