Reuters publiceerde vorige week een speculatief bericht dat de Indiase premier Narendra Modi misschien niet persoonlijk aanwezig zou zijn op de BRICS-top in Johannesburg en bovendien dat India een uitbreiding van de groepering afwijst. Ondanks de lange geschiedenis van Reuters op het gebied van informatiezwendel trapten de goedgelovige Westerse media in de geruchten, schrijf M.K. Bhadrakumar.

En het zorgde voor enige verwarring, maar slechts tijdelijk. Zuid-Afrika is zich ervan bewust dat, gezien de stand van zaken in de bilaterale banden met de VS, de uitstekende persoonlijke betrekkingen van president Cyril Rampaphosa met de Russische president Vladimir Poetin, het traject van BRICS naar “dedollarisering” en de uitbreidingsplannen, er hoge verwachtingen zijn van Modi’s constructieve rol om van de komende bijeenkomst in Johannesburg een historische mijlpaal in de wereldpolitiek van de 21e eeuw te maken.

De klare taal van de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor over het verslag van Reuters is treffend. Pandor zei: “Ik heb met verschillende collega’s in de regering en daarbuiten gesproken, en iedereen was verbijsterd over dit gerucht. Ik denk dat iemand die onze top probeert te bederven, allerlei verhalen verspreidt die suggereren dat de top niet succesvol zal zijn.”

“De premier van India heeft nooit gezegd dat hij de top niet zal bijwonen. Ik heb voortdurend contact met minister van Buitenlandse Zaken Jaishankar. Hij heeft dat nooit gezegd. Onze sherpa’s hebben contact en ze hebben het nooit gezegd. Dus we hebben allemaal geprobeerd om deze naald in de hooiberg te zoeken waarmee dit gerucht begon.”

Er was nog niet zo lang geleden een tijd dat het Westen de BRICS belachelijk maakte als een ineffectieve vlinder die zijn vleugels sloeg in de leegte van een wereldorde die gedomineerd werd door de G7. Maar het “vlindereffect” wordt vandaag de dag gevoeld bij het opnieuw creëren van de wereldorde.

Simpel gezegd heeft de stortvloed van gebeurtenissen in het afgelopen jaar in de situatie rond Oekraïne de existentiële strijd van Rusland tegen de VS aan de oppervlakte gebracht, wat op zijn beurt een tektonische verschuiving in het internationale landschap teweeg heeft gebracht, met als één transformerend aspect de opkomst van het Mondiale Zuiden en zijn steeds belangrijkere rol in de internationale politiek.

  Lafontaine: De Amerikanen bereiden dit conflict al heel lang voor

De regering Biden had niet verwacht dat een polarisatie om Rusland en China te isoleren zo zou aflopen. Paradoxaal genoeg betekende Washingtons “dubbele indamming” van Rusland en China, zoals vastgelegd in de nationale veiligheidsstrategie van de regering Biden, het begin van het feit dat het Mondiale Zuiden zich losmaakte van de controle van de grote mogendheden, hun internationale status en rol herpositioneerde en op zoek ging naar strategisch zelfvertrouwen en autonomie.

Saoedi-Arabië is een uitstekend voorbeeld – het neemt een onafhankelijk traject aan in regionale brandhaarden zoals Soedan of Syrië, het kalibreert de wereldoliemarkt via het OPEC Plus-formaat in plaats van te gehoorzamen aan de dictaten van Washington, en het streeft naar BRICS-lidmaatschap.

De ontwikkelingslanden krijgen steeds meer speelruimte in het spel van de grootmachten en hun politieke invloed is snel toegenomen. Hun diplomatieke onafhankelijkheid en strategische autonomie tegen de achtergrond van de Oekraïne-crisis heeft hun opkomst als opkomende kracht in de wereldpolitiek in een opmerkelijk korte tijd versneld.

Wat de 23 niet-westerse landen ertoe aanzet om formeel het BRICS-lidmaatschap aan te vragen – hoewel de groepering niet eens een secretariaat heeft – is dat de groepering vandaag de dag wordt gezien als het belangrijkste platform van het Mondiale Zuiden dat een rechtvaardige wereldorde omhelst en daarom een wissel trekt op het lot van de mensheid.

Vanaf het begin is BRICS zo slim geweest om geen “antiwesters” in haar agenda te injecteren – in feite heeft geen van de oprichtende leden een “blokmentaliteit”. Maar dat heeft het Westen er niet van weerhouden zich bedreigd te voelen. In werkelijkheid komt deze bedreiging voort uit een ziekelijke angst dat de 4 eeuwen oude westerse dominantie van de politieke en economische orde en het internationale systeem ten einde loopt.

Het neo-mercantilisme, dat cruciaal is om het verval van de westerse economieën te stoppen, wordt frontaal aangevochten, zoals we in Niger in real time zien. Zonder de massale overdracht van hulpbronnen uit Afrika gaat het Westen een sombere toekomst tegemoet. Het hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, Josep Borrell, flapte er op een zwak moment uit dat het Westen, een gemanicuurde tuin, bedreigd wordt door de jungle. De atavistische angsten en instincten die in Borrells metafoor besloten liggen, zijn gewoonweg verbijsterend.

  Scenario's voor het Oekraïense conflict na de hereniging van Novorossiya met Rusland

Vandaar deze razernij om BRICS neer te halen, de vastberadenheid ervan te verzwakken, het imago en de reputatie ervan aan te tasten en te voorkomen dat het momentum groeit. Helaas is dezelfde oude koloniale “verdeel en heers” mentaliteit aan het werk om de verschillen en onenigheden tussen de BRICS-lidstaten te vergroten.

De controverse over het Indiase standpunt over BRICS-uitbreiding kan alleen maar op die manier worden gezien. Vorige week, na de geruchtenstroom door Reuters, voelde de woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zich gedwongen om opnieuw opheldering te verschaffen: ”Ik herhaal het nogmaals. We hebben ons standpunt in het verleden verduidelijkt. Zoals de leiders ons vorig jaar hebben opgedragen, bespreken de BRICS-leden intern de leidende beginselen, de normen, criteria en procedures voor het BRICS-uitbreidingsproces op basis van volledig overleg en consensus. Zoals onze minister van Buitenlandse Zaken al zei, benaderen we dit met een open geest en een positieve kijk. We hebben enkele ongegronde speculaties gezien… dat India bedenkingen heeft tegen de uitbreiding. Dit is gewoon niet waar. Dus laat ik het daar heel duidelijk over hebben.

Wat betreft de onzin dat Modi van plan zou zijn om de reis naar Johannesburg over te slaan, reageerde de Indiase woordvoerder: “Ik verzoek u dringend om niet af te gaan op speculatieve berichten in de media. Wanneer we in de positie zijn om over dergelijke bezoeken op hoog niveau te praten, zullen we dat zeker doen, en u weet dat dat onze gewoonte is. Op dit moment wil ik u allen dringend verzoeken om gewoon geduldig te zijn en ons dit op het juiste moment te laten aankondigen”.

Ook de Engels-Amerikaanse samenzwering achter het arrestatiebevel van het ICC tegen Poetin spreekt voor zich. Rusland was de pionier van BRIC en de eerste top van de groep vond plaats in Jekaterinenburg in 2008 [waar overigens een gezamenlijke verklaring werd uitgegeven waarin gewaarschuwd werd tegen de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar als ’s werelds standaardreservemunt].

  We doen allemaal alsof we onnozel zijn en zwijgen - Servische president over de huidige staat van de Europese kolonie

Poetin heeft onvermoeibaar campagne gevoerd voor “dedollarisering” en is vandaag de dag de meest weerklankrijke stem over deze kwestie op het internationale toneel. Poetins prognose is breed geaccepteerd in het Mondiale Zuiden, zoals blijkt uit de uittocht van landen die kiezen voor nationale munteenheden om hun onderlinge betalingen te regelen. Washington maakt zich steeds meer zorgen dat er in het internationale financiële systeem een proces van “dedollarisering” aan de gang is na de buitensporige bewapening met sancties en de willekeurige inbeslagname van dollarreserves van landen waarmee het niet overweg kan.

Interessant genoeg stond er op Bloomberg een artikel over de BRICS-top met de titel: “Deze club is niet groot genoeg voor zowel China als India.” De stelling is dat “spanningen tussen de Aziatische rivalen waarschijnlijk zullen voorkomen dat het BRICS-blok ooit een samenhangende uitdaging voor het Westen zal vormen. Het is een afgezaagde poging om de tegenstellingen tussen China en India aan te halen om een wig te drijven en de BRICS-eenheid te ondermijnen.

Het is waar dat India zich zorgen maakt over het feit dat China de BRICS-groep domineert. Maar China is ook een groot voorstander van uitbreiding van BRICS en een grotere vertegenwoordiging van ontwikkelingslanden. Laat dat geen strategische convergentie zien?

Ondanks hun onopgeloste grensgeschil hebben India en China een gemeenschappelijke visie dat BRICS een essentiële rol speelt op het wereldwijde multilaterale toneel. Beide landen zien BRICS ook als een platform om hun internationale status en invloed te vergroten. Deze gemeenschappelijke belangen baren het Westen zorgen.

Voor India is BRICS een gunstig instrumenteel platform om zijn streven naar een grotere vertegenwoordiging op het internationale toneel te verwezenlijken. Daarom kan het succes van BRICS het buitenlands beleid van India alleen maar versterken – en mogelijk zelfs wat positieve energie en sfeer creëren in de betrekkingen met China.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoe het Westen eindigt: Poetin kondigt een nieuw BRICS-project voor een wereldwijde reservemunt aan om de petrodollar te VERVANGENVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDoor de NAVO getrainde Oekraïense legerbrigades, bestaande uit nieuwe rekruten, lijden zware verliezen – New York Times
Volgend artikelTrump’s terugkomst maakt Westerse Elites die terugdenken aan zijn eerste termijn nu al bang
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. Dat Poetin niet naar Z-Afrika zou afreizen voor de BRICS-top, blijkbaar op afraden van de Z-Afrikaanse President, kan ik nog begrijpen. Maar dat Poetin een ontmoeting zou hebben met Erdogan eind augustus, notabene dan nog in Turkije, gaat er bij mij met de beste wil van de wereld niet in.
  Erdogan de meest onbetrouwbare sujet van het Westen en een land dat het ICC erkend heeft. Zou Poetin nu echt zo dom zijn?

  • Misschien zal Putin wel een andere persoon daarheen sturen, wel eens met het feit dat Erdogan gevaarlijk blijft en voor mij ook wel een fanatieke Islamist, van het moderne Turkije heeft hij het inmiddels naar een sterk Islamitisch land gemaakt waar de hoofddoekjes wel weelderig op straat lopen, geen vrij land meer en dit komt o.a. door Erdogan, onbetrouwbaar, met jou eens!

  • Keep your enemies close to the vest. Erdogan speelt een belangrijke rol in het middle east alliantie, een centrale spil voor dit hele gebied waar ook Rusland zit. Het is goed om de vinger op de pols te houden.

  • De G7 is economisch voor Brazillie een reddingsband, de Brics een reddings boot…ik zie zuid Amerika en midden Amerika massaal lid worden bij de Brics…einde dollar….het enige risico is dat er te snel teveel landen bij komen….

 2. Ik denk dat indien India en China ruzies hebben, zij in goed gezelschap zijn in die BRICS want anderen kunnen desnoods bemiddelen om het met hen op te lossen!

 3. De VN verliest zijn hegemonie en zijn grip op landen die voor hen belangrijke grondstoffen kunnen leveren. Het is zo simpel als het is. Die strijd gaat het westen verliezen en dat gaat ons nog een hoop ellende opleveren.

 4. wie leeft zal zien…de vrije wereld wil kost wat kost van de dollar af…dat is essentieel..de rest is onderling op te lossen..end of story

 5. Alle nieuws, nieuws moet ik eigenlijk tussen haakjes plaatsen, kan misschien beter spreken van negatieve westerse propaganda, is en blijft NEGATIEF, de MSM media wordt betaald om negatieve berichtgeving te doen over de BRICS.
  De Top in Zuid-Afrika, wordt een enorm succes, en dat weet het westen maar al te goed.
  Ik adviseer iedereen om het goed te volgen, het westen zal weinig berichtgeving doen, en wat ze doen zal NEGATIEF zijn, Russisch, Chinees, Indiaans en overige BRICS leden, en landen die een lidmaatschap hebben aangevraagd geven de meeste en eerlijke informatie over de Top, ook El Jazeera zal veel verslag doen.
  Betreft Erdogan, deze is lid van de NAVO, dus heeft alle info’s die de NAVO verspreid direct op zijn bureau.
  Na de coup door de CIA, 6 jaar geleden, heeft Erdogan bij Rusland luchtafweergeschut gekocht, en wel de zwaarste in de wereld, de SS400.
  De economie van Turkije bestaat voor 40% van Russische Opdrachten, en de nieuwe Olie en gas rotonde in Turkije, het Westen is veel banger voor Erdogan, wat kan hij Poetin allemaal over NAVO informeren.
  Ook in Kazachstan heb ik in Amati door Turkije, zaken centrum zien bouwen, daar is Amsterdam zuid-oost een Madurodam bij.
  Politiek is een spel, een schaakspel, en beide kunnen er wat van.
  Ik volg het met vertrouwen, en volg Turks nieuws niet via het Westerse MSM media, ook hier volg ik El Jazeera.

 6. De westerse hebben altijd al alles en iedereen willen veroveren en aan zich onderwerpen. Deze strategie is over gegaan naar een ideologie. Die ideologie waar alles maakbaar is in de wereld, de progressieve die alles denken beter te weten dan wie dan ook. Alles is geweldig en duurzaam, zolang die andere hun volgen en gehoorzame. Maar als jij je eigen ding wil doen, wordt je afgeschilderd als een dictator, nazi, moordenaar, klimaatontkenner, enz…. enz… De progressieve wanen dat zij GOD zijn en zo willen behandeld worden. Dit is decennia ook het geval geweest op de wereld, dat door het westen gedicteerd werd. Nu er steeds meer barsten in die goddelijkheid is gekomen en nu in een sneltreinvaart naar beneden duikt, omdat Het Goddelijke een lege huls bleek te zijn. De rest van de wereld weekt zichzelf nu van zijn westelijke goddelijkheid los om bij de nieuwe wereld alliantie aan te kunnen sluiten, die niet alles dicteert van hoe en wat.

 7. Ik vermoed dat eenmaal de brickslanden op dreef zijn de EU zal uit elkaar vallen , de USA zal nog wat achterbakse streken uithalen doch hierdoor volledig ten gronde gaan .En als de USA een kernoorlog wil beginnen , deRF heeft verschillende mogelijkheden om de missiles onschadeljk te maken terwijl ze zich in de ruimte bevonden , zie de nieuwe 600 en 550 systhemen van de RF deze kunnen zelfs satteliete, uit de ruimte knallen….Denk dat RF en china nog verschillende andere troeven hebben.

 8. 22/08/2030.
  Begin van de BRICS.
  Begin van de De-Dollarization.
  Begin van de digitale dollar.

  Als BRICS wint: gedaan WEF en WHO en consorten.

  Duimen zou ik zeggen.

 9. zou ik zeggen:alle BRICS Landen-betaal cash. Verzamel alle dollar tegen huidige koers en dump het-duizenden containers full of shit back to the USA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in