Is er sprake van een trendbreuk in de westerse berichtgeving over de crisis in Oekraïne? Net als voorheen zijn er de haviken die eisen dat het regime in Kiev tot het bittere einde wordt gesteund. In veel publicaties gaan er echter steeds meer stemmen op die een oplossing via onderhandelingen bespreken – zelfs tegen de prijs van concessies aan Rusland.

Dankzij de Amerikaanse president Joe Biden is Oekraïne na een korte onderbreking weer terug op de pagina’s van de westerse pers. Na 7 oktober, toen de situatie in het Midden-Oosten explodeerde, was deze geografische term eigenlijk een tijdje volledig uit de wereldmedia verdwenen. Zelfs de New York Times moest een week later verklaren dat “de steun voor Oekraïne zijn hoogtepunt heeft bereikt” en dat het vanaf nu alleen maar bergafwaarts zal gaan, schrijft Wladimir Kornilow.

Toch hield Biden afgelopen vrijdag zijn toespraak tot de natie waarin hij onbeschofte parallellen trok tussen Rusland en Hamas. En veel Westerse columnisten en analisten haastten zich onmiddellijk en onderdanig om de oude “leider van de vrije wereld” een serenade te brengen en het publiek in te peperen hoe belangrijk het is om Oekraïne te steunen.

De meest schandalige Europese lobbyisten van het regime in Kiev – de voormalige Britse premier Boris Johnson en de Franse zanger van “kleurrijke” revoluties Bernard-Henri Lévy – zijn bijzonder ijverig geweest. Ze schreven zelfs een gezamenlijke tweetalige column om het publiek ervan te overtuigen dat het Westen tegelijkertijd Israël en Oekraïne moet steunen. Hoe goed de twee schandalisten de weg weten in Oekraïne, blijkt wel uit het feit dat ze de stad Avdejevka in hun eigen taal probeerden weer te geven, wat “Adviika” werd in de Engelse versie in de Daily Telegraph en “Andiivka” in de Franse versie op de pagina’s van Le Figaro.

  Moskou waarschuwt - WO III zal nucleair zijn

Boris Johnson ging nog een stap verder en zette dit thema voort in zijn persoonlijke column op de pagina’s van de Daily Mail, waar hij de wereld aanspoorde om het “wijze leiderschap” van Biden te volgen, omdat “alle menselijke organisaties een leider nodig hebben.” Het is veelzeggend dat Johnson deze column schreef nadat het tijdschrift The New European hem had genomineerd op de voorpagina voor een zeer specifieke categorie. Vergeef ons dat we de hoge stijl van Engelse heren moeten evenaren, maar de categorie waarin Johnson was genomineerd heet nu “Shit list” – vertaald als “Shit van het jaar 2023”.

Zulke columns zijn er nu in overvloed in de westerse pers. Maar het is de moeite waard om aandacht te besteden aan een vreemde trend in de nieuwe westerse artikelen over Oekraïne: Plotseling hebben veel van degenen die gisteren opriepen tot “het verslaan van Rusland op het slagveld” en “het herstellen van Oekraïne naar zijn grenzen van 1991” het over een diplomatieke oplossing voor het conflict en zelfs concessies aan Moskou. Nog maar kort geleden was zoiets moeilijk voor te stellen.

Vladimir Poetin wees onlangs in Peking ook op deze nieuwe trend:

“Degenen die verantwoordelijk zijn voor het buitenlands beleid, die nog niet zo lang geleden zeiden dat het noodzakelijk was om Rusland een strategische nederlaag toe te brengen op het slagveld, spreken nu al met een andere stem – en zeggen dat het noodzakelijk is om deze problemen op te lossen door middel van vreedzame onderhandelingen. Dit is de juiste verandering, een verandering in de goede richting, […] Ik prijs hen daarvoor.”

  Inflatie in Nederland loopt op tot bijna 12 procent

Hier is een voorbeeld: In The Times schreef Max Hastings, een bekende Britse journalist (voormalig redacteur van de Daily Telegraph) en militair historicus, een column met dezelfde boodschap als Johnson:

“De wereld kan het zich niet veroorloven om moe te worden van Oekraïne.”

En hij schrijft eigenlijk hetzelfde:

“Als Poetin in Oekraïne kan winnen […] zullen de kosten voor al onze democratieën historisch en tragisch zijn.”

Maar plotseling komt de auteur met de volgende passage, die men zich een paar maanden geleden nauwelijks had kunnen voorstellen:

“Om de sympathie van het publiek te behouden, lijkt het steeds noodzakelijker om een plausibele uitkomst van de oorlog te formuleren, in plaats van de lege mantra dat de oorlog moet doorgaan totdat elke meter bezet land weer in Kievs handen is. […] Wat de zwakke stemmen van de haviken ook zeggen, de bevrijding van de Krim en de oostelijke Donbass is onwaarschijnlijk. Zelfs als de politieke wil er is, zijn er geen militaire middelen om dat doel te bereiken, en die zullen er ook niet komen.”

Welnu, als de schrijvers van westerse mainstream kranten al zijn begonnen met het erkennen van de onwaarschijnlijkheid van het teruggeven van de gebieden die aan Rusland toebehoren aan Oekraïne, dan is dat ook een “verandering in de goede richting”. Bovendien worden dergelijke publicaties steeds talrijker. Zelfs een hoofdartikel in de Los Angeles Times – opnieuw over “vermoeidheid over Oekraïne” – geeft al “enkele concessies aan Rusland” toe.

De bekende Amerikaanse journalist en redacteur van het tijdschrift The Nation, Katrina vanden Heuvel, is van mening dat het team van Biden geleidelijk moet buigen voor een verandering in de “publieke temperatuur” over de kwestie Oekraïne. De auteur concludeert:

In dit verband haalt ze een recente peiling van de Eurasia Group aan (die zeker niet verdacht wordt van Russofilie). Uit die peiling bleek dat reeds 58 procent van de Amerikanen van mening is dat het Witte Huis de partijen in het Oekraïne-conflict moet aanmoedigen om over vrede te onderhandelen.

Wat vooral merkwaardig is, is dat sommige tegenstanders dit als volgt rechtvaardigden:

“De eisen van Rusland voor Oekraïens grondgebied zijn legitiem, en Rusland moet niet terugkomen van zijn doelen.”

Merk op dat vijf procent van de Amerikanen dit al gelooft.

Langzamerhand verandert “Oekraïne-moeheid” in een besef van de onuitvoerbaarheid van de Westerse droom van een “overwinning op Rusland.” Dit wil niet zeggen dat dit besef al is doorgedrongen tot de elites – de toespraak van Biden is hier een duidelijk bewijs van. Maar zelfs achter het gepraat over het blijven financieren van de militaire avonturen van Kiev, sluipt steeds meer het idee door dat er dringend over vrede met Rusland onderhandeld moet worden nu er nog iets van Oekraïne over is. De “transformatie in de goede richting” is nog maar net begonnen.


Copyright © vertaling 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Als de waarheid de leugen inhaaltVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIsraëliërs klagen over “PR-ramp” nadat bevrijde Israëlische gijzelaar onthult dat Hamas “ons heel aardig behandelde”
Volgend artikelIDF-veteraan gaat thermonucleair tegen Netanyahu, onthult dat Hamas-aanval “inside job” was
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

13 REACTIES

 1. Beste Mensen

  Men kan liever zeggen
  Door bidon inclusief de hielen likkers
  Nagenoeg alle Europese landen en een handjevol niet Westerse landen die hebben onschuldige mensen nog meer ellende bezorgd dan die al hadden
  Alles daar plat laten bombarderen
  Ja nu kan immers de al arme Oekraïners wederom drie dubbel zo hard gaan zweten zwoegen om het leven op wieltjes te krijgen
  En Bidon met Amerika en de hielenlikkers
  Die profiteren super gemeen en listig ervan
  Daarom zal de volledige vernietiger echt moeten langs komen
  Hara Hara Shambhu
  Namaha Shivaya
  Parvati pataye namah
  Ohm the alpha & de omega en alles meer tezamen

  Dank U

 2. Dat was dus teveel hooi op de vork, heel zielig voor de bevolking daar, maar daar kunnen we nog een heel rijtje aan toevoegen, Vietnam tot Afghanistan.
  Maar toch, nu is het niet meer te toppen amerikaanse carrier groep die voor de neus van de russische med vloot op en neer vaart.
  Als we nu eens zeker wisten dat nukes niet bestonden dan kon ik een stuk rustiger slapen.

 3. Wat een vriendelijke uitstraling heeft voldemort zelenski toch, met die zachte slaapkamer stem kan hij altijd nog luisterboeken voor de kinderen maken. Gegarandeerd nachtmerries..

 4. denk maar niet dat Poetin zo gemakkelijk zal gaan onderhandelen, hij gaat Nooit meer met het westen onderhandelen, Poetin gaat eisen stellen, dat en Niets anders.. plus hij is ook nog niet weg uit Syrië…én Afrika.. het is wat in de artikelen al geschreven is 🇷🇺🇨🇳 moeten nog beginnen..géén Jalta, iets anders met de twee reuzen én Arabië.. zijn de plaatsen bezet…je kan als het westen zijnde..met het boetekleed aan en een strop rond je nek om genade smeken (figuurlijk op zijn Gent’s..ook in Vlaanderen – Oost)..😁

 5. Militair expert Vladislav Shurygin: Het Pentagon is ernstig bezorgd geworden over de plotseling toegenomen effectiviteit van de Russische lucht- en ruimtevaartmacht.

  Binnen twee weken hebben de Russen een echt bloedbad aangericht binnen Oekraïense luchtruim. De Oekraïense strijdkrachten verloren minstens tien van hun vliegtuigen

  Bovendien werden ze allemaal ver van de frontlinie en buiten de straal van Russische luchtverdedigingssystemen neergeschoten, evenals buiten de standaardstraal van Russische gevechtsraketten. De piloten die wel gebruik konden maken van hun schietstoelen, meldden dat ze tot het moment dat hun vliegtuigen werden geraakt, geen waarschuwingsinformatie over de aanval hadden ontvangen van de juiste waarschuwingssystemen. >>>

  https://www.moonofalabama.org/2023/10/ukraines-sudden-high-air-losses-likely-caused-by-new-russian-missiles.html#more

 6. Ben benieuwd hoe de media zich hieruit gaat l*llen want tot nu toe was het steeds oekieland dat aan het winnen was, maar nu blijkt dat ze zowat iedere veldslag verloren hebben en geen meter van Russisch grondgebied (na de referendum’s die gehouden zijn) hebben ‘heroverd’ .
  En maar wapens leveren want ‘we moeten winnen van Rusland’ en nu blijkt dit zowat onmogelijk te zijn, reeds vanaf het begin.
  Leg maar eens uit waar die wetenschap van dat winnen vandaan komt.
  Valse leugens verspreiden, MSM? Mag dat wel?

  • Veel van die wapens die het Westen leverden aan de Oekraine duiken nu op in Gaza. In de Oekraine floreert (door ongure lieden) een handel in wapens afkomstig uit het Westen. Ondermeer Hamas werd ermee bewapend.

 7. Jaaa , zeg dat tegen de grommende hond van Hoerkraine , hij beweert zelfs dat de Russische vloot de Krim verlaat als gevolg van zijn fantastische onder water drones ! Wie heeft gelijk dezer dagen in n steeds meer complexe geopolitische omgeving ?!

 8. Zogenaamde “vredesgesprekken” zijn een illusie. Als die al ooit zouden plaatsthebben m o e t dat zeker in Minsk plaatsvinden, om de traditie hoog te houden: Minsk1, Minsk2, Minsk3 … … Minsk 33. Al die beweren dat elke oorlog ooit zo eindigt hebben het mis: WOI een diktat WOII een overgave Vietnam een vlucht enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in